söndag 3 mars 2019

Global Gaming, sista kapitlet?

Global Gaming är ett bolag jag tjatat om så det räcker och blir över, men eftersom jag fått några frågor sedan senaste kvartalsrapporten vevar jag igång igen. Aktien tog ju lite slut här i veckan.


Så vad hände? Rapporten kan ju den som vill läsa själv, men för första gången minskade vinsten drastiskt. Helåret 2018 blev väl okej, men fjärde kvartalet borde ha blivit dubbelt så bra eller helst ännu bättre.

Tillräckligt dåligt för att aktiekursen skulle halveras? Kanske inte, men det är för många frågetecken. Särskilt i december minskade intäkterna rejält. Så tänk om det bara var början. Som oinsatt aktieägare får man ju inte veta hur siffrorna efter regleringen vid årsskiftet kommer att se ut. Att man flaggar för ett ”tekniskt problem” under första veckan av januari låter inte precis lovande. Och den där stämningen från Konsumentombudsmannen, vad ska den landa i? Man pratar om ett sparprogram, men vad det ska innehålla är ganska luddigt.

Är det här det är styrelsemöte?

Jag kan hålla på länge och lista frågetecken, men de värsta kanske är de som är bortom bolagets kontroll. T ex vad som ska hända med casinoreklamen som regeringen tycks allt mer inriktad på att stoppa? Jag är förvånad och besviken att Global Gaming inte jobbat på att hitta nya marknader. Deras namn är inget vidare för ett bolag som tycks helt inriktade på att lyckas i ett enda land.

På plussidan hittar jag just nu en enda post, den höga utdelningen. 3 kr för en aktie som står i 15 kr verkar vansinnigt bra, men då ska man betänka att strax innan utdelningen får vi nästa delårsrapport. Plötsligt kommer jag att tänka på barnprograminslaget ”Gissa bajset”.


Tycker ni att jag verkar negativ är det för att jag förlorade ganska mycket pengar på att investera i Global Gaming. Inte min värsta smäll hittills, definitivt inte i förhållande till min totala ekonomi, men tillräckligt illa för att ta mig ännu ett steg emot mot mer passiva placeringar, som jag antydde redan i somras. Att portföljen inte ska innehålla Global Gaming är jag på det klara med redan nu.

14 kommentarer:

 1. En liten brandfackla så här på söndagsmorgonen:

  https://nyheter24.se/debatt/868480-martin-32-det-finns-inte-far-fa-jobb-det-ar-du-som-ar-en-bortskamd-snorunge

  SvaraRadera
 2. Hade en större post global gaming 555 innan men sålde av rubbet vid årsskiftet när trygga investor låg i en liten dipp. Har faktiskt funderat på att gå in igen men vill avvakta vad styrelsen hittar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just nu känns det inte alls läge. Känns som att det kan dyka upp vad skit som helst. I och för sig är uppköp en av möjligheterna, men mycket elände också.

   Radera
 3. Har bara skummat raporten men tycker reaktionen är överdriven. Ett uselt kvartal borde inte påverka så mycket. Får se hur långt ner aktien går men 20% direktavkastning och ändå delas inte hela vinsten ut är mycket. När listorna kommer i vår på bolag med högst DA kanske Svensson driver upp kursen? Tänker vänta några dagar och ta en liten position för att närmare följa spektaklet. Trist att du gick på den minan för övrigt, var själv nära att köpa in mig under hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror reaktionen inte handlar så mycket om vad som står utan mer om vad som inte står. De verkar helt enkelt inte ha någon plan för att vända upp. Själv väntar jag länge. Troligen går jag aldrig in igen, men över en vecka innan nästa rapport kommer jag knappast ens att överväga det.

   Radera
 4. Oj, ord och inga visor. Man önskar nästan Ostbåge Ulla ägde lite aktier så att hon fick smaka på vad som kan hända på nedsidan. Livet som aktieägare är definitivt inte alltid som på en pinne. Risk helt enkelt.
  Jag valde att inte köpa Global G när de noterades, eftersom jag inte såg vad nytt de bidrog med. Kändes som ännu ett bolag i mängden, sent i cykeln.
  På tal om reklam så noterade jag att det statliga spelbolaget hade flerfaldigt sina reklamsatsningar. Man undrar ju varför Sossarna inte börjar i den änden, om de nu menar allvar?
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det (någorlunda) unika då var de snabba utbetalningarna, men det var väl rätt givet redan då att de skulle bli ikappsprungna på den punkten. För mig känns det som att nästan ingen affärsidé är så bra att inte en inkompetent ledning kan sänka aktien/bolaget.

   Ja, det borde onekligen vara lättare att få den egna vd:n att lyssna än utländska bolag.

   Radera
 5. Tråkigt att det drabbat dig men GG kommer vara ett företag som sörjs av få och saknas av ingen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att företaget är på väg att slå igen, för i så fall skulle det nog saknas av en massa anställda (och av staten som drar in skatt på dem).

   Radera
  2. ok då, några av de 36 anställda kanske sörjer några dagar, men det får väl ändå betraktas som få...

   Radera
  3. Visst, men de kanske får gå från hus och hem. "Saknas av ingen" känns för hårt.

   Radera
 6. En olycka kommer sällan ensam. Starkt att riva av plåstret i tid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg det, och även om jag kallade detta för "sista kapitlet" kommer det nog en epilog i morgon.

   Radera