”Kursen ger kunskap om J. K. Rowlings författarskap samt intermediala perspektiv på Harry Potter och hans världar, särskilt film och litteratur. I kursen ingår litteraturvetenskaplig terminologi, samt studier av fantasygenren. Kursen examineras genom ett självständigt fördjupningsarbete.”
Linnéuniversitet?
Man kan såklart välja att skratta åt
det här på samma sätt som när det anordnas kurser i att hantera en zombieinvasion,
men betänk att universiteten ska vara Sveriges utbildningsväsens
främsta lärosäten. Dessa borde inte lägga pengar på en påhittad
barntrollkarl, lika lite som studier om Fimpen, Modesty Blaise eller
Pojken med guldbyxorna.
Om inte av andra skäl så för att
skolor och myndigheter inte har byxor vars fickor är fulla av
oändliga mängder pengar. Kurser i Harry Potter, katters personlighet eller analyser av 1900-talsteater ur ett genuskritiskt perspektiv tar resurser som hade kunnat lagts på riktiga, användbara
kunskaper.
I min presentation här på sidan står
det att jag genomgått en statlig humorutbildning, så vem är jag
att peka finger åt knäppa kurser? Men det finns en väsentlig
skillnad. När jag studerade ståuppkomik på Dramatiska Institutet
var antagningsreglerna mycket tydliga med att utbildningen var till
för människor som hade för avsikt att arbeta professionellt som
komiker, inte för präster som ville hålla roligare predikningar
eller lärare som ville väcka sina elever.
Här kan man ju inte ens ha funderat
över den aspekten. Visst, bevisligen kan man livnära sig som
zombieexpert och Harry Potter-tolkare, men jag tänker att det är
jobb man med fördel kan förkovra sig till på fritiden. Fanns det
dylika kurser på något obskyrt folkuniversitet vore det väl en
sak, men Linnéuniversitetet ska inte leka bort skattepengar på
trollkarlar.
När jag pluggade till biolog i Lund sa studievägledaren på temat att få jobb efter avslutad utbildning "det är helt kört".
SvaraRaderaMina vänner som pluggade vidare (jag hoppade av och valde annat spår) har efter avslutad utbildning doktorerat. Väl klara med det fick de läsa till pedagogik och bli lärare. Det var inte vad de önskade och det känns som en lång väg att gå (10+ år) för att bli biologilärare.
Alltså, även i vettiga utbildningar kanske man bör anpassa antalet platser. Journalistutbildningen är väl samma sak.
Jag dras iaf fortfarande med ett studielån för denna utbildning trots att jag närmar mig 40 och arbetar med något helt annat.
Så enda sättet att få jobba i branschen var att bli lärare för nya elever vars enda chans att få jobba i branschen är att bli lärare? Låter onekligen inte optimalt.
RaderaDet borde finnas ett börsdata för utbildningar så man kunde sortera på nyckeltal som lön/utbildningstid eller antal lediga jobb/antal utbildningsplatser. Det är alldeles för mycket flum och utbildningar som inte leder till en konkret karriär vare sig i teorin eller i praktiken. I längden blir det nog många som inte kan använda sig av sina surt förvärvade kunskaper.
Radera@Sparo - ja eller på gymnasienivå. Rundgång.
RaderaMycket begärt att potentiella studenter ska använda sig av dylika nyckeltal, men nog skulle man önska att de som bestämmer vilka utbildningar som ska finnas gjorde det.
Radera@Sparo Låter farligt nära planekonomi...
RaderaBara om man med planekonomi menar att planera samhällsekonomin.
RaderaI och för sig bättre än ingen plan eller ekonomi alls. 😀
RaderaJag hade i alla fall inte sett en kurs om Tolkiens Sagan om ringen med samma kritiska blick. Det är främst genusperspektivet som bekymrar mig faktiskt. Skulle dock inte vara helt säker på att totalt kunna döma ut kursen. Beror i så fall på nivån av flum och det där genustänket då förstås. Fantasy ser jag inte alls som en "lägre" genre. Men varför just Harry Potter? Nå, jag har inte läst dessa böcker heller så jag vet inte.
SvaraRaderaSå kallad litteraturvetenskap har att göra med vetande om litteratur, dess världar och hur de kopplar till och kan berika vår mänskliga värld. Alltså har det inget att göra med vetenskap i naturvetenskaplig bemärkelse. Det är även bekymret för humaniora överhuvudtaget. Sådan forskning bevisar ingenting och kommer inte med några exakta svar. Den ställer istället frågor, visar på komplexitet, på relationer och allmänt om mänskliga förehavanden under historiens gång. Visst är det lätt att det kan uppfattas som flummigt. Har läst litteraturvetenskap på universitetet i ett år. Det gick ut på att läsa femtielva klassiker och analysera dem utifrån olika teorier och sätta i dem i sitt historiska sammanhang. Man tränas alltså framförallt i textanalys. Faktiskt nyttigt även på andra områden. Man får koll på historia och vana vid att processa mycket text och tolka utifrån olika perspektiv. När jag gick kurserna hade de dock inte börjat med genusperspektiv. Det är jag glad för. :)
Men nog verkar det finnas flummiga kurser annars så det räcker, inte tal om det. Harry Potter må ha många lager som kan rättfärdiga litteraturvetenskapliga studier, men tror nog att man bör gå till Sagan om ringen om man vill studera fantasygenren närmare. Harry Potter bör väl få finnas med där, men kanske inte som huvudsak direkt. Men vet inte så noga med den som sagt. Numera är dessutom det här med universitetskurser business. Om många studenter examineras på denna typ av kurser ger det institutionen pengar.
/Eva
Jag har inte heller läst dem och kan inte bedöma den litterära nivån. Hade inte haft några problem med om ett gäng gör en studiecirkel av detta, men universitetsutbildning?!
RaderaEftersom så många läser vidare idag så är säkert mycket snarare på gymnasial nivå, annars skulle ju inte så många klara av sina studier. Det vittnar som bekant många universitetslärare om också. Följer en blogg (Flyktlinjer) där det är ett av huvudämnena.
RaderaEn litterär studiecirkel får studenten inga poäng för, inte heller CSN-pengar. Den genererar inte pengar till någon humaniorainstitutions fortlevnad. I alla fall inte direkt och i den utsträckning en universitetskurs med uppåt 100 deltagare ger. Pengar, pengar, pengar...
Men du ville antagligen betona att samhället har vissa förväntningar på universiteten som seriösa utbildningsanordnare. Då bör man istället minska antalet studenter för att därmed lättare kunna öka kvaliteten. Nästan farligt att uttala dock. Menar inte på att enbart en gammal elit ska få studera, utan man kan ha intag efter inträdesprov istället för betyg. De är ändå inte direkt tillförlitliga som kunskapsbevis.
/Eva
Exemplen ovan är ju olyckligtvis på universitetsnivå.
RaderaKlart att de inte får poäng eller CSN-pengar för studiecirklar, men det kan heller inte vara ett egenvärde i att utbilda folk för CSN:s skull.
Ja, allmänt tycker jag att det är olyckligt att så många studerar vidare på universitet och högskolor, och ska man börja kapa någonstans tycker jag att Harry Potter är ett bra ställe att börja.
Ibland går det ju fel när man tänker Sparo.... för det går ju inte jobba med nåt som är kopplat till fantasy o all lära sig om en av världens mest lästa böcker? Det går ju inte bli författare eller förläggare eller kanske med att översätta böcker på nåt sätt? Ungefär som att om man går en utbildning i humor går det ju inte jobba med det på nåt sätt?
RaderaJag får kontra med att det ibland blir fel när man läser, för nu var ju inte detta en skrivarkurs. Ej heller en kurs för aspirerande bokförläggare eller översättare.
Radera”Kursen ger kunskap om J. K. Rowlings författarskap samt intermediala perspektiv på Harry Potter och hans världar, särskilt film och litteratur. I kursen ingår litteraturvetenskaplig terminologi, samt studier av fantasygenren. Kursen examineras genom ett självständigt fördjupningsarbete.”
RaderaExakt, då är vi överens.
RaderaVill eftersom Eva tog upp ämnet Tolkien berika tråden med att ett amerikanskt universitet har erbjudit kurser i Quenya och Sindarin. Instämmer med Eva att det finns ett visst lingvistiskt akademiskt värde i att undervisa i konstruerade språk eftersom Tolkien gjorde ett seriöst arbete i att konstruera dessa språk utifrån fornnordiska och historiska anglosaxiska språk. Skulle för egen del tycka det var festligt att studera Quenya med CSN-bidrag (ej lån) om jag blev ekonomiskt fri. :)
RaderaDet låter i och för sig oerhört mycket mer seriöst än denna Harry Potter-kurs :-).
RaderaMåste man plugga så mycket då? Går bra o tjäna pengar ändå. Skulle inte tyckt det vart okej om min partner pluggat nåt liknande under åren jag supportade. Har knappt pluggat nåt men drar in massor med pengar. Tycker det finns många 1200 högskolepoäng men ingen inkomst personer..
SvaraRaderaKommer ofta tillbaka till en kompis som hos headhunterföretaget fick höra "Jag ser här att du saknar högskolestudier" varpå han svarade att det hade han aldrig någonsin saknat. Och är det inte ofta så, att studierna är till för betyget, inte att utbildningen ger studenten viktiga kunskaper för jobbet. Det mesta får/måste man ju ändå lära sig när man kommer till en arbetsplats.
RaderaHaha, ja det verkar finnas en hel del med massor av poäng som inte kan få jobb! (Eller inte vill ta vilket jobb som helst.) De kanske aldrig har utvecklat tillräckligt med sociala förmågor för att ta sig fram i världen utanför universitetet som ju då kan bli en skyddad verkstad för personer med IQ >130.
RaderaKände en ryss en gång, vi pluggade tillsammans två terminer och han var i mina ögon VÄLDIGT smart. (Alltid bra att vara kompis med smarta för då lär man sig nya saker vid varje möte.) Han var lite högfärdig också och ville inte jobba med vad som helst. Inte ens ett vanligt jobb på bank passade honom som nybliven civilekonom i 25-årsåldern. Jag tyckte att han måste börja någonstans och inte kunde förvänta sig hög lön utan någon som helst arbetslivserfarenhet. Dessutom var han omogen rent socialt. Varför då ens tro att han kan bli chef direkt? Löjligt! Vad gjorde han då med alla sina poäng som var flera hundra utöver de från ekonomutbildningen? Jo istället för att "sänka sig" till att jobba på bank började han plugga ytterligare ämne. Tänkte att han var galen. Så träffade jag på honom förra året, naturligtvis på universitetsområdet. Var annars skulle han våga befinna sig? Han hade lyckats doktorera i det ämnet och hade nu en forskartjänst på universitetet. Bara där är alla hans poäng guld värda tror jag.
/Eva
Jag vet arbetsgivare som konsekvent vägrar att anställa personer med högskoleutbildning som de menar ofta lärt sig en massa dumheter. Och/eller att det fanns en anledning att de pluggat och pluggat istället för att skaffa ett jobb.
RaderaJag skulle nog lätt tolka deras konsekvens på denna punkt som ett effektivt sätt att hantera sin avund och sitt mindervärdeskomplex. Om de dock inte var fullt lika konsekventa skulle jag tolka det som uttryck för integritet och intelligens.
RaderaAllt extremt och allt som handlar om extra starka övertygelser och väldig säkerhet om något bottnar oftast i känslor av vrede, rädsla, avund eller skam. Det är jag väldigt säker och starkt övertygad om... ;)
/Eva
Vet inte. Tycker att det sällan är en god idé att låsa fast sig och aldrig göra undantag, men tror inte att det handlar om mindervärdeskomplex. Snarare en rädsla för att "virus" ska sprida sig. Till slut kanske man sitter där med en hel personalstyrka som på HR-manér gör allt utom att arbeta.
RaderaMin subjektiva erfarenhet av produktionsindustri säger mig att de människor som får för sig att sätta sig i planeringsmöten om framtidsvisioner mitt under brinnande kaos inte sällan har massvis av högskolepoäng.
Jo, känner också några lite mer privat då som aldrig kommit utanför universitetsområdet, men resonerar som du Eva att de kan vara bra att känna om man behöver en uppsats i nåt ämne de nördat ned sig rejält i och kan allt om. Tyvärr väldigt dålig social kapacitet, svårt med relationer, de lever lite som i en egen bubbla eller planet, men de är åtminstone snälla.
RaderaFörresten stack hm med 13% idag uppåt. Fan, låg o tänkte på dem igår som att man kanske borde köpa nu för kanske nått botten...
SvaraRaderaIKEA har ju köpt in sig via sitt Nalka en himla massa senaste tiden. Också gått i tankarna men som den indexinvesterare jag är vågar jag int.
RaderaHistoriskt är det ändå rätt sällan på sistone det hade varit en god idé att köpa H&M inför rapport.
RaderaBorde man gå in nu? Tycker faktiskt Hm fått väldigt snygga kläder, sängkläder, etc och jag är tro mig kräsen och petig och har bra koll på kvaliteter, design, vad som är "snyggt". Innan fanns det inget jag ville ha där, men nu hittar jag massa snygga trendiga saker. Siden har de numera också och älskar siden. Sen ska ju alla deras butiker bli med caféer också, Fältöversten har gått upp 40% försäljning. Brukar handla Fridhemsplan och blir helt lyrisk numera för snygg design, etc..
RaderaJag tror att du vet mer om H&M än jag som för länge sedan slutat försöka förstå mig på det bolaget.
RaderaTänk vad trist pojken med guldbyxorna hade varit idag anno 2019 - inga prasslande sedlar ur byxorna, inga buntar som försvinner ur bankens kassaskåp:-)
SvaraRaderaBanken 2019 hade väl inte ens inte märkt något för de trycker ju nya pengar ur tomma intet hela tiden..
Visst gjorde de en nyinspelning på 2000-talet? Fast det var nog fortfarande sedlar, inte bankkort och Swish :-).
RaderaJa, den såg jag med sonen, fortfarande sedlar, men inget vidare, originalet mkt bättre!
RaderaVar tvungen att titta efter nu. Klart svagare startfält i nyinspelningen, men ser att Harald Hamrell, "originalpojken", har en biroll i den nya. Han har ju också gått från att vara den mördade polisens son i den första Beckfilmen Mannen på taket till att regissera Beck. Apropå produktioner som bara blivit sämre...
RaderaMugglare!
SvaraRaderaDu kan inte syfta på mig i alla fall! :)
Radera/Eva
Mugglare (singular:en mugglare, plural:flera mugglare) är benämningen på de människor som saknar magiska förmågor och inte känner till den magiska världen eller magins hemligheter. De har inte en droppe magiskt blod i sig.
RaderaJa, jag fick slå upp det. Kom aldrig in på kursen :-).
Eva: Jag har inte koll på hur bra koll du har på den magiska världen! Vilken form har din patronus? ;)
RaderaMicke: Jag räknade med att du skulle behöva slå upp det. Måste ju utmana dina små grå! :) Tyvärr har inte jag heller kommit in på kursen...
Men du visste ändå vad mugglare är. Jag kommer nu att försöka få in det här i min vardag och kalla folk för jävla mugglare :-).
RaderaKlart jag visste! Har läst alla böcker lite för många gånger...
RaderaHahaha, underbart! Jag blir impad om du lyckas ;)
Då borde du ha kommit in. Känns inte som att det borde vara ett jättetryck på denna spännande utbildning.
RaderaTrycket har varit enormt högt. Jag sökte i flera år men kom inte in och då har jag ändå en master. Men tyvärr!
RaderaDu får hitta en universitetsutbildning baserad på någon mindre populär seriefigur, som Tjalle Tvärvigg eller Lisa & Sluggo (de var ju helt menlösa!).
RaderaDe är så mycket mindre populära att jag inte har en aning om vilka de är!
Raderahttps://sv.wikipedia.org/wiki/Lisa_och_Sluggo
RaderaKultur at its finest!
RaderaLäst runkunskap 5p en gång i tiden en sommar mest på skoj. Tveksamt om samhällsnytta av den kursen. Kan inte säga att den påverkar mitt liv markant. Men det blir ju gränsdragningsbesvär om man skall bestämma vad som skall erbjudas kurser i.
SvaraRaderaPå min yrkesutbildning fanns det en och annan kurs som inte gav någon nytta....även om utbildningen i helhet ger samhällsnytta.
Om inget intresse finns så sköter ju marknaden att kursen försvinner. Men hur skulle man styra om folk får betalt med CSN pengar för att gå en kurs i fika-kunskap....med extrapoäng för chocklad....den kursen tror jag skulle vara populär....men tveksamt utbyte av skattemedel.
Mvh
Thz
Jag kanske har blivit helt konstig i huvudet av att kolla upp märkliga utbildningar, men jag ser inte runkunskap som särskilt märkligt.
RaderaJa, om inget intresse finns bland studenterna, men precis som du är inne på kanske dessa inte tänker samhällsekonomiskt när de väljer kurser.
Ja, där ser man vad våra skattepengar går till! Blir så arg! Som om ungdomen skulle behöva onanera ännu mer än vad de redan gör! Märkligt att inte vår Sparombudsman reagerar hårdare mot detta också?
RaderaFörresten är det märkligt även ur ett genusperspektiv som det tjatas så hårt om nuförtiden också, finns det inget motsvarande för kvinnor?
Nä, som jag alltid har sagt, händerna på täcket och kalla duschar och låta bli odygdiga tankar är den rätta vägen!
Gnälltanten
Haha, jag tror kursen handlade om runskrift.
RaderaMen jodå, statligt finansierade RFSU har funderat över olika ord: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=6189822
"Klia Doris" ;-)
Jag vet flera som diskuterade att ta någon enkel kurs för att få CSN pengar eller bibehålla csn-kortet för att får rabatter. Dvs inget intresse av kursen utan bara ren ekonomi. Bäst var kurser med rykte att inte kräva någon prestation...
SvaraRaderaMvh
Thz
Inte konstigt alls. Tillfället gör bidragstagaren.
RaderaDet var väl Chalmers som hade fått 300 miljoner kronor till övers för att i år bedriva genusretorik på samtliga institutioner? Ja, trehundra miljoner. Det verkar kort och gott som om våra skattepengar läcker som ett såll idag, på ren skit.
SvaraRaderaMen detta är inte konstigt, för svensken tycks vara ett folk som accepterar vad som helst, bara det är skit och att det är du som betalar för det.
Mvh investera-pengar.blogspot.com/
Mycket pengar blir det.
RaderaMinns en som jag träffade på fest, studerat fornnordiska språk, disputerat minsann. Var förvånad att det inte fanns något jobb ville att staten borde ordna något hade ju fin utbildning ...
SvaraRaderaPå ett sätt kan jag förstå det. Staten drar igång en utbildning, han går den och upptäcker att det inte finns något jobb som matchar denna utbildning. Då går han tillbaka till staten och, så att säga, reklamerar.
RaderaFast självklart har man också ett eget ansvar att kolla upp vad utbildningen kan leda till. Om svaret är ingenting letar man med fördel vidare.
Du har inte tänkt på att studera retorik? Menar som kvällsnöje. Du borde väl vara som klippt och skuren för något sådant.
SvaraRadera/Eva
Göran Häggs retorikböcker skrämde bort mig :-(. Men nej, det finns mycket annat jag prioriterar att förkovra mig i och hur jag än trixar har dygnet bara 24 timmar.
RaderaMen du tar dig tid att snacka med alla oss här på bloggen! Trodde absolut du skulle gilla min briljanta idé. Göran Hägg, må han vila i frid. En sådan fin man och sann humanist. Men jag har inte läst en rad i hans retorikbok.
Radera/Eva
Vad gör man inte för att få en paus i arbetet :-).
RaderaGöran Hägg kan ha varit en kanonkille, men hoppa över den där boken.
Det gäller som alltid att tänka ett steg till. Det finns åtskilligt som är värt att lära sig från harry potter.
SvaraRadera* Hur kunde den bli ett sådant stort fenomen.
* Hur påverkades fenomenet av filmatiseringarna
* Vad blir dom långsiktigtiga effektera.
Sedan kan man tycka att ett stycke litteratur är trams som man inte behöver bry sig så mycket om. Men allt som påverkar många är värt att analysera och den som säger att literatur inte påverkar många får genast gå tillbaka till skolbänken och kolla upp mein kampf ;)
Men just den här kursen verkar ju mest vara trams och flams, men fick höra lite av innehållet från en högskole kurs som hette sagans förtrollande värld. Mycket trams förvisso, men inflättat i historiken om hur historier färdades förr vilket har stor betydelse för vår vardag då. (t.ex. är biblen ett typexempel på hopkok från olika källor som ändrats med tidens gång)
Det finns säkert åtskilliga lärdomar att dra från Harry Potter. Hur kan man t ex som, J.K. Rowling, alltid framstå som så arg och bitter när man tjänat miljarder på en barnbok. Nåväl, det kanske var utanför ämnet, dina exempel var bättre :-).
RaderaMin kritik ligger enbart i att göra en universitetsutbildning med högskolepoäng av detta.
Det skulle väl i så fall vara för att JK Rowling stjäl klichéer hejvilt från bättre författare i fantasy- och ungdomsbokgenren vilket möjligen motiverar en litteraturvetenskaplig analys.
SvaraRaderaSkämt åsido från en som inte ens har läst eller sett Harry Potter i sin helhet. Jag är av uppfattningen att universiteten ska få undervisa i vad de vill så länge det är förenligt med vår lag och grundlag. Det stora problemet är inte att universitet bestämmer sig för att undervisa i populistiska ämnen. Det större problemet är varför de gör det. Det är välkänt att universitet behöver finansiering och att denna bl.a. är baserad på hur många studenter som avslutar kurser. Detta förklarar t.ex. varför geologen undervisar i kvällskurser i vinodling och ädelstenar. Därför tycker jag att du skjuter vid sidan av målet. Problemet är enligt min mening inte att alla universitet inte leder till jobb (universiteten måste också kunna bedriva forskning). Problemet är att universiteten inte har en såpass förutsägbar finansiering att de hittar på tramskurser för att säkra finansieringen av den verksamhet de egentligen anser sig bedriva. Just Linnéuniverset har antagligen av underförstådda skäl svårt att rekrytera tillräckligt många studenter till berörd sektion och säkrar sin finansiering (vågar man drista sig till att vara så fräck att man ställer upp hypotesen att det till och med kan vara så att en icke obetydlig del av deras studenter kan ha otillräckliga läs- och skrivkunskaper för att klara av högskolestudier?).
Jag tror inte att jag skjuter bredvid målet utan på ett helt annat och fristående problem. Men att allt fler arbetsgivare undviker att anställa universitetsutbildade kan ju vara en liten hint om att de är på väg åt fel håll.
RaderaOm (vilket jag inte alls betvivlar) en stor del studenter egentligen inte är lämpade för högre studier är knappast lösningen att göra kurserna mer lämpade för dem utan att istället fylla relevanta meningsfulla kurser med meningsfulla studenter.
Det är känt sedan länge att universitetet i bred mening så att säga är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. :)
RaderaDet är just den biten av verksamheten jag vänder mig emot. Det vore billigare att ge folk socialbidrag än att låta dem gå tramsutbildningar eller få hittepåjobb.
RaderaDet finns många olika utbildningar som aldrig kommer vara relevanta för mig i mitt framtida yrkesliv. Det betyder inte att jag avfärdar dem som flummiga eller irrelevanta. Att tex studera vin och vinproduktion skulle vara ett fritidsintresse för mig men ytterst relevant för en sommalier.
SvaraRaderaSom blivande bibliotekarie är biblioteks- och informationsvetenskap viktigast för mig men litteraturvetenskap är definitivt relevant. Harry Potter ett enormt fenomen inom ungdomslitteratur och ett ämne som definitivt kan vara värt att studera. Jag kan tänka mig att kunskapen kan tillämpas både i läsfrämjande arbete eller tex i utbildning kring källkritik för barn och ungdomar.
Att vuxna avfärdar kunskap bara för att man själv inte är insatt eller förstår nyttan är lite sorgligt.
Om du tror att jag - eller någon enda av de som kommenterat - "avfärdar kunskap bara för att man själv inte är insatt eller förstår nyttan är lite sorgligt" betyder det att du är i stort sett oförmögen att ta till dig skriven text, vilket för en blivande bibliotekarie borde vara mycket sorgligt, för att inte säga förödande.
RaderaDet finns inget i din text som visar på nyansering eller förståelse på området eller hur kursen kan tillämpas av andra. Du kanske inte avser att framstå som oinsatt eller avfärdande men gör det ändå.
RaderaHur du bedömer min läsförståelse går jag inte inpå djupare eftersom du uppenbarligen använder argumenten för att slippa hantera frågan i sig.
Jag bedömer din läsförståelse helt utifrån det du skrev, att anledningen att jag inte tycker att svenska universitet ska bedriva kurser i Harry Potter, genusteater och katters personlighet måste vara att jag inte förstår ämnet/ämnena. För mig är det härskarteknik 1A - "Om du inte tycker som jag beror det på att du inget begriper". Det bäddar inte precis för en fruktbar diskussion utan handlar bara om att försöka få rätt genom att - heeelt utan argument - påstå att debattmotståndaren har fel. Jag ägnar mig inte åt dylika samtal, det ger mig ingenting.
RaderaDen litterära nivån i den här kursen är väldigt hög. Det är närmare femton kursböcker som ingår och de fokuserar på olika aspekter i böckerna, och det är en väldigt låg grad av flumm. Kursen fokuserar på det inflytande på olika genrer och andra medier som denna bokserie fick och kommer att fortsätta ha i framtiden. Det är på så vis självfallet inte en kurs som studerar berättelsen i sig, utan den har ett mycket större perspektiv. Utgångsläget är att litteratur påverkar det nuvarande samhället och samhället påverkar litteraturen (och andra medier). Aktuella samhälleliga teman tas upp (hierarki, rasism, psykisk ohälsa, trauma på mikro- och makronivå, genocid, underkastelse, envåldsstyre osv osv)
SvaraRaderaJa, att den präglas av vänsterpolitik betvivlar jag inte. Det är ju trots allt en svensk universitetskurs så hur skulle det se ut annars ;-)?
Radera