onsdag 13 mars 2019

Vad som helst för pengar

Jag böjer mig alltid ner om jag hittar pengar på gatan. Det kommer jag alltid att göra, oavsett hur små pengar det handlar om. Fast även jag har gränser, vilket inte alla tycks ha.


En familj fick den märkliga idén att kasta ut 500 dollar i tjugodollarssedlar på motorvägen på väg hem från en begravning, som ett sätt att hedra den döde. Om det vore jag som dött hade jag antingen snurrat runt i min grav eller hemsökt mina idiotiska släktingar om de fått för sig att kasta bort pengar i min ”ära”.

Men detta resulterade alltså i att andra bilister stannade på motorvägen, klev ur sina bilar i hopp om att kunna plocka upp någon eller några av dessa sedlar. Den överhängande risken att dö eller åtminstone få sin bil krossad under tiden var tydligen värd att ta. En av de här Darwin Award-kandidaterna stannar och kliver ur sin bil minst två gånger i en av mittfilerna.


Engångshändelse? Nej då, i december läckte det pengar ur en värdetransport (så himla jobbigt när man glömmer stänga bakdörren på en sådan) och även där började folk spela Pocket-Change-Go på motorvägen. Här gick valörerna ända ner till fem dollar.

Det är inte utan att jag undrar om dessa människor har någon nedre gräns. Att riskera att dö, få sin bil förstörd och/eller böter och att bli av med körkortet för en femtiolapp är i alla fall över den gränsen. Det är synd om människorna.

56 kommentarer:

 1. Märkligt detta att kasta pengar. Kineser verkar ha fått för sig att det betyder tur att kasta pengar in i flygplansmotorer innan de går ombord. Flygbolaget har inte samma åsikt...

  Sen sägs det ju att hittepengar betyder tur... men kanske inte om man stannar på en motorväg och lämnar sitt fordon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kasta pengar in i flygplansmotorer är det dummaste jag hört idag! Och då har jag ändå scrollat Twitterflödet.

   Nja, det är väl tur om man inte blir överkörd :-).

   Radera
  2. Jag skulle närmast bestämt hävda att det betyder otur att kasta pengar i flygplansmotorer. Särskilt om det är slantar. Men kineser tror ju också att nedmalda elefantbetar är bra för potensen, så något högt utveckladt rationellt tänkande har långt ifrån alla där.

   Radera
  3. Det låter religiöst, och religioner är sällan rationella.

   Radera
 2. Betydligt roligare att limma fast ett mynt på golvet i en galleria med mycket folk. En klassiker..

  SvaraRadera
 3. För många år sedan hittade jag en 10 krona på marken även om det är småpengar så blev jag oväntat glad över fyndet. Vilket fick mig att fundera och fick mig sen att lägga ut nya 10 kronor vid några tillfällen på ställen där det gick folk. En av personerna som hittade en 10a, träffade jag senare och även den hade ett stort leende på läpparna och pratade om turdag! Lite pay it forward...

  Inser själv att av alla kommentarsfält på internet så är detta kanske sämsta stället att skriva att man kastar ut pengar på marken men det passade med inlägget och inga människor eller djur kom till skada ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken kul idé (som jag själv aldrig hade genomfört)!

   Det är lugnt, jag ska inte hacka. Fast man skulle ju kunna hävda att om alla gjorde som du (FIRE-motståndarnas vassaste argument) och la ut några nya tiokronor hade hela det monetära systemet brakat samman av ditt illvilliga "kedjebrev" :-).

   Radera
 4. Naturligtvis är det inte konstigt att reagera starkt på att bara slänga bort så mycket pengar. Samtidigt kan jag se en poäng i själva motivet. De ser det ju inte som att de slänger bort dem egentligen, utan spenderar dem på en ärebetygelse. De verkar i alla fall inte älska pengar, vilket förtjänar all respekt. Kärleken till pengar är roten till allt ont.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärebetygelse att bränna pengar på absolut ingenting?!

   Nej då, pengar är roten till nästan allt gott. Utan dem hade vi svultit i grottor med en livslängd på kanske 30 år.

   Radera
  2. Det är inte alls pengarna det är fel på, utan kärleken till dem. En ärebetygelses berättigande sitter inte i hur andra värderar det hela, utan i den kärlek med vilken man utför en viss handling. Sedan kan man tycka att handlingen är tokig, att man borde ha visat kärlek och värdnad för den döde på annat sätt.

   Men man kommer inte ifrån att det kostar "allt". Annars ingen äkta kärlek. Förstår om det provocerar. Det provocerar ju mig också!

   /Eva

   Radera
  3. Håller inte med om att det finns en problem med kärlek till pengar, men var och en blir salig på sin tro.

   Radera
  4. Att slänga pengar, att bränna pengar, på ingenting lyckades väl schyman med 2010. Fast det var väl 'ärebetygelse', sedlar om 100.000 kr upp i rök blev en bra story, gav bra hävstång på stålarna då det spelade rakt in i medias berättande, bla till vissa läsargruppers föreställning om "tokiga kärringar"

   Radera
  5. Om syftet var att ge Feministisk Idioti politiskt inflytande tror jag att Schyman hade kunnat göra bättre saker för pengarna.

   Radera
  6. Där kanske det snarare handlade om en investering i uppmärksamhet. Få lär ju glömma det hela. Fanns väl ingen kärlek med där tror jag. Till vad eller vem i så fall? De kanske såg det som bättre att bränna dem fysiskt än att bränna dem på marknadsföring som inte på långa vägar skulle haft samma effekt. Det tokiga med att bränna dem här är att pengarna inte går vidare och gör nytta på annat ställe, det sker ingen cirkulation på pengarna. Det blev det ju faktiskt med pengarna som folk plockade upp på vägen. Så att Schyman brände pengar var förkastligt. /Eva

   Radera
  7. Schyman visade väl kärlek till såväl kommunismen/feminismen som till flaskan. Det sistnämnda verkar dock ha varit på upphällning under viss tid sägs det

   Numer är dock offentlig uppmärksamhet den återstående kärleken, dock verkar motparten bli alltmer avståndstagande som det verkar

   Radera
  8. Jag vill inte spekulera i Schymans passioner. Förhoppningsvis har hon goda sidor som bara inte framgår i media.

   Radera
  9. Vi möttes vid en matta på Ikea i Kungens kurva som vi båda ryckte i. Den råkade vara röd, vad annars? Hon var helt klädd i rött också. Jag släppte den billiga mattan. Hon tog den och gav den till sin köpslav (en man förstås) som fick bära den. Hon utstrålade verkligen starkt driv och beslutsamhet.

   Ibland funderar jag på att skriva om alla möten med kändisar och politiker jag gjort och alla i den vanliga vardagen. Det har varit intressanta möten. Senast pratade jag med Carola på stan. Dagen därpå kom vårt samtal på hennes instagram. Eva påverkar kändisar, haha! /Eva

   Radera
  10. Schymans gamla matta kanske hade fått någon fläck som luktade illa och var lite svår att få bort...

   Gör det! Kändisar är alltjämt viktigast av allt i hela världen, av någon anledning.

   Radera
  11. Varför är det fel att älska pengar? Allt kostar.
   Är så jäkla glad jag kan dra in pengar alls trots kronisk sjukdom med smärtor och knappt nån hjälp från sjukvården så jag nu börjat så smått planera operation utomlands.
   Att veta jag kan lägga 200 000 själv som inte är säkert jag får tillbaka från FK. Samt kan jag inte jobba kommer jag ändå klara mig med sparade medel för att bli sjukskriven är inte alls så säkert man blir.
   Tackar varje dag jag kan dra in lite mer pengar, få än bättre för framtiden.


   Radera
  12. Pengar är kraftfullt och utövar mäktig påverkan i människans liv, på gott och ont. Till den grad man älskar pengar, älskar man i lägre grad sig själv och sina medmänniskor. Pengar är ju tänkt som medel. Om de istället blir mål, då blir människan medel istället, både jag själv och mina medmänniskor.

   Det handlar om huruvida man vill betjäna pengarna som en gud, dvs att ha dem som sitt högsta mål och förlita sig på dem för allt gott i livet, eller om pengarna ska vara ett medel för att betjäna mig och mina medmänniskor.

   Det handlar inte alls om att inte vilja ha och tjäna mycket pengar. De behövs ju! Det handlar om vilken typ av makt man låter dem ha i sitt liv. Är de till glädje eller leder de en bort från viktigare saker i livet?

   /Eva

   Radera
  13. "Till den grad man älskar pengar, älskar man i lägre grad sig själv och sina medmänniskor."

   Drog du inte väldigt förhastade slutsatser nu? Gäller denna kärleksransonering även annat, t ex "Älskar du din hundvalp älskar du i lägre grad dig själv och dina medmänniskor"?

   Radera
  14. Hundvalpar och pengar är inte riktigt jämförbara storheter! Men visst kan hundar få orimligt stor del av ens uppmärksamhet, på bekostnad av övriga relationer.

   Tänker att jämförbara storheter är pengar, sex och makt. Inget av dessa ting är fel i sig, tvärtom mycket bra grejer (medel). Men de utgör starka frestelser för människan att missbruka och göra till sina gudar och herrar. Då har inte längre människan makten över dem, utan de har makten över människan. Inte skoj. /Eva

   Radera
  15. För dig är de inte jämförbara. Antagligen för att du lägger något positivt i ordet hundvalpar och inte i pengar, men om man älskar pengar och hatar hundar blir det en annan sak.

   Radera
  16. Okej, ja jag kan och har nog valt bort en hel del på min jakt på pengar. Det kanske är tragiskt, ingen aning.
   Kan välja bort både socialt, relationer och annat pga det.

   Nu vet jag inte om det bara är pengarna som är ändamålet, men känner mig ofta nöjdare med mig själv när jag jobbar på nåt vis och pengarna blir en belöning jag sen kan räkna.

   Är väl en sucker för bekräftelse kanske.

   Tycker det är väldigt jobbigt när människor försöker hindra mig och mina ekonomiska mål. Många försöker det, om än omedvetet, då de antagligen tror jag får ut mer av att umgås med dem än vad jag får av att jobba vilket sällan stämmer.

   Sen prioriterar jag de viktiga sakerna som att hjälpa nära anhörig som är sjuk, och sånt, men är nog mer av en lätt avståndstagande familjeförsörjare som ser allt lite större än den där som ständigt orkar ge tid&bekräftelse till allt och alla vilket många vill.

   Det är alltså viktigare för mig att ha hög lön (helst högst av alla även om jag är okej med att min chef tjänar mer), än att ge massa tid till allt och alla.

   Kan ju vara nåt man kommer ångra, ingen aning.

   Vill inte alls vara en tjej som nöjer mig alltså. Det är inget för mig.

   Fast så får man nog inte tänka då ;() Är väl en hemsk människa kanske som inte tycker det är okej att nöja sig med några 20 000 netto månaden, och sen vara glad och tillgänglig för jämnan närhelst alla önskar. Helst ska man kläcka ut sig några ungar med..

   Lärde mig senare i livet att om jag gör som alla andra vill kommer mitt liv gå åt skogen, så då slutade jag med det.
   Radera
  17. Mrs D: Om din främsta talang är att skaffa och förvalta pengar är det väl inte fel att göra det du är bra på och det som ger dig glädje och energi. Det är ju inte pengarna det är fel på! Men människan får lätt fel inställning till pengarna, det är det viktigaste jag försökt säga i denna tråd. (Och det är något alla redan vet, så jag kommer inte med nya rön precis.)

   Micke, jag ogillar inte pengar. Tvärtom skulle de flesta som känner mig tycka att jag ägnade dem alltför mycket uppmärksamhet vilket tar sig i uttryck i mitt relativt sparsamma leverne. Det är starkt ogillat sedan jag var mycket ung. Så mycket ilska man fått ta emot när jag valt att spara pengar. När jag flyttade hemifrån var föräldrarna arga över mina ihopsparade 20000 kr. De ville att jag skulle ge dem till dem så att jag skulle få socialbidrag istället när jag flyttade hemifrån utan att ha en inkomst. Jag vägrade och tyckte att deras inställning till pengar var minst lika märklig som min, men bara på annat sätt.

   De flesta av mina kompisrelationer har fallerat på grund av en enda sak, nämligen andras avsky inför den bild de har av hur jag hanterar pengar. Det märkliga är att de inte förstår skillnaden mellan att leva som jag gör och som de gör. De har pengar i överflöd och därpå mångmiljonarv som väntar. De behöver inte för överlevnads skull ens tänka på hur de spenderar. /Eva

   Radera
  18. Nej, du ogillar kanske inte pengar, men du lägger en annan värdering i ägandet av dem än exempelvis jag gör. Jag kan inte spekulera i om det beror på dina föräldrars och exvänners syn på ditt sparande, men gissningsvis formas vi av vad vi upplever.

   Det jag vände mig emot var att du mycket kategoriskt fastslog att om man älskar pengar betyder det att man älskar sina medmänniskor mindre. Det är din slutsats, jag håller inte med.

   Radera
  19. Jo, jag har hört förr att jag är väl kategorisk! Vi har helt klart olika åsikter i frågan, men det stör mig inte. /Eva

   Radera
  20. Förstår hur du menar också Eva, är bara på lite dåligt humör, speciellt när jag tänker på hur andra på nåt sätt vill hindra mig i min kamp. Tycker också pengar kan betyda för mycket i samhället, som när man går över lik för att tjäna mer.

   Dina föräldrar verkar knäppa ;)

   Har också en del bekanta i min närhet som inväntar eller fått miljonarv. Har sista tiden börjat fundera på om det är därför de aldrig styrt upp sina liv för de vet pensionen är tryggad med de där 5000-40 000 miljonerna som kommer komma in nån gång...

   Radera
  21. Där håller jag med dig, Eva, man får tycka olika.

   Radera
  22. Fyrtiotusen miljoner? Ska de ärva Jeff Bezos?

   Radera
  23. Var mitt ex som skulle ärva 40 mille. Ska nog inte skriva så mycket mer om det, men tänker att många med feta arv kan driva runt lite hur som. Jag har inte råd med det och kan då ses egoistisk (?) fast jag bara försöker planera för min pension med några få mille i jämförelse..

   Radera
  24. Ja, 40 millar är ju pengar, det med ;-).

   Radera
 5. För ett par tre jobb sedan skulle vi lägga in nytt golv på kontoret; en rätt tråkig plastmatta med någon form av genomskinlig epoxiplast som lades på efteråt, i ett par hyfsat tjocka slitlager. Vår kära VD, en riktig spelevink, lade ett par nya hundralappar på plastmattan som sedan täcktes av epoxiplasten. Gissa om besökare hajade till … Fanns fler än en som tänkte göra sig en liten hacka, innan de förstod hur det låg till.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sedlar berör. Jag hade en bunt femhundringar liggande i hallen när jag fick besök av en gammal vän. Han kunde inte riktigt känna sig bekväm med att pengarna bara låg där. Efter ett tag vara han bara tvungen att säga till mig att lägga undan dem. Detta fastän vi satt i köket och han inte borde ens tänka på dem när de inte befann sig i hans synfält.

   Jag har femhundrakronorssedlar som servetter, oj det lät konstigt...menar att jag har servetter med tryckta rödingar på vid vardagsrumsbordet. Gissa om folk reagerat. Gav en till pappa, men han blev irriterad och hämtade annat papper istället. Pengar berör! ;-)

   /Eva

   Radera
  2. Humor med hundralapparna på golvet!

   Om vänner har pengar framme tycker jag måste få vara deras ensak. Men det där med servetterna var intressant. Jag trodde inte man fick trycka pengar, hur olika originalet de än ser ut. Annars kunde ju en toarulle i sedelformat vara lite skojig.

   Radera
  3. Bättre med sådant toapapper i tyg, så att man kan tvätta pengarna sen... Annars är ju toapappret bara för dem som skiter i pengar.

   Radera
  4. Pengarna rullar in:
   http://www.kvalitetsvaruhus.se/art/6620/Kul/Toapapper_med_motiv_500kr_sedel_fo.htm

   Radera
  5. https://fyndiq.se/search/?q=servetter+sedlar&search=enter#16796200-servetter-500-kronorssedlar-10-pack

   Jag har dessa, men betalade bara en tia för ett paket i en butik i somras. /Eva

   Radera
  6. Man kan inte säga att det är falsk marknadsföring. Med de priserna ÄR det verkligen "toapapper för skitrika".

   Radera
  7. En tia var bättre. Fast jag måste erkänna att jag aldrig riktigt sett storheten i servetter. Ofta läggs de ut på tallrikarna och används inte, men de blir ju ändå förbrukade. Färgen på dem gör dessutom att man inte ska kompostera pappret. Vad är det för fel med en pappersrulle på bordet för den som behöver?

   Radera
  8. Om man vill diversifiera - tänk Soros - finns det även i valutorna Euro samt USD.

   Radera
  9. Om rullarna kostar lika mycket låter det som ett bättre köp.

   Radera
  10. Ja Micke, eller servera i badrummet med toastolen som bord. Bara att spola av efteråt, gästerna får gå in i duschen under tiden, eller få sig en släng av slangen. Vattnet ingår ju i avgiften till föreningen så det är redan betalt och komposteringen är redan ordnad av va-verket. Win-win helt enkelt.

   Radera
  11. Nej, det låter mindre trivsamt och mer opraktiskt, istället för tvärtom.

   Radera
 6. Kände en person som stannade på motorvägen för att fixa något och blev påkörd. Minns inte nu men tror det var 20 krossade ben i kroppen. Vi besökte på Sjukhuset. Detta var ett annat land likt Sverige. Så har inga tankar på att stanna på motorvägen för att plocka pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har utan problem gått rakt ut på en motorväg för att plocka upp bräder. Såg dem när jag gick förbi och bara stoppade trafiken. Tänkte inte, utan agerade instinktivt. Det kunde ju leda till olyckor att sådana bräder låg där och förmodligen inte ens syntes förrän på väldigt nära håll. Oj vad bilarna tutade uppskattande efteråt och jag fick en adrenalindusch utan dess like!

   Om man gör något på instinkt hinner man inte bli rädd eftersom den medvetna hjärnan tillfälligt slagit av. Var det farligt? Klart det var, men jag var den bäst lämpade att ta bort bräderna just då och bort skulle de om ingen skulle komma till skada.

   /Eva

   Radera
  2. Bilar är hårda, usch :-(.

   Jag hade låtit brädorna ligga, även om jag en gång fick ett avgassystem sabbat av just en brädlapp som slog upp och hackade hål.

   Radera
  3. Var mer penningakåt som yngre, idag tänker jag lite större. Kan tacka nej till jobb på 10 000 även om det svider lite, men hade inte gjort som 20-30-åring.
   Däremot älskar jag nog känslan av att dra in pengar.
   Tänka ut smarta lösningar hur vi ska få ihop mer pengar. Min partner är inte alls lika penningakåt, men hindrar mig åtminstone inte så det är ju bra. Andra partners kan ha varit mer klängiga och jobbiga, som att måste du verkligen jobba..

   Radera
 7. Det räcker att titta i vår Riksdag för att finna miljoner skäl att göra något för pengar, fråga MP.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, politiker tycks ha en kuslig förmåga att snabbt acklimatisera sig till en verklighet där man inte tycker att någonting är mer än rätt. Man drar av klädinköp för att de används på sociala tillställning som känns viktiga för jobbet, drar av hela hyran trots att man bara betalar halva, sitter på dubbla stolar och snor åt sig så mycket man kan. I den lagstiftande församlingen. Är det något de ska kunna är det lagar.

   Radera
  2. Många i sådan sits kan ju lida(?) av berättigandesjukan. Man fokuserar kanske på orättvisor, men ingalunda andras, utan enbart på det som är orättvist gentemot en själv. Det förutsätter att man jämför sig hela tiden och då förstås ser någon som har mer och så tillförskansar man sig det man vill ha. Man känner sig berättigad till allt gott. Man tar sig rätten att stå över lagar och agerar som vore man en kunglighet med alibi för det mesta fuffens. Man bör nog delvis ha en sådan narcissistisk personlighet för att överhuvudtaget vilja och orka med att vara i maktmijöer.

   Såg igår den nya dokumentären på svt play om Mattias Karlsson. Mycket intressant. Förstod att han var en sådan där typ. Har aldrig någonsin indentifierat mig så starkt med en känd person innan. Vi är oerhört lika på många olika sätt. Den som ogillar honom ogillar även mig. /Eva

   Radera
  3. Jag gissar att kulturen i riksdagen och andra politiska arbetsplatser är sådan att de inte förstår hur mycket räkmacka de har. När alla runt omkring en har ett högavlönat arbete utan närvaroplikt eller prestationskrav och där nästan alla kostnader ingår som löneförmåner tror man till slut att det är normalt.

   Radera
 8. En hemsk historia från min ungdom, vi var i Bulgarien på resa ett gäng kompisar. En dag i Varna så hade vi världens jobbigaste snorunge efter oss, tiggandes. Till slut frågade en av oss om han inte kunde få alla små mynt som vi hade, vilket han fick. Två nävar mynt kastades ut i en mycket trafikerad korsning. Skäms så klart över beteendet även om jag inte förstod vad min kompis skulle göra. Om någon undrar så fick killen ifråga gratis pizza när vi stötte på honom på eftermiddagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gör mycket dumt när man är ung.

   Radera
  2. Exakt. Jag brukar dock ha det som extremexempel på att det gäller att veta vad man investerar sina pengar i. Jag hade ju ingen aning om hur han skulle ge pengarna.

   Radera
  3. Det förstår jag att du inte hade, för leveransen var ju en aning... ofrisk.

   Radera