torsdag 28 mars 2019

Dags för ädelmetaller?

Banker kraschar, rekordlåga räntor, terrorister, ”resenärer” och allmänt skakigt i världen. Jag tror som vanligt på att säkra upp börsportföljen med guld och silver – stabilt i uppgång, kanon i nedgång. Sedan kan det diskuteras om man ska äga bolag, fonder eller certifikat.

Det känns alltid skönt att få medhåll. Generellt ska man kanske inte lita på 50plus-gubbar med Iggy Pop-frisyr, men Eric Strand på Pacific Fonder är en fiffig kille:


Hans syn på silver är nog den mest positiva jag sett. Förstod jag rätt menar han att silvret kan sjudubblas i värde inom ”några år”. Fast det är absolut inte första gången någon haussar silvret. ”Dags för silver att skina” vitsade Placera.nu till det för tre år sedan. Sedan dess är vi +/- 0.


För 2,5 år sedan tyckte Aktiespararnas Christoffer Ahnemark att silverpriset borde mer än tredubblas. Nope, ner sedan dess. Men någon gång måste väl de och jag få rätt? Nej, det måste vi inte, men det vore trevligt. Jag behöver inte ens en sjudubbling. Bara silvret tredubblas på ett år eller två så ska inte jag klaga.

32 kommentarer:

 1. På tal om bankkrascher dristar jag mig att fråga här bland kunniga personer: riskerar en fristående sparbank att drabbas av ev. sanktioner mot Swedbank? Ha överseende om frågan är korkad, men jag är inte så insatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte alls att frågan är korkad, men jag förstår den inte riktigt (vilket antagligen säger mer om mig). Hoppas som du att någon kunnig person reder ut läget.

   Radera
 2. Hej.
  Har du den hedge fonden själv? Fattar inte riktigt vad den investerar i? Jag kör 100% Avanza Global långsiktigt. Lycka till.
  Mvh. Filip

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inga Pacific-fonder och vet inte ens vilken/vilka han förvaltar.

   Radera
 3. Lite sugen på silver efter att ha sett inslaget. Hittar inte så bra ingångar. Är inte sugen på fysiskt silver, men kanske nappar på aktien Eric Strand nämner eller certifikat. Samtidigt är det ju som du säger Micke, Eric strand har ju snackar ädelmetaller i flera år och tittar man på hur det gått för Pacific Fonder de senaste åren får han ju klart underkänt. Vad tror ni är det det köp på silver eller en skiva som hakat upp sig?/P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju vara både och. När jag var liten var upphakade LP-skivor det värsta som fanns. Några år senare kallades det "scratch" och var tydligen jättepoppis bara man slängde på en enformig trumma. Det finns en tid för allt :-).

   Radera
 4. Jag har tidigare ägt fysiskt silver genom goldmoney.com. Då fanns det fysiskt på jersey island. När företaget köptes upp sålde jag av allt. Dock sugen igen och tänker att nordnet väl lagt till några etfs physical? Någon som har koll på dem?
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men minns att podden Kapitalet drog iväg och köpte fysiskt guld för något år sedan. Möjligen silver också.

   Radera
 5. Jo köpte själv i vintras in mig på olika silvergruvor, en mycket liten post dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju så himla dyrt att köpa en hel gruva själv :-).

   Radera
 6. Har inget av det, däremot köpte vi upp oss på bilia idag på vår aktiekilles rek, är det smart? Inneboende fick psykutbrott och sågade dem till marken.
  Har annars lite fysiskt guld o diamanter o konst (diamanter är en flickas bästa vän lalala) och länge funderat på och skapa ett smycke till min partner från mina gamla ringar, men så hittar jag inte en :((
  Skulle gärna ha fler små guldtackor också för att fly med när världen går under..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Aktien har ju haft det tufft ett tag, men jag vet inte om det är befogat.

   Radera
  2. Inte tatt nån jätteposition, ca 32 000. Fått långa utläggningar från båda parter iaf, men chansar på att den som ändå har 20 års erfarenhet (måste fråga) och gör research varenda dag har bättre koll. Inneboende är smart också och har galet bra koll på väldigt mycket, men jobbar ju inte med just detta.

   Radera
  3. Har tatt upp det där med guld&silver med aktiekillen btw för tyckte det kunde vara en bra ide, men det var ingen hit. Inspireras ju av Anna Svan och liknande, men det sågas också. Vem ska man tro på tro på tro på när.. tada..

   Radera
  4. Det knepiga är att man inte kan lita på någon, bara lyssna till folks argument och försöka värdera dem. Tror du mer på Anna Svahns argument för än aktiekillens argument mot skulle jag luta åt för.

   Radera
  5. Har du guld eller silver då? Hur stor procent?

   Radera
  6. Ja, en skvätt av bägge.

   Radera
 7. Huruvida silver ska dra iväg eller inte har jag ingen aning om. Och nog ingen annan heller. Men ädelmetaller, åtminstone guld, borde verkligen ingå i allas portföljer hela tiden.
  Med risk för att svära i kyrkan bland alla aktienördar som hänger på finansbloggarna och bara snackar aktier, ta en titt på guldindex: https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/18986/guld
  Det jag menar är att under 20 års tid, så långt tillbaks vi kan se på Avanza, har guld spöat de flesta aktieindex. Det är väl bara SIX Portfolio Return Index som gått bättre än guld, men bara de senaste 2 dryga åren.
  Så den som himlar med ögonen och säger att denne minsann kör en global indexfond långsiktigt har ju uppenbarligen haft sämre avkastning än guld. I 20 ÅR! Så varför bara förespråka aktier i portföljen?
  Jag säger, kom in i matchen och allokera åtminstone en 10-20% guld i portföljen, historiken talar för det.

  //bushcrafting

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant!

   Jag tror att många inte ser hur guld kan stiga så mycket i värde. Det är ju trots allt bara en klump metall, och inte ens en med brist i. En företag kan ju växa till något fantastiskt på tjugo år med guld bara fortsätter att vara guld.

   Radera
  2. Exakt, vad ska jag med guld till egentligen? Hedge för oro, ja kanske det. Men, om nu allt går åt fanders, då kan man nog glömma det där med att köpa mat för en guldklump med liksom :)
   Nej, övervikt i tillgångar som växer och genererar kassaflöden det är grejen. Bostaden och lite lån hedgar inflationen.
   Mvh investera-pengar.blogspot.se

   Radera
  3. Så är det ju absolut, eller borde vara. Men historiken talar ju ändå sitt tydliga språk. Vad det beror på har jag ingen aning om. Jag vågar iallafall inte vara utan exponering mot guld. Själv kör jag 20%.

   //bushcrafting

   Radera
  4. Vad ska man med guld till? Vad ska man med aktier till? Tjäna pengar såklart!

   Radera
  5. Sparo, om du klarar tima guldet, så grattis. Ring mig nästa gång innan lyftet :)

   Radera
  6. Jag har ju precis bloggat om det :-).

   Radera
 8. Tycker Pacific precious tar lite mycket i avgifter i relation till prestationen. Han kortar och långar fram och tillbaka men avgifterna verkar äta upp allt. Jag gick in 1:a November i BGF world gold som investerar i guldgruvor. Ger enligt Strand hävstång på guldpriset gånger 4. Hela PPM ligger i den fonden som hedge mot övriga handeln i svenska aktier. Avgiften på den svindyra fonden är lägre i ppm. tror man ligger rätt bra där framöver. Min gissning är på en rejäl nerkörare på aktiemarknaden efter utdelningarna är färdiga. Grundar det i sämre siffror framåt och att FED har spelat ut flera av sina räntekort som höll marknaden under armarna i senaste rusningen. Men man kan aldrig veta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju avkastning efter avgiften som är intressant.

   Att äga i PPM är ofta (alltid?) ett sätt att pressa priset på dyra fonder.

   Veta kan man aldrig, men jag tror som du. Och om inte nu så i sommar. Och om inte i sommar så i höst. Rätt snart bör det komma ett rejält ryck nedåt.

   Radera
 9. Vill du tajma ädelmetallaktier alltså? Verkar svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller råvaran som sådan.

   Radera
  2. Din "favorit" Johnny Thorsell har tittat i kaffesumpen igen: https://www.privataaffarer.se/grafgurun-torssell-guldet-ska-upp-till-1600-dollar-i-ar/

   Radera
  3. Tack för tipset! Man måste gilla Johnny :-). Kanske inbillar jag mig, men andas inte hela artikeln hån och förakt? "Grafgurun", och helt tiden tydliga påpekanden om att det är "enligt Torssell". Typ, "tycker ni detta verkar helt dårpippi så skyll inte på oss".

   Radera
 10. Privata affärers aktieavdelnings värderingar brukar väl i stort sett sammanfalla med Hernhags och han känns inte riktigt som han bryr sig om sådana signaler... Fast om marknaden tappar 20% och går under decemberbottnen så kommer såklart guldet att sticka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är knappast Hernhag som skrivit artikeln. Knappast Torssell själv heller :-).

   Teknisk analys känns som världens mest flexibla backtradingsystem. I efterhand kommer det alltid gå att förklara alla rörelser med hjälp av TA.

   Radera