måndag 25 mars 2019

”Pengar – näst viktigast efter kärleken?”

Så heter en UR-serie som Gösta Fjäderkrona tipsade mig om i kommentarsfältet i förra veckan. Fel redan i rubriken för oss som älskar pengar, men jag bestämde mig för att ändå se den.

Det börjar lite svagt. Första avsnittet fokuserar på shopping. ”Klart jag gillar att handla, jag tror alla gör det”, fastslår en shoppingberoende blondin på väg att köpa en tv på avbetalning. En Bingo Rimér-wannabe motiverar sitt behov av en ny bil med att en gammal bil kommer kosta lika mycket om man räknar in reparationskostnaden. Jo, tjena...


Men bägge dessa unga människor verkar vara ett under av upplysthet och genialitet jämfört med sms-lånetorsken som berättar att han inte visste vad ränta var när han tog sina lån. Jag har hört det förut, men undrar ändå om man inte måste ha bott i en grotta för att missa så grundläggande kunskaper. Men som han summerar det: ”Jag hade ingen koll alls.” No shit...

Serien tar sig dock och jag är faktiskt positivt överraskad. Jag antar att målgruppen är högstadieelever, och dessa kan nog ha god behållning av den. Själv tycker jag att den är lite för hattig. Jag hade gärna sett längre intervjuer med Jonas Birgersson, som jag alltid tyckt är en grymt intressant människa, och kvinnan med självförsörjande familjejordbruk i skärgården. Intervjun med programledarens pappa, som Gösta Fjäderkrona också pushade för, hade de absolut kunnat göra ett helt avsnitt av.


Rätt många ungdomar säger korkade saker. Ibland kanske ryckta ur sitt sammanhang och jag får en känsla av att de mest finns med som varnande exempel, men strax efter programledarpappan sa en lillgammal högstadieelev (?) följande:
Antingen är man en sparare eller en slösare. Sen kanske det inte spelar någon roll hur mycket man tjänar egentligen. Antingen sparar man eller gör av med det ändå.
Huvudet på spiken, det finns hopp!

34 kommentarer:

 1. Den ska jag definitivt kolla upp! Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
 2. Ska också se. Tycker det är kul att shoppa men försökt programmera om min hjärna nu så man precis som med mat kan ställa in sig på bli äcklad av vissa saker. "Man ser det inte". "Mår psykiskt dåligt av att äta detta". Annars är det ju kul shoppa loss, köpte faktiskt en del nya vårkläder igår då jag oförhappandes fick en lucka på dryg timme mellan jobb och det var skoj. Känner mig snyggare då. Sen får man hela tiden påminna sig om sina mål, men lite glans och glamour måste jag nog ha för att inte helt förtvina. Tycker inte det är fel tänka man är värd det också. Fast man kan vrida och vända på siffrorna för vad saker kostar, användningsområden, behöver jag verkligen detta, hur många andra plagg har jag som är likadana. Man kan få en kick av att unna sig nåt men blir större kick om man gör det mer sällan. Som att jäklars, vad fina saker det finns ute nuförtiden. Det där kan säkert ändras med mognad för är ju en resa att skaffa sig större mål än de tillfälliga.
  Tänker själv om det stora sparmålet att den känslan när vi uppnått det kommer vara sååå mycket häftigare än alla utemiddagar, kläder, sängar, bilar, resor, men att gå från "ungefär som folk har det" till "jag blev spareremit på heltid" är inte jättelätt heller. Bättre bygga upp det stegvis som med träning, kostförändringar för att inte få bakslag..
  Sen är delmål bra med, därför jag ställt in mig på 5 mkr.
  Känns tillräckligt svårt men ändå som att vi kan klara det och 4-5 år känns inte för länge. Börjar jag tänka större siffror blir det för stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckligtvis är shoppingidioterna bara en kort grej i första avsnittet. Jag tycka att det var lite klantigt att de började med detta för resonerar fler som jag var det nog många som slog av redan där.

   Radera
  2. Oki, ska bli kul att se. Satsar nog på kärleken också före pengarna, men är mest för klarar inte ett liv utan en stabil bas. Men måste ju ha basbehoven täckta. Fast betyder inte man blir ihop med vem som. Många skulle inte vara värda att bli ihop med och försaka pengarna. Tror alla utom min partner faktiskt :)

   Radera
 3. OT Sparo, icke-animalie intagare har du kanske någon input/kommentar till dagens SvD-blänkare:

  "
  Tidiga symtom på järnbrist är att man blir blek och trött. Vegetabilier innehåller enbart så kallat icke-hemjärn som är svårare för kroppen att tillgodogöra
  "

  https://www.svd.se/vegandietens-baksida--tillskott-ett-maste

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att kunna läsa hela krävs abonnemang för mig, men jag tror att jag fått en ganska bra bild av rubrik och ingress.

   Alla dieter kräver att man varierar sig och använder huvudet. Det går att få brister som köttätare, laktovegetarian, vegan osv. Kanske är det svårare med vegankost, men min bild är att procentuellt betydligt fler veganer har koll på vad de äter.

   Icke-hemjärn stämmer, det ställer högre krav på järnintag, men även det går ju. Rubrikens påstående att tillskott är ett måste är "faktiskt helt fel" (som ett saligen avsomnat medieprojekt hade sagt), men jag ser heller inga problem med att ta ett piller någon gång om man behöver det.

   Antar att de inte balanserat bilden genom att längre ner i artikeln skriva att det finns professionella elitidrottsmän som lever på uteslutande vegankost utan att ta några tillskott.

   Radera
  2. Kan tänka mig att järnbrist främst drabbar kvinnor och det på grund av det där som man inte får tala om offentligt. Kanske är vegetarianer och veganer med konstaterad järnbrist på grund av kosten egentligen fysiskt sett mer lämpade för att äta kött än andra veggisar. En viss kosthållning eller en diet är förmodligen inte något för alla människor.

   Överhuvudtaget är det smart att tillaga sin mat i gjutjärnspannor då hemjärnet där lätt tas upp. Man kan också knapra på pannan. Blott en liten bit blodpudding i veckan blir garanterat järnbiffen som gör hela skillnaden om man råkar lida brist på både köttlust, gjutjärn och järn nog i kroppen. ;)

   /Eva

   Radera
  3. Eva, låter som vegetarisk blodpudding kan bli riktigt framgångsrikt framöver mao

   Radera
  4. Jag har också förstått det som att järnbrist är vanligare hos kvinnor. Och visst får man prata om det, hålla föredrag om det, skriva böcker om det, göra konst på temat... :-) Och ja, säkert är det stora individuella skillnader, så vissa behöver inte bry sig alls medan andra måste.

   Det kommer snart ett inlägg om gjutjärnspannor. Väntar på leverans.

   Radera
  5. Normalt skulle jag skratta åt förslaget vegetarisk blodpudding, men så sent som häromdagen såg jag reklam för vegetarisk bacon :-(.

   Radera
 4. Va, sitter du och smyglyssnar på kommunistmedia? SR? Blir du inte skadad av budskapet då?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det UR och inte SR. Jag tror på att ta del av olika källor, särskilt sådana man inte håller med. Med det sagt ger jag väldigt sällan "public service" chansen, men på en direkt uppmaning och med chans om ett blogginlägg i potten var det värt det.

   Radera
  2. Investeraren, om man betalar är det väl knappast att betrakta som smyglyssning?

   Radera
 5. Skönt att jag alltid tyckt det är riktigt tråkigt att shoppa så jag gör det så sällan som möjligt.

  Däremot är jag inte rädd för att köpa saker som kostar en hel del eller betala extra för kvalitet om jag känner att jag får valuta för pengarna och det är något jag verkligen kommer använda mycket. Som tur var är det dock sällan sådant inträffar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Och just för att få mest produkt för pengarna researchar jag alla inköp så att de blir ännu tråkigare. Därför störde jag mig på att det bara efter ett par minuter påstås att "alla gillar att shoppa".

   Radera
  2. Ja det stör jag mig på med.

   Radera
 6. Nu har jag skummat igenom alla avsnitten. Det var intressant.

  Tycker dock det där med nya bilen kanske kan motiveras? Haft 4 bilar, två av de senaste var faktiskt nya och inga problem, de andra massa problem och lagningar. Beror lite på hur man värdesätter sin bil och hur kul det är att ha bilen inlämnad för lagning stup i kvarten. Sen vad jag tjänade eller förlorade mest på tveksamt.En av de begagnade fick jag ju skrota nästan då hela växellådan trillade ihop. Funderar faktiskt på att hyra bil då jag kommer jobba längre bort nu periodvis, men inte hunnit undersöka saken och hur dyrt det blir. Helst vill jag isåfall lägga så lite som möjligt och 2000 kr månaden skulle vara okej. Får ingen tjänstebil.

  Ang shampoo, haft det mesta, både billigt och dyrt och tycker nog faktiskt håret i längden blir bättre med dyrare hårprodukter, men är ju en smaksak samt vad för problem man har med sitt hår. Tycker billiga produkter doftar godare för de gör de ofta, men hårbotten blir fetare snabbare så man tvättar oftare vilket inte är bra för håret.

  Hon som bor i huset på skärgården är väl på ett sätt fri, men lägger ju massa tid på försörjningen genom att ta hand om alla djur, plocka ägg, rengöra, slakta, odla, laga mat. Frågan är hur fri man är då? Inget emot den livsstilen men om man är så fri vete sjutton? Samt hur kul är det att som hon säger fundera på när nån vill hyra stugan på tomten så de får in pengar för våren? Skulle bli stressad av att leva så. Känns kortsiktigt, hoppas det går bra typ..

  Sen han som fick betalningsanmärkningar där det gick till fogden. Känns jättetragiskt, känner tyvärr flera stycken som har så. Gråter i mitt hjärta.

  Var lite reflektioner bara..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast förutom att det går att uppvisa otaliga exempel på helt nya bilar som fått repareras och reklameras kan man knappast motivera köp av en ny bil av ekonomiska skäl, hur man än räknar. Att nya bilar generellt ger färre problem än äldre har jag inga problem att tro på, men det var inte det han sa.

   När det gäller hår tyckte jag nästan att de bevisade motsatsen, att billigare var bättre. Eller åtminstone, som forskaren sa, så finns det inget i de dyrare preparaten som gör håret renare.

   Jag vet inte om "jordbrukskvinnan" påstod att hon var fri, men hon verkade trivas med sitt liv. Jag skulle inte heller vilja ha så där korta puckar i privatekonomin, men hon verkade inte stressad av det utan visste att hon hade massor av alternativ. Men som sagt, ett längre avsnitt med henne skulle ge en tydligare bild, så det hade jag velat ha.

   Radera
  2. Idag skulle jag ju inte köpa en ny utan leta efter en bättre begagnad på några år, men ung o dum. Vet bara att de två första reparerades för massor och fick knappt ut nåt på dem. Väldigt trött på bilar nu, bara massa jobb, inbrott, underhåll, kostar massor..

   Var väl mixen man betalade för. Rätt mix mindre fet hårbotten. Viktigaste man hittar ett schampoo som ger den effekt man vill ha, men skadar ju inte leta billigare hyllan. Fast har man inte testat de dyrare har man inget att jämföra med. Alla tjatar alltid om sulfatfritt är bäst.

   Jo, hon verkade glad o levde som hon ville, viktigaste. Plus för självförsörjning när elen försvinner. För de som sett eller vill se: https://www.svtplay.se/nedslackt-land
   Tyckte den var väldigt spännande och då klarade de sig bäst som bodde med självförsörjning, lite jordbruk, ej moderniserat hus.   Radera
  3. Jag har av biologiska skäl begränsade kunskaper om schampo på 2000-talet, men jag tror samma där som om tandkräm, tvål, diskmedel och liknande, att det är i stort sett samma smörja.

   Jag är prepperallergiker, så Nedsläckt land hoppar jag över.

   Radera
  4. Ekologiska produkter utan massa skit i som inte är djurtestade tycker jag isåfall är vettigt att lägga pengar på. Är alltså partiklar av djur även i vin, tandkräm, schampoo, o s v.

   Problemet är att jag tror många köper samma saker om och om igen? Var som nån sa i programmet man orkar inte sätta sig in i allt. Köper också i princip samma saker när de tar slut, då vet jag de fungerar hyfsat och slipper obehagliga överraskningar.

   Fast det är kul att shoppa, längtar du aldrig efter att shoppa loss för 10 000 och köpa massa snygga vårkläder, fixa skägget professionellt hos barberare, ta en massage, äta lunch på stan, dricka vin med utsikt över nåt fint vatten på lyxig krog, flasha i nya solglasögonen, ta fotvård med fotmassage nånstans och sen hem och sova i nya lyxiga sängkläderna? Menar om du fick pengarna och var tvungen att spendera dem annars hålls de inne, skulle det vara superjobbigt? Ångest?

   Radera
  5. Shoppa loss gör jag när jag behöver något. Just nu tycker jag att det är ett större problem att jag har för mycket kläder. Vill inte behöva ha en walk-in-closet i nästa bostad. Massage, fotvård mm känns helt meningslöst. Skäggvård också, det vill jag göra själv. Solglasögon har jag redan... Jag är tråkig på det viset.

   Radera
  6. Men du svarade inte riktigt på hennes sista fråga, om du hade fått pengarna och var tvungen att spendera dem... Nu vill vi veta! ;)

   Själv har jag köpt en pizza och läsk på stan idag. (Hjälp, vågar jag skriva det?) När jag kom hem hade en granne överraskat mig med finchoklad från NK som hängde på dörren. Fick det som tack för att jag hittat hans borttappade nycklar igår. Vilken dag med pizza, läsk, finchoklad och ökad grannsämja! Kan man ha det bättre? :D Ja, jag vet, är inte så bortskämd så även detta till synes lilla kan göra min dag.

   Tänkte tidigare idag kolla igenom några avsnitt, men det var ju flera stycken. Vilket är bäst?

   /Eva

   Radera
  7. Jag gör det lätt för mig och hänvisar till tidigare tillfällen jag tagit upp just den frågeställningen:

   https://sparosverige.blogspot.com/2018/12/3000-kr-extra.html

   https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/konsten-att-slosa.html

   Något av de sista, 4 eller 5, tror jag var bäst. Hoppa åtminstone över första om du vill gallra.

   Radera
  8. Har nu läst dina gamla inlägg och nästan alla kommentarer där. Min reaktion? Jag har alltså kallats snål sedan jag var sex år gammal. Men ingen klår dig i snålhet! I jämförelse är jag en slösaktig och lättsinnig människa. Trodde väl aldrig att jag skulle få känna mig det inför någon enda person på planeten. Betryggande dock att ingenting jag någonsin skulle kunna hitta på i snålväg skulle uppfattas som pinsamt och dumt i dina ögon. Ju sämre jag skulle framstå inför andra, desto smartare skulle du nog tycka att jag var. Alltid något. Jag kan alltså fortsätta min relativt snåla livsstil utan att skämmas. Jag vet ju att det finns en Snål-Micke som skulle försvara mig om jag hamnade i trubbel på grund av andras åsikter om min snålhet.

   Nu vet jag, det är ju det som är en Sparombudsmans uppgift i samhället, att tillvarata snåljåpars intressen! Man kan anmäla till Sparo om man känner sig kränkt när man utsätts för sparsamhetskritik. Sparos uppgift blir att lugna och uppmuntra både gamla och nysnåla personer så att de kan fortsätta på den inslagna vägen. Jag förstår nu din uppgift! Det var respektlöst att ens komma med frågor om hur du skulle spendera en massa pengar. Man frågar inte om sådant hos en Sparombudsman, det är höjden av respektlöshet och man gör bara bort sig... JAG BER OM URSÄKT!

   /Eva

   Radera
  9. Och jag som på sin höjd tycker att jag är lite sparsam :-). Och jag har faktiskt väldigt lätt att acceptera andras utsvävningar, så länge det handlar om aktiva och genomtänkta val. Jag stör mig bara på folk som bränner pengar på skit de inte ens själva uppskattar.

   Det är ur det perspektivet min sparsamhet bör ses. Jag öppnar glatt plånboken när det är något jag vill ha. Övrig tid gläds jag åt att detta förhållningssätt gör att jag har råd att göra det.

   Radera
  10. Väldigt underhållande läsning :) Får väl läsa igenom de blogginläggen när jag inte är så trött som nu men litar annars på Eva här att du inte besvarade frågan :)

   10 00 här och nu och shoppas loss, ta det eller hoppa? Klockan tickar... Jag skulle tatt det iaf och köpt i ordningen dyra lyxiga solglasögon troligen på NK (använder faktiskt mina trasiga favoriter nu, insåg de var inte så trasiga bara märket som fattas men vill ju helst ha perfekta) så där går väl 4000 kanske. Sen kan jag nog köpa lite snygga vårkläder för resten, men vill gärna ha en lyxig massage med, och sen avslutar jag dagen med 1-2 glas cava och nån god vegomiddag. Pengarna borta, men inte svårt göra av med pengar om man får dem gratis..

   Vill gärna ha en fin lyxig ny säng också, samt massa nya snygga sängkläder, nya handdukar, sammetskuddar, nya stolar till köket med sammet, kanske ett runt nytt bord med marmor. Kan även tänka mig lite nya köksmaskiner, samt byta ut alla lätt gulnade kontakter&lysknappar (va heter det egentligen?), och på sikt vill jag ha nytt kök och nytt badrum, och när vi ändå är igång en liten söt bil med betald boendeparkering livet ut. Sen ny garderob& private shoppingstylist, fransar, helstyling för hemmet, och kan byta ut soffan med. Några snygga fåtöljer vore bra också. Samt två nya datorer. Ny skrivare.. finns ställen att lägga pengar om man vill :D Har inga problem med att spendera, men inte säker på just nu allt detta gör mig lyckligare och andra målet väger tyngre, men om jag fick pengar till allt detta som jag slapp skatta&jobba för så kör vi :)

   Radera
  11. Kom även på jag vill ha ny uppsättning smink med ALLT och gärna mycket av allt och eget sminkbord, stor väska där allt ligger på sin plats och sminkbord vore lyxigt. Som Bianca Wahlgren har med lampor runt. Vill också gå runt till olika make-up artister och sminkas för försummat den delen senare åren, så inte koll på alla nya trender med highlights, countouring. Kollat hennes sminkvideos och är väldigt ute och inte koll på alla nya märken. Pengarna kommer rulla om jag får dem och de enbart ska användas till lyxkonsumtion :)Samt inomhusgarage vill jag naturligtvis ha till den lilla söta bilen. Helst 2 meter utanför dörren. Sen vill jag o partner åka på SPA i tre dagar med bara behandlingar, men vi vill också till Maldiverna, samt ställe jag fick tips om igår som kan vara bra boplats nämligen Norra Italien. Tänker inte på miljön här heller utan bara vad lilla egot vill ha :) Norra Italien ska vi nog kolla upp iaf när det blir, var välordnat där tydligen inte som resten. Sen vill vi ha cyklar och jag vill ha lite märkesväskor och små diamantörhängen. Shopping shopping shopping... :)
   Kanske är svårare att spara för oss som faktiskt har en lust till detta, men man får bita ihop.

   Radera
  12. Du borde kanske köpa en avvänjningskurs för ditt shoppingberoende ;-).

   Radera
  13. Nädå, det går bra, viljan är stor kraft, men du har fortfarande inte svarat på frågan ;^^
   Det kanske inte går ihop med sparfilosofin i denna blogg att faktiskt ta de där 10 000, sen shoppa lös och i värsta fall ta en drink eller två för att klara av det. Menar nåt borde man ju vilja ha om man släpps lös i en affär tex NK.

   Radera
  14. Jag tyckte att jag svarade genom att länka till två tidigare inlägg där jag tagit upp frågeställningen:

   https://sparosverige.blogspot.com/2018/12/3000-kr-extra.html

   https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/konsten-att-slosa.html

   Bonuslänk, Miljonär Innan 30:s intervju med mig där jag också svarar på den: https://tradevenue.se/miljonarinnan30/fredagsintervju-med-micke-sparo-larsson

   Och nej, förutom mat ser jag ingenting jag skulle kunna tänka mig att köpa på NK idag, om jag inte får sälja det innan nästa flytt, men jag utgår ifrån att det inte är så du menar.

   Radera