söndag 17 mars 2019

Hemgjort tvättmedel

När det kommer till tvättmedel känner jag att jag inte sparar maximalt med pengar. Jag köper såklart storpack och hamstrar när det är extrapris, och ännu mer självklart använder jag inte sköljmedel, som ju i bästa fall bara är dyrt och onödigt, i värsta fall skadligt för kläderna.

Men tvättmedlet. Miljödåren Björn Gillberg använde ett mjölkersättningspulver på 70-talet, men det var väl knappast en jakt på det billigaste tvättmedlet utan ett försynt påpekande att det är bättre att hälla mjölk i kaffet än ett kemiskt preparat som får skjortor vita.


Tvättnötter, säger en del. Problemet är att det enligt Råd & Rön är likvärdigt med att tvätta med enbart vatten. Aska då? Påstås funka.

Överallt på nätet finns mer komplicerade tvättmedelsrecept, men förutom att jag inte vet var jag ska få tag i alla de där ingredienserna tycker jag att det verkar väldigt krångligt. Så mycket tvättar jag ändå inte. Vore större vits om jag hade haft en handfull ungar i hushållet.

Vanish, ungjävlar!

Jag tror att jag fortsätter att köpa vanligt tvättmedel på rea. Men aska skulle jag faktiskt vilja testa, även om jag nog inte skulle lägga favoritplaggen i första maskinen.

39 kommentarer:

 1. Min då nästan hundraåriga släkting beskrev för mig hur man tvättade i aska och jag tror ockå man använde lut, minns inte riktigt eftersom jag tyckte att dessa uråldriga metoder var passé och ointressanta. Var runt tjugo och ansåg att tvätta var ett nödvändigt ont och inget mer. Nu vill du prova att tvätta i aska, trodde jag ju aldrig att någon skulle vilja, synd att jag inte lyssnade bättre./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstår det förvandlar man askan till lut genom att blanda med vatten och koka. På något sätt. Jag önskar också att jag hade lyssnat mer till de hundraåriga släktingarna för de blev ju aldrig 110.

   Radera
 2. När jag veckopendlade i jobbet ett par månader kändes det onödigt att köpa tvättmedel för de få gånger jag behövde tvätta i veckorna. Läste då att många använt vanligt Yes diskmedel med gott resultat, och jag blev positivt överraskad över resultatet! Tvättade dock mest träningskläder så har ingen koll på hur det biter på svårare fläckar. Man behöver dock vara försiktig med doseringen för att inte orsaka skumparty i tvättstugan :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg också det (inklusive skumvarning), kanske i någon av länkarna ovan. Själv hade jag nog haft med mig en flaska flytande tvättmedel istället.

   Radera
 3. Jag tycker tvättmedel är så billigt att det inte är värt besväret att hitta något annat. Tror inte jag lägger 20:- per år ens.
  Men om man ändå vill spara in på det av miljöskäl eller nåt, kan man lägga kläderna i blöt kvällen innan. Då kan man halvera mängden tvättmedel och ändå få lika rent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så? Låter ju helt fantastiskt i så fall för oss som har badkar och vattnet inkluderat i avgiften.

   Radera
  2. Jag kör halva mängden tvättmedel ändå, utan blötläggning. Köper Fixa tvättmedel när de har erbjudande för 10 kr per paket. Hamstrar då fyra, fem paket som räcker i över ett år.

   Övriga tvättstugevanor: Sköljmedel kan man hitta sista slattar av i tvättstugans sopor. Tygpåsar att lämna in till butik mot rabattkupong fylls enklast av de textilier som slängs där också. Kvarlämnade fina grejer som legat i tvättstugan i månader utan spekulant tar jag hand om. Fått flera fina frottéhanddukar så, bra strumpor. Om någon tror att jag utelämnat vissa klädesplagg jag tagit vara på så har jag inte det. Jag har gränser. Eller förresten, drog ju upp en fin kavaj ur tunnan en gång. Tvättade den och sålde för 160 kr. Dessa vanor är inte direkt vad man skulle berätta på en första dejt...

   /Eva

   Radera
  3. Eva du verkar vara härligt frugal, sno åt sig överblivna grejer i tvättstugan.
   Ja,ja vad var det fru EB hittade på en skogsstig - en smutsig blus som tvättades och passade riktigt fint,så du är i gott sällskap. Får man fråga vad du går runt på per månad?/ Elsa

   Radera
  4. Men Eva, vad ska du med sköljmedel till? Känns som en helt meningslös produkt.

   Kvarglömda kläder i tvättstugan har jag funderat på. Undrar vad som händer med dem. Gissar att de slängs.

   Radera
  5. Sköljmedel är till för att förhindra statisk elektricitet som lätt uppkommer på syntetiska material, till exempel fleece. Nu har jag inte mycket sådant visserligen, men det är heller inte alltid heller så många slattar kvar. Om man däremot häller alla slattar i samma flaska hela tiden så blir det en mängd att använda när det behövs.

   Det låg en kvarglömd sköljmedelsflaska där också i flera veckor nyligen. Förra veckan tog jag hela. Alltså, den doftar underbart och heter Comfort Strawberry & Lily Kiss. Så den använder jag av doftskäl! "Blended by perfume experts" står det på flaskan. Förstår det för doften är unik för ett simpelt sköljmedel. Men använder det absolut inte till kläder med elastan i, till ren bomull och frotté är det dock bara mjukgörande. Trodde att Comfort klassiska Blå Original hade bäst doft, men nu har den fått en utmanare.

   /Eva

   Radera
  6. Om man ändå ska ha det är fådda flaskor bättre än köpta, så långt är jag med. Jag har bara aldrig sett behovet av sköljmedel överhuvudtaget. Kanske är jag inte så elektrisk :-). Och dessutom förstör sköljmedel de fukttransporterande egenskaperna i träningskläder, så jag skulle ändå bara kunna använda det ibland.

   Radera
  7. Elsa, jag kan leva på totalt 9000 kr vissa månader med särskilda utgifter, men även gå runt på 1500 kr när boende och räkningar är betalda. Det betyder 6400 kr totalt ungefär. Årssnittet är väl någonstans mittemellan. /Eva

   Radera
 4. Har inte mycket att tillföra när det kommer till tvätt och tvättar som de flesta andra samt tackar skyarna för TT hemma, men måste säga mina billiga t-shirts, tröjor, skjortor och sånt (typ Hm) blir mycket snyggare som strykta. Nästan så de passerar allt. Sen viktigt ha en snygg vältränad kropp för då kan man köpa billiga kläder samt passar i allt. Är ett spartips alltså.
  Gå inte upp i vikt är du t ex en medium eller small, se till att stanna där annars börjar det bli dyrt med kläder. Så kan man blanda upp med några väl valda märkesaccessoarer och se både välklädd och rikare klädd ut än man är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stryka kläder - där går gränsen för mig. Antingen behöver kläderna inte strykas eller också bär jag dem skrynkliga. Jag kan tänka mig att göra undantag för typ bröllop, ifall jag är nära bekant med brudparet. Eller åtminstone om det vore mitt bröllop.

   Radera
  2. Jaså? Jag har börjat stryka allt och inser jag har mer snygga kläder än jag trodde. Sånt jag hade kasserat annars. Allt jag äger är paketerat i genomskinliga platslådor och flyttas runt beroende på säsong och var jag är.

   Radera
  3. Är också allmänt petig med att kläderna ska tvättas rätt. Skulle inte blanda kulör hur som. Detta gör också kläderna ser finare ut längre. Nu ska snart vinterkläderna kemtvättas (kanske är den enda som kemtvättar här pga sånt jobb), sen hängas undan.

   Radera
  4. Jag färgseparerar aldrig heller, förutom att jag kan ta höjd för att kläder färgar av sig i första tvätten. Annars skulle det ta för lång tid innan jag får ihop fulla maskiner.

   Radera
  5. Har du inte halvmaskinsprogram, sådana där med bild med balja med streck under? Kör nästan alltid sådana. Då är allt klart på nästan halva tiden.

   Separerar ibland ljusare grön/blå/röd tvätt från svart/mörk. Men största skillnaden är mellan 60 och 40 grader. Tvätt blir så mycket fräschare i 60 grader, om den tål det vill säga. Om ett bomullsplagg inte anses tåla det är det riktigt dålig kvalitet på produkten. All bomull tål nämligen tvätt i 60 grader.

   De som har problem med stinkande tvätt efter att ha kört den i 30 eller 40 grader kan ta död på bakterierna med ättika i sköljmedelsfacket. Om de nu inte tål 60 grader då, för då dör de i alla fall.

   /Eva

   Radera
  6. Nej, det tror jag inte. Och stora maskiner, sexkilos kanske.

   När jag läste på inför det här inlägget såg jag ett uttalande om jämförelse mellan 40 och 60:
   https://www.metro.se/artikel/9-myter-och-sanningar-om-tv%C3%A4tt-xr
   "Enligt min mening är det en myt. Man dödar inte bakterier vid 60 grader så du kan lika gärna tvätta i 30 eller 40."

   Jag vet såklart ingenting om det.

   Radera
  7. "Enligt min mening är det en myt."

   Får spader av sådana uttalanden. Är det ens åsikt man uttalar eller är det fastslaget att det är en myt? Det verkar med andra ord osäkert. Kanske beror det på fler faktorer och vilka bakterier det handlar om. Vanlig svett är ju faktiskt vattenlöslig dessutom, i hög värme. Smuts med värre bakterier kanske kräver kemisk behandling med tvättmedel snarare än hög värme på vattnet.

   Min direkta erfarenhet visar på att tvätt som stinker efter tvätt i 30 grader inte gör det vid tvätt i 60. Det var samma kläder och till och med lite mer tvättmedel när jag tvättade i lägre värme. Om det nu är en myt att det funkar så här, då tror jag på myten!

   /Eva

   Radera
  8. Ja, jag störde mig också på den formuleringen. Antingen ÄR det en myt och då gäller det att motbevisa den, eller också är det inte det. En myt kan inte vara en personlig känsla.

   Radera
  9. Blir inte kläderna grumliga i färgerna om man blandar allt? Jag är så löjligt petig, rött med rosa och orange, blåare och mörkare toner för sig- Sen ska vissa kläder tvättas 30 handtvätt och andra 40, det ska hängas på vissa sätt för att lättare och stryka, en del ska liggtorka för att inte tappa formen och en del tvättas separat då de färgar av.

   Radera
  10. Inte vad jag märkt. Kanske behövs mikroskop. Rent praktiskt, ska jag dela upp tvätten på det där viset skulle jag få tvätta hur många maskiner som helst (även om färgerna rosa och orange lyser med sin frånvaro i min garderob).

   Radera
 5. Haha det var ett nytt spartips! Aska låter utmanande med vittvätt men frågar mig om tvättnötter verkligen är särskilt ekonomiskt? Ett storpack tvättmedel, även ekologiskt som jag köper, räcker trots allt till ganska många tvättar. Håller mig nog också till beprövade tvättmedel...

  Ett annat tips från Råd och Rön är ju annars att hänga ut använda skjortor och tröjor på vädring, då behöver man inte tvätta dem lika ofta. Man kan också stryka till kläder som inte är svettiga eller smutsiga för att återanvända. Jag använder aldrig torktumlare till skjortor eftersom torktumlaren förkortar livstiden så mycket. Det rör sig trots allt om en hundralapp eller två för varje år som går när man inte behöver köpa en ny skjorta (trots att jag alltid partiköper på årliga rean).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om tvättnötter inte gör tvätten renare än vanligt vatten är det definitivt inte ekonomiskt.

   Träningskläder sköljer jag och hänger ut (https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/slippa-tvatta-traningsklader.html). Förutsatt att de torkar snabbt gör det att kläderna funkar att träna i ganska många gånger innan de går i maskin. Jag ska ju ändå bara svettas i dem, utomhus på avstånd från andra människor.

   Torktumlare använder jag inte alls. Verkar slita värre än tvättmaskin och behövs ju inte om man har torkrum.

   Radera
 6. Vaff... klart man stryker sina skjortor. Skärpning Micke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp bättre skjortor istället ;-).

   Radera
 7. För att inte tala om hur dyrt diskmedel är, i de flesta matbutiker. Med undantag från Lidl. Märkligt att det kan skilja så makalöst i pris på sådant alla behöver.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore kul att se ett "oberoende test" mellan diskmedel som inte är gjort av Yes marknadsavdelning. På något vis känns de lite partiska :-).

   Radera
  2. https://www.lidl.se/sv/topptestat.htm?articleId=7965

   https://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/diskmedel/

   Lidls diskmedel W5 Power Green är det drygaste diskmedlet vid test 2018. 10.95 kostar flaskan.

   /Eva

   Radera
  3. Se där! Lidl igen. Gläder mig stort att Yes inte vann. Du väntar jag bara på att någon konkurrent ska stämma tarmarna ur Procter & Gamble.

   Radera
 8. Jag tvättar med kallt vatten och utan tvättmedel. Blir inte mycket billigare än så. Däremot krävs att man använder avjoniserat vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur funkar det (om det går att förklara för någon som sov sig igenom högstadiekemin)?

   Radera
  2. https://www.radron.se/artiklar/tvatta-utan-tvattmedel/

   Radera
  3. Fast "Installationen av en reningsanläggning som kan försörja 5 tvättmaskiner kostar runt 135 000 kronor". Det får man väldigt mycket tvättmedel för.

   Radera
 9. Såpa har jag tvättat i emellanåt, tycker det funkar men vet inte om det blir billigare? Stinkande träningskläder får tvättas med ättika, men kiloprismässigt vet jag inte?

  Stickar mycket och de tröjorna tvättar jag med schampoo och balsam (för det är ju i grunden hår det består av). På YT klippet jag lärde mig det föreslog han att msn skulle ta gratisschampot från hotellen till detta, då blir det ju absolut billigt (om någon annan står för hotellnotan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många har nämnt ättika för att få bukt med lukt i träningskläder. Kanske tränar jag för dåligt för jag har alltid känt att det räckt med vanlig tvätt.

   Det finns logik i det du säger. Annars känns det ju märkligt att tvätta med schampo och (kanske framförallt) balsam.

   Radera
 10. Vad köper du för billigt tvättmedel då och vad anser du vara billigt pris på tvättmedel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Köper och bunkrar när det är extrapris. Minst ett år sedan förra gången, så jag kommer faktiskt inte ihåg.

   Radera