måndag 11 mars 2019

Brevlådor

När jag var liten rymde en ordinär villabrevlåda runt tre liter. De fanns i trä, plåt och plast. Trä var snyggast, men befolkades vanligtvis av en hel koloni tvestjärtar (tro mig, jag delade ut lokaltidningen). Plåt var dyrast, så plast var vanligast. De såg ut ungefär så här.


Den här modellen finns fortfarande och kostar en knapp hundring. Man blir inte glad av att se den, men den gör jobbet och håller en livstid om ingen slår sönder den. Men idag är det nästan ingen som nöjer sig med en sådan. De allra flesta har istället en sån här.


Tillverkad av galvaniserad plåt och nästan en meter hög. I min barndom hade två adressater behövt en brevlåda i den storleken, Riksskatteverket och Carola Häggkvist. Idag känner tydligen en miljon villa- och radhusägare att de behöver sådana. Betyder det att mängden post femdubblats på tre decennier? Nej, snarare tvärtom.

Jag blir inte glad av att se en sådan där postcontainer heller. Inte heller skulle jag bli glad över att behöva punga ut 500-1000 kr för den, men det vore ändå rena fyndet jämfört med det här missfostret för 2699 kr.

Gör grannarna avundsjuka med denna dekorativa, funktionella och låsbara brevlåda. Våra brevlådor är snyggt designade och enkla att använda.

Jag vill inte fördöma eller generalisera, men den granne som blir avundsjuk på denna ”dekorativa” brevlåda är en idiot. Det kan vara den fulaste brevlåda jag någonsin sett!

62 kommentarer:

 1. Det där handlar ju om att man inte vill ha folk som snor ens post väl? Har man vart med om det är det mindre kul, tro mig. Skulle alla gånger gå på den lådan som är svår att ta sig in i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns låsbara varianter av den översta redan för fyrtio år sedan, även i metall om man ville skydda sig mot posttjuvar beredda att slå sönder hela lådan.

   Radera
  2. Okej, är inte så inläst på brevisar. Sen är det nåt med att brevbäraren vill ha enkelt att slänga i post då de får förslitningsskador. Därför de vill ha alla brevisar längst ned i tamburen numera och bojkottar gamla hus med brevinkast i lådan där de får böja sig ned.

   Monstren längre ned verkar lättare singla i brev då man inte behöver lyfta, och den mitten tillräckligt djup för att klåfingriga fingrar inte ska kunna gräva. Den längst ned ser riktigt bra ut. Litet smalt inkast. Inga fingrar som når in. Kanske designen är en ergonomigrej för att underlätta brevbärarens jobb, men samtidigt skydda sig mot tjuvar.

   Radera
  3. Just D, kom ju på, bor man villa kanske de levererar paket på en gång och man inte behöver hämta dem på Postombud?
   Bra med stor låda isåfall för oss som beställer kläder bla på nätet. Om det är så skulle jag gått på mittenlådan även om inte alla paket från t ex Zalando går in.

   Radera
  4. Det där med att brevbärare inte orkar gå i trappor längre är ett annat problem, sådana här schabrak i ett trapphus skulle få brandskyddsansvarig (och grannar) att gå i taket :-).

   Jag har ett tydligt minne av att det fanns brevlådor även tidigare som var inbrottssäkra. Under det yttersta, heltäckande locket finns ett lock till med en springa i. Är det fastlåst finns ingen möjlighet att stjäla posten.

   Paketen går ändå inte in, för om de gör det går det ju att stjäla posten. Även om man skulle låta bli att låsa mellanfacket i variant 2 ovan lär inte brevbäraren öppna det för att lägga in ett paket. I så fall får man vara bra nära kompis med brevbäraren.

   Radera
  5. Skrev fel, menade de fick ont i ryggen av att böja sig ned till springan i dörren. Var nåt hus på om jag minns rätt Södermalm som inte längre fick post utdelad eftersom de inte byggt om.

   Har ingen villa nu så inte behövt ta ställning till det där, men får min post till annan adress då det är alltför lätt att ta sig in i våra brevlådor vilket hänt. Folk snor som skator, hade massa skor i tamburen innan, men de försvann på ett kick också..

   Radera
  6. Ja, jag minns det där. Märkligt nog verkar det ha dragit förbi. Jag har fortfarande brevinkast i dörren och inte hört något om att brevbärarna ska sluta springa i trapporna här.

   Tragiskt! I ditt läge hade jag nog valt att flytta själv istället för att ändra adress för posten.

   Radera
  7. Tror brevlådor med råttfällor i annars skulle sälja bra ;)

   Radera
  8. Går ju att göra en egen variant annars. Pepparspray och annat för att försvara oss mot bus nu när polisen gett upp på alla brott som sker utanför Facebook är förbjudet så att vi inte ska ha det för lätt att freda oss, men råttfällor har de ännu inte förbjudit. Blir säkert licens så småningom...

   Radera
  9. Ja, man får väl se. Annars verkar nya hus bäst alt hus där de satt in elektroniska brickor för svårare för tjuvarna att ta sig in då.

   Sen är jag för kameror i trappen. Finns iaf en trapp i Arenastaden som hade när jag kikade lägenheter, osäker på om kamerorna fångade brevlådorna bara. Enda sättet att kunna gå vidare med såna här råttor med anmälningar är att fånga dem på bild.

   Tror fler föreningar skulle tjäna på det med tanke på alla barnvagnar (som inte ska stå i trappen pga brandrisken men ändå gör det), och identitetsstölder som sker. Förhoppningsvis nåt som kan växa framtiden..

   Radera
 2. Det finns ännu dyrare alternativ... https://www.bauhaus.se/postlada-mefa-cedar-882-morkgra-matt.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt otroligt! En fyrkantig låda i tunnplåt för över sjutusen! Folk är inte kloka!

   Radera
  2. En bekant köpte en ytterdörr på Bauhaus som blev skev på mindre än ett år. Garantin gällde inte eftersom den hade utsatts för solljus och fukt (vilket väl är rätt normalt för en ytterdörr?).
   Så Bauhaus kan jag rekommendera bojkott på, oavsett vara och pris.

   Radera
  3. Själv har jag goda erfarenheter av Bauhaus, både av köp och reklamation. Byggmax däremot...

   Radera
 3. Det handlar kort och gott om att man vill ha en djup och låsbar brevlåda för att skydda sig mot identitetsstöld, som är riktigt jobbigt att råka ut för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och för det behöver man en låda som är en meter hög? Den översta med ett hänglås hade funkat för mig.

   Radera
  2. Jag har mysafety nu men ska nog säga upp dem i juni. Kostar en hel del. Inte säkert de är bäst heller. Tror nån annan verkade bättre. Spärra adress på adressändring är gratis också. Bör alla göra. Skulle helt bo i ett gatet community..

   Radera
  3. @Micke,

   hur tankte du att brevbararen skulle fa ner posten i ladan om den ar last?

   Radera
  4. Jag trodde att alla var bekanta med den översta modellen av brevlåda, men den är kanske så pass ute att så inte är fallet. Lyfter man locket finns ett (låsbart) lock till under, med en springa av samma storlek som Postnords lådor, 3-4 cm. Typ så här: https://www.witre.se/img/W/WSW/de/IC/de-47327-2-12.jpg

   Radera
 4. Intressant ämne. Vi behöver byta brevlåda då nuvarande tar in vatten om det regnar från fel håll. Tips på bra låda tages tacksamt emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följ Skalex länk här uppe ;-).

   Radera
  2. Nja, gjorde förvisso en bra slant på Acando idag. Hade nog tänkt något billigare:)

   Radera
 5. I vårt fall är skälet till en större brevlåda att vi vill ha en som rymmer post för ett antal dagar, vilket är lämpligt när man är bortrest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur mycket kan det hinna bli? Själv får jag max tre tidningar och två räkningar per vecka. Den övre, trelitersvarianten, skulle lätt räcka en månad.

   Radera
  2. Ja vi får något mer än dig vilket väl motiverar vårt val.

   Radera
  3. Då är det ett bra val. Min teori är dock att av en miljon villaägare med enmeterslådor är det ett fåtal som har det behovet.

   Radera
 6. Hehe, jag har haft alla alternativ. 1. Snygg trälåda. Blev dessvärre fort väldigt ful efter att varit utsatt för väder och vind. 2. Därefter plastpotta, typ din bild. Vidrigt ful redan från början. 3. Sedan kanske 15 år en plåtbrevlåda typ din nästa bild. I mitt tycke en riktigt bra investering. Ser fortfarande snygg ut, låsbar och sitter stabilt fastskruvad i betongfundament. Att den numera rymmer ett års inkommande post är förvisson lite onödigt :D
  Jag tycker nog ändå att den ser rejäl ut och smyckar fastigheten till en synnerligen låg månadskostnad :)

  Kul att du varit tidningsbud, det har jag också varit. Mycket trappspring blev det!

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog inte sett någon brevlåda som "smyckar fastigheten", oavsett modell och pris.

   Ja, nyttigt att springa i trappor, men inte jättekul.

   Radera
 7. Har stor plåtlåda i familjen. Skäl: dubbla bostäder där man är borta under längre perioder och vill inte att det ska synas. Plus dubbla inbrott i bostaden gör att man tappar tron på det mesta och vill låsa allt man kan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle jag lägga energin på att sätta upp kameror invändigt (och dekaler om det utvändigt).

   Radera
  2. Men Micke, vem ska titta på de där bilderna kamerorna tagit? Du själv? Lägga ut på facebook med efterlysning?
   Polisen lär ju lägga ner anmälan samma minut som den kommit in - "bristande spaningsunderlag" brukar det heta. Oberoende om det finns några underlag eller inte.

   Endast några få procent av bostadsinbrotten klaras upp i Sverige. I många andra länder är det 30-40-50%
   Säger väl något om prioriteringarna från statsmakten.

   Om bilderna får spridning och du formulerat dig på klumpigt vis är det snarare du som blir åtalad, och får minst böter men antagligen fängelse. Då saknas det inte spaningsunderlag.
   Lycka till med kamerainstallationen!

   Radera
  3. Det är förstås ett problem. Men ja, att lägga ut dem på nätet borde väl vara tillåtet? Jag borde få filma vad jag vill i mitt eget hem och har definitivt rättigheterna till filmen. Eller lyssna med någon privat ordningsskipare utifall att polisen inte vill.

   Radera
  4. Skulle ha kameror iaf, älskar kameror :)
   Sen om det går vidare eller inte är oklart, men större chans än att inte ha bilder och film.
   Kan man urskilja gärningspersonen troligare, men en del maskerade med. Har fått det rådet av en advokat iaf att vad du än gör, ta bild, för annars har du ingenting.

   Isabella Löwengrip filmade också sin stalker med övervakningsfilm, och blev väldigt bra bilder när personen hängde runt huset. Las ut på bloggen. Tror det var så andra lyckades identifiera honom.
   Han blev dömd.
   Så jäkla bra!

   Radera
  5. Och hon blev väl inte anklagad för något trots att jag har för mig att en bild som skickades runt visade mannen utanför dörren, alltså utomhus, om än på hennes mark.

   Radera
  6. Blondinbella Löwengrip har ju ett anlitat ett helt bevakningsföretag, med resurser och känningar inom branschen (polisen). Så om du gör utredningsjobbet själv (eller som i Blondinbellas fall slänger tillräckligt med pengar på problemet, dvs köper tjänsten av andra), och överlämnar informationen inslagen som en julklapp till rätt personer så kan det gå vägen.

   Så att ordna med en "privat ordningsskipare utifall att polisen inte vill" är ju en framkomlig väg, till dess att tillräckligt många gör på samma sätt. Då chokar systemet samman.
   Så det är ju några fler steg mer än att bara sätta upp en kamera, framför allt mer deg.
   Intressant frågeställning blir väl - hur mycket är du beredd att betala för privatspåret? 100.000 lär knappast räcka så långt? Vad sägs om 500.000, här kan vi nog räkna med att vi kan få resultat, men knappast säkert?
   Skulle du Sparo lägga 500.000 på att klara upp ett inbrott? Ja, kanske inte du då, det finns väl inte mer än din gamla dator och ditt tjusiga hemsnickrade vardagsrumsbord som skulle vara av intresse för inbrottstjuvar?

   Radera
  7. Och för att klara ut frågetecknet lite: I Löwengrips fall handlade det ju inte om inbrott (för att stjäla saker) utan om personförföljelse pågående under längre tid. Så det är ju en annan kategori i polisens bok

   Radera
  8. Vad jag är villig eller inte villig att göra för att skipa rättvisa i mitt liv kommer jag inte skriva om på en blogg :-).

   Beträffande min inredning har du rätt. Det finns absolut inget incitament att göra inbrott hos mig. Fast jag tror inte att det är något inbrottstjuvar funderar på särskilt ofta, det är nog mer tur/otur vem som drabbas.

   Radera
  9. Är svindyrt med säkerhetsbolag. Kan intyga. Siffrorna ovan är rimliga. Tänkte på det idag att allt man vill ha är ju ett lugnt, tryggt vanligt liv, men det känns mer och mer dyrköpt i dagens Sverige.

   Radera
 8. Det är ett måste att ha en sådan postlåda idag. Vi har ett helt annat Sverige idag, tack vare politikerna.

  Jag bytte själv för några år sedan. Åker man bort 5-6 veckor så växer postberget och man vill inte råka ut för id-stöld, som är vanligt i dagens Sverige. Jag har även rejält larmsystem, vapen hemma, och stridstränades i ungdomen.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem tusan har tid att vara borta 5-6 veckor?!! Eller ens lust :-).

   Radera
  2. Vad får folk för post egentligen? Jag snittar på ett kuvert varannan vecka.

   Radera
  3. Ungefär samma här. Det är tre månatliga räkningar och en kvartalsvis. Jag vet nästan när de kommer också.

   Radera
  4. "Vem tusan har tid att vara borta 5-6 veckor?!! Eller ens lust :-)."
   -Jag kan vara borta upp till 3månader i ett svep. 5-6 veckor är inget ovanligt alls, det finns många som jobbar så. Även om jag har styrt om min post till e-post och har inga tidningar så dimper det in massor med post, och massor med reklam eftersom utdelarna inte alltid förstår den komplicerade meningen "ej reklam". Jag bor i lägenhet med hål i dörren så för mig fungerar det ändå, men hade jag bott i villa skulle jag också ha största lådan som finns.

   Radera
  5. Dock skulle jag se till att någon kommer dit och sopar undan posten från hallmattan. Tjuvarna är inte dummare än att de förstår att någon med en postdriva i hallen inte är hemma, och lägenhetsinbrott börjar bli vanliga.

   Radera
 9. Vi har mittenlådan, olåst, ofta som brevbäraren öppnar stora facket och lobbar in paketen. Funkar fint (dock bor vi i ett lugnt villaområde)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, jag hade inte trott att de ens skulle försöka. >3 cm=skrymmande=utlämningsställe.

   Radera
 10. Jag blev förvånad när jag upptäckte det första gången typ precis vi flyttade in är ju ändå postnord vi pratar om. Men nej, inget ovanligt. Typ varannat större paket paket knöks in. Och i stort sett varje litet.

  SvaraRadera
 11. Nu är min erfarenhet som brevbärare mer än 25 år gamla men då var det en enorm skillnad på hur mycket post folk fick. Ett hus kunde lätt ha mer än hela gatan. Speciellt läkare fick mycket post. Eller som jag numera förstår .....adresserad reklam.

  Så den låda som för en person räcker en månad...kanske endast räcker någon dag för någon annan....det gäller att inte förutsätta att sitt eget liv är det ända rätta.....men däremot behöver man kanske inte betala tusenlappar för en låda...

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att jag tog höjd för det genom att namedroppa Carola (ungdomar, ni tror mig nog inte, men hon var jääävligt hajpad på 80-talet). Naturligtvis finns det fler än hon som får mycket post och en och annan, som i det här kommentarsfältet, vill kunna vara borta flera veckor utan att någon tömmer posten åt dem. Men titta i ett villa- eller radhusområde idag och du kommer att se att nio av tio brevlådor är av storlek XL. Det är helt enkelt inte möjligt att så många människor får så mycket post nu när man knappt kan få företag att skicka fakturor på papper.

   Radera
 12. Som fastighetsägare av fastigheter med brevinkast har jag varit med om en och annan "intressant" diskussion med posten. De är ute och mäter brevinkasten. De får inte sitta för högt upp, inte för lågt ner och de får inte vara för smala eller för trånga. Allt med hänvisning till brevbärarnas arbetsmiljö. Jag har svårt att se hur smalheten på brevinkastet påverkar deras arbetsmiljö...

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag på högstadiet praktiserade som brevbärare fanns det en legend som aldrig stannade sin cykel (ja, då var det inga fjolliga golfbilar eller elcyklar!). Han sträckte fram benet, vek upp brevlådan, lät foten sitta kvar under locket medan han gled förbi lådan med cykeln och snärtade in posthögen i springan i farten. På den tiden hade man inte tid att mäta bredden :-).

   Radera
  2. Aktiepappa som gammal brevbärare kan jag säga att brevinkast som är för smala är ett jävligt stort problem för brevbärare då det nästan är omöjligt att få in viss post utan att vika den och ibland hjälper inte ens det.
   Många verkar tyvärr inte förstå att posten inte är ute för att jävlas med folk utan man vill bara underlätta för brevbärarna att utföra sitt jobb.

   Radera
  3. Men att den är några centimeter för nära golvet känns som att de borde klara. Särskilt eftersom samma brevbärare på samma företag något åt tidigare för samma porto kunde leverera breven ända fram till dörren, men nu måste ha alla adressater samlade i porten.

   Radera
  4. Återigen måste du tänka dig på att man har upp emot 1000 olika "brevlådor" som man som brevbärare kan ha på en runda.
   Angående det sista du skriver måste du väl också sett att posten har inte gjort någon vinst på väldigt många år, så det du skriver stämmer ju egentligen inte.
   PostNord kommer inte överleva speciellt många år till eftersom det finns ingen förtjänst i att dela ut post.

   Radera
  5. Om samma brevbärare ska ha mer betalt för sämre jobb, och färre total postmängd, men ändå inte får ihop ekonomin undrar jag vad de gör för fel :-).

   Radera
 13. Som nämnts ovan, risken för id-stöld+möjligheten att resa bort utan att be grannen om hjälp med posten. Vi har numera en låsbar av plåt. En liga satte oss i skuld, 250.000kr, för några år sedan innan vi hade låsbar brevlåda. Vi kom ur situationen efter ca en månads bekymmer samt längre period med spärrat id. Usch vad besvärligt!
  GE moneybank hade en duktig bedrägeriavdelning och polisen var snabba och tillmötesgående. Ligan åkte fast och vi köpte ny brevlåda. Förr behövde man lämna vidimerade underskrifter och gärna kopia av id-kort för att låna pengar. Idag räcker tydligen webben, falsk telefon samt förfalskad namnteckning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch! Fick ni reda på varför ni blev "utvalda"? Var ni bortresta när det hände?

   En månad låter (tyvärr) som att ni hade tur i oturen. Man hör ju de mest hårresande historier om företagare som nästan kursar pga att en ID-stöld gjort det omöjligt för dem att fortsätta med sitt företag, och trassel i flera år.

   Radera
 14. Nej, vi vet inte varför. Vi var hemma och när jag öppnade ett brev från UC på en torsdag, kväll, ca kl 19 blev jag skeptisk. Ringde banklåneförmedlarens kundtjänst. Tyvärr ingen jurist på plats men kundtjänst sade att vi skulle polisanmäla. Det gjorde vi. Dagen efter kl 09 ringde GE Moneybanks bedrägeriavdelning upp mig på jobbet. Pengar hade flyttats flera gånger via webben och tagits ut i kontanter redan då. Åk till polisen nu! Vilket jag gjorde. Senare berättade de om metoden (som jag inte tror är lämplig att berätta här) och till slut fick de fatt i några personer. De dömdes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt ändå! All heder till GE Moneybanks bedrägeriavdelning.

   Radera
 15. Yes, bra jobbat där!

  SvaraRadera