lördag 23 mars 2019

Fördelar med veckohandling

Det verkar i stort sett finnas två sätt att göra matinköp. Antingen åker man förbi affären var och varannan dag, handlar till kvällens middag och möjligen sneglar mot helgen på fredagen. Eller också gör man ett stort inköp en gång i veckan.

En del säger att de veckohandlar på Den Billiga Affären och sedan kompletteringshandlar i Den Dyra Närbutiken, men dessa verkar oftast vara sådana som vill veckohandla, men har för dålig framförhållning, så i praktiken gör de ändå fem småinköp per vecka, bara det att ett av dem sker i en annan butik.


Själv är jag utpräglad veckohandlare och ser följande fördelar.
 • Det sparar tid. Hittills har jag nog inte träffat en enda människa som tycker att det är kul att gå i matbutiker, vänta i evighetslånga köer och trängas med högljudda barnfamiljer.
 • Lågprisbutiker utanför stadskärnorna är betydligt billigare. Inte på varje enskild vara, men nästan. Och är man konsekvent kommer man att spara tvåsiffrigt i procent på att undvika den lokala affären, vare sig det står Ica, Hemköp eller Coop på den.
 • Genom att alltid veckohandla vänjer man sig vid att tänka på allt. Jag skriver upp när något saknas eller börjar ta slut hemma och vet vad jag ska köpa. Om jag hade för vana att handla flera gånger i veckan skulle jag vara slarvigare.

 • Om jag trots allt saknar något för att jag glömmer eller för att varan är slut sabbar det inte mitt liv. Jag har lärt mig att improvisera istället för att springa iväg till Den Dyra Närbutiken (som i mitt fall är Ica, så det gick bara inte, de gånger jag försökt har jag mötts av larvigt höga priser). Det finns gott om människor i världen som både saknar affärer och pengar att handla för. Att jag i det perspektivet måste klara mig utan bulgur i en vecka känns bra fånigt.


Handlar du sällan eller ofta? Och har du en plan med ditt beteende eller ”händer” det bara?

49 kommentarer:

 1. Veckohandlar plus dyra extraköp. Men de sistnämnda snittar knappast på fem gånger i veckan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för då vore de inte "extraköp". Lite på samma sätt som så kallade engångskostnader i företags kvartalsrapporter som återkommer fyra gånger per år inte är engångs-.

   Radera
 2. "veckohandlar" varannan helg. I en köplada, en bit bort som jag kör bil till. (visst, mp vill ju att jag ska ta lådcykel dit men jag vill vara bekväm ibland)

  Dock stödhandlar jag typ ryggsäcken full den veckan jag inte är på köpladan i lokala närbutiken som är lite dyrare än köpladan men dels för promenaden och dels för att stödja ortens handlare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att stötta den lokala handlaren kan vara en poäng, för annars hade jag ifrågasatt varför du inte åker till köpladan varje helg och stryper den närbutiksköpen.

   Radera
  2. Egentligen vill jag inte till köpladan, skrikande barn, köer och fullsmockad parkeringsplats. Det är bara min inbyggda snålhet som får mig att jaga extrapriser där. Mentalt sett är den lokala handlaren en oas (fast det enda jag handlar där är av typen potatis, bröd och ev mejeriprodukter. Inte många kronor jag gör av med. Och bil kostar att köra med.)

   Radera
  3. Jag har hittills efter drygt tvåtusen veckors liv inte hittat en matbutik jag inte vill ut ur så snabbt som möjligt. Köer och skrikande barn i kombination är ingen höjdare.

   Radera
 3. Grundinställningen är definitivt att vara veckohandlare...och det håller vi i kanske en månad. Sedan blir livet hektiskt och man tror inte att man "hinner" lägga in en långhandling i veckan och istället ta det opportunistiskt efter jobbet kvällstid. Blir både sämre och mer onyttiga köp då tyvärr får jag väl erkänna. Tack för inlägget, en bra påminnelse för mig :)

  Skrev också ett inlägg om ämnet https://10arsplanen.blogspot.com/2018/11/billiga-matinkop.html ...nu blir det bara att efterleva det ett tag igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör också så ibland, skriver först och försöker efterleva sedan. Men i detta fall lever jag som jag lär. Enda avsteget på flera år kan vara när andra butiker annonserar ut lockvaror och jag går eller springer dit för att köpa bara den och inget annat.

   Radera
  2. *bugar mig i vördnad*. Bot och bättring!

   Radera
  3. Hahaha! Inte för min skull :-).

   Radera
 4. Gör precis som du, eller försöker iallafall så gott det går att undvika ICA som ligger närmst där jag bor. Tar mig istället till Willys ett par mil bort. När jag inte hade tomatpuré häromsistens använde jag tomatmarmelad (present), gillar inte ens marmelad men tänkte att jag prövar - inte en tillstymmelse av tomatsmak i såsen blev det,bara sött och en aningen beskt, det gick att äta.
  Tycker annars att á la Kajsa Wargs - "man tager vad man haver", är ett kul sätt att laga mat på, speciellt när man får till det, och det blir riktigt bra.
  När man inte alltid har behov av att slaviskt följa recept(ibland behövs det)och kan improvisera och exprimentera - gör matlagningen mycket roligare.
  Basvaror är dyrare på ICA, och man kan tänka att några kronors skillnad på t e x havregryn och mjölk inte är hela världen men sammantaget över året blir det en slant som jag hellre gör något annat för.Nu premierar jag frihet framför att tjäna mycket pengar.Lever på så liten inkomst att de flesta undrar hur jag bär mig åt, ändå har jag verkligen allt jag behöver./FU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomatmarmelad hade jag aldrig hört talas om och jag kan inte säga att du sålde in produkten :-).

   Tycker att det är särskilt på billiga varor "några kronor" verkligen gör skillnad. En förpackning som kostar en tia istället för åtta kronor blir ju 25 procent dyrare.

   Radera
 5. Vi handlar när saker tatt slut, men ibland kan det ta några dagar då vi inte kommer iväg pga trötthet, sjukdomar, jobb o sånt. Då äter vi tråkig mat hemma. Tips: är det inte för gott äter man inte för mkt och håller vikten:)
  Nu har jag fixat så vi blir sponsrade med en del mat, kanske 10-30% så det är bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matsponsring låter underbart! Bra tips om tråkig mat. Det kanske är ett uppslag till kokbok - "Tråkiga rätter för dig som vill hålla vikten!".

   Radera
  2. Ja, vissa månader är det nog 50% också. Bara för o skryta lite:) Tycker min partner varje dag ska säga vilken fantastisk människa jag är, hehe. När vi äter tråkiga maten blir det plocka ut skåpen det vi har, kan bli man går till kylskåpet hela kvällen men inser det finns fortfarande inget gott och då blir det man gör nåt av det tråkiga, t ex lite glutenfria makaroner med örtsalt, förhoppningsvis nån röra, eller linser med nån röra, eller frukostmaten igen och igen och.. det blir ju så trist, så man äter faktiskt mindre när man inte har goda saker hemma. Även levt periodvis på nudlar och kan även äta råa nudlar, det är som chips. Havregrynsgröt är billigt med, även ätit det under dessa perioder som det är. Inte alltid man har havremjölk eller nån sylt hemma. Faktiskt, och nu blir det äckligt haha, kan man äta havregrynsgröt med massa annat, t ex pastasås och bli mätt.

   Radera
 6. Har under de senaste två åren byggt upp ett skafferi hemma.Det är något jag inte är uppväxt med så har tidigare inte ens tänkt tanken att köpa på mig mer än vad som går åt under månaden. Blev inspirerad efter att ha sett en massa klipp på Youtube där främst amerikanskor stolt visar upp sina matförråd. Rimmar väl med prepping nu också, men mitt huvudsyfte är att inte behöva handla så ofta.

  Skriver alltid inköpslistor efter de olika matbutikernas erbjudanden och går till olika butiker kanske tre gånger i veckan. Inte för att jag alltid måste, men vill ibland fylla på skafferiet med fynd. Storhandlar gör jag bara på City Gross när jag får 10% rabatt, kanske en gång i månaden.

  Är en periodare vad gäller mat. Kan äta tre olika rätter under flera veckor och sedan skifta till andra rätter i ytterligare flera veckor. Men basingredienserna i matförrådet är i stort sett desamma ändå.

  Tillhör den kanske lilla skara som faktiskt uppskattar tiden i matbutiken. Kan gå där långt mer än en timme och för att undersöka sortimentet, särskilt på City Gross. Skulle definitivt kunna ha som jobb att gå och handla åt gamlingar. De kan dessutom behöva mer hjälp att handla där det är bäst priser och kanske behöver de hjälp med planering och att slå till på köp de kanske annars gjort först nästa vecka när varan inte är nedsatt.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du är den första jag hört som gillar att handla mat.

   Skafferi låter trevligt. Är det mat med lång hållbarhet då, inlagda grejer och sånt?

   Radera
  2. I skafferiet lagrar jag främst de varor jag alltid vill ska finnas hemma. Det är ris, linser, bönor, pasta, havregryn, rågflingor, krossad tomat, sportbröd, tomatpuré, makrillfilé, tonfisk, torrmjölk, buljong, inlagd gurka, rödbetor, sylt. Men jag använder allt, så det handlar inte om att spara på det. Det är bara praktiskt att se till att fylla på allt det här när det dyker upp erbjudanden, eftersom jag vet att jag ändå äter just dessa saker hela tiden. /Eva

   Radera
  3. Spannmål och pasta kan jag också lagra stora mängder när priset är bra. De flesta andra grejer du nämner använder jag inte. Torrmjölk vet jag inte ens vad det är :-).

   Radera
  4. Håller med Eva, City Gross 10%-kupong i kombination med rabatterade varor är en fröjd för själen och plånboken. Genom att planera inköpen och lagra stapelvaror undviks panikköp. Dessutom behöver man inte veckohandla fredag eftermiddag...

   Även andra butiker har procentrabatter; Coop har 5% rabatt på tisdagar för medlemmar och 10% när det är medlemsdagar.
   :-)

   Radera
  5. Jag tycker City Gross har väldigt varierande priser, men köper gärna lockvaror där. Coop gillar jag inte alls, de skulle behöva sänka betydligt mer än 10 procent för att bli ett alternativ.

   Lyckligtvis har jag möjlighet att handla vardagsförmiddagar, vilket underlättar och är positivt för min mentala hälsa :-).

   Radera
 7. Mathem.se?

  Kört detta i drygt tre år och det fungerar skitbra. Billigare eftersom jag kan planera i detalj vad vi skall äta under veckan. Varken dyrare eller billigare än t ex Coop och Ica, däremot fantastiskt bekvämt. Det tar tio minuter varje vecka med appen i köket, därefter dyker de upp på torsdagskvällen med det man beställt.

  Tid för att beställa 10 min, tid för att packa upp 5 min. Inga skrikande barn, inget släpande.

  Helt underbart. Jag kanske inte sparar de där sista tio procenten genom att åka runt till fyra matbutiker i stadens utkanter för att hamstra varor på extrapris, men har man vant sig vid det här upplägget skall det antingen bli löjligt mycket billigare alternativt dyrare för att jag skall gå tillbaka till det gammelhandeln.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Varken dyrare eller billigare än t ex Coop och Ica".

   Så 20 % dyrare än Willys eller Lidl då? Men jag kan förstå att bekvämligheten kan vara värd det. Dock inte för mig, då står jag hellre ut med skrikande barn i affären en gång i veckan.

   Radera
  2. Jo, säkert/garanterat lite dyrare än Willys och Lidl. Men här är jag beredd att avstå några hundralappar per månad i utbyte mot bekvämlighet och tid.

   Om jag ändå skulle gå tillbaka till gammelhandel så skulle det nog ändå bli Ica/Coop/Willy/Gross. Lidl är helt enkelet för sunkigt och för dåligt/ovanliga märken. Ja, jag vet att det inte är förpackningen som räknas, ändå ;-)

   Kanske är det bara jag, men jag har känslan av att Lidl är mycket mer välsorterat ute i Europa än Sverige? Har handlat på Lidl många gånger utomlands och förvånats över hur fräscht och välsorterat det är jämfört med hur motsvarande butik fungerar i Sverige?

   Men det kanske bara är jag?

   Radera
  3. För mig som handlar för 700 kr/månad tror jag att det handlar om "några hundralappar". För det flesta blir det nog lätt tusenlappar.

   Jag upplever inte Lidl som ofräscht/sunkigt, däremot ostrukturerat och svårt att hitta i. Dessutom handlar jag många varor som de överhuvudtaget inte för. Utländska Lidl-butiker har jag ingen erfarenhet av, men det kan säkert skilja mellan länder.

   Radera
  4. Självklart, är man nere på 700 kr så räknas förstås varenda öre och gram. Det är imponerande hur du kommer ner på de nivåerna! Men var det inte 600 kr/mån förut? :)

   Radera
  5. Sanningen är att jag inte vet. Jag räknade på det 2010 och 2015 och fick nästan exakt samma siffror bägge gångerna. 2015 var det 663 kr. Många säger att mat blivit dyrare. Jag kan inte påstå att jag märkt det, men kanske har det ändå gått upp även för mig. Kanske är det 800 kr, men skulle inte heller bli förvånad om det gått ner pga bättre köp och mer eget arbete, så det kan vara 600 kr också.

   Radera
 8. Kom precis hem från veckans matshopping. Brukar köra lördag förmiddag innan den stora horden kommer. Aldrig några problem med köer. Har blivit extremt duktig på att veta vad som går åt under en vecka och handlar därför väldigt sällan något ytterligare under veckorna. För oss är nog tidsbesparingen ändå viktigare än den ekonomiska.
  Vi är heller inte jättenoga med att köpa billigast möjliga utan lever efter principen att vi köper det vi vill ha men att ingen mat får kastas. Allt som köps hem ska också förbrukas. Det är också ett sätt att vara sparsam.

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tid är pengar. Men visst, jag njuter av bägge besparingarna.

   Och ja, slänger man mat går det nog att spara mycket pengar genom att sluta med det. Kräver också bara planering.

   Radera
 9. Jag har förmånen att ha ett Coop som alltid rear ut kött o dylikt för 50% pga kort datum. Jag fyndar där på väg från jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får väl locka över någon Icachef som visar hur man märker om kött :-).

   Radera
 10. Handlar på Ica supermarket som ligger på gångavstånd. Köper det som fattas när det behövs. Framförhållningen sträcker sig som mest till att ha frukost hemma till imorgon bitti.
  Mat, tp, tvål och diverse kostnaderna ligger på 1100:- i månaden. Med planering och handling på lidl, istället hade jag kanske klarat mig på 300:- mindre. Det är inte värt besväret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen har du väldigt bra koll på vad du behöver eller också måste du väl springa på affären 4-5 gånger per vecka? DET är vad jag skulle kalla besvär :-).

   Radera
  2. 4-5 stämmer nog bra. Jag tycker det är mindre besvär att ta en promenad och bära hem några saker i ryggan än att åka långt och bära hem massor på en gång.
   Köa länge i kassan händer aldrig. Står det mer än 3 personer i kö öppnas en ny kassa. Jag betalar gärna ica-priser för den servicen.

   Radera
  3. Här är vi olika. Jag skulle aldrig vilja lägga ner den tiden. Då tar jag mycket hellre obehaget av att sakna en matvara ibland.

   Radera
 11. Jag delar upp mina inköp ytterligare. Frysvaror och torrvaror köper jag aldrig i princip till ordinarie pris. Saker som kaffe, tandkräm och krossade tomater köper jag på rea och bunkrar upp ett rejält lager. När jag handlar använder jag matpriskollen och komponerar en ungefärlig veckomeny att komplettera lagervarorna med. Coop och Willys ligger vägg i vägg så rabattvarorna handlas först hos Coop sedan går jag till Willys och köper resten. Hemköp används sen för att komplettera mjölk när den tar slut. Jag har alltid för lite hemma och är livrädd för att dricka gammal mjölk. (Gäller endast mjölk).
  Ibland när det är rabatt på något sällsynt ovanligt eller bra kan det bli en ordentlig tur och extra mycket bunkring. Min kräsna katt, som endast äter en sorts mat, fick hem 3 månaders förbrukning av Sheba lamm/kyckling. När jag lämnade Rusta fanns inte en enda förpackning kvar på hyllan. När Willys hade rabatt på rätt kattsand inhandlades 9 månaders förbrukning i ett svep.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett otroligt avancerat system!

   Beträffande mjölk kan jag rekommendera att frysa den om du får tag i mjölk med kort datum. Oavsett kartong funkar det utmärkt att lägga i frysen för att sedan ta fram och tina i kylen. Bara skaka den en gång innan du öppnar den.

   Eller ta tag i den där rädslan. Luktar mjölken bra så smakar den bra.

   Radera
  2. Jag vet om det där med mjölken, någon form av fobi. Avskyr fryst mjölk, tycker det smakar illa. Drack det förr om åren när vi var ute på sjön. Visst är det lite galet, men jag tycker det är lite kul att lägga lite tid på att göra klipp. Debiterade jag mig själv för tiden är det såklart vansinne.

   Radera
  3. Jag dricker sällan mjölk, använder den i matlagningen. Men jag tror inte att jag skulle kunna skilja fryst mjölk från ofryst i ett blindtest. Men har du testat så har du.

   Jag är inte säker på att det vore vansinne. Mat är en procentuellt stor utgift för de flesta, så små sparmanövrar blir snabbt stora summor om man är lite ihärdig.

   Radera
 12. Jag faktiskt en av dem som kan uppskatta veckohandlingen ibland. Man får komma iväg för sig själv, i lugn och ro :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ensamhushåll ftw! Så lyxigt har jag det jämt.

   Radera
 13. Stödja min närbutik finns inte på kartan, det är Sveriges 6e lönsammaste ICAbutik. Dock förstår jag varför då den är grymt bra. Föredrar att vara miljövänlig och går dit istället för att ta bilen. Skulle säkerligen tjäna mer på att handla annanstans, får sätta mig ner å se över det hela. Förmodligen kommer jag handla över internet när jag börjar jobba igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är för långt att gå till nästa butik, så att du både kan vara miljövänlig och sparsam? Med en arbetsplats du åker bil till kanske du kan handla i anslutning till den.

   Radera
  2. Cyklar till jobbet ;) ja någonstans skall det ju vara smidigt också men får jag ett konsultuppdrag som kräver bil så kommer jag faktiskt tänka på det.

   Radera
  3. Då får det bli lådcykel då ;-). Eller "Christianiacykel" som det tydligen heter på miljöpartisvenska: https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/mp-forslaget-skatt-nar-du-storhandlar-med-bil/

   Radera
  4. Vet att du skämtar, cyklingen ska ju också vara kul ;) lådcykel inte kul.

   Radera
  5. Jag tillhör dem som ogillar att cykla i alla former, men jag förstår på ett teoretiskt plan att det är stor skillnad.

   Radera
 14. Veckohandlar på willys på nätet, hämtar ut i en låda på baksidan. Målet är att planera bättre så det kan bli varannan vecka. Men då behöver jag stödhandla grönsaker, och hatar ju handla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det mesta håller i två veckor, men jag skulle inte heller klara att bara handla en gång var fjortonde dag.

   Radera