onsdag 27 mars 2019

Smarta hem för korkade människor?

Den som följer mig på Twitter kan redan ha sett detta, men jag tyckte att det var lite kul. Jag är inte känd för att ligga i framkant när det kommer till ny teknik, men åkte med av bara farten när Aktiesvorsk frågade ”Finanstwitter” om förslag till bästa smart-home-systemet.

Detta är givetvis grekiska för mig, men jag fattar att det handlar om att kunna styra sin hemelektronik, företrädesvis från telefonen. För att visa precis hur mycket grekiska det är för mig laddade jag upp en bild på min telefon (inte från min telefon för den har varken kamera eller internet).


Givetvis blev jag ”hånad” så fort jag blottat min strupe. Någon frågade om jag använder VHS eller Betamax. Varken eller, eftersom jag inte heller har tv. Och så detta:


Att kalla mig teknikfientlig är att sparka upp öppna dörrar, men jag undrar på allvar om någon enda människa har praktisk användning för ett smart-home-system. Jag kan fatta det coola i att tända i ett rum när man sitter i ett annat, men användbart är det knappast. Slå igång en stereo på avstånd var hitech förr, men nu har väl alla som lyssnar på musik med sig den just i den telefon med vilken de kan starta hemelektroniken i andra delar av hemmet?

Nu menar jag inte att folk inte får lov att köpa leksaker, men visst är det väl just leksaker det är? När jag var ung fanns något som hette Tamagotchi, ett slags elektroniskt husdjur som stal ens tid. Idag köper ingen en Tamagotchi, men många köper en Alexa. Här är tio användningsområden.


Jag vill inte verka teknikfientlig, men jag skulle inte använda en enda av dessa funktioner. Min personliga favorit är: ”Alexa, hur är vädret idag?” Ett annat sätt att ta reda på det är att titta ut genom fönstret, men varför göra något gratis som man kan betala för och samtidigt få känna sig tekniskt avancerad? Om flest prylar vid döden vinner är jag redan förlorad.

64 kommentarer:

 1. Sitter själv i en arbetsmiljö där nästan alla leker med sina smarta hem, men det är just vad det är; lek. Har fortfarande inte hittat någon nytta i de mer avancerade lösningarna. Alexa/Google kan nog vara de mest onödiga prylarna, men de är rätt OK högtalare. Det smartaste i mitt hem är timers som tänder ljusstakarna under juletid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Timers är bra grejer :-). Föredrar själv den analoga modellen där men petar in eller ut en plastflik och därigenom får strömmen att slå av eller på.

   Radera
  2. Jag föredrar nog hur den analoga styrs samt priset, men ljudet gör mig galen. Har fått unna mig en digital i sovrummet.

   Radera
  3. Ah, det har jag aldrig tänkt på. Jag är annars (över-)känslig för ljud, men har ingen i sovrummet.

   Radera
  4. Classes digitala för 79kr är bra när den är inställd. Dock inget under av användarvänlighet när man skall starta upp den...

   Dock helt tyst. Har den för julbelysning i rum där ljudet kan påverka sömn.

   Med vänlig hälsning
   Thz

   Radera
  5. Det är sånt som får en teknisk idiot som mig att dra öronen åt sig. De maskiner som inte gör som jag säger riskerar att få prata med Herr Hammare :-).

   Radera
 2. Just lamporna kan man ju automatisera vissa saker med. Jag har inga själv men det som lockar med dem är att typ kunna skapa templates för olika typer av ljus och anpassa så att man till exempel automatiskt får en lägre ljusstyrka sent på kvällen och liknande. Så klart inte tillräckligt för att kunna motivera prisklassen, i dagsläget.

  I dagsläget är det enda jag har av dessa saker en robotdammsugare. Den gör ju ändå lite mer än att ändra ljusstyrka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En dimmer låter en ju ställa in det där efter tycke och smak. För min subjektiva åsikt och sinnesstämning kommer ingen maskin automatiskt anpassa sig till.

   Robotdammsugare har absolut en praktisk funktion. Jag vill inte bo så stort att jag behöver en, men smart för dem som vill.

   Radera
  2. Min erfarenhet av robotsdammsugare är att den fastnar överallt så man får ”rädda” den. Jag har inte en själv men mina morföräldrar hade en och den fanns även i en lägenhet som jag hyrde för ett tag sedan. Då hade jag hellre skaffat en som klipper gräsmattan om jag hade en gräsmatta.

   Radera
  3. Ja, synd om den slår sönder möblerna :-).

   Radera
 3. Är därför jag ska bo i kollektiv så nån annan fixar detta när det går sönder ;) Hänger annars inte med, oj kan bilarna prata idag! JU mer teknik desto mer går sönder, det har jag lärt iaf men kan vara cool att styra hemmet via telefon, öppna dörrar o sånt för vänner..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske jag har fördomar om kollektivboende, men dagens "kollektivister" tror jag är på min nivå när det kommer till sånt här, alltså fientligt inställda och/eller tekniskt handikappade.

   Radera
  2. Nja, kanske, men jag ska ju inte bo med massa flummiga hippies utan tänker mig smarta människor som kompletterar det jag inte kan. Som min inneboende, han kanske inte kan städa men han är väldigt bra på teknik så vi bollar mycket där och så fort nåt strular fixar han. Ibland efter dödshot men ändå. Kollade lite på videon nu, det är coolt, men tror det kostar 25 000 nåt o köpa och kommer säkert gå sönder. Vet inte hur mycket tid jag lagt på att laga allt som går sönder och är mer komplicerat. Vi äger endast en tv idag och vi gjorde oss av med stereon och har sån där pytte högtalare man kopplar med tel och sen lyssnar på Youtube. Det fungerar bra med. Tar mindre plats. Mindre damm. Enkelt.

   Radera
  3. Det är nog hippiebilden jag har. Gustav Hammarsten i Tillsammans :-).

   Radera
  4. Jag tänker mig ett aktiesnille, en it-expert, en läkare, en snickare, nåt sånt ;) Älskade annars Tillsammans, så galet rolig.

   Radera
  5. Ja, rolig film, men just när de satt på "stormöten" och försökte enas om kollektivets officiella syn på Pippi Långstrump kände i alla fall jag att det är en jävla tur att man inte bor så.

   Radera
  6. Haha, så tänkte jag inte vi skulle ha det :) Inneboende tycker såklart jag ska köpa&installera detta, han pratar med sin klocka också när han lagar mat (trodde seriöst han var helt aspig innan jag fattade), men känns lite som bortkastade pengar för oss just nu. Lever ju i plastkartonger för tillfället :) Bra telefon, dator och säng är viktigast för mig. Vill inte heller beställa hem mat utan skulle helst bo så jag kan gå till ett torg varje dag och köpa färska grönsaker. Skulle inte ens behöva tv, kan se allt på dator. Känns också viktigare att spara ihop pengar så man kan jobba mindre, träna, ta massage och pyssla om sig själv och ta det lugnare.

   Radera
 4. Jag har en tydlig innan och efter jag hittade Jesus (Mr Money Mustasche). Det innebär att jag inte kommer göra nyköp av smarta hemprodukter men jag har en del som jag tidigare köpt.

  Jag har ett Netgear Arlo larm/kamerasystem som känner av när jag lämnar huset - det i sin tur är kopplat till Philips Hue lampor. Dessa tänds om någon rör sig i trädgården eller om vi kommer hem. Det har varit en del strul och detta kan enkelt lösas med simplare metoder. Kul att köpa då men nu... nej tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vanlig rörelsedetektor låter onekligen mer driftsäker. Om det där kamerasystemet tar bilder på inbrottstjuvar ser jag däremot en poäng.

   Radera
 5. En gång för länge, länge sedan hade jag en röststyrd väckare (en svart batteridriven "Braun Voice Activated Alarm Clock"), som jag kunde snooza genom att högt säga "Tyst!" (inbyggd mikrofon i väckaren). Det fungerade utmärkt bra i två dagar, tills grannen på andra sidan väggen började banka i väggen och skrika "Tyst!" tillbaka till mig. Sedan dess har jag klarat mig bra med helt vanliga korkade tekniska lösningar i hemmet.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är alltid livrädd för att sånt där inte ska funka, att det inte ska börja ringa igen om en stund. Fast just snooze känns verkligen dumt. Tvivlar på att de där nio minuternas sömn blir särskilt effektiv. Bättre att ställa klockan på den tid man behöver gå upp och så gör man det.

   Radera
 6. En rolig grej hände nyligen i en kyrka i USA. En predikant talade bland annat om modern teknik och nämnde detta med Alexa. Vad han inte tänkte på var att han i sin predikan samtidigt uppmanade "henne" att beställa toalettpapper. Han talade dessutom inför tusen personer. Efter han talat färdigt upptäckte både han själv och några andra närvarande att de tydligen beställt toalettpapper. Vid nästa möte körde predikanten med ett annat exempel istället. Där uppmanade han Alexa att donera 500 dollar till kyrkan...

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. 500 dollar minsann, det var till att ta i också :-). Hade han sagt 5 kanske folk sett det som en kul grej när deras konton länsats.

   Radera
  2. Galet rolig Eva.

   Radera
  3. https://www.dagen.se/nyheter/pastor-bestallde-toapapper-under-predikan-1.1282569

   Här är källan som förtäljer historien. Det var verkligen 500 dollar. Helt absurt.

   /Eva

   Radera
  4. Jag trodde dig första gången. Helt galet hur som helst :-).

   Radera
 7. Själv har jag ett osmart hem, men jag kan faktiskt se att det finns smarta funktioner som inte skulle vara så dumma att ha även om maj är helt ointresserad av majoriteten av smarta funktioner..

  Tex har en kollega sommarstuga och kan styra värmen där via telefonen. Dvs som standard har han nån plusgrad i stugan men när han ska åka dit så drar han upp värmen så att det är behagligt lagom till att han kommer dit och skulle han glömma att dra ner värmen innan han åker därifrån kan han lätt fixa det via mobilen i stället för att behöva åka tillbaka till stugan. Hade jag haft en sommarstuga hade jag helt klart varit intresserad av samma funktionalitet så länge det inte visar sig vara hutlöst dyrt.

  Mobilstyrd robotdamsugare som någon annan nämnde här i tråden är ytterligare en smart sak som jag är positiv. Har hittills varit för snål för att köpa någon själv men den dagen priserna kommer ner lite till en nivå där jag finner det prisvärt så kommer jag nog slå till.

  Ytterligare en sak som inte verkar helt fel om man har djur är smarta system som låter dig tex mata din katt på distans de gånger du är borta och inte kan göra det själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, jag är inte dummare än att jag förstår att det också finns vettiga funktioner i allt detta.

   Fast jag kan stå ut med att elda i spisen och frysa en stund i stugan, och har man husdjur får man masa sig hem :-).

   Radera
  2. Fast om man är borta på jobb då? Lätt och säga dumt du köpte en katt men man kanske inte vill lämna bort sin älskade kisse för att man inte kan mata den en dag.
   Vi har ett husdjur med, men när vi periodvis jobbar mycket har vi den hos en vän som får lite betalt för att djuret ska få perfekt vård jämnt. Fast alla har inte den lyxen och dyrt och opersonligt med pensionat, dagis av alla de slag..

   Radera
  3. Klart att det finns undantag, men har man inte tid att mata sina husdjur känns fjärrstyrda foderautomater som fel väg att gå. Även om djuren inte skulle riskera att dö ifall automatiken klickar verkar grannar/vänner vara en trevligare lösning.

   Radera
  4. Redan när jag var barn (på stenåldern) hade min pappa fnulat ihop ett system med en enkel timer som satte på värmen i sommarstugan (direktverkande el, huvaligen vilka elräkningar...) på fredag eftermiddag och stängde av den igen på fredag kväll om vi av någon anledning inte hade åkt dit just den helgen och slagit av timerfunktionen. Man behöver inte ett smart hem för det, man behöver bara vara lite smart själv. ;)

   Radera
  5. Och på något sätt tror jag att det har ett samband. Inte så att folk är dummare nu, så fort går inte evolutionen, men genom att vi överlåter till maskiner att tänka åt oss kommer vi inte på de där kreativa lösningarna längre.

   Radera
 8. Tänk vad gött och ligga kvar i sängen och starta kaffekokaren som du laddade kvällen innan.
  Eller slå på motorvärmaren utan att gå ut och stoppa i sladden.
  Bara köpa en wifiplugg på clas ohlson och sätta mellan väggen och det du vill styra.
  //Alvar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffekokaren har jag inte så bråttom med och är rädd att kaffet ska bli klenare av inte förvara pulvret lufttätt under natten.

   Motorvärmaren absolut (om jag ska iväg tidigt, vilket jag försöker undvika), men den kan man ju ställa på en vanlig timer.

   Radera
 9. Håller med ovanstående att just nu mest lek. Tror dock att detta kommer komma, men inte för saker som vi gör nu utan för saker som vi lätt glömmer bort att göra eller som kanske är svåra för människor men lätta för apparater.

  Några ideer (inte mina utan sådan som jag sett och tror kommer att komma som del i smarta hem. Vissa av dem finns redan i produktion....men inte integrerade på ett sätt som skulle vara ett SMART hem)

  Sensorer under kylskåp/frys/ disk/ tvätt som känner av om en mindre vattenläcka uppstår.
  Sensorer på ledningar som märker om det står och droppar någonstans i huset
  Fuktsensorer på lämpliga platser i nyinstallationer av badrum som larmar om fukt uppstår.

  Brandlarm som är sammankopplade, i hyreshus kan man överväga att sprida larmen mellan lägenheterna.....om man kan få det att fungera väl så det inte piper varje gång "Bertil" bränner sina korvar på spisen....igen! ;)

  Vet inte hur effektivt det är, men en klimatstyrning av ventilation och värme efter behov.

  Elektroniska lås med möjlighet att logga och kunna släppa in rätt personer på rätt tid.

  Bevattning av plantor

  Gräsklippning efter behov. Vilket dock får ställas mot gräsklippning när man inte ska....(har inte robotgräsklippare och ingen granne heller, så ingen personlig erfarenhet)

  Städning efter behov (se gräsklippning)


  Dvs inte saker som du lika lätt kan göra själv utan saker som faktiskt apparater kan utföra lättare själv. Det är svårt att veta hur då mår och exakt vilken ljusstyrka du vill ha. Men ovanstående saker borde kunna automatiseras.


  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt det där låter bra i teorin, men varje maskin och varje uppgift man lämnar över till en maskin att göra riskerar att skapa kaos.

   De sammankopplade brandlarmen skulle kunna få mig att flytta ut i tält. Elektroniska lås kan leda till att bostadsinnehavaren står där utanför och utelåst, drömmandes tillbaka till den okomplicerade tiden av Assanycklar. När bevattningen av plantorna går åt skogen och börja ösa vatten på golvet hade man kunnat behöva fuktsensorerna som man vid det laget antagligen kopplat bort pga för många falsklarm.

   Men om allt funkar och man kommer i säng kan man ge sig fan på att man vaknar mitt i natten av någon väckarklocka som fått tuppjuck i molnet, eller en dammsugarrobot som kl 3.45 fått för sig att det blivit precis tillräckligt dammigt för att dra igång en storstädning.

   Radera
 10. Precis. Det är därför jag tror mer på sensorer än "aktörer" till börja med.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är vi överens, men helst vill jag styra själv, analogt.

   Radera
 11. Hur ser du på att den "fasta" telefonin numera i allt högre utsträckning är beroende av el och man kapat ledningarna? Även mobiler laddas med el. Vid längre strömavbrott står vi där som fån. De yngre vet väl inte ens om att den fasta telefonen faktiskt funkade utan el förut. Tycker det är ofattbart ur säkerhetssynpunkt att ledningarna kapats i nästan hela Sverige.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sedan länge gett upp på att försöka stoppa utvecklingen. Den kommer hända oavsett vad jag tycker eller om den är på väg åt helt fel håll. Fast telefoni kommer att försvinna, åtminstone i hemmen.

   Fast mobilerna skulle väl kunna laddas helt och hållet med portabla solcellsladdare.

   Radera
 12. Ha ha, det där var bland den värsta skit jag sett. Det där Alexa. Men det värsta är att sådan skit säljer nog bra.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör det säkert. Är övertygad om att fler skrattar åt min mobil än åt en maskin för flera tusen som i bästa fall kan bespara en några knapptryckningar.

   Radera
  2. Är de inte inne numera för de som inte vill ha massa funktioner? Tror mig läst det och de ska väl hålla för allt..

   Radera
  3. Tror inte det. Många som ser min telefon minns med glädje tillbaka på när de själva hade en liten, lätt telefon som inte behövde laddas var och varannan dag, men jag tror att få tänker tanken att de skulle kunna/vilja gå tillbaka.

   Radera
  4. Tycker man ska skaffa saker man har behov av och om du klarar dig på den är det ju jättebra och billigt. Minns min Nokia med, man kunde kasta den i golvet nästan och fortfarande hel. Idag sentimental och trött på all jakt och hets och Stockholm. Flytta ut i en stuga i skogen, elda och bara strunta i allt..

   Radera
  5. Ja, mobiltelefoner höll bättre förr. Sedan de tog bort de utvändiga antennerna (tjugo år sedan?) för så länge det stack ut en pinne från luren kunde man ge sig fan på att den gick av när telefonen for i golvet.

   Låter som du har Winnerbäck-mode: https://www.youtube.com/watch?v=dfQ4BN8WhGU

   Radera
 13. Vad jag tycker många ignorerar är att man ger upp hela sitt privatliv med Alexa etc. Det går redan utmärkt att kartlägga ens liv med alla digitala spår men med Alexa etc så kan man även avlyssna allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just det där är verkligen skrämmande! Några unga tjejer på tåget pratade om att de just upptäckt att de får en massa reklam om saker de just pratat om eller som andra i deras fysiska närhet pratat om. De var skärrade och visste inte vad de skulle göra. De kände sig avlyssnade. Då sade jag bara att det är just vad de är. De tittade på mig med stora ögon när jag därefter gick ut från vagnen. Hade de inte fattat det redan? Kanske är det inte allmänt känt?

   /Eva

   Radera
  2. Jag hade inte koll på det, låter läskigt..

   Radera
  3. Själv tycker jag att det är läskigt nog att jag mejlar om något som sedan dyker upp som Youtubeförslag. Jag fattar att det inte är någon som läser vad jag skriver utan att allt går automatiskt med algoritmer och maskiner, men det gör mig inte tryggare.

   Radera
  4. Så om jag nu alltså skriver näshårsrensare, så kommer det reklam om det imorgon senast säger du?
   Hm.

   Radera
  5. Lite åt det hållet. När jag mejlat om något, eller skrivit ordet i Google Hangout händer det obehagligt ofta att Youtube föreslår mig att se ett filmklipp på temat.

   Radera
  6. Det är ju känt sedan många år tillbaka att google scannar alla email som skickas i deras system. Det kan väl inte komma som en överraskning för någon vid det här laget.

   Gratis? Då är det du som är produkten.

   Radera
  7. Det är en sak att de har möjlighet att göra det, en annan att det är konsekvent implementerat.

   Jag har inga hemligheter vare sig i mejl eller chat, men ungefär när internet var nytt lärde jag mig att man skulle se e-post som vykort.

   Radera
 14. Jag älskar teknik, men på det sättet att jag använder gärna ny teknik som hjälper mig och som är värt pengarna. I mitt "tidigare" liv köpte jag fjärrkontroller till lampor ... de funkade ju fan aldrig så de ligger i en låda på vinden. Och hur många gånger likt ditt twitterinlägg har jag inte skrikit rakt ut att "nu köper vi inte en jävla pryl till" efter att något krävt ominstallation eller inte hittat nätverket.

  Senaste must not have var en tvättmaskin med wifi, så du kan starta den när du är på jobbet. But why ... whyyyyyyyy!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det må jag säga lät som en tämligen meningslös funktion. I alla fall för mig. Men så är jag heller inte särskilt förtjust i teknik, vilket gör det lättare att alltid förhålla sig kritisk.

   Radera
 15. Du bara måste lyssna på det har avsnittet av Econtalk där Russ Roberts intervjuar Amy Webb om hur bl a Kina använder AI för att kartlägga sina medborgare in i minsta detalj och hur Apple utvecklar microvågsugnar för att skaffa detaljkoll på våra matvanor. Plötsligt känner man sig väldigt naiv och då är jag ändå ykesverksam inom just analys

  http://www.econtalk.org/amy-webb-on-artificial-intelligence-humanity-and-the-big-nine/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle få ont i magen av att höra det. Samtidigt, köper man en "smart" mikrougn från Apple kan man gott ha det ;-).

   Radera
  2. Det utlovas extra god äppelpaj om du köper just denna

   Radera
  3. Det hjälps inte. Apple är ett virus :-).

   Radera
 16. En kompis gick in i köket med sin son för att göra frukost. Han frågade honom: Ok, gubben, vad vill du äta? Då svarade hans Google Home mini: Jag är aldrig hungrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken självupptagen pryl! Inte så värst intelligent heller för den delen. Uppfattar ju inte socialt samspel för fem öre.

   /Eva

   Radera
  2. Lite roligt, lite sorgligt. Tacka vet jag Wargames, den datorn kunde man lita på :-).

   Radera