torsdag 21 mars 2019

Som en bank borde fungera?

Företaget Bynks slogan lyder ”Som en bank borde fungera”. Jag blev nyfiken eftersom jag uppfattat att deras enda banktjänst är att låna ut pengar. Jag har en annan syn på vad en bank ska vara. Om Bynk hade funkat ”som en bank borde” hade man kunnat spara pengar där, betala sina räkningar, investera i aktier och andra investeringsslag samt fått juridisk hjälp. Minst!


Men mycket riktigt, Bynk lanserades för två år sedan som en ”lånestartup” och erbjuder en enda typ av tjänst: privatlån utan säkerhet. Eller på Bynk-svenska ”Som ett lån borde fungera” (jodå, de använder den också). Enligt deras hemsida betalar man 8,34 procent i effektiv ränta. Om man lånar hundratusen betalar man 1272 kr/månad i tio år, vilket blir drygt 50 procent mer än man lånade. Är det som det ”borde fungera”? Tur att jag inte har lån.

För att starta en bank finns det ju regler och krav som regleras av Finansinspektionen. Jag är förvånad att man ens får påstå att man har en bank om man bara lånar ut pengar. Okej, rent tekniskt säger de inte att det är en bank, bara ”som en bank”.


Bara jag som tänker på Galenskaparnas innovation Nisses Tuggummi med tillägget ”Nästan som ett riktigt tuggummi!”? Själv har jag datorer, pennor och slipsar. Just det – allt det där finns ju på banker också. Kan jag då påstå att jag funkar som en bank? Lugn, jag tänker inte försöka.

46 kommentarer:

 1. Personligen tyckte jag innovationen knopar på lösvikt för båtmänniskor var något av det bästa
  https://youtu.be/mE-3Fa9ujhc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv gillade jag den flytande nödosten från samma program. Och de snedställda vimplarna man kunde sätta upp de dagar vinden utan dessa var för svag för segling.

   Radera
 2. Uspen är la att man kan "pausa" sin betalning utan att behöva ringa en människa och interagera. Skjuta upp problemen lite så där problemfritt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag noterade det. En aning ironiskt att de på ett tidigt stadium knöt till sig en avdankad Lyxfällan-programledare som ägnat 23 säsonger åt att hjälpa människor som drabbats av dylika "banker".

   Radera
  2. Detta slog mig också, det var väl Patrik Grimlund som ligger bakom denna app. Undrar hur han tänkte där...

   Har själv aldrig fattat vitsen bakom Bynk och dess app, ett apfult gränssnitt vars enda affärsidé verkar vara blancolån. Sen borde det vara dödsstraff att använda order "swajpa" i svenskt tal.

   Radera
  3. Ligger bakom tror jag inte, men han köpte in sig i bolaget och kallade sig (kallar sig?) Bynks privatekonom.

   Jag kan hålla med dig om swajpa :-).

   Radera
 3. Usch, vilken hemsk ränta. Blir helt deprimerad att människor kanske ser sig tvingade att låna till en sån. Tyvärr finns de som gör, träffat flera och det är så tragiskt?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, därför är det så viktigt att folk sparar ihop en buffert och ordnar fram pengarna INNAN de handlar.

   Radera
  2. Undrar vad människor lånar mest till? Blancolån för att vanliga banken inte täcker upp och de behöver lägenhet?
   De jag träffat har lånat till konsumtion, kläder, party, socialt, osv. Sen nån eller några som lånat till utgifterna då de tyvärr är så hemskt dåliga på att hålla i sin ekonomi. Kunde köpa nån jättedyr pryl för sina sista pengar men sen inte ha till mat, räkningar och hyran.
   Helt deprimerande, en släkting är sån, även flera andra runt om. Det går bara MINUS och aldrig PLUS. Fattar inte hur man kan leva så, jag blir deppig av bara tanken på att inte ha pengar. Mår psykiskt dåligt. Därför tvingar jag mig jobba nästan hur dåligt jag än mår (smärtor magen av endometrios, sällan förkyld).

   Radera
  3. Fast det kan gå sidledes med, varken upp eller ned, och det fattar jag inte heller, men nu ska jag vara tyst ;)

   Radera
  4. Vad de än lånar till tycker jag en bra riktlinje är att om en riktig bank (behöver inte vara en storbank) säger nej till lån finns det antagligen bra skäl att inte ta det.

   Radera
  5. Fast det blir ju konstigt också för om man för 2 år sen fick låna 2 mille och nu 1,5, vad har hänt under vägen? Tänker på bostadslån nu. Nu verkar det som många tar blancolån för att ha råd och köpa lgh. Jag skulle inte gjort det - tror jag - men beror också helt på situation.

   Leker med tanken på att jag blivit erbjuden kanonjobb Stockholm, inte har någonstans att bo och får välja på att betala lika mycket i ränta som 2:a handshyra. Då kanske man kör för att pendla från Märsta 3 tim eller vad det kan ta varje dag känns som utbrändheten är nära.

   Tror faktiskt jag som 20-åring hade kört med alla lån jag kunnat för att bo hemma var inget alternativ. Har lite inställningen man måste satsa för att vinna också.

   Radera
  6. Det kan ha hänt massor. Personen är två år närmare pension. Boendet anses kanske inte lika stabilt som för två år sedan. Men oavsett så tjänar ju banker på att låna ut pengar, mer på det än på någon annan av alla sina tjänster. Om de ändå säger nej till en affär betyder de att de har starka incitament för att låntagaren inte skulle klara av det.

   Märsta-Centralen tar 37 minuter enkel resa.

   Radera
  7. Aha, ja det var ju inte så farligt. Fast ska man gå till tåget och sen från tåget om man nu inte jobba centralen lär det ta kanske 1,5 timme per väg. Sen alla förseningar.

   Bästa om man nu ska låna för mindre saker tycker jag annars är att låna från 1.familj, 2. partner,3 vänner. Däremot kan jag störa mig som f-n när folk man knappt haft nån förankring till vill låna pengar. Hade nån killkompis som tatt 20 000 i kassan i föreningen han satt i. Frågade om han kunde låna av mig. Vafan. Vart många såna där typer i livet. Då säger jag numera kallt att det finns sms-lån.

   Radera
  8. Räknar man med 1,5 timme har man tid att gå 3 km på vardera sidan, alternativt ta en buss eller två. Detaljer, men ibland låter en del, t ex studenter som kommit in på Stockholms Universitet, som att de måste ha en bostad innanför tullarna. Jag kan förstå önskemålet, men har man inte ekonomin till det går det definitivt att anpassa sig till ett liv med pendling. Flera hundratusen andra gör det ju.

   Bra sagt! Du är ju en bank lika lite som Bynk är det.

   Radera
  9. Fast tycker du det är okej med lite bostadslån eller är du helt emot lån? För de flesta kan ju inte ens slänga upp pengar för den där 1-2:an i Märsta utan måste låna en del.
   Hur ser du på CSN?

   Radera
  10. Jag är inte emot några lån så länge de är aktiva och vakna val av låntagaren. Det jag vänder mig emot är människor som tar jättelån för att de inte tror eller reflekterar över att det kan vara ett alternativ att bo mindre centralt.

   Radera
 4. Om det är till någon tröst så blöder företaget rejält med pengar så kanske inte behöver stå ut med deras existens så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg redovisningen för 2017 och tänkte att inte heller ekonomin var "som en riktig bank".

   Radera
 5. Finansinspektionen borde ta en extra titt på dem. Att använda ordet bank i marknadsföringen av finansiella tjänster gör dem till förväxling lik just en bank.
  Avanza bank använder ju 'som det borde vara', så även de kunde reagera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är förvånad att man får kalla sig bank om man inte är det. Har svårt att tro att de säger något som inte håller för det skulle kunna bli dyrt.

   Radera
 6. Ja fruktansvärt och hur man som progamledare för Lyxfällan först sen kan sälja sig till att marknadsföra precis sånt som man hjälpt, ibland i rätt kraftiga ordalag, människor att komma från är för mig helt ofattbart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite jobbigt att förklara borde det vara.

   Radera
 7. Jag tycker att den reklamen är helt sjuk. Bara swajpa för att utöka ditt lånebelopp när som helst. Ja men det låter väl jättebra, jag är för att man ska kunna ta lån snabbt och hur som helst, utan kontroll. Så borde en bank fungera! *harkel*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Charlie Söderberg sa i sin podd att det finns ett egenvärde i att vissa saker tar tid. Så att man hinner tänka efter. Det är inte meningen att man ska få ta ett "banklån" till nästa öl när man sitter på krogen.

   Radera
 8. Äger du slipsar? Inte bara en, utan flera? Jag har lite svårt för att föreställa mig Sparo i slips, det går inte riktigt ihop med imagen.
  Men det är kul att du överraskar :-)

  spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började använda slips på högstadiet. Men ja, det användes ju mer förr, inte bara av mig utan i största allmänhet. Har t ex svårt att tro att det finns något etablissemang som fortfarande har slipstvång.

   Radera
 9. Tack för klargörandet av Bynk. Har också varit lite nyfiken på vad "banken" med det extremt fåniga namnet egentligen är för något. Det visar sig alltså vara en ren blancolånetjänst. jaja...
  Däremot tycker jag inte att räntan på dryga 8% för lån utan säkerhet är så mycket att uppröras över. Nordea t ex, som väl ändå får betecknas som en riktig bank, har 8,88% effektiv ränta för blancolån. (ordinarie pris som kanske betalas av få)
  För att låna pengar billigt måste man ha pengar!

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag var själv nyfiken.

   Blancolån är ju av förklarliga skäl dyra. Jag tyckte bara att det var magstarkt att de samtidigt som de bara erbjuder just sådana säger "Som ett lån borde fungera" när sanningen är "Ett lån som aldrig borde tas".

   Radera
  2. Ja där är vi hyfsat överens!

   //Krusse

   Radera
 10. Jag vet vad man måste uppfylla för att få driva en bank. Man måste efterleva följande: att minst en gång per konjunkturcykel utmärka sig inom:
  - penningtvätt
  - kartellbildning
  - spekulationssvindel
  - cum-ex bedrägerier
  - aktivt bidragande till bedrägerier och skatteflykt (panama, etc)
  - ränte manipulering
  - bryta mot ekonomiska sanktioner
  - grov inblandning i promotandet av diverse giftiga finansproduktioner, typ mortgage-backed securities under fin krisen
  - spionage (typ Deutsche Bank som hyrde en detektivfirma som skulle spionera på kritiker
  - samt en radda områden till som gör inlägget för långt så får räcka med detta för denna gång:-)

  Svårare än så är det inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enda bank jag äger är SEB. Tror inte att de når upp till dina "krav" :-).

   Radera
  2. Får erkänna att SEB har klarat sig rätt bra undan mina "krav" hittills. Men konjunkturcykeln är inte slut än:-)

   Fast de har en del fulheter för sig tex på avgiftssidan som inte skulle funka i någon annan bransch än bank - deras fantastiska uppfinning skalavgifter (en "ränta-på ränta" uppfinning med exklusivitet för bankerna själva..) och deras aktiva motarbete mot fri rörlighet av kapital (livstidsinlåsning av pension..). Och en förmåga till total stagnation inom vissa produktområden tex ett fondtorg som inte utvecklats sedan 1900 talet..

   Fast allt detta är ju ett storbanksfenomen, snarare än SEB fenonomen. SEB väl inte sämre än ngn annan.

   Radera
  3. Ja, SEB behärskar till fullo konsten att ta ut och höja avgifter. Det är därför jag vill äga dem. Och visst tänker jag tanken att även de kan ha någon skit som flyter upp till ytan varpå aktien lär gå i motsatt riktning.

   Radera
 11. Vänd på det! Om du äger företaget så tycker du nog att det är så en bank borde fungera, och det är väl ändå en av dem som skrivit deras slogan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast reklam adresseras ju ändå till potentiella kunder. Om någon säger till dig att han ska ordna "ett bra pris" lär du utgå ifrån att han menar ett bra pris för dig, inte ett ockerpris som gör dig skuldsatt och honom stormrik.

   Radera
 12. Då jag lagt in en slant på lendify och således lånar ut en liten summa själv till olika personer till en ränta mellan 2-10%. Jag tar gärna en liten bit av den kakan. Men då det börjar bli lite olika lån nu och man kan se sin egen del av lånet samt se totala blir man förundrad..
  EX, jag kolla en pytte lån jag hade..500kr av totalt nästan 100k ränta 9%. Där kategorin var under samla/lösa lån. Sämsta kreditklass givet. Det finns så jävla mycket folk som verkar sitta i skiten, eller också närmar sig den.
  Köp av bil, båt aktier, resor, annat, personvård hälsa kan vara annat folk lånar till.

  Man skulle ju lätt kunna låna av banken och genast ha ett par % upp i detta. Men det vågar jag ej riskerar bara en liten slant på detta. Känns lite som USA:s lånecirkus innan 2007

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt att folk som får avslag på riktiga banklån inte drar slutsatsen att det borde innebära att de inte ska låna, utan istället väljer skitlån.

   Hur man t ex kan låna pengar till semesterresor övergår mitt förstånd. Jag skulle inte kunna njuta av en resa jag vet ska betalas långt därefter.

   Radera
 13. Jag kan tänka mig att ex Handelsbanken som jag ser som en seriös bank inte får låna ut till folk som ex har betalningsanmärkning eller dyl.
  Det kanske vore det bästa för en del, att få en riktigt bra ränta istället för 7-8% som det blir annars.
  Privat ekonomi eller vardagsekonomi borde vara obligatoriskt i skolan från dag ett. Lite blandat i alla ämnen som matte, svenska.
  Men kan tänka mig att det inte finns på kartan av olika anledningar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så varför har de betalningsanmärkning? Det kan såklart finnas rimliga skäl till det, men troligtvis är det tecken på ett osunt ekonomiskt beteende. Istället för att försöka komma runt det och fortsätta göra fel kan det vara läge att då stanna upp.

   Jag tycker att det vore vettigt att göra privatekonomi till ett eget skolämne. När jag gick på högstadiet fick vi en kurs som hette "el i hemmet", under Teknik som i sin tur bankades in i NO. Och visst är det bra att kunna sätta en strömbrytare på en sladd eller byta ut en elkontakt, men det är betydligt fler (alla) som har behov av att lära sig hur privatekonomi funkar.

   Radera
 14. Varför betalningsanmärkning, jo för att de är slösa. Samt aldrig fått lära sig konsekvens av det som barn. Här kan vi skylla på mamma och pappa ;)
  Men jag tänker att man borde lära sig själv till slut ex vad ränta är. Kanske var det i matteboken under mellanstadiet? Olika intressen ger olika vägar genom livet, jag blev själv intresserad av aktier i tidig ålder utan att få det hemmifrån. Där igenom kom det andra med ekonomi, ränta på ränta. osv.
  Vi har nu ett "barn" som söker boende här runt stan. Då snackar vi 8-10k i hyra för 2-3 rum är det rimligt frågar jag mig? Varför väljer ni inte något billigare..?? Det finns, men duger inte.. Men ok de väljer själva..Men det känns lite bittert. Andra tider nu, när jag köpte min första lägenhet fick jag låna mer än vad den kostade, sa att jag skulle köpa lite möbler..
  Det finns många svarta hål, gäller att vara ett av dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om det är så borde de låta bli att ta lån. Kan banken hjälpa till med denna "uppfostran" är det fint, men det borde inte behövas.

   Ja, nog tusan fick man lära sig vad ränta är och hur den fungerar. Det borde dyka upp både i matte och samhällskunskap.

   Jag möblerade första lägenheten med möbler från pojkrummet. Såg nog för jävligt ut, men det var billigt. Sedan fick man bättre på det efter hand.

   Radera
  2. Jag hade ingen soffa i rummet hemma ;)
   Men egentligen var det för att betala sista delen av lägenheten till tanten "på sidan" men det ville jag inte säga till banken så jag sa istället att jag behövde inhandla lite möbler ;)
   Det var bättre förr!

   /trevlig helg

   Radera
  3. Haha! Själv bodde jag i andra hand i hyresrätt. Just DET var inte bättre förr, men mycket annat.

   Tack detsamma!

   Radera
 15. Märklig reklam de har just nu på TV. Barnet kommer hem med blommor som det inte lyckats sälja. Pappan klagar lite och säger "Det här måste ja Bynka. Tack gode Gud för Bynk!" Snacka om att locka folk att låna.

  SvaraRadera