onsdag 6 mars 2019

Det är inte rika som drabbas

Vi måste höja skatten för de rika.” Det hör vi hela tiden, inte bara från svenska vänsterpartister utan också från liberaler världen över, även de allra rikaste.


Nu tror jag i och för sig varken att Buffett eller Gates drömmer om ett skattetryck på svensk nivå, men de ska ha en eloge för att de är beredda att vara solidariska med egna pengar och inte bara snackar.

För politiker är det ett bra sätt att både visa handlingskraft och samla poäng i de breda massorna. Ytterst få känner sig träffade när ”de allra rikaste” pekas ut som en problemgrupp, och med undantag för några få punktskatter kommer skattehöjningar alltid drabba de rika värst på samma sätt som de också blir mest gynnade av skattesänkningar. Så för en gångs skull kan politikerna säga rakt ut vad de har för avsikter utan att riskera lynchning.

Problemet är att även om de rika får betala mest i kronor och ören när det blir dyrare att tjäna pengar på arbete eller kapital är det inte miljardärerna som drabbas på ett personligt plan. Warren Buffett, Stefan Persson och Antonia Ax:son Johnson står liksom över världsliga fenomen som inflation och ISK-skatter.


Inte ens vi som är lite halvrika drabbas så där våldsamt när ”kapitalisterna ska klämmas dit”. Istället är det låginkomsttagare som betalar det högsta priset. De som inte äger sitt boende eller har några stora marginaler. Att spara några hundralappar eller någon tusenlapp i månaden kan för dem vara skillnaden på att ta makten över sitt eget liv.

Maj-Lis, undersköterska och frånskild trebarnsmamma, bosatt i en hyreskasern i förorten. Där har regeringens och dess lydpartier sin gisslan i kriget mot rika kapitalister. Hon som genom hårt slit till slut lyckats få ihop ett femsiffrigt belopp för att ha råd med sin eget pensionärsliv och lite trygghet för sina barn. Hur tusan blev det så?

14 kommentarer:

  1. The poor pays more är ett bra uttryck. Jag skrev något inlägg för en tid sedan på samma tema. Varför inte låta de första 50 K i ISK eller kunna tjäna 20 K i vanlig depå utan att betala skatt. Det hade kunna bli en morot att spara ihop en egen slant. Problemet är att det blir samma skatt idag oavsett om du har 50 K eller 50 miljoner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore kanske en tanke, jag vet verkligen inte.

      Radera
  2. Ett bra exempel på det skatt på kapital är det jag skrev lite om här:
    https://twitter.com/JakobInvest/status/1103208714625040384

    Den grupp av svenskar där allra flest sparar är ungdomar i åldern 18-24 år, där sparar nio av tio. Vilket är markant fler än befolkningen i stort. En skatt på kapital är alltså en skatt som på ett sätt påverkar ungdomar mest negativt.

    Nu kanske vissa säger att ungdomarna troligtvis har ett mindre kapital just eftersom de är så unga och det stämmer nog i många fall. Men det finns även många fall där inte är så eftersom en hel del av de äldre inte har något sparande alls samtidigt som många av de äldre har det mesta av sitt kapital uppbundet i en bostad samtidigt som ungdomen kan sitta på flera hundratusen sparat just för att de sparar till bostad.

    De riktigt rika däremot, de är så väl insatta i det hela att de kan alla sätt att kringgå skatter, de äger inget själva de har en stiftelse som äger bolag som äger ett tredje bolag etc. Det är inte de som drabbas.

    De som drabbas är vi vanliga dödliga som i stället för att bränna alla pengar varje månad på konsumtion väljer att spara lite för framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag inte trott, men antar att det är stora skillnader inom gruppen. Gissar att många 18-24-åringar inte ens har någon inkomst att spara utöver studiebidraget.

      Fast att de drabbas mest vet jag inte. De lär som sagt ha det lägsta sparandet. Med några undantag, men dessa behöver nog heller inte oroa sig så mycket över framtiden.

      Ja, det är som att samhället ändå riggas för de rika och det borde politikerna fatta, men det tror jag inte.

      Radera
    2. Att de drabbas mest var en överdrift av mig, men jag ville få fram att dessa saker politiker gör som att höja skatten på sparande inte drabbar de riktigt rika, det är vanliga dödliga som drabbas. Däremot drabbar det alla som faktiskt vill förändra sina ekonomiska liv, vanliga låg och medelinkomsttagare som sparar för en bättre framtid.

      Men när det kommer till ungdomarna, jag har faktiskt haft förvånansvärt många 17-22 åringar som frågat mig om råd kring sparandet de senaste åren. Är inte helt ovanligt att de i den åldern både sommarjobbat varje sommar i flera år och jobbar extra vid sidan av skolan och sparar det mesta till en framtida bostad. Nästan blivit lite chockad själv över hur mycket pengar många av "kidsen" haft efter åratal av sommarjobb och nått år eller två av extrajobb vid sidan av skolan. I något enstaka fall handlade det om runt en miljon och i de flesta fall om ett par hundratusen.

      Radera
    3. Överraskande, men kul att höra att det finns lite framförhållning hos ungdomarna, i alla fall hos en del.

      Radera
  3. Visst är det så. Den absoluta eliten klarar sig alltid - beskattar man dessa för mycket kan de ju ta pengar och flytta, vilket är svårare för övre medelklass. Men att låta "de rikaste betala mer" säljer ju bättre än att säga att man ska beskatta skiten ur civilingenjörer, mellanchefer och specialistläkare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lättare att sälja in, men då borde politikerna ställa sig frågan om de vill ha ett bra samhälle eller ett som verkar bra på pappret. Risken är att de har gjort det och valde alternativ B.

      Om det åtminstone vore civilingenjörer och specialistläkare de gav sig på, men de som drabbas på riktigt är ju låg- och mellaninkomsttagare.

      Radera
  4. Tycker det är synd det ska straffa sig om man försöker vara lite sparsam, spara ihop till sina egna operationer pga dålig sjukvård i Sverige. Sin egen försörjning när man inte kan jobba för man får ingen kompetent sjukvård. Systemet fungerar inte och då försöker en del göra nåt åt men det är tydligen inte okej..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här subventionerar vi lån och beskattar sparande. Och den som försöker runda vårdköerna och därmed avbelasta dem ska förmånsbeskattas :-(.

      Radera
  5. Ja, det är lustigt det där. Att det pratas så väldigt mycket om vilka skatter som ska höjas. Men i princip ALDRIG om vad vi får för pengarna tillbaks. INGET av dagens Riksdagspartier för den diskussionen på ett förtjänstfullt sätt. Och om någon annan lyfter den tanken, så kommer de asen dragandes med prat om populism. Jag vill bara kräkas på sådana arslen till politiker.

    Ett tag i mitt liv så var jag naiv nog att tro att detta gick att ändra på, om viljan fanns. Men, jag börjar mer och mer vänja mig vid det faktum att en flytt är det som krävs. Det verkar som att svenskar är gjorda för att piskas, att de faktiskt gillar det.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag inte. Jag tror snarare att svenskar har en övertro på överhet och myndigheter. Säger de att skatterna måste höjas utgår "vi" ifrån att så är fallet. Står det dessutom i tidningen måste det ju vara sant :-).

      Men nu ska jag ut och springa i kylan. Apropå att gilla att piskas...

      Radera
  6. Påminner om taktiken med elbilarna idag, bovarna ska straffas med högre skatter och de andra ska belönas med skattesänkning. Så de som inte har råd med ny bil ska betala lite extra skatt och finansiera de som har råd med en bil för en mille. Belystes snyggt i SVTs svenska nyheter med Jesper Rönndahl,

    SvaraRadera
    Svar
    1. I miljöns kan man alltid beskatta. Om sedan överskottet (för märkligt nog innebär "skatteväxling" aldrig lika stora sänkningar som höjningar) används till miljöåtgärder är inte det inte så noga med.

      Radera