söndag 5 mars 2023

Vakant land

Ska Sverige funka har man inte råd med att experter som behövs i näringslivet inte vill flytta till Sverige, eller att stora mängder fungerande samhällsmedborgare flyttar från landet. Ändå verkar det vara det som är på väg att hända enligt en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv och Ipsos.

Inte mindre än 76 procent av svenskarna i undersökningen (20-50 år med eftergymnasial utbildning) sa att de kunde tänka sig att flytta från Sverige, alltså över 3 av 4! Vore jag statsminister hade det svaret oroat mig. Nästan lika oroad hade jag blivit av att andra nordbor inte vill till Sverige. En stigande orsak till det är svensk brottslighet, som för övrigt också ökar som anledning till att svenskar vill flytta ut.

Det traditionella industriföretaget är kanske inte utsatt för rån och hot och skadegörelse men de är otroligt beroende av att kunna rekrytera folk. Det hör vi från stora företag i dag, det är ett problem.” 

Den främsta anledningen att svenskar vill lämna Sverige är fortfarande vädret, och det kan ju inte svenska politiker göra så mycket åt. Som ni förstår var inte det min främsta flyttorsak, då hade det nog blivit Spanien istället för Norge.

För de flesta av oss som inte emigrerar pga jobb eller kärlek är det såklart en kombination av olika faktorer, men den ökade brottsligheten var definitivt med i mitt beslut. Samma med den allt sämre sjukvården (och ja, nu vet jag att det kommer strömma till vårdpersonal för att berätta för mig att jag har fel, men det är min och många andras upplevelse, se länken ovan).

Den kanske främsta orsaken är att svenska politiker, oavsett partitillhörighet, inte ens har någon plan på hur de ska vända utvecklingen. Deras taktik tycks främst bestå av två delar. Att in i döden hävda att utvecklingen inte alls är på väg åt fel håll och att fortsätta att göra det man gjort fram till nu.

Min gissning är därför att även tendenserna i denna undersökning kommer att fortsätta, att ökad brottslighet, försämrad sjukvård och skola kommer att få fler svenskar att se sig om i världen medan övriga nordbor i allt högre grad kommer att rata Sverige. Jag hoppas att jag får fel, men att fortsätta att göra det som inte fungerar brukar vara ett dåligt recept för att vända trender.

41 kommentarer:

 1. Nu ska jag själv emigrera så snart omständigheterna tillåter, men jag har en spaning för Sverige: gated communities, eller grindsamhällen. Dels det, dels att man i allt större utsträckning undviker lokaltrafik, och istället arbetar hemma, kör bil, får hemleveranser av livets nödtorft (inklusive det man vill ha från Systembolaget), privatskolor, privat sjuk- och äldrevård och så vidare.

  Kommunala verksamheter (tänk badhus, fritidsgårdar, bibliotek) kommer i allt större utsträckning tas över av barn och barnbarn till kusiner, helt utan spärrar.

  Ökad korruption (S)om i Botkyrka, Södertälje. Infiltration i kommunal verksamhet, som socialtjänsten.

  Kanske också att medborgargrupper börja slå tillbaka mot slöddret, med egen rättsskipning. Mer tveksamt, då vi inte rört oss i den riktningen de senaste 20 åren.

  Lång kommentar, förlåt, men jag känner mig allt mer uppgiven, och är litet för arg för att det ska vara bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra inlägg och din kommentar summerar eländet.

   Radera
  2. Fast det är väl inte bara därför man vill jobba hemifrån?

   Att man undviker kollektivtrafik kan dessutom bero på att den blivit dyrare och åtminstone inte bättre. Men visst, säkerheten spelar in. När jag bodde norr om Stockholm åkte jag ibland hem till en kompis söder om Stockholm. Eftersom det var samma pendeltågslinje var kollektivtrafiken överlägset snabbast, men jag började ändå ta egen bil eftersom det inte kändes tryggt. Särskilt den södra pendeltågsstationen kändes som en miljö jag inte ville utsätta mig för.

   Jag är förvånad att vi inte sett fler gated communities och medborgargarden. Behovet finns, det är jag säker på.

   Radera
 2. Det är väl bara att konstatera att du inte är dystopisk här. Utan bara realist. Den svenska grodan kokas.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon annan kommer konstatera något annat och se det som lika givet. Men visst, jag försöker verkligen inte vara dystopisk.

   Radera
 3. Begåvningsreserven i Sveriges ledning har ju redan försökt agera. Exitskatt. Funkar det inte att låsa in de kriminella så kan man ju alltid låsa in medborgarna i landet, i kombination med vidöppen gräns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då kan man åtminstone tjäna pengar på de som flyttar ;-)

   Radera
 4. Är inflyttat nordbo, och jag tycker Sverige är fantastiskt.

  Bor i Värmland och ser en kraftig inflyttning efter Coronan av Tyskar och Holländare.
  I norr rustar de upp de gamla husen. Och här finns mycket fallfärdigt.
  De lär sig svenskan snabbt.

  Allt i detta land är ej negativt..

  SvaraRadera
 5. Att säga i en undersökning att man kan tänka sig att flytta från Sverige är väldigt mycket lättare än att verkligen flytta. Kanske säger en del det för att vädra sitt missnöje? Lite som att säga "Om den eller den personen blir statsminister/president så lämnar jag landet!"

  Själv är jag lite sugen på att flytta till Spanien men känner jag mig själv rätt så blir jag kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det så. Hade det varit 76 % som kunnat backa upp sin flyttvilja med att peka på konkreta handlingar i den riktningen hade det varit en annan sak. Jag och förmodligen de flesta andra känner den där som säger sig vara på väg, men där vi skulle kunna sätta pengar på att det aldrig kommer hända. Men jag tycker ändå att över 3 av 4 är en väldigt hög siffra. Mycket högre än jag hade gissat.

   Vackra vårdagar som denna är jag inte sugen på Spanien, men hade du frågat mig i december hade svaret varit annorlunda :)

   Radera
  2. Man behöver ju inte flytta fran den ena ytterligheten till den andra (typ fran Sverige till Sydeuropa), den finns manga länder där emellan. T.o.m Danmark har bättre klimat än Sverige, eller varför inte nagonstans i mellaneuropa? Om det är klimatet det hänger pa alltsa.

   Och jag är ocksa tveksam till siffrorna, vad jag förstar har nagon halv miljon faktiskt lämnat de senaste 20-25 aren. Men visst, det är lätt att snacka, mindre lätt att faktiskt göra nagot at det.
   /Annika

   Radera
  3. Beror kanske på vad man är ute efter, men har Danmark verkligen bättre klimat? Kanske om man gillar windsurfing.

   Radera
  4. Jag tyckte iaf det när jag bodde där i tre ar. Dessutom har de utsökt mat, kanske inte för en vegetarian men jag at gott t.o.m pa jobbet där.
   /Annika

   PS. Den här killen och du har mycket gemensamt, även om motivationen ni har skiljer sig at: https://www.svtplay.se/video/jXkqVDZ/aldrig-mer-kebab?id=jXkqVDZ

   Radera
  5. Jag har inte varit mycket i Danmark, men när jag sett "Bonderöven" fick jag ingen känsla av att det var bra väder så ofta.

   Jag har hört den där killen i en podd, och så läste jag om när han skulle sterilisera sig för klimatet. Jag slogs snarast av att vi inte hade någonting gemensamt, mer än att vi gillar att hålla våra utgifter nere.

   Radera
 6. Det är väl bra om man tror att det går att göra någonting åt kriminaliteten än bara ge upp? Glasgow har lyckats minska brottsligheten med 40% dom senaste 15 åren, så det går, även om det är svårt och tar tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ingenting om Glasgow, så jag har ingen möjlighet att jämföra deras utgångsläge och förutsättningar.

   Radera
  2. Dom minskade brottslighet och morden med flera insatser, bla bättre sociala förutsättningar.

   Radera
  3. 11:24, en bidragande orsak kan vara att mängden vapen som cirkulerar fritt i Storbritannien är försvinnande liten, liksom antalet handgranater och bangers. Till. Skillnad. Från. Sverige.

   Radera
  4. Om det inte går att vända den här trenden så är det väl lika bra att ge upp och låta kriminaliteten härja fritt. Jag tror att det går att lösa på olika sätt, ibland hådare tag och längre fängelsestraff, och ibland sociala insatser inom familjer och skola. Jag tro det bästa är att vara pragmatisk och titta på vad som fungerar bäst både på kort och lång sikt.

   Radera
  5. Jag har ingen aning, men får heller inte känslan av att politikerna har tänkt att göra något på allvar.

   Radera
  6. 13:41, vi har ju redan givit upp. Barnsoldaterna i Sverige skjuter ihjäl och eldar upp släktingar till brottslingar som sitter nere i Europa och styr verksamheten i Sverige. Man skjuter rakt in grupper med tonåringar för att kanske komma åt någon vars pappa eller storebror håller sig undan.

   Samtidigt blir antalet skrivbordspoliser allt fler, och utbildningsplatserna på polisskolan går inte att fylla ens med lägre antagningskrav. Utredarna hinner inte med, för det sker nya skjutningar hela tiden.

   Så ser vårt Sverige ut.

   Radera
  7. Jag framstår som rena optimistkonsulten i jämförelse med en del här ;-)

   Radera
  8. Anonym 13:57. Så ditt svar är att inte göra någonting alls, eller har du något förslag? Om du inte vill göra någonting så är det lika med att tycka det är bra som det är, vilket inte jag tycker.

   Radera
  9. Anonym 13:57 låter 100 gånger mer dystopisk än självaste Greta.

   Radera
  10. Det håller jag inte med om. Bara för att man inte vet hur en situation ska lösas betyder inte det att man inte vill göra det.

   Radera
  11. Det låter extremt fördummande att ha en massa åsikter men inte ha några som helst idéer om hur men vill förändra något. Stackars personer som bara låter kakhålet glappa utan inehåll, tragiskt.

   Radera
  12. Men jag har ingen lösning. Glappa på du, som uppenbarligen vet vad som ska göras.

   Radera
  13. Men att ha åsikter om att andra vill se en ändring men utan att sitta på facit för hur det ska göras är höjden av intelligens? Jag tror inte att det skadar att närma sig stora problem med lite ödmjukhet, men så har jag heller inte för vana att kalla andra för tragiska stackare.

   Radera
  14. Så att peka på problem utan att ha lösningen är fördummande och då ska man endast hålla kakhålet stängt? Det låter fördummande tycker jag.
   /JB

   Radera
  15. Ja. Jb, du låter dum.

   Radera
  16. Jag igen, med det glappande kakhålet. Extrapolera. Hur rimligt är det att politikerna i Sverige, oavsett partibeteckning, kan lösa de problem vi har i dag, baserat på tidigare prestation? På en skala? Det får ju bitcoinbaserade investeringar i NTF:er att verka helt rimliga.

   Det sluttande planet lutar allt mer åt fel håll, oavsett var man befinner sig på den politiska skalan. Vad finns kvar? Grindsamhällen, gruppkramar eller en sakta förtvining av samhället i riktning mot ett styre utan demokratiska principer?

   Ni som sitter på svaren, berätta för mig, på ett enkelt sätt som lilla jag kan förstå, hur vill ni vända på det här? Ge mig också ett tidsperspektiv, och vad som krävs för att återupprätta ett fungerande samhälle.

   Ja, jag må uppfattas som en ovanligt negativ person extra deluxe, extra allt. Det förstår jag. Det kan ha att göra med att jag har en position som ger mig viss insyn i vad som händer. Prognosen är inte nådig.

   Radera
  17. Jag går armkrok med dig i frågan Anonym 15:53 och ignorerar förpestande och förminskande individer i kommentarsfältet.
   /JB

   Radera
 7. Billström han var ansvarig Migrationsminister 2006- 14.
  Det tycks många ha glömt..

  Kände ett gäng flyktingar ifrån Kosovo som var intregerade i samhället i en mindre stad.
  Plötsligt en dag gick flyttlasset till gettot i Hammarkullen i Göteborg.
  De ville bo ihop med landsmän.

  Svårt detta med integrationen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte glömt Billström. Men vad vill du ha sagt med det, jag fattar inte.

   Klart de vill bo med landsmän, det är naturligt och gäller t ex även svenskar i Spanien eller Thailand.

   Radera
 8. Nu bor jag ute i spenaten och här kan man fortfarande leva ett lugnt och trevligt liv utan någon större påverkan av samhällets allmänna härdsmälta, det betyder dock ej att jag är döv och blind inför det, tvärtom stretar jag emot dagligen med näbbar och klor i min politiska gärning.

  Personligen har jag svårt att se mig själv emigrera, har grott en del rötter nu när jag stannat på samma ställe och trivts i 23 år. Men jag har jobbat mycket i Kista, Sthlm och bodde jag i eller kring huvudstaden (eller någon annan större stad för den delen) så vore jag sedan länge ej längre del av landet.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är åtminstone ingen lösning för Sverige att alla som inte gillar utvecklingen lämnar landet. Alla har ju heller inte den möjligheten.

   Radera
 9. Är väl bara köra ett ”hunger games” med gängen. SVT ställer säkert upp och sänder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag skulle gå emot deras värdegrund ;-)

   Radera
 10. Jag kan inte tillföra något om hur Sverige utvecklats, många år sedan jag flyttade.
  Men kan bara konstatera att landet imponerar inte, det räcker med att komma till Arlanda för att tappa hoppet, påminner om en kombination av flygplatsen i Sofia samt valfritt dysfunktionellt land i Mellanöstern.

  Min erfarenhet är att de som flyttar från landet gör det i huvudsak pga arbetsrelaterade kontrakt.
  Att flytta inom EU/Norge är enklare än vad man tror även om man inte tar det första steget med en arbetgsivare.

  Tillbaka till frågan.
  Ja, jag har själv sett hur exapts väljer andra länder än Sverige, brottslighet i kombination med en väldigt trög hyresmarknad är tunga kritierier.


  Jag har flera kamrater i Sverige som anpassat sin livsstil för att inte sticka ut, allt från bolagisering av bilar till "panic room" om/när fel personer hälsar på.

  Trist utveckling och det verkar som om de svenska politikerna inte har någon lösning, fokuserar på det enkla, käbblar med varandra.

  /Swe_expat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både och skulle jag säga om enkelheten att flytta. På vissa sätt var det enklare än jag trodde. Bara några dagar efter att jag kommit till Norge var jag med och bjöd på bostäder. Lite fler blanketter för mig än för de andra, men inget oöverkomligt. På andra sätt var det krångligare. Utan personnummer, inget bank-ID, och utan bank-ID finns en rad enkla grejer som inte låter sig göras, som att stå för ett elabonnemang.

   Och ja, inte så himla länge sedan Sverige var en knutpunkt folk flyttade till, inte från.

   Radera