onsdag 29 mars 2023

Självhushållningsliv på landet

En läsare tipsade mig om att Aftonbladet skriver om en familj utanför Sollefteå som valt att stänga av strömmen från elbolaget. Tidigare har SVT skrivit om samma familj som inte bara vill leva utan elräkning utan också utan jobb genom att leva självhushållningsliv på gården.


Från boken Självhushållning av John Seymour.

Jag har roat mig med att läsa kommentarer på Twitter där familjen kallas ”låtsashippies”. Man gör sig också lustig över att familjen har ett bensindrivet elverk när de nu säger sig vilja leva strömlöst, och så uppmanas det till orosanmälningar eftersom deras barn ju måste fara illa av att inte leva som alla andra.

Jag är lite kluven. Inte kring familjen, jag tror att det livet är helt rätt för dem, och kommer de till en annan slutsats längre fram är det väl inte värre än att de får koppla in strömmen och/eller skaffa jobb. Det som skaver lite är istället medias förutsättningslösa hyllning. Att denna familj och andra ens börjat tänka i de här banorna beror ju på att elen blivit snordyr och som någon lite mer balanserad skrev på Twitter kan inte alla backa sig in i framtiden genom att vrida klockan hundra år tillbaka.

Men okej, det kommer ju ändå inte hända, så jag väljer att se det positiva här. Familjen har valt att försöka leva i samklang med djur och natur på ett sätt som berikar deras liv. Kostnaden för livet är 6000 kr/månad. Och så att barnen inte får se Melodifestivalen på storbilds-tv, men jag och många med mig ser inte det som en kostnad utan som en ren vinst.

26 kommentarer:

  1. Aven om jag inte skulle vilja leva sa själv, tycker jag det är uppiggande med folk som gar emot strömmen :).
    /Annika

    SvaraRadera
  2. Det känns segt att leva självförsörjande så långt norrut, men klart att folk ska få prova på att leva som de trivs med. Barn behöver mindre än man tror, och om man lär sina barn att vara en bra gäst så får de lätt tillgång till bubbelpool, studsmatta, TV, Xbox, hund, katt, gasgrill och annat man själv inte har lust att finansiera. Det har löst mycket i mitt hushåll - skickar man dessutom med ungarna en hembakt sockerkaka när de går hem till kompisarna får man extrapoäng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det här är minst tredje personen/familjen jag läst om som fimpat strömmen rätt långt upp i Norrland.

      För barnen är det nog mycket sundare att leva det livet än att de sticker åt dem Ipads.

      Radera
    2. Lära barnen att snylta till priset av en hembakt sockerkaka, bra tänkt!

      Radera
    3. Jag skulle inte kalla att leka med andra barn som har andra saker för att "snylta". Alternativet är att aldrig umgås med någon annan hemma hos dem.

      Radera
    4. Att få komma hem till hippiebarnen och klappa getter och kaniner är säkert en dröm för andra ungarna - bra åt båda hållen när barnen får se olika sätt att leva.! Samma sak hos oss, när mina telningars kompisar kom hem till oss fick de pyssla och stöka till, eller laga mat som vissa inte fick göra hemma.

      Radera
    5. Vad som är "långt norrut" är förstås en fråga om perspektiv. Sollefteå ligger på ungefär samma breddgrad som Östersund - vilket råkar vara ungefär mitt i Sverige...

      Radera
    6. Sollefteå är väldigt långt norr om ekvatorn.

      Radera
  3. Det är ju lustigt att om man lever billigt och kallar sig självhushållande får man jubelord från journalisterna, men om man lever billigt och kallar sig FIRE, så är man en parasit (!?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ordet är absolut mer positivt laddat.

      Radera
    2. Precis, det är utmärkta exempel på agendastyrd journalistik. Alltid denna vinkling där journalisternas/mediahusets tyckande ska avgöra om det är bra eller dåligt. Vart tog den opartiska journalismen vägen?
      Har f.ö. inget emot att familjen försöker leva så. Försörjer de sig själva och ingen far illa är det helt ok. FIRE är givetvis ok det med. /SJ

      Radera
    3. Jag tror att den opartiske journalisten är en myt. Alla har egna åsikter som är omöjliga att tänka bort (även om kanske fler idag inte ens försöker utan ser det som sitt jobb att påverka nyhetskonsumenterna till "rätt" åsikter). Därför viktigt att ta del av olika medier och journalister med olika åsikter.

      Radera
  4. Min uppfattning är att självhushållning är jättemycket jobb. När allt ska göras själv missar man liksom 200 år av tekniska framsteg och stordriftsfördelar. Moment som modern industri gör på någon minut tar självhushållaren timmar eller dagar. I mina ögon är man mer fri om man jobbar deltid och har hög sparkvot och lever med 2000-tals standard.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättemycket jobb om man ska göra det fullt ut. Man skulle åtminstone behöva samarbeta med alla så att man inte måste fixa t ex ALL sin egen mat.

      Radera
  5. Jag applåderar folk som vågar gå sina egna vägar och sätter mig ej till doms. När jag växte upp fanns det en halvkänd konstnärsfamilj som levde offgrid utan el och så. idag har jag en av mannens större tavlor på väggen. (50-årspresent till min mor från början)
    De hade ett par ungar runt min ålder, och visst var det lite udda när de berättade att de fick koka vatten på kaminen för att sedan kunna bada i balja, men de var hela och rena, vettiga och omobbade och det blev folk av dem med. :-)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är såklart omöjligt att veta, men min gissning är att barn med den uppväxten har större chans än genomsnittet att bli lyckade och lyckliga.

      Radera
  6. Kul med bild från Seymours bok. Har den i bokhyllan. Boken alltså. Men visst gav han upp sin egen självhushållning efter ett tag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mer än vad jag vet. Men jag har för mig att när han dog (vid hög ålder, 90+) la de hans kropp på fårfällar från hans egen produktion, så jag tror i alla fall inte att han vände sig emot idén med självhushållning.

      Radera
  7. Pang i bygget vad gäller kommentaren om TV. Dagens svenskar går till jobbet likt zombies och när de kommer hem sätter de sig vanligtvis framför tvn och sover sig igenom indoktrineringen.
    Men så är landet som det är också.Tänk så mycket bättre Sverige vore, i det fall en majoritet beslutade avstå menlös media och så enormt med tid som skulle frigöras till konstruktiva ting.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr gäller väl det där hela västvärlden. USA har nog fortfarande mer skärmtid än svenskar i snitt.

      Radera
  8. Vi har egna djur för kött, och odla är min hobby, men väldigt långt ifrån självförsörjande. Nu är det mitt intressen, så ska öka odlingsytorna i år, och kanske varje år framöver. Njuter av att gå och fixa i trädgården, jobbar hellre med det är med kontoret. Men tänker att allt vi gör som minskar våra kostnader ger ledig tid. Allt, precis allt, jämför jag med jobb vs slippa jobba.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter vettigt, och det där med att jämföra med arbetstid blir ju nästan ofrånkomligt oavsett om man gillar att jobba. Man måste ju värdera sin tid på något vis.

      Radera
  9. Inte läst kommentarerna. Men allt som är ovanligt gör människan rädd. Vad ska andra tänka liksom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! En del av dem är riktigt bra.

      Visst är det tråkigt att man ska snegla så mycket på grannen.

      Radera