lördag 1 april 2023

Ett jävla tjat om pengar

Ämnet för en Expressen-artikelVad den svenska skidstjärnan [Frida Karlsson] ska göra med de 2,4 miljoner (!) kronor hon åkt in den här vintern.

Jag är till att börja med förvånad att det inte är mer. Trots att jag bor i Norge där längdåkning är snudd på religion, har jag inte riktigt hängt med i år, men jag fick med mig att hon vann Tour de Ski och tog ett gäng medaljer i VM. 2,4 miljoner är väl inte mer än vad Johannes Høsflot Klæbo bränner på hårgelé.

Nu är ju detta en sportartikel, men när den ändå handlar om pengar tycker jag att man borde försöka redovisa en helhet. Av de 2,4 miljonerna åker gissningsvis drygt hälften iväg till stat och kommun och nu väntar ett drygt halvår med väldigt låga inkomster för skidåkare. Hon hade några miljoner i sitt bolag innan årets säsong och nu blev det kanske en till, men om mindre än tio år är karriären över. Lyckas hon hålla sig i världseliten och har hälsan kan det bli bra pengar, men under tiden tränar hon sju dagar i veckan, tvingas anpassa hela sitt liv efter det och offrar snudd på allt av socialt umgänge, möjlighet att skaffa barn osv.

Det är inte så att jag tycker synd om Frida Karlsson. Hon har haft möjlighet att göra sin hobby till ett jobb och tjänar pengar på det. Bra pengar! Hoppar vi ner ett par hack i landslaget är det inga miljoninkomster och de sliter lika många timmar i spåret och på gymmet.

Men det känns som att artikeln är utformad för att man ska förstå vilket lyxliv det är.

Framgångarna syns också på Frida Karlssons bankkonto.
Dessutom tillkommer de - hemliga - bonusbeloppen som Frida Karlsson får från sina personliga sponsorer.
Det ska Frida göra med pengarna
Du, det här är mycket pengar?
Så vad ska du göra med pengarna?

Hade jag varit Frida Karlsson, den rika skidstjärnan, hade jag velat svara att målet är att köpa din tidning och lägga ner den. Då hade antagligen de där ”hemliga bonusbeloppen” från personliga sponsorer brunnit inne, men vad är det för vits med dra-åt-helvete-pengar om man inte någon gång får be någon att göra just det?

34 kommentarer:

  1. Misstänker att de 2,4 bara är prispengar. Sponsorer/reklam brukar vara betydligt större andel för toppstjärnorna. Men varför sånt intresse för vad det ska användas till? Och varför ses det som självklart att det ska användas direkt? Och varför ställer man inte samma frågor till Torkels tandläkarmottagning eller Runes rörmokeri?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det framgår av artikeln:
      Prispengar i världscupen: 1 842 000 kronor.
      Bonus från skidförbundet: 562 000 kronor.

      Egentligen vore det mer logiskt om frågan ställdes till Torkel eller Rune. Deras verksamheter kan ju fortsätta tills de är 70 medan Fridas längdåkning kanske tar slut när hon är 28.

      Radera
  2. Om jag vore Frida Karlsson hade jag svarat att en större del av summan redan är erlagd som handpenning på en bensindriven megadildo i rent guld. Borde få tyst på efterföljande frågor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade också funkat, och kanske gett nya sponsorer :)

      Radera
  3. Man kan ju ha synpunkter på toppidrottares löner/inkomster, då tänker jag kanske inte främst på längdåkare eller utövare av casting utan mera fotboll, basket, hockey, golf o motorsport.

    Jag kan hålla med åsikten att nivån kan vara galet hög, men jag stör mig allvarligt talat ej på det, det är väl marknaden som sätter priserna och varför skulle jag bekymra mig? Avundsjuka för att jag ej ägt talangen och drivet att vara i toppelitens skikt? Nix pix.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte om de så att säga spelar in det. När klubbar kånkar kan man ju undra om de gjorde det. För att inte tala om när spelare i damallsvenskan vill ha Zlatans lön för de "spelar minsann också fotboll".

      Radera
    2. Jo, det är absolut en viktig poäng. Jag som varit/är aktiv ideellt i en speedwayklubb i högsta divisionen som internetrapportör har sett hur pressade "min" och andra klubbar varit intill ruinens brant av ökade löneanspråk från förare, någon enstaka klubb har kursat genom åren, flera har frivilligt fått gå ned en division för att omstrukturera. Det är ju ej ett sunt läge.
      /JB

      Radera
    3. Hade ingen aning om att det finns pengar i speedway.

      Radera
    4. För toppförare nog på nivån av längdskidåkare.
      /JB

      Radera
    5. Sveriges tredje största publiksport, tro det eller ej. :-)
      /JB

      Radera
    6. Jag har noll koll. Mina kunskaper är helt baserade på Robert Gustavssons Tony Rickardsson-imitationer och tv-serien Clark Kent med Gösta Engström i huvudrollen.

      Radera
    7. ;-) Robert Gustavsson är bra, har jag svårt att argumentera emot då landet är knökfullt av andra "komiker" som man bara sitter och kvider åt och gnider sina händer av olust.

      Clark Kent ska jag kolla upp, Gösta Engström är inte så tokig alls.
      /JB

      Radera
    8. Jag tycker Gustavsson har en rätt låg lägstanivå, men där lyckades han.

      Jag minns Clark Kent som bra, men kan ha helt fel. Det enda jag hittar nu är introt:
      https://www.youtube.com/watch?v=4XmxAuEAdjw

      Radera
    9. Nu inser jag att Clark Kent var något annat. Serien om speedway hette Tiger Rag och den finns i sin helhet på Youtube:
      https://www.youtube.com/watch?v=Io9S1Xv3P2s

      Radera
  4. Nu blir jag nyfiken. Du springer ju en hel del (sportar) och plockar pantburkar och har därtill en portfölj som genererar tillväxt (åtminstone vissa dagar) samtidigt som du idrottar.

    Vad ska du göra med alla pengarna ?

    SvaraRadera
  5. Visst, folk far gärna tjäna pengar pa vad som helst utan att det stör mig (sa länge det är lagligt), men jag tycker det är svinigt att flytta fran Sverige för att undvika skatt (tänk Monaco) för att sedan när inkomsterna sinar flytta tillbaka och igen ta del av den svenska välfärden. Samma med de som skriver sig i ett annat land men ända tillbringar mesta delen av sin tid i Sverige.
    Gillar man inte svenska skatter sa flytta da med allt vad det innebär, kom inte tillbaka med svansen mellan benen för att utnyttja systemet när de stora pengarna uteblir.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har full förståelse för de som flyttar från Sverige av skatteskäl. Vad du inte tycks fatta är att för att tjäna väldigt stora pengar så arbetar du vanligtvis rätt hårt under många, många år först. När sen flytten väl sker har de oftast redan betalt betydligt mer än den genomsnittliga svensken. Bara stäng kakhålet, när det är så förenklade resonemang som kommer ut, helt utan eftertanke.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    2. Det där med den svenska välfärden är politikerna på god väg att stänga möjligheten till. Tyvärr inte bara för skattesmitande idrottare (Frida Karlsson är för övrigt folkbokförd i Östersund). En del gör redan nu tvärtom, utnyttjar vård och tandvård i andra europeiska länder eftersom det blir billigare att betala självkostnadspris där än att betala de svenska avgifterna för "gratis sjukvård".

      Radera
    3. Värst vad du blir aggressiv investera-pengar sa fort nagon har en annan uppfattning än du. Jag tänker att manga framgangsrika sportare är relativt unga och har kanske bara med nöd och näppe betalat tillbaka till samhället genom skatten. Väldigt fa tjänar pengar i början av karriären.
      /Annika

      Radera
    4. Fast om de bara med nöd och näppe börjat betala skatt flyttar de antagligen inte till Monaco av skatteskäl.

      Radera
    5. Annika bor väl utomlands? Hoppas hon i sin heligt rättrådiga strävan att vara bäst inte kommer tillbaka hit och utnyttjar vår välfärd…

      Radera
    6. Haha, oroa dig inte. Senast jag var i Sverige var 2011, besök av familjeskäl, har inga som helst planer pa att nagonsin komma tillbaka.
      /Annika

      Radera
    7. Om man befinner sig mestadelen av sin tid i Sverige så är jag rätt säker på att man anses skatteskyldig i Sverige, även om man är folkbokförd i ett annat land.
      I Inkomstskattelag (1999:1229) står nämligen följande:
      Följande personer är obegränsat skattskyldiga:
      1. Den som är bosatt i Sverige.
      2. Den som stadigvarande vistas i Sverige.
      3. Den som har väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatt här.

      Sen kan det finnas folk som fuskar med detta, isf är det brottsligt och det är så klart något helt annat än att flytta från Sverige av skatteskäl.

      Radera
    8. Om Annika inte varit i Sverige sedan 2011 är jag rätt säker på att hon är på rätt sida. Själv har jag varit i Sverige, men jag har inte tillbringat en natt i Sverige sedan oktober 2021 och har inte heller några planer på det.

      Radera
    9. Var inte Annika som jag pratade om utan den delen av hennes meddelande som var:
      "Samma med de som skriver sig i ett annat land men ända tillbringar mesta delen av sin tid i Sverige."
      Det för mig låter snarare som skattefusk än skatteflykt och det är så klart två helt olika saker.

      Radera
    10. Ah, det borde jag ha kopplat.

      Har däremot en känsla av att fenomenet var vanligare förr. Vet inte om det beror på den borttagna förmögenhetsskatten eller att svenska idrottare blivit mindre framgångsrika, men det var länge sedan jag hörde om svenska idrottare skrivna i Monaco.

      Radera
  6. Hon drog in ca 2.1msek 2021 till sitt AB, det mesta var väl sponsorpengar så iår lär det väl snarare bli 4-5msek totalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning, hon vann väl VM-medaljer även då, och fick gissningsvis en garantisumma från skidförbundet, men hur fördelningen såg ut vet jag ingenting om.

      Radera
  7. Till skillnad mot alla mediokra fotbolls- och ishockeyspelare i Sverige som drar in samma pengar eller mer tycker jag hon är värd vartenda öre. Frida är topp tre i världen till skillnad mot de medelmåttorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast i en sport som utövas i en handfull länder i världen. Jag är inte bra i någon sport, men tänker mig att det vore rätt mycket lättare att bli världsstjärna i längdåkning än i fotboll. Ännu lättare i typ nordisk kombination, gång eller andra sporter som nästan helt saknar utövare.

      Radera
    2. En sanning med modifikation. Toppen är bredare inom sporter som är stora globalt och har därmed fler världsstjärnor. Det finns färre världsstjärnor inom längdskidor men Frida är en av dem (precis som Ebba och Jonna). En medelmåtta är en medelmåtta oavsett antalet utövare. Jag har sett en hel del elithockey och elitfotboll i Sverige och i en internationell jämförelse är det väldigt mediokert.

      Radera
    3. Mina kunskaper om fotboll och ishockey är exakt noll. Jag har sett Åshöjdens BK och gick i skolan med Mats Sundin. Det är på den nivån.

      Radera