tisdag 4 april 2023

Skickade hem snickarna

2021 flyttade familjen Thyr från Stockholmsförorten Huddinge till Järvsö i Hälsingland med motiveringen: ”Det är inte kul i Stockholm längre.” Jag flyttade från andra sidan Stockholm ungefär samtidigt och delvis av samma skäl.

Jag tror att det kommer öka ännu mer här. Vi pratar med många som är sugna på att göra samma sak”, säger Åsa Thyr. Jag har hört samma resonemang och tror att det i detta fall är en himla skillnad mellan att vilja och att göra, men så småningom får hon säkert rätt.


Aldrig mera Stockholm!

Men det är inte det detta handlar om utan om att familjen betalade tiotusen per dag till snickare innan de helt enkelt skickade hem dem och gjorde jobbet själva istället.

Även om det tar längre tid för mig är det värt det. Att ha snickarna på plats två dagar kostar i princip en månadslön.

Jag brukar tänka likadant, att även om det tar mångdubbelt mer tid för mig är det ofta värt att göra jobbet själv eftersom jag då slipper slita ihop pengarna det kostar att anlita proffs. Samtidigt är det lite konstigt. Jag läser överallt att byggprojekt står stilla och personalen permitteras. Hur går det ihop med att det blir billigare för medelhändiga amatörer att ta ledigt från jobbet och istället gå hemma och snickra och måla eftersom proffsen är för dyra?

Och vad beror det på? För höga skatter, bortskämda byggföretag vana att kunna ta ut hur mycket som helst eller något annat? Jag utesluter inget med undantag för att folk i gemen skulle ha blivit mindre bekväma och därför börjat göra mer själva.

22 kommentarer:

  1. Jovisst hantverkare har blivit åt helskotta för dyra.Hade behov av eljobb dvs installation av 4 spottar på garage ,installation av 1 dimmer inomhus samt förläggning av 1 eluttag utomhus.Begärde offert från 4 företag ,en svarade aldrig ,en kom och tittade ,antecknade samt hörde sedan inte av sig ,en saltade offerten sjukligt,samt en ville inte göra på offert utan rekommenderade löpande vilket jag tog.Slutfakturan hamnade på ca 20tkr ,3 ggr körde han och hämtade elmaterial och var borta ca 2timmar vilket jag fick betala för.Ser när man kör i nybyggda villaområden att på många garageuppfarter står det hantverksbilar på helger så förstår det är dom som bor där.Sverige har blivit ett land där man tvingas göra allt själv pga hutlösa kostnader.Det kan ju inte vara rimligt att jag som 5-årig universitetsutbildning skall behöva ligga och skruva på helgen för att jag skall behöva jobba 14dagar för att få ut lön för 1,5 dags hantverkshjälp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, det låter som mina elektrikererfarenheter:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/11/varldens-kortaste-krig.html

      Radera
    2. När vi fick få hjälp att dra lite kablar till en nybyggnation så räknade vi ut att han kanske hjälpte till i sammanlagt 5 timmar på sin höjd. Fick en faktura på 23000 efter ROT avdrag och han blev så himla arg och skickade massa arga sms när vi ifrågasatte. Han var så obehaglig att vi bara betalade och hoppades att aldrig mer stöta på karln. Han bor här i området men som tur är har vi inte sett honom sedan dess. Allt annat kan vi göra själva, men el- och rörjobb är ju dessvärre inte möjligt och de vet ju det.

      Radera
    3. 23000 kr EFTER avdrag för fem timmars jobb?! Då får man banne mig stå ut med att bli ifrågasatt.

      Radera
    4. Ja han är tydligen ökänd här för att salta sina fakturor. Synd att jag inte visste det innan vi anlitade honom, blev en dyr läxa!

      Radera
    5. Jag tyckte att jag gjorde så mycket research jag kunde när jag letade elektriker, men lyckades trassla till det ändå. Det verkar nästan omöjligt att klara sig undan, om man inte gör allt själv.

      Radera
  2. Det som förvånas är att det inte är några enorma vinster som hantverkarna tar ut, däremot kan det ju vara så att deras effektivitet är väldigt lågt i kombination med höga skatter som kostnaderna drar iväg som kunderna får stå för.

    Jag har renoverat hela huset för mig själv, har tagit in offert på det mesta men när jag satt med kalkylen var alltid slutsatsen att det är både mer lärorikt, roligare och billigare att göra det själv även om det tar längre tid. T.ex skulle en VVS:are ha 80 000:- för att dra nya plast avloppsrör samt vatten PEX rör i ett badrum jag höll på med, jag köpte material för runt 3000:- och gjorde jobbet själv under ett par helger. Tala om enorm besparing. Givetvis är allt dokumenterat och förankrat med försäkringsbolaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att kunna göra det själv så länge det är tillåtet. Här i Norge är det väldigt lite man ens får göra själv och då är man utlämnad till den där maffian som vill ha 80000 kr för några timmars jobb.

      Radera
    2. Finns det någon sorts hantverkarpolis i Norge? I Sverige sägs det att det är olagligt att dra el själv. Är själv elingenjör och har dragit en hel del korrekt el i mina dagar, både själv och tillsammans med en kompis som är elektriker, då han har vissa kunskaper som jag trots allt saknar, och att det är kul att jobba med en yrkesman, som man kan lära sig ett och annat av.
      Nu skulle vi bygga ett attefallshus, tog faktiskt kontakt med några elektrikerfirmor. Två st hörde aldrig av sig och en lämnade offert som jag hade diverse frågor på (till exempel hutlösa priser på visst material). Efter det slutade den också att svara.

      Köpte installationsmaterielet på en välsorterad e-handel. Lade en helg på att montera dosor och slang, tog lite bilder, skickade till min el-kompis som gav tummen upp. Bygget är färdigt, skickade in slutanmälan till kommunen. De efterfrågade ett intyg för elinstallationer, jag bad kommunen speca exakt vad de ville ha, de har inte hört av sig än. Suck. Elektrikern jag känner hade inte hört talas om något liknande intyg, han tyckte jobbet var för litet för att släpa fram en megger eller annan utrustning.

      Jag hade som sagt gärna anlitat en fackman, om jag inte behöver betala mer per timme än vad jag själv tjänar som IT-konsult. Ska inte behöva jobba 2 timmar för att betala 1 timme för något jag har kunskap att göra själv. Där går gränsen.

      Radera
    3. Man skulle kunna kalla det hantverkarpolis. Eljobben inspekteras av Eltilsynet och de godkänner ingenting gjort av oprofessionella privatpersoner, hur bra det än är. Och då snackar vi extremt grundläggande el, sånt som man lärde sig att göra i högstadiet, som att sätta in en strömbrytare. På byggnationer kräver kommunen fackfolk i processen för att godkänna bygglovet. Osv osv...

      I övrigt håller jag med dig. Måste jag jobba fler timmar med annat för att betala ett jobb i hemmet gör jag hellre det själv.

      Radera
  3. Det är väl egentligen ganska enkelt att avgöra om man ska anlita proffs eller göra jobbet själv?

    1. Kan du göra jobbet själv? Om nej, anlita proffs.
    2. Tar proffsen mer betalt (kr/timma) än du värderar tiden (kr/timma) som du behöver lägga för att göra jobbet själv? Om nej, anlita proffs.

    Man bör även ta med risken att man överskattar sin förmåga i punkt 1.
    https://www.expressen.se/nyheter/martin-timell-effekt-ger-fler-vattenskador/

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Punkt 1 stupar jag på ibland, men punkt 2 känns nästan som att ingen längre har problem med när hantverkare i alla lägen tar fyrsiffrig timlön.

      Radera
  4. Om man beklagligt nog är helt ohändig var börjar man då för att lära sig basala grunder som kan vara bra att ha när det kommer till byggande och reparationer? Youtube, trial and error eller hänga med händig kompis?

    /Göran Folkhage

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helst både och, tror jag. Jag har hittar förvånansvärt mycket bra tips på Youtube, men det känns också väldigt tryggt att kunna kolla med kompisar. Jag tycker det räcker långt att kunna ta bilder på arbetsytan och få reda på av en duktig kompis dels om han tror att jag fixar det och i så fall vad jag behöver i material och verktyg.

      Radera
  5. Jag har drivit byggfirma i 24 år och har jobbat i byggbranschen i 37 år. Har sett många dåliga hantverkare men också många dåligt utförda jobb av amatörer. Det många inte tänker på är värdet på huset den dag du ska sälja, om du har dåligt utförda hantverk sjunker värdet på fastigheten mer än du sparade på att inte anlita ett proffs.
    I priset till kund inkl moms är 66%skatt
    Så jag förstår att många tycker det är dyrt. Tacksam för alla självbyggare och konkurrenter, annars hade man fått alla skitjobb själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det bygger ju på att man får ihop jobbet om man ska göra det själv.

      Radera
  6. Byggaren igen. I timlön som faktureras kund ex moms är skatt 45% därefter skall man ha bil, verktyg, försäkringar,lokalkostnader, bokföringskostnader, kurser och certifikat. Man hade tjänat bättre som bloggare dessutom hade nog mina utslitna knän varit bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står dig fritt att starta en blogg. Jag var företagare i Sverige i drygt tjugo år, så jag är medveten om att mycket av fakturabeloppet hamnar i statskassan.

      Radera
  7. Jag är tacksam att det finns hantverkare. Jag är typen som nästan skulle försöka plugga in en fyrkantig kloss i ett runt hal. Naja, inte riktigt, men närapa. Jag brukar trösta mig med att jag har andra kvaliteter ;).
    Men att det finns bra och daliga hantverkare kan vi vara överens om. Gubben som lagade min diskmaskin rörde sig i snigelfart och tog alldeles för mycket betalt i reskostnader, men han kom fran firman som levererat maskinen sa hade inget val (eller det kanske jag hade, ska tänka pa det nästa gang nat händer). Killen som justerade mitt värmesystem samt grabben som blaste ur mitt avlopp i köket när det kloggat igen, var bägge bade raska och fakturorna var helt ok.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är glad amatör, men skulle säga att ju mer man gör, desto bättre blir det. Och som i UtdelningsBagarens exempel ovan har man i vissa fall gott om tid att göra fel innan det börjar bli en dålig affär att göra jobbet själv. Men visst kan det vara värt det ibland.

      Radera
  8. Jag tyckte 30 000 för rörmokaren var jädrigt dyrt när jag var tvungen att återställa undervåningen efter min stora vattenskada och försäkringen bommade tidsfristen med något enstaka år.

    Men med siffrorna som dyker upp här känns det plötsligt rimligt, han var ju tvungen att göra en hel del för att få upp statusen till dagens byggnormer. Bygga nytt golv och fall till ny golvbrunn i badrummet. Flytta in o utfart till toalett och handfat i samma rum. Flytta samma till handfat och vv-beredare i tvättstugan. Lite övrigt knep o knåp i köket.

    Det var ändå bara ca 10 år sedan...
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt för oss att bedöma, men visst ska rörmokare ha betalt och den tid jobbet tog honom var antagligen mycket mindre än det hade tagit dig att göra det själv, men någonstans går en gräns när det inte längre är rimligt att leja bort jobbet.

      Radera