lördag 15 april 2023

”Njuter av medelklassens ekonomiska kris”

Idag vill jag uppmärksamma en krönika i Vänsterpublikation Dagens Arena med rubriken ”Jag njuter av medelklassens ekonomiska kris” författad av Selma Brodrej, som vanligtvis skriver i ETC som ”oberoende SVT” nyligen beskrev som en ”vänster- och miljöorienterad dagstidning”.


En miljöengagerad kille bland andra.

Varför jag tjatar om politiska inriktningar är för att det har viss betydelse när man behandlar privatekonomi. Den skadeglädje Brodrej beskriver har vi nog lite till mans (och kvinns!), men det finns en galen självbild i Brodrejs läger som jag inte uppfattar lika tydligt på den andra sidan. När hon föraktfullt beskriver medelklassen från kön till delikatessdisken i Östermalmshallen tycker hon sig blicka uppåt, från ett arbetarklassperspektiv, trots att hon antagligen har högre lön, bättre ekonomi och dyrare vanor än nästan alla andra svenskar.

Men med det sagt vill jag ge henne rätt i mycket av det hon skriver. Exempelvis:

Självklart går det att drabbas av inflation och räntechocker utan att göra avkall på fredagsmyset. För många hushåll gör ett par ostron varken till eller från, de behöver dra in på betydligt större utgifter än så för att inte gå i personlig konkurs. Men det är ändå förvirrande att se nyheter om den krisande ekonomin samtidigt som man ser alla dessa människor konsumera besinningslöst.

Ja, var är den där krisen egentligen? Att överklassen (eller ”de riktigt rika”, eftersom klasstänk känns väldigt mossigt) fortsätter att köpa champagne, smycken och dyra väskor är en sak, men jag delar Brodrejs syn att många med mer normal ekonomi fortsätter att leva som tidigare, köper i stort sett allt de vill, äter utelunch fem dagar i veckan osv.

Är det då ett problem att folk har det bra? Nej, inte om de har det för egna pengar, men så är sällan fallet. De flesta har långt högre lån än årslön. De går visserligen inte under av att handla sin mat i en dyr butik och ösa ner vad de vill i korgen, åtminstone inte på kort sikt. Går de under på lite längre sikt kommer även jag att höra Selma Brodrejs djävul på axeln väsa: ”Haha, äntligen kommer verkligheten ikapp er.

89 kommentarer:

  1. vem är den här förbannade medelklassen de skriver om? jag har försökt att leta efter definitioner men det jag hittar säger saker i stil med: de som tjänar mellan 20-80% på inkomstskalan. dvs inte de 20% lägst betalda och inte de 20% högst betalda. med andra ord: en jäkla massa personer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. I den mån man fortfarande kan prata om klasser i Sverige tillhör väl alla medelklassen. Även de som egentligen nog är arbetar- eller överklass tycker sig vara medelklass. Kvar är bara lite privilegierad skattefinansierad kulturelit som tror sig vara arbetarklass.

      Radera
    2. "med andra ord: en jäkla massa personer..."

      Min son Karl trodde att kapitalismen skulle leda till att kapitalägarna skulle suga ut medelklassen så att den skulle sjunka ner i den allt fattigare arbetarklassen. Med facit i hand vet vi att det blev precis tvärtom: arbetarklassen blev allt mer ekonomiskt välmående och synonym med medelklassen. Det är därför medelklassen består av "en jäkla massa personer". Vänstern lever kvar i min sons fantasier från förrförra århundradet där medelklassen utgör några få procent av befolkningen.

      Karl Marx mamma

      Radera
  2. Jag upplever att hatet som sådant är viktigt för de som lutar åt vänster. Själv anser jag att hat torkar ur själen, det blir snart ingenting kvar mer än hat. Trist liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upplever att hatet alltid varit långt starkare från höger lutande och långt mer organiserat hat. Internet och forskning tycks uppleva samma sak. Men det är vad jag upplever

      Radera
    2. "Internet och forskning tycks uppleva samma sak" gjorde mig nyfiken. Utan källa får det mig att tänka på den redan klassiska BBC-intervjun med Elon Musk häromdagen när intervjuaren (debattmotståndaren, kanske är mer korrekt) sa att det blivit mer hat på Twitter:
      https://www.youtube.com/shorts/Jj8LDaxawWw

      Radera
    3. Jag tänkte främst på SÄPOs rapporter om höger extremisk på internet samt försvarets forskningsenhet om högerns mobilisering på internet. Men absolut jag upplever att twitter spricker av högerhat.

      Radera
    4. Men med det sagt är detta mina upplevelser. Viktigast tycker jag är att man har förståelse för andras upplevelser och snarare lyssnar och försöker förstå än att hata.

      Radera
    5. Jag upplever snarare motsatsen, att det bottenlösa hatet som inte är till för att skapa diskussion, kommer från vänster, men jag har inte heller några länkar att backa upp det med. Vid sidan av Annika Strandhälls Twitterkonto förstås :-)

      Radera
    6. Finns det hat som är till för att skapa diskussion och sånt som sen inte är det? Förklara gärna?

      Finns det bra hat och dåligt hat eller vad menar du?

      Inget hat är väl bra avstamp för diskussioner?

      Radera
    7. Nej, hat är aldrig "bra hat". Vad jag menar är att det någon känner är hat i själva verket kan vara avsett som diskussionsunderlag medan annat är hat, upplevs som hat och har bara levererats av elakhet.

      Radera
    8. Hatet mot invandrare feminister och hbtq kommer från den yttersta högerkanten.

      Radera
    9. Jag säger som Elon Musk, har du exempel på det?

      Radera
    10. Nazisten Björn Söder, Jimmy Åkesson, Richard Jomshof med flera, Jo, dom har öppet hatat dom grupperna som jag nämde.

      Radera
    11. Du missförstod mig. Jag menade inte exempel på människor vars åsikter du ogillar. Jag efterfrågade exempel på "Hatet mot invandrare feminister och hbtq".

      Radera
    12. Det finns gott om hat på båda sidor. Anledningen att SÄPO etc fokuserar på "högerhat" är för att det är organiserat på ett helt annat sätt. Det är liksom inte på nivån Annika Strandhälls infantila tweets. Intervjun med Musk är för övrigt ett skämt, hade de inre skickat en intern utan någon påläst hade det sett helt annorlunda ut. Helt klart förtjänade "journalisten" att få en ny öppning.

      Radera
    13. Jag är inte alls säker på att Säpo fokuserar mer på höger än vänster eller islamism. Det lär heller inte gå att få reda på eftersom Säpo med hänsyn till rikets säkerhet kan säga en sak och i verkligheten agera på ett helt annat sätt.

      Håller inte alls med dig om att James Clayton är att betrakta som en "intern" (vad säger man på svenska, praktikant?). Han är techreporter för BBC sedan tre år tillbaka och var antagligen inte utan meriter för att få det jobbet.

      Radera
    14. Det stora problemet allt prat om "hat" på internet är att vänstern klassar alla avvikande åsikter som hat. Det blir lite "vargen kommer" över hatdiskussionen. Till slut är det ingen som tar pratet om hat på allvar vilket är olyckligt för det finns ju människor som blir utsatta för hat på riktigt.

      Karl Marx mamma

      Radera
    15. "Jag är inte alls säker på att Säpo fokuserar mer på höger än vänster eller islamism. Det lär heller inte gå att få reda på eftersom Säpo med hänsyn till rikets säkerhet kan säga en sak och i verkligheten agera på ett helt annat sätt."

      Hinner de verkligen fokusera på hat? Spelar de inte innebandy mest hela tiden?

      Karl Marx mamma

      Radera
    16. Osäker på om just Säpo spelar mycket innebandy. Känns mer som något för den vanliga polisen. Säpo spelar säkert padel.

      Radera
    17. Alla vet väl att alla problem som vi har Sverige är socialdemokraterna och invandrarnas fel? . Hoppas på ett"om du säger det så "svar.

      Radera
    18. Vad är det bottenlösa hatet från vänstern? En blockerad motorväg nära dig av några trädkramare?

      Högerhatet: Utöya, reichbergerrörelsen, stormat capitolium, mordet på Ing-Marie, planerat mord av Annie lööf. För att nämna några samtida.

      Det är en viss skillnad på execution så att säga. Att du känner att vänstern är värre kan jag bara inte förstå. Ge exempel gärna, som du själv säger?

      Radera
    19. Nog kan du väl komma på några terrordåd från vänsterhåll om du tänker efter: https://en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_terrorism Jag tror AFA-företrädare skulle bli besvikna över din relativisering.

      Och ett och annat värre från höger än stormat Kapitoleum (som när övervakningsfilmerna släpptes visade sig vara ungdomar som gick runt och tog selfies) samt ett mord utfört av en psyksjuk narkoman som var besviken på svensk vård.

      Och så får vi inte glömma rasistdåd, som exempelvis Ikea-morden på Carola och Emil Herlin.

      Radera
    20. Jag sa samtida iof. Folk dog i capitolium vid stormningen det var inte ett gäng snorungar.

      Radera
    21. Psyksjuk intelligent högerextremist. Eller litar du inte på allt material SÄPO och polisen presenterade?

      Jag har också sett övervakningsbilderna, nån tog selfies. Knappast allt man såg, samt alla vittnesuppgifter. Självklart känner man till AFA, när såg man dom göra nått sist?

      Radera
    22. Vad har ikea morden med politiskt motiv att göra? De jag tog upp är ju alla händelser personer med politiska motiv.

      Radera
    23. Sparo är faktaresistent

      Radera
  3. Ja det är ju lite intressant att så gott som samtliga vänsterdebattörer själva tillhör den medelklass de säger sig förakta. Kan det vara så att det ligger någonting i att man känner andra som man känner sig själv ibland kanske...

    Sen tycker jag nog ändå att hon har en poäng. Jag ser en del människor i min närhet som förmodligen skulle ha en hel del att vinna på att dra åt svångremmen lite, men det tycks sitta väldigt långt inne. Fast då är det inte ostron som är problemet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ostron från Östermalmshallen dränerar nog inte så mångas ekonomi, men jag håller med om att hon har goda poänger, bortom hatet.

      Radera
  4. Verkar vara en obehaglig människa den där Selma. Varför njuta av att en grupp människor skulle bli drabbad av ekonomisk kris? Hon verkar tillhöra den där politiska falangen som tycker att det alltid är någon annan som ska betala.
    Däremot kan jag känna en viss skadeglädje om ekonomiska bakslag drabbar enskilda obehagliga personer pga. deras egen dumhet. Men det har inte med klasstillhörighet att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, har vi inte alla de tendenserna, att tycka att den som inte ser om sitt bo borde drabbas värre än den som gör det. Att tycka illa om någon pga klasstillhörighet är däremot väldigt märkligt.

      Radera
    2. "Ja, har vi inte alla de tendenserna, att tycka att den som inte ser om sitt bo borde drabbas värre än den som gör det."

      Eh det där kallas avundsjuka..

      Radera
    3. Jag trodde avundsjuka uppstod när någon annan har något man skulle vilja ha själv, inte att man tycker att den som förtjänar skit också får det.

      Radera
    4. Du visar ju avundsjuka över deras situation, att din är annorlunda. Googla ordet det är inte så snävt definerat som dy tror

      Radera
    5. Om det skulle vara avundsjuka varje gång man konstaterar att någon annan har det annorlunda är ju i stort sett alla avundsjuka hela tiden. Så här säger Svenska akademien:

      https://svenska.se/tre/?sok=avundsjuka&pz=1
      "Afvundsjuka öfver, att andra må hafva något vackert."

      Radera
    6. Gammal stavning: Afund
      Betydelse: En känsla af bitterhet och harm vid tanken på en annans lycka, framgång eller företräden.

      "att tycka att den som inte ser om sitt bo borde drabbas värre än den som gör det"

      Radera
    7. Alla, från alla länder, (finns ingen unik svensk avundsjuka) känner avundsjuka ibland över olika saker. Fullt naturligt, knepet är väl snarare att inte låta det ta över, eller vända det till nått positivt.

      Vissa tycks vägra kunna erkänna dock att de någonsin känner avundsjuka.

      Även Charlie Munger i en intervju tycks ha hajat galoppen. (Googla Munger avundsjuka driver tillväxt).

      Radera
    8. Jag förstår verkligen inte kopplingen. Din definition av avundsjuka är närmast den motsatta, när andra människor har det dåligt eller drabbas av elände, inte har något man själv önskar.

      Munger har ofta tänkt till innan han pratar.

      Radera
    9. Jag kanske feltyder din mening. Då får jag be om ursäkt.

      "Munger har ofta tänkt till innan han pratar." Är du sarkastisk här eller?

      Radera
    10. Definitionen var ju också från en ordbok. Inte min egen

      Radera
    11. Jag skulle dock vilja hävda att det är avundsjuka du beskriver.

      Du önskar ju olycka över någon annan för att du ser att du ser över dit hem och inte de.

      "att tycka att den som inte ser om sitt bo borde drabbas värre än den som gör det"

      "Bertrand Russell sade att avund var en av de mest potenta orsakerna till olycka. Det är en universell och mest olycksaliga sidan av den mänskliga naturen, eftersom en avundsjuk person inte bara blir olycklig av sitt avund, utan önskar även att tillfoga olycka på andra." https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Avund

      Radera
    12. "'Munger har ofta tänkt till innan han pratar.' Är du sarkastisk här eller?"

      Nej, inte det minsta.

      "Du önskar ju olycka över någon annan".

      Då föreslår jag att du läser inlägget en gång till.

      Radera
  5. ” Personalen skär upp prosciutto i en allt högre hastighet, svetten rinner längs deras pannor, beställningarna verkar outsinliga.”
    Roligaste jag läst på länge, jag som tyckte Upton Sinclairs ”Vildmarken” var en grym skildring av tuffa arbetsförhållanden.

    Men man är definitivt ej immun eller något helgon, kom på mig själv häromdagen funderandes över hur det unga grannparet som topprenoverat kåken och har två sprillans nya bilar på uppfarten tänker över ränteutvecklingen.

    Då fick jag ge mig själv en mental örfil och påminna mig om att allt jag kan kontrollera är mitt egna handlande. O det är och förblir minimalt och billigast möjligt ”i dessa våra tider”.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sådär kommer jag också på mig själv stt tänka, men inte så mkt av avundsjuka utan mer fascination och magont, "hur sjutton sover de på nätterna" hur är dom inte jättestressade just nu?! Jag minns ett samtal med en kollega efter ett föredrag av en annan känd ekonomibloggare. "Man kanske skulle börja spara. I alla fall några 100 i månaden". (Hushåll med två vuxna heltidsarbetande) jag är inte religiös, men herregud!

      Radera
    2. Jag tänker också lite så, men inte heller av avund. Jag skulle inte vilja byta liv med dem. Det är helt enkelt intressant att se hur andra tänker (eller inte gör det), vare sig de belånar sig till taknocken eller inte sparar en krona trots heltidsjobb med bra lön.

      Radera
    3. Nej, jag går helt armkrok med er där, avund har inget med det att göra för min del, jag kunde också ha två sprillans nya bilar på uppfarten, köpta kontant. Val man gör. Fascination och magont när man sätter sig mentalt i andras sits som Hanna pricksäkert skrev beskriver nog ungefär mitt tänk också.
      /JB

      Radera
  6. Det finns nog många som har det svårt ekonomiskt, ensamstående med slitiga låginkomstjobb och pensionärer (har flera i min närhet som vänder på varjen krona). Så för dem känns nog denna debatten som ett hån. MEN, jag tänker tillbaka på min uppväxt, ingen mat slängdes, presenter fick man enbart jul o födelsedag, kläder syddes o lagades osv. För medelinkomsttagare är nog detta främmande idag. Sålänge man har råd att slänga så sjuka mängder mat som man gör idag kan man inte prata om att ha det svårt ekonomiskt. Barnen kommer hem från kompisar o berättar att det finns obegränsat med snacks o godis (på vardagar). Överhörde konversation hemma där mitt barn och barnets kompis fått var sin glass efter maten, varpå kompisen säger till min son -ska vi fråga om vi kan få en till (den första glassen var bara påbörjad).
    Har man råd mkt så mkt onödig föda lär det inte råda npgon nöd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en annan tidsera, men det var ju så för inte så himla länge sedan. Min mamma stoppade strumpor och sparade gamla jeans för att använda dem till att lappa nya. Jag har aldrig någonsin slängt mat för att jag inte har lust att äta den nu och med berått mod låtit den bli oätlig.

      Radera
    2. Tycker också att det inte var så länge sedan, men hur har det då glömts bort? De flesta av oss medelålders måste väl ändå ha minnen från uppväxten och kanske som unga vuxna utan stora besparingar. Är det lånefesten och de låga räntorna som fått oss att glömma uppväxten? Även om jag har långt bättre inkomst än mina föräldrar så sitter det inpräntat att vara ekonomiskt medveten. Jag minns 90 tals krisen när klasskompisar föräldrar fick sälja hus och gå i "konkurs". Glad att mina föräldrar var så öppna att prata pengar att vi kunde diskutera fenomenet redan på den tiden.

      Radera
    3. Jag vet inte. En del verkar inte reflektera över sånt här alls i vuxen ålder och då gjorde de knappast det som barn heller.

      Radera
    4. Jag minns att morsan lappade och lagade mina jeans med små glada tygmärken som man kunde köpa i var butik. Vart tog de vägen?
      /JB

      Radera
    5. Ingen aning, sådana kanske finns fortfarande.

      Radera
    6. Kanske, jag är så sällan inne och letar kläder (men nu måste jag snart, kalsongerna är kaputt gewesen), får fråga de i kassan.
      /JB

      Radera
    7. Du kan nog inte laga kalsonger med tygmärken ;-)

      Radera
    8. Titta, det finns hopp om mänskligheten!

      Radera
  7. I början av min tid vid universitetet stoppade jag mina vardagsstrumpor. En vana hemifrån. En studiekamrat sydde sina kläder själv. Ingen vacker design men billigt.
    För den som vill fördjupa sig i den rätta läran finns möjligheten att fördjupa sig i Jan Myrdals bibliotek. Heter Leninbiblioteket och finns i Helsingborg. Dessutom massor av Leniniana och Staliniana.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan Myrdals bibliotek har det talats om en del, men mest med en annan vinkel:
      https://www.hn.se/n%C3%B6je/b%C3%B6cker/h%C3%A4r-%C3%A4r-jan-myrdals-tecknade-porr-1.46742998

      Radera
  8. Känner flera i byggsvängen ( lagbasar etc) som har byggt nya villor.
    5 mille har kalaset gått på.
    Bara tomten 2,3 mille.. Och lån på 4 mille.
    "Arbetaren leker överklass " skrev någon..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dagens hantverkare i egen firma känns mer som företagare än som arbetare. Borta är den tid då kontorspersonal per automatik tjänade mer än personer med fysiska arbeten och sågs som lite finare.

      Radera
  9. Brodrej, säkert släkt med Gunilla Brodrej, kulturkritiker och redaktör på Expressen sedan 1999, skrev en bok om köpstopp och har poddat tillsammans med Martina Montelius. Säger om inte allt men iallafall en del. Vet inte vad jag ska kalla dem men inte är det någon arbetarklass. Har överhuvudtaget svårt för ETC sedan Johan Ehrenberg livade transsexuell på åttiotalet och då lurade en mycket sårbar grupp för att nästla sig in.
    Har rört mig och arbetat i så kallade konstnärlig och intellektuella vänsterkretsar av ren slump och inte direkt intresse, skulle säga att är det någonstans man kan råka ut för von Oben attityd mot lågutbildade och knegare så är det där./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det verkar oklart hur släktskapet ser ut, möjligen syssling. Gunilla Brodrejs podd har jag aldrig hört, men köpstoppsboken läste jag och tyckte att den var riktigt usel. Det bästa konsumtionsråd jag kan ge är nog att ingen borde köpa den.

      Att Johan Ehrenberg lajvade transsexuell (under namnet Johan Jenny Ehrenberg) tycker jag är långt ifrån lika upprörande som att hela idén med ETC tycks vara att roffa åt sig så mycket skattefinansierade bidrag som möjligt, genom att starta skenbara lokalutgåvor av sina tidningar och skänka bort prenumerationer i syfte att höja upplagan för att höja bidragen.

      Radera
    2. Ja, det är fult att fiffla och samtidigt skriva massa dravel som få läser./M

      Radera
    3. Selma Brodrej är dotter till Gunilla Brodrej enligt Wikipedia. Arbetarklassen är den del av befolkningen som har en mindre gynnad ställning än medelklassen. Självklart är inte Selma eller Gunilla arbetarklass.

      Karl Marx mamma

      Radera
    4. "Vet inte vad jag ska kalla dem men inte är det någon arbetarklass."

      De rödgröna mediaetablissemanget?

      Karl Marx mamma

      Radera
    5. *det

      Karl Marx mamma

      Radera
    6. ETC´s bidragsfiffel kunde vara föremål för ett inlägg i sig. Nu behöver jag ta ett glas samarin igen.
      /JB

      Radera
    7. Fast när någon konfronterade Selma med att Gunilla var hennes mamma menade hon att de var mer avlägsna släktingar (tror det var syssling) och det känns som en märklig grej att säga om det inte vore sant. Om man inte har väldigt mycket självironi och humor, men jag fick inte riktigt den bilden.

      Radera
    8. Du har nog rätt i att Selma inte är dotter till Gunilla. Jag trodde jag läst det på Wikipedia. Jag hittar bara påståendet på Flashback. Säga vad man säga vill om Wikipedia men jämfört med Flashback är Wikipedia sanningen själv.

      Karl Marx mamma

      Radera
    9. Jag tycker såväl Wikipedia som Flashback har klara brister om man bara går på ett uttalande. I det här fallet litar jag mest på Selma Brodrej själv för jag har svårt att se att hon skulle ha motiv till att neka till att Gunilla är hennes mamma om så vore fallet. Nåväl, jag tror ändå inte på arvsynd. Selma får stå för sina egna texter, hon ska inte behöva lida för släktingens.

      Radera
  10. Det värsta med vänstern är att deras öfvre skikt allt som oftast är broilers, som är uppväxta i överflöd där de aldrig behövt anstränga sig. Sen sitter de där i sina elfenbenstorn och ser ned på undersåtarna. Allt medans de tänker på viktiga frågor som integration. Ja, hur ska vi andra ens lyckas integrerar dessa människor i vår vardag? Hur kan folk få ihop Stalins massmord med något fint? Sånt övergår oss vanliga människors förstånd.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt i prick! Hyckleriet är stort./M

      Radera
    2. Det bästa med Sverigedemokraterna är att vänstern har fått konkurrens om (fr a manliga) arbetarväljare. Tyvärr har vänstern ännu inte förstått vad det handlar om.

      Karl Marx mamma

      Radera
    3. Jag är inte så säker på att den sk borgerligheten har fattat heller. Det är ju ingen normalbegåvad som vill förknippa sig med resultaten av sk Liberalers politik.

      Radera
    4. Mycket möjligt att du har rätt i att borgerligheten inte fattat heller. Jag säger inte emot dig.

      Karl Marx mamma

      Radera
    5. Stort medhåll investera pengar. Kudos!
      Hur menar du Karl Marx mamma, jag läser det ej som att du är negativ, men som en i högsta grad aktiv sverigedemokrat så blir jag ändå nyfiken, om du förstår mig rätt. :-)
      /JB

      Radera
    6. Fint att ni orkar prata partipolitik, så slipper jag :-)

      Radera
    7. "Hur menar du Karl Marx mamma, jag läser det ej som att du är negativ, men som en i högsta grad aktiv sverigedemokrat så blir jag ändå nyfiken, om du förstår mig rätt. :-)"

      Jag menar att S, V och MP under lång tid har bedrivit en politik som saknar förankring hos stora delar av arbetarklassen och medelklassen. Det handlar inte enbart om invandringspolitiken utan även om försvars- rätts-, miljö- och energipolitiken m fl politikområden. Som lök på laxen har S och V, via konspirationsteorier om "patriarkat" och "könsmaktsordning" (feminismen), pissat på halva den arbetande befolkningen. Det är inte konstigt att SD har blivit lika stort som S bland såväl arbetare som bland män. Det som är konstigt det är att S och V inte gjort mer för att behålla sina manliga väljare. Det var det jag menade med att vänstern ännu inte förstått vad det handlar om.
      https://www.svt.se/datajournalistik/valu2022/valjargrupper/

      Det är för övrigt intressant att se hur stora S är i väljargruppen 65+ jämfört med övriga väljargrupper. S ser ut att ha misslyckats med generationsväxlingen. De talar för att partiet kommer att krympa ännu mer i takt med att partiets ålderstigna väljare går hädan. Fast S kan kanske räkna med att V:s unga väljare kommer rösta S i framtiden. Det ligger någonting i talesättet "Den som inte är röd när han är ung har inget hjärta. Den som inte är blå när han är gammal har ingen hjärna". S får väl anses vara ett blått parti jämfört med V. Allt är relativt.

      Karl Marx mamma

      Radera
    8. Att ni orkar! Höger eller vänster, alla pekar finger och säger att det är den andres fel. Sandlada. Jag star langt ifran de flaggviftande s.k. nationalisterna som JB, men han har i alla fall gatt in i politiken för att försöka göra skillnad pa det han tror är rätt. Det borde ni andra gnällmansar ocksa göra. Att bara klaga leder ingenvart.
      /Annika

      Radera
    9. Annika, å ena sidan säger du att det är fel att peka (partipolitiska?) fingrar. Sedan låter det som att du tycker att enda sättet att påverka är att gå in i ett parti. Jag får inte ihop det, och jag tycker att man måste kunna få diskutera utan att göra det utifrån ett parti eller en ideologi.

      Radera
    10. Visst far man diskutera, men jag trodde inte du ville prata partipolitik :)? Och det vill inte jag heller, men jag tycker att det är mycket snack och lite verkstad. Det star jag för.
      /Annika

      Radera
    11. Nej, JAG vill inte prata partipolitik, men jag fick intrycket av att du tycker att om man inte väljer ett parti blir ens politiska åsikter bara gnällmånseri, och det tycker jag inte är självklart. Jag menar att man måste kunna få ha åsikter om politik även om man inte har ett eget färdig koncept.

      Radera
    12. Putin gör något, där är det svårt att protestera och ha åsikter. Mycket möjligt att han tycker folk bara gnäller särskilt när han har några glas innanför västen. De sätt Sverige har skötts på under de senaste årtionde är skrämmande naivt. Alla kan ju inte engagera sig politiskt men förhoppningsvis röstar folk men det hjälper inte trots alla löften, utan det ser ungefär likadant ut som under det förra styret. Makten avfärdar gärna människors frustration som gnäll det är ett sätt att få tyst på folk istället för att vara självkritisk.

      Radera
    13. Putin?! Ska vi ha åsikter om rysk partipolitik nu? Det är jag alldeles för dåligt insatt för att ha. Särskilt i kommentarsfältet för ett blogginlägg som handlar om konsumtion på Östermalm :-)

      Radera
  11. Skrattet (njutningen) borde fasta i halsen på Selma Brodrej ty hög inflation drabbar dem med låga inkomster hårdast.

    Den ekonomiska kris som Selma säger skulle få ned överklassen på jorden är samma ekonomiska kris som skulle tvinga låginkomsttagarna från hus och hem.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon känner kanske inte så många låginkomsttagare att det gör så mycket.

      Radera
  12. Du Sparo har tusentals arbetare i din kubor vad har de för löner..
    Dra nektar med bakbenen..tufft.
    Bör iallafall vara Kommunalt avtalet..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bin är inte särskilt intresserade av pengar. Jag försöker städa åt dem, samt hålla dem fria från parasiter och sjukdomar. De ger mig honung och jag ger dem socker. Jag ser det som ett lagarbete på ideell basis.

      Radera