söndag 9 april 2023

Gröna sidan upp

Gräsmatta måste väl vara det dummaste man kan fylla en tomt med? Den är ju helt meningslös. Eller rättare sagt vore det en förbättring om den vore meningslös. Som det är nu tar den tid att klippa och det bör man göra någon gång i veckan hela sommaren.

Så här såg min matta ut i somras. Jag ville inte klippa bort maskrosorna eftersom det är en mycket populär källa till både pollen och nektar för bina i lådorna i bildens överkant. Sedan borde jag såklart ha klippt gräset, men nämnda bin tyckte att jag helst skulle hålla mig inomhus och jag hade ingen lust att klippa gräs i bidräkt, så jag struntade i det.

I höstas var gräset för högt för gräsklipparen och när jag inte fick röjsågen att funka fortsatte jag att strunta i gräsmattan, men nu tänkte jag att jag skulle rensa upp. Efter att ha ställt in röjsågen i värmen ett dygn och gjort rent luftfiltret fick jag fart på den, och efter några timmars röjning/klippning har jag fått bort det mesta av djungeln.

Men jag fattar fortfarande inte gräsmattans storhet. Till och med asfalt hade varit bättre, men min plan är istället att odla på tomten. Det är mycket jobb med det också, men då får man i alla fall en uppsida. Vad ger gräsmattor? Gräsavfall.

Dyrt är det också. Färdig gräsmatta på rulle verkar kosta från 60 kr/kvm och uppåt, vilket ju lätt blir många tusenlappar på en halvstor tomt. Vem tusan köper gräs om de har en tom yta att fylla? Och varför? Tacka vet jag skogstomter där det som växer gör det gratis och inte behöver underhållas veckovis.

31 kommentarer:

  1. Du har inte prova att elda bort gräset då? Det trodde jag många på landsbygden gjorde, funkar bra om det görs under kontrollerade former.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft tre släktingar som gjort det oberoende av varandra och blivit tvungna att tillkalla brandkår, så det känns inte lockande.

      Radera
    2. Jo kan lätt bli så om en inte är varsam. Sist jag vart med om det om befälet från brandkåren självmant förbi på besök för att kolla vad vi höll på med :)

      Radera
    3. Jag skulle aldrig våga elda gräs om det är så torrt att jag skulle få fjutt på det.

      Radera
  2. Intressant tanke att byta ut gräsmatta mot asfalt. Särskilt på golfbanor…

    SvaraRadera
  3. Gräs är perfekt kompost. Gräv ner och vänta nån månad så är det jord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag ska ta vara på högen jag fått ihop nu, så att jag får någon nytta av den.

      Radera
  4. Jag är kluven, jag kan hålla med om att gräsmattan inte gör någon större nytta, men den är grön o skön och jag uppskattar ytan, skulle inte vilja ha mindre tomt än de standardmässiga 1000 m2 jag har.

    Jag har kompromissat med gräsmatta, några småträd varav roligast en närmast bonsaiklippt prydnadstall från -78 vid uteplatsen.
    Lite odlingar i några lastpallar.

    Sedan har jag för insekternas skull ca 50 m2 vid garagesidan som jag låter växa vilt.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då föredrar jag mossa. Den är lika grön och skön, men kräver inte samma underhåll.

      Radera
    2. Haha, du har inte sett min gräsmatta, em mycket stor del mossa! :-D
      /JB

      Radera
    3. Jag vill ha hundra procent, ren mossmatta.

      Radera
  5. Gräsklipp är perfekt att använda för täckodling. Det tillför odlingen rätt mängd näring, maskarna älskar det och jorden behåller fukt (slipper slösa på vatten). Däremot låter vi maskrosor vara kvar i gräsmattan, och klipper inte kanske varannan vecka, så Bin o annat får nytta av blommorna. Så nog tycker jag gräsmattan har sin plats i en trädgård, men den behöver inte vara dominerande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle helst inte ha mer än en hörna på några kvadratmeter i så fall.

      Radera
  6. Idealet hade ju varit att ha någon form av tamdjur som äter upp gräset. Farfar gjorde något sånt upplägg när jag var liten där både grisar och får fick komma in och jobba på en plätt mark som skulle bli grönsaksland. Djuren fick åka till slakteriet efter avslutad säsong vilket känns en smula otacksamt, men de såg ut att trivas innan det. Antagligen ett väldigt opraktiskt upplägg eftersom man så gott som aldrig ser det. Men det är en fin tanke med en sparoget med lika långt skägg och samma glada humör som tar hand om både växtlighet och dammsugarförsäljare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fått för mig att det är rätt mycket jobb med getter. Dessutom är det nog bökigt att skaffa exakt mängd getter för ytan. Troligtvis behöver man stödmata dem när gräsmattan är färdigbetad.

      Radera
    2. En bekant som haft getter påstår att de är hejdlöst rymningsbenägna, och dessutom nästan osannolikt bra på att hitta sätt att rymma.

      Får verkar enklare, men det doftar ju inte hallon om dem. Vilket kan vara jobbigt om de går runt huset precis.

      Radera
    3. Det har jag också hört, att när de väl bestämt sig finns det nästan ingen inhägnad som håller dem kvar. Och får vet jag inte riktigt vad man ska ha till. Ullen tror jag är värdelös om du inte har minst hundra får medan getter går att mjölka.

      Radera
  7. Jag slutade klippa gräset för många år sedan. Köpte en maskin typ jordfräs med slotterbalk i stället klipper 3 till 4 ggr per säsong. Fått mycket nya fjärilar och insekter istället.

    SvaraRadera
  8. Kan se ett stort värde i gräsmattan för bus o lek med barnen (lilla kulan i boccia försvinner så lätt i en oklippt äng:)).
    Men nu när barnen börjar bli större har lite mer odling fått ta över, men uppskattar ändå att gå ut barfota på en nyklippt gräsmatta, även visuellt är det ganska tilltalande. Och som nån annan skrev är gräsklipp perfekt för täckodling.

    /Tony

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag går nog hellre barfota på grus och asfalt, är lite rädd för insektsbett. Från nu och fram till oktober plockar jag fästingar från katterna, och själv får jag bistick så att det räcker utan att provocera.

      Radera
  9. Hej Sparo!
    Jag undrar om du räknar med att få någon pension och om det i så fall är små eller stora summor det handlar om. Eller utgår du från att du själv försörjer dig livet genom?
    Fortsatt glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lätt att svara på. Jag räknar inte med en enda krona i pension. Skulle jag ändå få det blir det antagligen från Norge och då ser jag det som en glad överraskning, men verkligen ingenting jag räknar med.

      Glad påsk själv!

      Radera
  10. Har en liten park på ca 10000m2. Försöker att dra ner på klippningen genom att ha partier med lökväxter. Scilla, vårstjärna, snödroppar, påskliljor, krokus osv. Detta skjuter upp början av klippsäsongen. Dessutom partier med storbladiga perenner som kommer lite senare på våren. Stora gamla lindar (bra för bina), lönn och kastanj. Dessa kväver gräset. Hade dessutom en stor sälg, 3,1m i omkrets som föll för en storm. Mycket älskad av humlor. Kompletterat detta med nyplantering av träd. Dessutom ”snår” av buskar. Syren, svartaronia, krusbär, rosenkvitten, paradisbuskar, Budleja, Örteliusros och en del kanadensiska rosor. Allt detta tillsammans med växthus och lite odlingsyta gör att gräsplågan blir uthärdlig.

    SvaraRadera
  11. Ibland så känns det hårt! Gläds dock åt att gräset täcker mindre och mindre av parken vartefter åren går.
    Har en god vän som helt slopat gräsmattan på sin villatomt. Han använder växter

    SvaraRadera
    Svar
    1. som fyller upp tomtens f.d. gräsmatta altefter som sommaren framskrider. De skall dessutom blomma. Fungerar bra för honom.

      Radera
    2. Vi får se hur långt jag kommer och hur snabbt det går, men så mycket gräsmatta som jag har nu vill jag aldrig mer ha.

      Radera
  12. Stycka upp o sälj för 40kr kvm i så fall ^^ sen kan du odla ny och om 2-3år kan du sälja igen.

    Personligen har en hel del av våran gräsmatta fått bli friland som vi odlat massa olika på. (tipps med en vattenspridare ifall det blir för stort)
    Mvh Kemoko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört att det är olagligt att odla gräs om det inte är för eget bruk ;-)

      Jag hoppas komma dit, men det dröjer nog många år innan jag kommer att odla så mycket att det behövs en vattenspridare.

      Radera