tisdag 18 april 2023

Unga tvingas spara

Unga oroar sig för ekonomin och försöker därför med varierande resultat dra åt svångremmen. Det är lätt att dra lite på munnen åt unga människor som inte bara har svårt att spara, de vet knappt hur man gör. Samtidigt är det kanske en bra illustration av hur viktigt det är med sunda vanor eftersom de ger oss så mycket gratis.

När jag hör tjejen i reportaget vilja sluta äta godis tänker jag att det är väl bara att göra. Jag fattar att hon har ett sötsug, men hur svårt kan det vara att som tänkande individ gå in i en butik utan att köpa med sig något man på förhand bestämt sig för att inte köpa? Kanske är det lika lätt för henne att stoppa skräp i kundkorgen som det är för mig att låta bli – svindlande tanke!

Annat exempel. På några marknader där jag har sålt honung har jag träffat en säljare med kanske 50 kilos övervikt. Trevlig, smart kille, men jag kan inte sätta mig in i hur det ens är möjligt att bli så tjock. Jag har sett honom i 6-7 timmar åt gången. Först plockar man upp sina bord och sina varor, sedan säljer man och så plockar man ihop. Under den tiden dricker jag två koppar kaffe och äter lika många medhavda smörgåsar.

Min säljarkollega äter konstant. Dels säljer han mat och bjuder kunderna att provsmaka, och däremellan smakar han själv. Han har också med sig ”matpakke”, men passar även på att köpa våfflor, popcorn och annat ätbart som säljs på marknader. Under en marknadsdag har han antagligen tuggat lika många gånger som jag gör på en hel vecka.

Varken jag eller han är väl dummare än att vi inser att våra respektive konsumtionsmönster är anledningen till att han väger 130 kilo och jag 71, men även om jag hade velat hade jag inte kunnat byta och kanske känner han likadant. Vanor sitter djupt rotade efter decennier av liv.

Men med det sagt måste det vara möjligt att utvecklas. Om det inte vore det skulle livet kännas rätt meningslöst, oavsett vanor.

61 kommentarer:

  1. Tänk om tjockisen är lyckligare än dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det absolut vara. Jag tror oavsett det att han hade varit ännu lyckligare om han vore lättare, men det vet ju inte jag.

      Radera
  2. Jag såg denna dokumentär. Där visade hjärnscanning bestående förändringar efter fyra veckors ätande av ultraprocesserad mat. Därtill hade aptitökande hormon höjts med 30% och mättnadshormon minskat.

    Tillsatser verkar göra oss beroende och jag antar att vi är olika känsliga och att det spelar roll hur unga vi är när vi utsätts för detta. Kanske inte hela förklaringen, men en del?

    Här är länken:
    https://www.svtplay.se/video/jmLgdxr/vad-matar-vi-vara-barn-med

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den får inte jag se utan att ta mig över gränsen till Sverige, men den låter intressant. Att aptiten ökar av ultraprocessad mat skulle åtminstone delvis kunna förklaras med de mängder av tillsatt socker som nästan all färdigmat innehåller. Förutom alla konserveringsmedel, färgämnen etc.

      Radera
    2. VPN … Rekommenderar Mullvad.

      Radera
    3. För litet behov. Jag har så mycket annat teknik att krångla med, som jag måste ha, så då väljer jag bort detta.

      Radera
    4. Det hindrar även din ISP och i någon mån även dina myndigheter från att spionera på dina förehavanden på nätet.
      Alla borde ha en VPN enligt min mening.

      Radera
    5. Jag tror inte de får ut så mycket skoj av att spionera på min internethistorik, men någon gång när jag får tid ska jag överväga det.

      Radera
  3. Får ofta kommentarer som "du som är så smal kan ju äta hur mycket chips du vill" . Tror folk har svårt med orsak och verkan och jättesvårt att se hur ens egna val påverkar tillvaron

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, god poäng! Jag kan definitivt inte äta obegränsat och skulle någon säga det där till mig kommer jag känna mig tvungen att påpeka att jag är smal just för att jag inte gjort det. Så får de dra sina egna slutsatser, om de kan och vill.

      Radera
    2. Jag är normal vikt och kan också äta så mycket chips jag vill, dvs 0 för jag hatar chips

      Radera
    3. Då är det lättare att avstå. Jag är ingen stor chipsälskare själv, men bjuds det har jag en förmåga att äta tills skålen är tom.

      Radera
  4. Inte bara att man blir tjock det blir dyrt också. Undrar hur mycket prisskillnad det är mellan dina mackor och hans intag under en dag. Tror inte att de flesta tjockisar är lyckliga, att ständigt äta beror på sug och inte hunger. Det är snarare ett missbruksbeteende och beroende. Sprit kan du avstå att köpa hem men mat måste du ju ha om du inte vill svälta, vilket gör det ännu svårare för matmissbrukare att komma till rätta med sitt beroende./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det dyrt, men ännu mer för hälsan. Folk kan absolut vara tjocka och lyckliga, men myten om att tjocka människor är lyckliga för att de är tjocka tror jag inte ett dugg på.

      Radera
  5. Jag äter mycket, mest i min familj, men verkar förbränna riktigt bra. Sonen verkar ha ärvt detta från mig. Vi blir som kaminer när vi har ätit och alstrar värme. Mannen i huset behöver däremot tänka på intaget. Där märks varje avsteg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livet är orättvist. Och har man en gång varit tjock är det lättare att bli det igen. Där tänkte Gud till :-)

      Radera
    2. Jag är sköterska, inom övervikt och viktnedgång. Fortfarande är det inom mitt yrke så att de flesta anser att viktuppgång kan avhjälpas genom att äta nyttigt och bra, undvika/äta mindre onyttigheter och röra sig på mer. Om det varit så enkelt hade de allra flesta gjort det, det borde de flesta av oss förstå.
      Men, sockerberoende är bevisat samma typ av beroende som alkohol/spel mm och forskning visar att om du en gång ökat i vikt kommer kroppen att vara otroligt mån om att behålla den vikten. Det är bevisat att vikt regleras av ett centrum i hjärnan.
      Om du då gått upp i vikt en gång och ”inser ditt misstag” är det många gånger svårt att lyckas med att gå ner i vikt OCH hålla den vikten - det är ju ganska vanligt att vi har någon bekant, släkting, kollega eller liknande som kört ett Viktväktarna-medlemskap och fått ”drömkroppen”, men något år senare är tillbaka på startvikten, eller t.o.m. mer.
      Tjocka människor äter ju inte för att de är dumma i huvudet, vilket många verkar tro/fördomsfullt utgå ifrån och jag blir lite triggad av detta inlägg och kommentarer där det verkar vara en sanning att ”tjocka människor är lite dumma i huvudet som först äter sig tjocka, inte inser att de ska sluta äta fel när vikten ökar (inte slutar med alla onyttigheter) och när de blivit tjocka borde de ta tag i det omedelbart”.

      Det finns oändligt många orsaker till övervikt: gener, social status, depressioner eller andra psykiska åkommor, fysiska skador, miljö mm mm.
      En stor andel skulle säkert kunna ”skärpa till sig och lägga om kost, öka fysisk aktivitet”, men om ni hade mött en handfull av mina patienter, som kämpat, skämts, lidit, försökt, provat varianter, skämts och mot all förmodan till slut sökt hjälp så kan jag lova att de som har empati skulle se på många tjocka människor med helt andra ögon.

      Radera
    3. Övervikt är en konsekvens av ren fysik. Din nuvarande kropsvikt plus dagens inflöde av mat minus dagens förbränning blir dins kroppsvikt vid dagens slut.

      Det är därför alla robinssondeltagare oavsett kön ålder, ras eller klass går ned i vikt under proframmets hång för de lever på ett kaloriunderskott under programmets gång.

      Det är brist på diciplin som gör att människor blir så feta idag. Vi har ett matöverskott och måste inte röra på oss för överlevnad. Trots att vi har samma gener, bättre miljö och lägre klasskillnader än våra förfäder vilket du påstår är anledningar till övervikt så fanns inte sådanna giganter för 100 år sedan bak i tiden. Deras historiska icke existens motbevisar din "fakta"... Hur förklarar du det?

      Radera
    4. Jag sa inte att det var enkelt, men visst är det väl ändå så att "viktuppgång kan avhjälpas genom att äta nyttigt och bra, undvika/äta mindre onyttigheter och röra sig på mer", även om det kräver extremt mycket rörelse för att gå ner i vikt utan att samtidigt lägga om kosten?

      Radera
    5. @Katniss - Jag uppfattar dina ord som väldigt dömande, men det är min tolkning. Absolut är god kosthållning och fysisk aktivitet mycket viktigt, och i många fall alldeles tillräckligt. Men när det inte är det - kan jag då anse mig förmer/håna för att jag är smal?

      Det är så klart rätt att det är ett problem som kommit av levnadssätt i modern tid, men det är ju just den tiden vi lever i och vi kan inte resa tillbaka. ”Alltså, förr hade vi inte sånt här skräp, så skärp dig…”. Att anse att tjocka ”får ju se till att ta tag i det” och ha en ton av att ”jag är minsann inte en sååå dålig människa” anser jag är att sätta sig på höga hästar.

      Draget till sin spets - i den bästa av världar skulle alla äta bra, röra sig lagom, undvika flyg/viss typ av kläder/cigaretter/alkohol/droger/bilar, överdriven konsumtion av alla de slag, spara pengar, skratta ofta, vara trevliga, goda och välartade människor mm mm. Men: det är inte alla.

      Är det samma sak angående cancer, demens, kvinnor som levt med en man som nära nog slagit ihjäl en, våldtagna som gått ensamma till bussen, hjärtsjukdomar, missbruk - alla kan ha ”gjort fel val”; kan man se ner på alla? Eller den som gjort ”minst fel”? Och vem ska avgöra vem som ”gjort mest rätt”, eller ”minst fel”?

      Är det värst att ha blivit tjock? Eller den som ätit fisk från ”dåliga vatten”, den som röker, den som druckit mycket alkohol, den som solat för mycket, bott i avgaser i en stor stad eller kvinnor som lever med våldsamma män?

      Inte alla dessa fanns förr, men nu är det stora problem och därmed söker forskare och andra alternativ, botemedel mm.
      Många vet ju: sola inte för mycket, gå inte ensam genom vissa områden, rök/drick/knarka inte… spara pengar, köp inte jeans, flyg inte, lev inte i ett destruktivt förhållande, var i ett förhållande, ha ett socialt liv.

      Jag är smal, har levt med en man som utsatte mig för fysiskt, psykiskt, materiellt, sexuellt, ekonomiskt våld, dricker inte alkohol och varken röker eller tar droger, tycker om att sola mycket, bor själv på landet.
      Min närmaste vän är något överviktig, dricker måttligt med alkohol, har tidigare sparat mycket pengar men efter dödsfall i släkten valde hon att leva efter devisen ”jag kanske dör imorgon, lev idag” och shoppar numera mycket.
      Min bror var drogmissbrukare, är nu spelmissbrukare, är sambo.
      Är det min vän som är ok att klanka ner på/se ner på, för att hon är ”tjock”?

      Jag lever också efter orden ”du vet inte vad en annan människa varit med om; döm ingen annan innan du gått i dennes skor”.

      Radera
    6. "Är det min vän som är ok att klanka ner på/se ner på, för att hon är 'tjock'?"

      Jag tycker inte att det är okej att klanka ner på någon utan att ha precis alla fakta på bordet (och antagligen ganska onödigt även då). Men det går ju också att vända på det. Att ställa krav och ha förväntningar på människor är att betro dem. Någon man uppfattar som alltigenom värdelös ställer man inga förhoppningar till för det är ingen idé.

      Sedan är det ju ett fritt val att vara överviktig. Trivs man med det är man i sin fulla rätt.

      Radera
    7. Känslor känslor känslor och mer känslor...

      Inget jag skrev var dömmande utan jag ifrågasatte snare dina känslomässigt styrda åsikter med fakta som går emot dina känslor. Man blir inte överviktig utan att trycka i sig mer kalorier än vad man förbränner oavsett gener eller rikedom.

      Jag tycker snarare att det är du som är dömmande när du inte tror att folk i din omgivning kan stå emot djurisk drifter som att bli en fetklump genom chipspåsar. Jag tror att man genom diciplin kan lära sig att styra sitt eget öde.

      Radera
    8. Min känsla är att ni klarar denna debatt utan min inblandning och jag tycker att den är intressant.

      Radera
    9. Jag uppfattar det som att mitt inlägg baserades på fakta, men också viss del känslor, dock inte enbart det sistnämnda.

      Jag bemötte ditt inlägg med hur det är i verkligheten och att många är normalviktiga och, precis som ovan nämnt - vissa kan äta vad som helst, andra kan inte. För många överviktiga kan det fungera att lägga om kost och röra sig mer. Det finns de som inte har karaktär, men det som jag tar upp är de som av olika orsaker inte lyckas gå ner i vikt och nyansera diskussionen kring det.
      Att du enbart upprepar dig och anser dig sitta på det enda rätta svaret, uttrycker att allt jag skrivit är känslor utan fakta och dessutom inte bemöter något av det jag skrev utan fortsätter att envist hävda att ditt svar är det enda rätta - det, vidhåller jag, är inte bara dömande utan också nonchalant och lite fegt.
      Det verkar du borsta av dig och vara ok med - och det är ett beteende jag inte är ok med.

      Radera
    10. Nu ljuger du. Du har inte bemött min ursprungliga frågeställning på ett ärligt sätt: om det inte är ren fysik i grunden, hur kommer det sig att samtliga Robinssondeltagare går ned i vikt oavsett ålder kön, etnicitet eller boendeform?

      Du påstod att man kan behålla sin övervikt trots långvarigt kaloriunderskott, I call bullshit!

      Varför ska jag då svara på dina långa uttdrag om hur folk i din omgivning upplever saker när du ger ett så oärligt och gaslt svar?

      Kan du inte ens kan erkänna att min tes om kaloriunderdkott gäller alla ( visst en del har sämre diciplin att göra det) så ser jag inget syfte till fortdatt diskussion.

      Radera
    11. Korrigering, det är en överdift att påstå att du ljuger, men jag anser inte att du bemöte min fråga, därför bemötte inte jag dig.

      Radera
  6. Det låter som att han är bra för affärerna på marknaden :-)
    Inte sina egna kanske men för våffel- och popcornsäljaren. Du får föreslå en liten klick honung på våfflan nästa gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror han säljer utav bara helvete, så han har nog råd :-)

      Radera
  7. " Många upplever något de inte upplevt tidigare ".
    Men grattis säger jag! En hederlig kris är sannolikt vad dagens samhälle behöver. Så att Greta och resten av barnen lär sig att överflöd inte kommer per automatik, medans de fantiserar om miljöproblematik som de försöker lösa genom att göra allting än värre.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  8. "Det är väldigt svårt att gå på viljestyrka och pannben.".
    I call BS, vad annat har man än sin egna vilja, är psykonauten utbildad på Södertörn eller?

    Rimliga saker man förutsätter sig klarar man, om man bestämt sig. Med det sagt har jag aldrig utmålat mig som asket, godis o då främst lakrits inhandlas, snus med, min kroppshydda ligger stadigt på ett par extra kilon, men när det dragit iväg har jag tagit tag i saken och bantat ner mig till normal rondör.

    Inte meningen att låta dryg, men börjar man skylla sina personliga val på annat så stryker man iaf mig mothårs. :-)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan väl vara svårt även om man inte har något annat att tillgå. Ibland är livet svårt. Men visst håller jag med dig. En del människor kämpar på i det tysta med jätteproblem medan andra verkar vilja ha en klapp på axeln för att de ens klivit ur sängen.

      Radera
  9. Jag tror det finns ett samband mellan att kunna avstå att äta i onödan och att avstå från att spendera sina pengar i onödan. Helt ovetenskapligt. Tror det handlar om att kunna motstå begär.
    Dessutom, om man avstår att fika på jobbet verkar det störa andra något oerhört. Om alla äter, är deras ätande mer ok, tror jag de tycker. Jag tar ett äpple eller en slät kopp te.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan stämma. Som du säger handlar ju bägge om att motstå begär och en del tänker kanske inte ens tanken att det går.

      Det där känner jag igen från att inte dricka alkohol, åtminstone som ung. Nu var jag sällan den som spottade i glaset, men när man inte drack blev man ständigt ifrågasatt.

      Radera
    2. Det är intressant. Jag äter aldrig när jag är ute på uppdrag under dagen, och det orsakar ofelbart frågor och att man blir synad som udda.
      Den enkla anledningen är av två delar. Jag vill ej bli mätt, däst o sömnig när jag måste hålla huvudet klart. Jag har matsmältning som en orm, har inga problem att gå utan ett bra tag.
      /JB

      Radera
    3. Rätt skönt att slippa krångla också, när man är mitt i något. Men jag är känslig för matintervaller, där är jag lite som Skalman.

      Radera
    4. Tror jag åt senast i förrförrgår, så ingen Skalman här. :-)
      /JB

      Radera
    5. Jag riskerar att bli våldsam efter åtta timmar utan mat.

      Radera
  10. Veckans spartips: köp inte sex eller heroin. De pengar som sparas läggs i billig global indexfond. Heroin är vansinnigt beroendeframkallande - å dyrt som tusan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kanske kan investera i det istället genom att köpa Sex & Drugs Blackrock'n'roll-fonden. Men nej, av etiska skäl undviker jag t o m Swedish Match.

      Radera
    2. Fast heroinister är väl verkligen FIRE. Där snackar vi att hoppa av ekorrhjulet och bara njuta av det korta liv vi lever.

      Radera
    3. Lite FI är de nog. Åtminstone i sitt mindset :)
      Men generellt mer RE som du säger

      Radera
    4. Möjligen i sitt mindset, men jag kan ändå tänka mig få människor så beroende av pengar som heroinister.

      Radera
  11. Ställde mig på vågen strax efter jul och konstaterade att det var personligt rekord. Tänkte då att nu är det dags att ta tag i kroppsvikten. Tog mig drygt 10 veckor att gå ned 10 kg så att BMIn blev knappt 23. Mina lärdomar är att det är lätt att få i sig många kalorier med dålig mat och att viktnedgång mest handlar om en kamp mot sitt eget psyke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag bara märkt hur otroligt mycket jobbigare det är att gå ner i vikt nu än när jag var 19 och behövde ner rejält. Det har lett till att jag ser till att slippa. Jag väger mig varje dag och är siffran för hög börjar jag jobba mig nedåt när det är 1-2 kg som ska bort, för 10+ kilo vill jag slippa gå ner igen.

      Radera
    2. Nu ligger jag stabilt, men tidigare har jag varit mästare på att pendla. På mina 1.82 m har jag snuddat vid hundra pannor, men då blev det nerbantning till 80. Jag har en inte värst muskulös men bred kroppsform. Det är nog det som är min trivselvikt, varit nere på 74 när jag var inlagd för sköldkörtelsinflammation, men då kunde man spela xylofon på mina revben och jag var skinn o ben, ingen vacker syn.
      /JB

      Radera
    3. En våg är för ospecifik för att mäta 1-2 kilo i vikt eftersom kroppen består mestadels av vatten. Om du vill veta om du egentligen håller på att bli fet måste du använda en kaliper som mäter kroppsfett

      Radera
    4. JB: Din vikt låter mer normal än min (jag är 185 cm och pendlar på 70-73), så du har antagligen muskler också. Jag har inga muskler ovanför knäna.

      Radera
    5. Det är ju säkert så att det är en utomordentlig trivselvikt där du är som sundast för dig, man är av olika slags bygge. För mig skulle jag knacka på dödens dörr.
      /JB.

      Radera
    6. Det låter dramatiskt. Jag vet inte, jag försöker mest se till att inte gå upp för det tror jag inte att jag skulle tjäna på.

      Radera
  12. Hmmmm att starta en fascistisk tvångsbehandlingstjänst kanske skulle vara något

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter inte så lockande, men testa.

      Radera
  13. Har ni hört talas om att man i forskning har kunnat påvisa att bakterier i tarmen kan styra vikten? När man transplanterade bakterier från tjocka personer till smala blev de smala tjocka och tvärt om, tjocka blev smala när de fick bakterier från smala. Kanske är viljan bara en parameter i det hela? Har ingen källa att länka till men det är nog bara att googla. Har en kompis som är forskare inom detta och det är han som har berättat. Det lär finnas ett sjukhus i Israel man kan åka till för att få en bakterietransplantation och när man har gjort den får man också råd om hur man skall äta för att behålla den nya floran. Bakterierna verkar styra mycket i vår kropp. Svensk sjukvård är sent på bollen. Min dotter hade svåra magproblem för ett antal år sedan, typ IBS, och vi betalade själva för en tarmbakterietransplantation. Hon fick bakterier av ett syskon. Magproblemen försvann. Kan ju vara en slump men hon hade haft allvarliga problem i många år innan vi provade detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har väl testats att sätta bajs i medicinkapslar. Jag kan för lite om det och är mest intresserad av hur någon ens kom på idén. Men är man drabbad förstår jag att man har ett mer genuint intresse. Killen jag köpte huset av hade läst mycket i ämnet, pga egna problem, och han menade att bakterier absolut var lösningen för det mesta i kroppen, från eksem till rena sjukdomar.

      Radera
    2. Tarmfloran yes det styr mer än du tror antalet bakterier i tarmfloran är mer än antalet celler vi har i kroppen.

      Radera
  14. Magen är vår första hjärna. Vi har biljontals bakterier i våra tarmar som väger ca två kilo. I flera fall tror jag att det är bakterierna som styr oss. Människor med låg impulskontroll lär ha en annan uppsättning/Sammansättning av tarmbakterier än de med hög självbehärskning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar att vi alla tänker med röven? Det förklarar en del.

      Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag motsätter mig inte reklam för enskilda företag, men då ska vi på förhand ha bestämt min andel för att upplåta reklamutrymme :-)

      Radera