fredag 28 april 2023

Ateljéstöd?!

Som skribent behöver man ofta ett arbetsrum, en lokal med ett skrivbord, dator, skrivare, bokhylla osv. Kostnaden för det kan man göra avdrag för i deklarationen. Ska man få dra av faktiska kostnader måste man uppfylla regler som säger att rummet inte används privat, men schablonavdraget på ett par tusenlappar kan alla företagare med arbetsrum nyttja.

Om man inte är konstnär! Då kan man istället ansöka om ateljéstöd. ”Ateljéstöd är ett stöd till yrkesverksamma konstnärer för hyra av konstnärsateljéer. Stödet kan sökas av dig som är yrkesverksam konstnär.

Malmös kulturkommunalråd Janne Grönholm (mp) har nu sett till att höja ateljéstödet i sin kommun. Ni vet, Malmö har ju ändå obegränsat med pengar eftersom hela kommunen lever på bidrag. Bara att be om mer när det tar slut – praktiskt!


Möt verket ”Malmös egna ansvar”.

Så hur funkar det nu? Här är några av reglerna:

  • För närvarande är beloppet 18 000 kronor (fastställs varje år).
  • Stipendiet är skattefritt.
  • Det ställs inte krav på redovisning eller på återbetalning av utbetalat stipendium, om konstnären får ändrade förhållanden under perioden.


När man inte behöver jobba för brödfödan.

Särskilt den sista punkten är ju som gjord för att fuska och trixa, men min grundläggande fråga är ändå på vilket sätt ateljéstödet gynnar samhället. Konstnärer borde precis som frilansskribenter, fysioterapeuter och snickare hitta någon som vill betala dem för deras jobb. Och gör de inte det så är det inget jobb utan en hobby. Inget fel med det, folk målar tavlor, samlar på frimärken och allt möjligt utan att tjäna pengar på det. Det lägger inte jag mig i så länge jag slipper betala för verksamheten.

44 kommentarer:

  1. Det finns många yrkesgrupper som lever på statliga pengar. Vem man tycker ska få pengar från staten är en smaksak. Jag tycker att yrkesverksamma konstnärer ska få stöd. Du tycker något annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om staten köper in konst bidrar de till konstnärers ekonomi på samma sätt som att lärare och läkare "lever på statliga pengar" när deras jobb är skattefinansierade. Fast det är ju inte det detta gäller, här handlar det inte om stöd för att någon tycker om och vill ha deras konst utan snarare motsatsen.

      Radera
    2. Anonym 09:12.

      Niclas är det du som är tillbaka?

      Radera
  2. Bara hanteringen och utbetalningen av dessa ansökningar kräver massa onödig administration. Om kommunen vill stödja konstnärlig verksamhet så kan de ju tillhandahålla någon lokal, gammalt garage eller så som kan bokas av konstnärer per dag / vecka / månad och som kan dras in om den inte används korrekt. Reda pengar ska inte betalas ut. Samma sak med föreningar - jag tycker att det är en bra grej att kommunen kan ha föreningslokaler som kan vara gratis eller kosta en symbolisk summa så att föreningar kan ha möten, men pengastöd ska inte gå till vuxna människors föreningsverksamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskilt det faktum att ändrade kostnader inte ska påverka stödet inbjuder ju till fusk och mygel. Eller ja, det är ju inte mygel om kommunen säger att det är helt okej att göra så, men dumt är det.

      Radera
    2. Jag gillar isadoras förslag. Finns nog någon lämplig lokal i alla kommuner. Då skulle även "konstnärer" som bara spikar upp bananskal på en vägg kunna få del av stödet.
      (Nej just ja, det är ju precis dem som får stödet redan idag)

      Radera
    3. Har kommunen lokaler över tycker jag att det är bättre att de inhyser uteliggare, låter ex-missbrukare laga gamla grejer eller något annat som tillför mer än uppspikade bananskal ;-)

      Radera
  3. Snedvrider inte detta konkurrensen mellan svenska yrkesverksamma konstnärar och deras motsvarigheter i EU-länder som inte har detta stöd? Jag tycker det ser ut som ett konkurrenshinder, och det måste man ju kunna få EU att titta på.

    Troligtvis inte kanske, men det vore ett roligt trollande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimligtvis blir det snedvridet på något sätt. Inte bara mellan svenska och andra länders konstnärer utan de som får och de som inte få i Sverige.

      Radera
  4. Jag hatar sverigedemokraterna helt oavlönat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en trasig tånagel, men det har inte heller ett skit med den här texten att göra. Har inte du någon vuxen som kan ta hand om dig lite?

      Radera
    2. Mår du inte bra.

      Radera
  5. "Det lägger inte jag mig i så länge jag slipper betala för verksamheten."

    Jag vet inte om du lägger dig i, i och med dagens publicering, men bor inte Sparo i Norge numera? Det borde väl innebära att Sparo betalar skatt i Norge.
    På vilket sätt betalar Sparo för verksamheten som utlandsboende och icke skattebetalande i Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar att man måste bo i Sverige för att få lov att kommentera det som händer här? Noterat.

      Radera
    2. Det är riktigt, jag finansierar inte längre skattebetalade grejer i Sverige utan i Norge. Jag har heller inte påstått att jag betalar skatt i Sverige. Se slutklämmen på min text mer som att jag i allmänna ordalag tycker att skattebetalare ska betala kärnverksamhet. I detta fall drabbar det inte mig personligen, men jag förbehåller mig rätten att ändå ha en åsikt.

      Radera
    3. Norge är ett riktigt skitland. Jag betalar heller inte skatt där.

      Radera
    4. Bra för dig, men kan vi nu återgå till att diskutera dagens blogginlägg?

      Radera
    5. Tyckte det var ett bra inlägg idag, men utan den s.k. "knorren" på slutet hade det varit bättre, mer stringent och mer logiskt.

      Om det fungerar känslomässigt är det naturligtvis annorlunda, för det är ju betydligt effektivare att påverka känslomässigt än genom logiska resonemang för de allra flesta.

      Radera
    6. Det får man absolut tycka. Själv tycker jag att det är ett viktigt påpekande att jag inte har något problem med all möjlig konst, även om den inte faller mig i smaken, utan att problemet är att den inte finansieras av de som vill ha den utan av alla.

      Radera
    7. 10:32, ditt "logiska resonemang" får mig att tycka litet synd om dig.

      Radera
    8. Anonym 11:57. Ävenledes.

      Radera
    9. Hörrudu Sparo. Jag tänker inte betala en spänn i skatt i Norge. Så de' så!

      Gurgli Sparrisson

      Radera
    10. Om du inte bor här verkar det helt rimligt.

      Radera

  6. Ett mycket bra och relevant inlägg av Sparo. Förstår inte heller varför "kulturarbetare" ska ha möjlighet till extra skattesubventioner.
    Och till er som försöker göra det till partipolitik: Det är väl bra att belysa dumheter oavsett vilket parti som ligger bakom. Löjligt att påstå att han bara skulle kritisera företrädare för vissa partier såsom MP. Sparo har exempelvis kritiserat nya regeringen för utebliven sänkning av bränslepriset. Men vissa verkar dyka upp här i kommentarsfältet bara för att försvara ett visst parti eller viss inriktning på höger-/vänsterskalan. /Partipolitisk obunden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Det låter värre än det är, det är EN person med SD-tourettes.

      Radera
    2. "Partipolitik obunden" brukar alltid betyda att man står åt höger, men vågar inte stå för det fullt ut. Jag tycker det är fegt.

      Radera
    3. Håller med om att det finns en person med SD - tourettes, men det finns också en annan med Mp-tourettes. Vem kan det vara?

      Radera
    4. Det är du det med. Dagen efter att jag skrivit om MP på Twitter, ett helt annat forum, är du fortfarande så kränkt att du skriver om det här på bloggen. Du har inte funderat på att starta en egen blogg istället, där du kan skriva om vad du vill för dem som är intresserade?

      Radera
    5. Till Anonym 10:49

      Det är ju ändå humor att du anser att det är fegt att inte stå fullt ur för sina åsikter och själv skriver kommentarer som anonym.

      Radera
    6. Anonym 13:48. Ditt inlägg var väldigt roligt.

      Radera
  7. Idag verkar du har fatt trollkommentarer Sparo, tur att du är klok nog att inte ta at dig.
    Jag haller med dig, utbud och efterfragan. En produkt (eller service) som ingen vill ha ska heller inte ha bidrag.
    En grej jag tänkte pa när det gäller konst. Jag fattar absolut inte varför vissa tavlor är värderade till miljontals pengar, och skulle absolut inte sätta upp de pa mina väggar, typ Skriet, La Guernica, Mona Lisa och allt vad de heter. Tre tavlor har jag köpt som minne fran de länder jag bott i, nagra har jag fatt (bl.a. pakistansk truck art fran en f.d. inneboende) och nagra har malats till mig av vänner, senast en häromdagen av min nuvarande hyresgäst. Jag blir glad varje gang jag tittar pa dem.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att ta åt sig av att någon kommenterar ett inlägg om ett landsomfattande kommunalt konststöd med: "Jag hatar sverigedemokraterna helt oavlönat." Det är ju liksom helt obegripligt. Alltså inte att man hatar dem, men att man väljer att skriva det här. Ring jourhavande kompis istället.

      Jag fattar inte heller hur en tavla kan bli värd flera miljoner. Jag såg en tavla i helgen jag blev lite sugen på som kostade 3000 kr, men inte ens det tycker jag känns rimligt för mig att köpa. Många människor är ju betydligt rikare, men mångmiljonbelopp liksom... Man måste bli väldigt glad varje gång man ser tavlan för att det ska bli värt det.

      Radera
  8. Det rimliga kan jj vara att kräva någon form av motprestation av konstnärerna - som att de uttalar sig regimvänligt eller prisar det lokala näringslivet eller så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimligt från politikernas sida, men inte från finansiärernas, alltså skattebetalarnas. För dem vore det rimligare att konsten står fri från makten. Men det är klart, i en tid då den nästan helt skattefinansierade tidningen ETC titulerar sig "oberoende" är allt möjligt :-)

      Radera
  9. Rena trollskogen här idag. =/ Underligt bidrag, är det något lokalt i Malmö kommun tro? I min kommun har vi iofs på gott o ont föreningsbidrag, men det passar in i kultur o fritidsnämnden utan att gynna enskilda, och jag kan se nyttan som dessa, i sammanhanget, småpengar gör. Tycker med tvekan ok om det.
    Med det sagt så har vi ett gammalt principbeslut som jag försöker avveckla, att vid vart kommunalt nybygge ska 1% av kostnaden gå till "konstnärlig utsmyckning" som i högsta grad gynnar den konstnär som blir utvald. Blir mycket pengar när vi som nu byggt ett par nya skolor för 450M...
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lappri, lappri.

      Radera
    2. Nej, ateljéstöd är inte ett lokalt malmöitiskt fenomen. Jag vet inte om det finns i alla kommuner, men i Stockholm, Göteborg, Uppsala...

      Det där med konstköp i procent av budget gjorde Markus Allard ett roligt inslag om för flera år sedan, troligen i sin podd.

      Radera
    3. Ja, Markus Allard är känd för att vara väldigt rolig.

      Radera
    4. Fast i de avsnitt av podden jag hörde var de sällan särskilt roliga. Har dock för mig att han i egenskap av nybliven kommunpolitiker gick igång på att de skulle behöva vaska kommunala medel för att köpa konst som sedan hamnade i förråd eftersom personalen i lokalen (en skola?) inte ville ha den.

      Radera
    5. Det berömda silveräpplet kanske?

      Min poäng är att det börjar bli rejält skevt när vi av hävd och fullmäktigebeslut taget för decennier sedan, som i sin form endast var "bör" och ej "skall" men följts undantagslöst därefter, låter politiker lägga 4.5M på att köpa in ny konst samtidigt som ladorna är fulla av äldre inköpt konst som ej längre har någon plats.

      Samtidigt som matproduktionen i kommunens utmärkta storkök visselblåser om att budget till näringsriktig och bra mat till skolungdomar räcker högst till oktober med dagens inflation, mat, el o drivmedelshöjningar och skriker i högan sky efter att ytterligare en miljon är av nöden tvungen, något som avslås.
      /JB

      Radera
    6. Ah, "ett kromat äppelskrutt", den hade jag glömt bort. Om någon inte vet vad vi pratar om är det denna:

      https://www.youtube.com/watch?v=NOuBMHCDAKE

      Ja, det gäller att prioritera. Äldrevård, tavlor eller äppelskrutt...

      Radera
    7. Även all vår äldreomsorg täcks av detta storkök glömde jag skriva. /JB

      Radera
  10. Återigen får jag tacka Sparo (och även trollen i detta inlägg som strök mig tillräckligt mycket mothårs) för en spark i röven att skriva en motion mot 1%-regeln och för bättre omhändertagande av äldre konst i kommunen. Tack.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall är jag glad att kunna bidra för det tror jag skulle gynna dem som verkligen behöver skattemedel i din kommun.

      Radera