lördag 8 april 2023

För billigt, eller i alla fall för dåligt

Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det antagligen det, sägs det. Men det kan väl inte gälla när en resebyrå som funnits i 37 år erbjuder en resa på sin hemsida? Även om det är Apollo.

Varning för blåsning!

Men jo, Apollo tycker att kunderna ”borde förstått att det var en felaktig uppgift”, så de bokade helt sonika av de kunder som ”drabbats” av deras tekniska fel. De ”beklagar”, men det blir man ju inte fet av. Kunderna får inte resan och heller ingen kompensation.

Jag är så gammal att jag kommer ihåg det gamla uttrycket ”Kunden har alltid rätt”. Jag håller inte med om det, men om de tekniska problemen hade lett till att kunderna fått betala för mycket är jag övertygad om att Apollo inte ersatt dem i efterhand. Synd för dem att de tagit för dåligt betalt, men de gånger jag har gjort det har jag blivit tvungen att jobba billigare, för har man sagt något får man stå för det.

Apollos kundserviceavdelning

Nu hoppas jag att charterresenärer som läst om detta kommer ihåg och undviker Apollo i framtiden, men jag har inga stora förhoppningar. Precis som att folk åker med Ryanair kommer de säkert åka med Apollo om de är billiga. Fast inte om de är ”för” billiga för då blir det ingen resa.

25 kommentarer:

  1. Hela konceptet med charter är märkligt. Hyra ett plan, packa in folk som sillar, kör dem i buss till ett hotell med pool och öl. Salta sen räkningen så som om det vore en riktig semester. Ungefär så illa är det i verkligheten. Socialistiskt. Märkligt att världen inte utvecklas även på detta område kan jag tycka.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan förstå idén med charter, om man inte är intresserad av kulturella upplevelser eller att på annat sätt uppleva landet, utan bara är ute efter billig sol och värme.

      Radera
    2. Vi är många som ej är ute efter kultur.
      Stranden,poolen .. räcker långt.

      Radera
    3. Kultur finns nog av på hemmaplan haha..

      Radera
  2. Micke, ditt nya lands valuta mår inte bra. Svensken åker till Norge för att shoppa istället för tvärtom. Är det som så att oljeinkomsterna är så höga att när oljefonden ska köpa aktier utomlands ger det ett säljtryck i nok? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det är medvetet, men du överdriver en aning. Svenskar åker inte till Norge och handlar i någon större utsträckning även om det stått i tidningen att så är fallet. Däremot handlar fler norrmän i Norge, för att det inte lönar sig att shoppa i Sverige.

      Det har flera orsaker. De tre största är antagligen det svenska matoligopolet som håller priserna högre, att inflationen ökat mycket mer i Sverige än i Norge och att bensin och diesel blivit dyrare.

      NOK har mycket riktigt blivit billigare gentemot SEK de senaste månaderna, men tittar du på ett par års sikt ligger den ungefär på snitt.

      Radera
    2. Varför skulle NOK pressas av att oljefonden köper utländska aktier? Amatörekonomer spekulerar...

      Radera
  3. Du har sett för mycket Sällskapsresan. Hur tar du dig till resmålet utan flyg och buss då? Ingen skillnad mot charter, du sitter packad oavsett. Och faktiskt billigare med charter då de får ner priset. Jag har jämfört samma resa och hotell reguljärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Airbnb och flyg. Billigare och garanterat trevligare. Dessutom utan tvingande tidsscheman som kan vara fullbokade.

      Radera
    2. Antar att denna kommentar var ett svar på Investera-pengars en bit upp, så det här kan ni få "bråka" om själva, men finns det skillnader på charter och reguljära resor.

      Radera
  4. Tycker Charter är kanon.
    Vi åker till Grand Canaria varje vinter.
    Samma Hotell anläggning.
    Och samma gäster år efter år.
    Danskar i majoritet sen Svenskar och Nordbaggar.
    Vid poolen eller på stranden om dagarna.
    Happy hour och bingo börjar kl 17.
    Hela personalen pratar svenska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig vore det värsta tänkbara, men jag kan förstå idén.

      Radera
    2. För mig ocksa! Vad är poängen med att resa om man inte ser nagonting av landet, träffar människor som bor där, prövar den inhemska maten, gör utflykter och ser nagot spännande som inte finns hemma? Men det är väl därför det finns svenskkolonier i Thailand och Spanien framför allt, jag kan inte tänka mig nagot tristare.
      /Annika

      Radera
    3. Man kan ju se det som ett gigantiskt solarium med bra väder och god mat, men jag blir för fort rastlös då.

      Radera
    4. Trist ?? Detta är helt perfekt för själen.
      Inga måste och detta är avslappnande.
      Det händer att vi tar bussen in till till Las Palmas kanske vart 3 år.

      Radera
    5. Vi är alla olika, vore vi inte det skulle livet verkligen vara trist.

      Radera
  5. Har vänner som åker varje år för att lapa sol och äta gott. De är hårt kroppsarbetande och lätt nedslitna kroppsligt. De vill helst göra ingenting och struntar i kulturen. Möjligen åker ett par böcker med annars är det bara slöa som gäller och det är dem väl unt. Jag skulle tycka en sån semester var dötrist men så sliter jag inte heller så mycket i min vardag.

    SvaraRadera
  6. Allt har sin tid o plats tänker jag.

    Jag är egentligen ingen sol och badkille, och finner mitt lystmäte och mera därtill på hemmaplan, mellan varven är även den svenska sommarvärmen en smula för mycket för mig.

    Men iaf tre gånger hittills har det blivit charterresor med lata dagar vid stranden. Det har varit läge för just det vid den tidpunkten, skönaste var Kap Verde, där körde jag all inclusive i två veckor, så skönt att kunna ha en GT eller en bit god mat så fort man önskade utan att bry sig. Solen var stark, men det fanns alltid en schysst bris från havet så jag behövde aldrig bli överhetttad. Havet och de brutala vågorna var underbart men en anledning att praktisera moderation, strandflaggan var till 90% röd och jag höll på att både åka ut med underströmmarna trots att jag simmade mig blå, samt en badvakt fick komma skrikande med ett spjut o spetsa en stingrocka som annars hade kunnat gjort kaos med mig, en halvmeter ifrån.

    Annars är det mest mer kulturella upplevelseresor som gäller, bilat nerigenom europa o norden några gånger, Grekland o länder på vägen tre gånger.

    Ett roligt mellanting är resor till Tallinn o Riga, enbart kultur väl på plats, men färjan dit och hem är ju snarast värre än charter.

    Jobbresor till Brasilien, Estland o Kina där man haft helgerna fria har varit ren bonus.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle gärna helt låta bli att resa. Sån är jag, men jag inser att jag är i minoritet.

      Radera
    2. Jag är som sagt en riktig hemmaråtta, och jag kan uppriktigt sagt tom få en smula ångest när jag åker iväg någonstans. Men jag har aldrig kommit hem med annat än nya, goda (ok, ibland inte så goda) upplevelser i bagaget. O det är inte ofta, idag ser jag inte någon utlandsresa i kikaren för mig de närmsta åren. Ok, både Prag, Budapest o London är något jag skulle vilja se, men det är ingen panik med det. :-)
      /JB

      Radera
    3. Jag skulle gärna se London 1982 igen, men det är nog för sent nu :-)

      Radera
  7. Just Ryanair har jag faktiskt inte så dåliga erfarenheter av som folk säger och då har jag flugit ganska mycket med dem. En gång drabbades jag av en kraftig försening på strax över tre timmar. Jag var beredd att behöva bråka in i det sista för att de skulle betala den kompensation de enligt lag är skyldiga till i dessa fall, så skickade in kravet på kompensation:
    En vecka senare så fick jag ett mail om att ungefär 2500 kr var på väg till mitt konto, utan några ytterligare frågor och ett par dagar senare satt pengarna på kontot. Värt att notera i sammanhanget var att flygbiljetten kostat ungefär en hundralapp och att alla i mitt resesällskap som skickade in samma krav fick samma kompensation utan ytterligare frågor.

    Kan dock varit ett undantagsfall, men vet folk som behövt bråka betydligt mer för samma kompensation från flygbolag med betydligt bättre rykte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore konstigt om det inte fanns någon som har goda erfarenheter av Ryanair :-)

      Radera
  8. I och med hotels.com , booking osv finns det ganska liten anledning att åka charter. Boka hotell och flyg själv och ta taxi till hotellet. Kostar väl 40% mindre än charter. Sen kan man välja vad man tycker är jobbigt och betala för att slippa det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är man ute efter trygghet med en charterarrangör, men jag är inte säker på att det funkar så.

      Radera