onsdag 19 april 2023

Mera pall

Uppmärksamma läsare vet att jag gillar att bygga med Europapallar, både möbler och golv. Nu verkar det som att fler insett att pallar går att använda till långt mer än att fylla med grejer på ett lager. Deras tålighet gör dem t ex till utmärkta utomhusmöbler.

Men, tänker någon, om folk börjar tillverka sina egna möbler av spillved (jag vet att pallarna betingar ett värde, men jag har hittills aldrig behövt betala för någon), då kan man ju inte tjäna pengar på vår konsumtion. Jodå, de kan tillverka dynor i perfekt storlek för pallar. I Norge, där allt som bekant är lite festligare, kallas dessa palldynor för ”palleputer” och kostar snuskigt mycket.


En annan har ju tjackat hörnsoffa!

För kostnaden av två dynor (1490 kr) köper man ju en felfri begagnad soffa med dynor, men är man lite fiffig fixar man dynor i rätt storlek till pallen, eller också anpassar man pallen till de dynor man får tag i, så slipper man ändå att vara en lydig möbelvaruhuskonsument. Man kan t ex fälla in ryggstödet så att man får mer lutning på det. Då funkar det med en smalare dyna på sittdelen.



Själv är jag av den praktiska typen som byter ut dynorna mot en tjock filt för att slippa krångel. Får man träsmak betyder det inte att det är för lite stoppning utan att man suttit för länge. Då är det dags att resa sig och bygga något nytt.

19 kommentarer:

  1. Mja. Känns mest som tonårsmöbler i ett pojkrum på 70-talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller "hörnsoffan" här uppe håller jag helt och hållet med dig, men jag hittar en del pallmöbler som är både snygga och praktiska.

      Radera
    2. Men du har helt rätt att väldigt mycket som är gratis går att använda i olika byggprojekt. Ska bygga klart en ställning för stora tomatkrukor på balkongen, och allt som behövs finns att få i grovsoprummet.

      Radera
  2. Jag har byggt både loungefåtöljer och planteringsbord. Planteringsbordet är riktigt bra. Toppen är betongplattor för trädgård och har hållt fint nu i flera år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter robust. Jag är dessutom lite av uppfattningen att om något är funktionellt så blir det snyggt i mina ögon, åtminstone till en gräns.

      Radera
  3. ”Får man träsmak betyder det inte att det är för lite stoppning utan att man suttit för länge. Då är det dags att resa sig och bygga något nytt”

    Älskar den här formen av pragmatiskt tänkande!

    SvaraRadera
  4. För övrigt bör man undvika att äta sushi med ätpinnar av trä, för då kan man få träsmak i munnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sushi var inte uppfunnet (i alla fall inte i den här delen av världen) senast jag åt fisk, men kan man inte säga att man bör undvika att äta sushi, punkt?

      Radera
  5. Det är ju lysande med dessa konstruktioner, men vilka rövar(höhö)priser på dessa dynor. Jag kan fortfarande sakna min första lilla soffgrupp (3+1) som jag köpte för 200:- av en väns familj när jag flyttade från uppväxtbyn. Den hade breda, vackra mörkbetsade träramar där både snacks och ett glas fick plats, läderklädsel som var både supertjock och lagom insliten, i en ljusbrun diarréfärg som övergavs på 70-talet och vi får hoppas för mänsklighetens skull aldrig används igen!

    Sushi är ju supergott och när jag jobbade i Kina passade jag på att köpa hem en hel uppsättning utmärkta ätpinnar som kommer att överleva mig...
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hutlöst. För samma pris som en sitt- och en ryggdyna köpte jag en hel soffgrupp i nyskick för inte alls många år sedan.

      Annars har ju kniv och gaffel uppfunnits nu.

      Radera
  6. Det måste ju till ett rikt oljeland som Norge för att få det där att gå ihop :)
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert lättare här, men det skulle inte förvåna mig om samma dynor skulle sälja i någon svensk inredningsbutik eller typ Bauhaus.

      Radera
    2. Det finns definitivt samma galna prisbild här.
      /JB

      Radera
    3. Det måste betyda att någon köper dem till det priset, men märkligt är det.

      Radera
  7. Pa min balkong har jag ett bord, ett sant där halat, eftersom det första svällde av regn, nu kan vattnet rinna rätt igenom. Minns inte vad jag betalade men inte dyrt. Fyra bekväma stolar köpta pa en billighetskedja för 13 ar sen, som nya fortfarande. Star ute hela aret, fast en gang om aret tar jag in dem och skurar rent dem i duschen. Har ocksa en utomhusbänk fran Ikea, heller inte dyr. Tur för mig att jag slipper bygga :).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utemöbler för en balkong är verkligen inte dyra och heller inte svåra att få tag i eftersom många tycks vilja köpa nytt hela tiden. Men utemöbler för en större veranda tycker jag brukar vara svårare, särskilt om man vill ha lika många platser som i översta bilden här uppe.

      Men jag är lite som du där. Jag hade med mig lite utestolar till Norge, men väl här fick jag fina trämöbler av en granne som tyckte att de var för tunga att släpa på. Mitt problem är snarare att jag aldrig hinner sitta i dem.

      Radera
  8. Dynor är hutlöst och i min mening omotiverat dyrt. Även till billigare loungemöbler från stora varuhuset. Vi byggde en egen hörnsoffa med förvaring till balkongen, dynor skulle kosta flerdubbelt mer än tryckimpregnerade virket. Slutade i att jag köpte ett stadigt tyg från Amazon (blixtsnabb leverans från Polen, fint och tätvävt, en tredjedel av priset jämfört med Olssons tyg) och en skummadrass från Jysk. Sydde egna måttanpassade dynor med blixtlås. Finns skitbra guider på YouTube. Ingen av mina 30-ish år gamla vänner fattar hur jag kunde fixa det själv. Inte heller hur jag kunnat sy egna gardiner, laga kläder, och så vidare... Tydligen är det ohett att lära sig sy och över huvud taget själv fixa enkla grejer nu för tiden.

    SvaraRadera