måndag 3 april 2023

Liv & död

Senast jag såg mina bin var 7 december då de fick några droppar oxalsyra per kupa för att bli av med varroakvalster som annars riskerar att ha ihjäl hela samhället. I två av de fyra kuporna var det gott om bin och ett väldigt surr. I övriga två obehagligt tyst, så när det blev en varm dag för en månad sedan var jag inte förvånad över att det bara var tre samhällen som var ute ur kupan och kollade läget i större skala medan den fjärde bara hade något nyfiket bi på flygtur. Jag var istället positiv över att det i alla fall var gott hopp om tre.

Men det är nu på våren det kan krisa, när vädret varierar. Så länge det är kallt sitter bina stilla i ett klot och vibrerar för att hålla värmen, men när värmen kommer blir de mer osäkra. Vill det sig riktigt illa börjar drottningen lägga ägg i tron att vintern är över, och har hon väl börjat slutar hon inte.


Då gör samhället av med mycket mer foder och ifall vintern fortsätter en månad till kan hela samhället svälta ihjäl. Är det då inte bara att ge dem stödfoder för säkerhets skull? Nej, dels kan det också sätta igång drottningen för tidigt, dessutom vill man inte öppna kupan när det är för kallt. Precis som att människor låter bli att vädra i minusgrader.

Så kom äntligen dagen då det blev tillräckligt varmt igen för att göra en snabbtitt. Lever de? Har de foder? En biodlarkollega i närheten har i år tappat sex av tretton samhällen varav fyra under mars månad, så det här kunde bli blodigt. Dör bina kan man göra avläggare, binäringens svar på sticklingar, men då kan man troligen glömma honungsproduktion det året, så det handlar om mycket pengar om de inte är vid liv.


Herren ger ...

Hej flickor! Fullt surr i alla fyra, även den som verkat död hela vintern. Socker hade de också. En av kuporna fick en honungsram, men antagligen helt i onödan. Grejen är att jag inte vill lyfta mer än en ram för att förvissa mig. Det är viktigt att det går snabbt och inte alls säkert att de bin som flyger ut nu överlever.

Något jag däremot gör på varje kupa är att byta ut bibotten, ställningen under den nedersta lådan. Där ligger vaxrester som skakat ner under vintern, men framförallt drivor av bin som gett sitt liv för att så många som möjligt av deras systrar ska överleva.


… Och herren tar.

På sommaren lever de flesta bin inte mer än några veckor eftersom de sliter ut vingarna. De bin som är kvar nu har hängt med sedan augusti-september, men många tusen kom inte så långt utan begravs i en sopsäck. Låter man dem ligga kvar eller häller ut dem på marken utanför kupan ökar risken för sjukdomar.

Trist för dem, kan tyckas, men bin är inte så individuella av sig. Det viktiga är att drottningen och samhället i stort överlever. Efter tio sekunders snabbcheck vet jag inte riktigt hur de mår, men hoppas få göra en riktig inspektion inom några veckor. Det är i alla fall väldigt kul att alla samhällen överlevt vintern.

10 kommentarer:

  1. Kul, hoppas de kommer igång ordentligt alla. Kollar man igenom skräpet på botten efter tecken på kvalster eller liknande? Var det fler döda i kupan som verkat död?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag slänger skräpet. Det är för mycket att gå igenom. Däremot räknade jag nedfallna kvalster efter behandlingen i december. Då hade alla kupor låga tal, men det är inte helt lätt att veta om det beror på att bina är relativt fria från kvalster eller om samhället är allmänt svagt.

      Jag tyckte inte att det var fler döda i den svaga kupan, men det måste det nästan ha varit för jag upplevde inte att den var mycket svagare än övriga vid invintringen i höstas.

      Radera
  2. Tur eller skicklighet? Jag gissar pa det sista, eftersom jag förstar att du är väldigt paläst och har lyssnat pa de mer erfarna. Man skulle önska att den där solidariteten fanns lite mer av ocksa i det mänskliga släktet.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt många faktorer som spelar in, allt från drottningens gener till väder och foder. Hade de skickligaste biodlarna fått flest överlevande samhällen hade åtminstone tre av mina fyra dött. För visst läser jag på och lyssnar på andra, men jag är nybörjare som gör många nybörjarfel.

      Biodlaren som tappat 6 av 13 har hållit på i drygt 50 år. Jag fick hem mina första samhällen i april 2022.

      Ja, vi har absolut mycket att lära av bina, särskilt i krissituationer. Kommer det in en geting i kupan börjar inte bina diskutera värdegrund. De fördelar arbetet och står på tills krisen är avvärjd.

      Radera
  3. Skojigt att höra att vintern klarats bra! Man får gratulera oavsett tur eller skicklighet!
    Slutar aldrig förvånas över hur mycket man bör lära och kunna för att vara en fullfjädrad biskötare, och jag får skämmas mer o mer för min tro att det kunde vara något att testa och sköta med ena armbågen. :-)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fullfjädrad blir man nog aldrig. Samtidigt tycker jag att det är lite av charmen.

      Radera
  4. Igår satt jag utanför huset i solen med en kopp kaffe och mådde förträffligt. Plötsligt kom det ett bi surrande i huvudhöjd på mig och hovrade framför mitt ansikte. Det är möjligt att jag inbillade mig men mitt intryck var att biet var lite besviket på både utbud och temperatur. Jag gjorde ett mindre lyckat försök att förklara att det finns snödroppar på andra sidan huset men icke. Kanske flög biet hem igen och bad alla i den vibrerande bollen att vänta lite till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är dålig reklam både för bin och biodlare, men jag hoppas ändå att hon hann hem igen.

      Det där är ett gott skäl till att stanna i kupan då, det finns nästan ingenting att äta. Ett par snödroppar eller tussilagos räcker ingen vart.

      Radera