måndag 24 april 2023

Att jobba i det lilla

Regeringen fick skit när den röstade bort plastpåseskatten, för att de inte kommit till skott med viktigare frågor. Jag får skit när jag bloggar om något obetydligt för ”Det finns ju så mycket större problem”. Det kan så vara, men även om det pågår krig i världen måste man väl få klaga på exempelvis en orättvis avgift. Det finns alltid något större att ta tag i, men tar man inte ens tag i det lilla händer ingenting.

Psykologiprofessorn Jordan B Peterson skrev en bok där han bl a uppmanade sina läsare att för bättre självkänsla bädda sin säng och räta på ryggen. Det har han hånats för av människor som vägrade förstå, men jag tror på idén även om det låter banalt ryckt ur sitt sammanhang. Någonstans måste man börja och allt ingår i helheten.

Samma sak med privatekonomi. Böj dig ner efter en enkrona (och även om den skulle komma i form av en pantburk). Det gör dig inte ekonomiskt oberoende, men alla ekonomier är uppbyggda av enkronor. Jag har nu gjort ett nytt ryck med försäljning av gammalt skräp: möbler, porslin, prydnader, husgeråd... Alla med det gemensamt att de borde betinga ett värde för någon, men inte för mig.

Lägsta försäljningspriset hittills i år var 150 kr, och då var jag ändå tvungen att packa varan och lämna in den på Postens utlämningsställe. Man kan absolut argumentera för att jag inte blir rik på detta, men jag tror att det är viktigt tänka ”många bäckar små” och inte strunta i små inkomster och utgifter.

Dagar när min börsdepå stiger eller sjunker med hundratusen kan det förvisso kännas futtigt att försöka sälja ett bord för 400 kr, men börsrörelsen hade hänt oavsett om jag tänkt på det den dagen. De 400 kronorna (och en tom kvadratmeter till annat) hade jag däremot inte fått utan att engagera mig, i det lilla.

15 kommentarer:

  1. Och nu får vi in en expertkommentar från Nisse i Hökarängen: "Men tänk på vilka alternativintäkter du skulle kunna dra in istället för att lägga ner tid på annonsering, packa varan och gå till posten med den."

    Nisse i Hökarängen är för övrigt känd för att aldrig se på tv, gå på toaletten eller läsa tidningen på nätet. Varje vaken minut ska vara maximalt inkomstbringande, skitsamma med att det finns fördelar att sälja saker man inte behöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om nu Nisse är så framgångsrik är det märkligt att jag aldrig hört talas om honom ;-)

      Radera
    2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Nisse_i_Hökarängen

      Radera
  2. Det låter som en sund inställning. Jag håller på med listor och påminnelser av olika slag för att inte låta smågrejor falla mellan stolarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör jag med. Särskilt smågrejorna, men även stora. Annars blir jag nervös att jag glömmer något, och det vore ju helt i onödan.

      Radera
    2. Hörde något i stil med att om man bara kan lita på sina listor till 99 % så kan man inte lita på dem alls. Så att ha med både stora och små saker är nog det bästa.

      Radera
  3. Ett mycket bra inlägg.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  4. Såg en studie om (flera genom åren) "att man ler gör dig lyckligare". Tydligen kan man lura hjärnan till lycka genom att "klistra på" ett leende, dvs dra upp mungiporna i ett konstlat grin. Lite a la the Joker. Hjärnan bryr sig inte om anledningen till att mungiporna är upphissade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad hände med skratterapi, är det en grej fortfarande? Tyckte att det snackades mycket om det för tio år sedan.

      Radera
  5. Jag har gjort samma sak och salt en flossamatta, fast jag tror jag förlorade pa affären eftersom jag latit kemtvätta den innan. Tanken var att ha den igen, men den blev liggande i källaren i fem ar. Salde ocksa en golvfläkt, den viftade bara runt den varma luften utan att kyla (pa sommaren alltsa). Dessutom salde jag en skinnfatölj fran Ikea, som jag inte längre hade plats för. Läste senare att just den modellen fran 90-talet fatt en revival och hade gatt upp i pris. Jaja, kanske i Sverige men inte här.
    Inga stora pengar alltsa, men att bli av med grejer är ocksa värt nagot och förhoppningsvis blev de nya ägarna nöjda.
    Nagra saker har jag ocksa skänkt bort, en mindre liggplats för katter till ett katthem samt ett monsterstort katträd (köpt billigt pa nätet) av taskig kvalitet till en tjej som behövde det till sina katter sa att de skulle kunna klättra ut genom fönstret.
    I gengäld har jag hittat användbara grejer pa gatan alldeles gratis. En skohylla i metall, tva stora tvättkorgar i plast samt en stor vas som används som skräpkorg.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag sålt mattor har jag tvättat dem i badkaret med såpa och borste. Ett jävla slit, men billigare.

      Och visst är det en vinst att bli av med grejer man inte vill ha. De står ju bara och tar plats och bidrar till oordning i största allmänhet.

      Radera
  6. Jag har tappat bort en strumpa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.youtube.com/watch?v=42YVJ-W303o

      Radera