onsdag 12 april 2023

Tantrånare

Jag sa upp mig från jobbet som kontorschef för att bli ståuppkomiker. Det kändes ganska radikalt, men jag fick egentligen mer användning av ekonomistudierna i rollen som företagare än jag hade haft som kontorsanställd, så det var kanske inte så vilt som jag själv tyckte då. Och jag är inte ensam. Jag ser och hör talas om människor som ska byta yrkesbana, men efter några år är de tillbaka där de började eller åtminstone så nära att man undrar varför de överhuvudtaget försökte.


Skomakare? Nej, nu är jag skodonstekniker.

Då är det bra om man håller på med något intressant, lönsamt eller i alla fall lagligt, och inte som Bonnie Gooch, 78-årig bankrånare. Första gången hon dömdes för bankrån var 1977, så här snackar vi om lång och trogen tjänst.

Jag vet inte vad hon fick för straff den gången, men senast hon åkte dit, 2020, fick hon villkorlig dom och övervakning. Med ett mer rimligt straff då hade hon väl knappast varit ute nu, men tydligen är inte USA alltid de hårda domarnas land. Kanske hjälper det att vara en tant på 75+.


Låt oss alla dra nytta av Bonnies karriär, även om inte hon har gjort det. Det är smart att då och då utvärdera om man är på väg åt rätt håll jobbmässigt. Jag tror att det är alldeles för få som gör det. T ex de som vantrivs med sitt jobb och ändå inte försöker byta, som får en klump i magen varje söndagskväll för att det snart är dags för en ny själsdödande arbetsvecka, eller människor med förslitningsskador som funderar över hur de ska kunna fortsätta med exakt det jobb som gett dem problemen istället för att släppa taget och leta nytt.

Bli inte som Bonnie! Tänk nytt, gör annorlunda. Livet är för kort för att råna banker, men också för att råna sig själv på en meningsfull tillvaro.

30 kommentarer:

  1. Där tror jag lönen spelar stor roll. Många ”väljer” nog att fortsätta vantrivas istället för att våga prova något annat med lägre lön. För vissa verkar möjligheten att få gnälla och klaga på jobbet också vara viktig, om man skulle trivas vad skulle man då prata om?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lönen blir extremt viktig om man inrättar sitt liv på ett sådant sätt att man behöver (eller åtminstone tror det) 98+ procent av sin nuvarande lön för att gå runt.

      Radera
    2. Är inte det den gyllene buren som fru EB skriver om?

      Radera
  2. Byter nog upp mig från programmerare börjar om med en ny karriär som rentier om några år.

    Och det är ju nästan som att vara bankrånare om man ska tro vissa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vissa kretsar kommer du nog anses lägre stående än bankrånare.

      Radera
  3. Ja, men jag kan bara instämma. Har massor av medarbetare omkring mig som klagar och gnäller dagarna i ända. Ibland till den graden att de motarbetar och jävlas med det företag som försörjer dom och har så gjort länge.

    Men absolut, jag kan ha stor förståelse för att det inte är så "bara" att hoppa av och göra ngt annat när man (som du skriver) använder upp varenda smula av lönen. Bland annat på dyr hämtmat varenda jävla dag.

    Jag har bytt jobb några gånger och hoppat på utbildningar. Största orsaken eftersom jag började bli less och ville testa ngt annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det tråkigt med såna medarbetare som har den inställningen som till slut gör att de är en del av problemet. Vet en läkare som vantrivs i sin profession som har svårt att ta sig loss och göra annat eftersom lönen är så pass hög och utbildningen lång, då kan det svida!
      Om jag går till mig själv så har jag alltid lämnat och gått vidare till annat om jag inte trivts.

      Radera
    2. Ja, det gagnar ju varken dem själva eller någon annan.

      Radera
  4. Så när skulle du säga att man man är för gammal för att slå in på ny bana, Sparo? Kan man ens göra det vid 50-55? Sverige är ju ganska åldersfixerat om man säger så, trots att ingen vill kännas vid det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är 51 och gör nya saker hela tiden. Jag vet inte om det finns någon övre gräns, men man börjar väl inte plugga till läkare när man är 60.

      Radera
  5. Alla, även jag, har ju den möjligheten att driva egen låda. Men mentalitet och omständigheter gör att det passar vissa bättre, utan att skylla ifrån mig.

    Jag är 51 jag med och älskar att ge mig på nya saker som gamla erfarenheter o kunskaper ändå kan ha bäring kring vad gäller arbetslivet.

    Konstaterar att ålder och erfarenhet ej nödvändigtvis är någon fördel när jag söker snittvis runt dussinet jobb/mån.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det behöver man väl inte be om ursäkt för. Vill man inte driva eget ska man nog låta bli, annars blir det för trist. Inte minst i deklarationstider :-(

      Radera
  6. Har haft jobb som i längden var enformiga, men där kollegorna vägde upp (tänk kollegor som ger en skrattattacker så man gråter). Jag tillhör dem som är trygghetstörstande när det gäller fast jobb (för att slippa vara beroende av andra), men på olika sätt har personer uppmärksammat och gett mig möjlighet till karriärsbyte, vilket jag såklart är glad att jag gjorde såhär i efterhand. Lite go with the flow vilket märkligt nog har visat sig vara en bra strategi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det är så märkligt. Min känsla är att det funkar lite som i kärlekslivet, att ju mindre intresserad man är, desto mer intressant blir man.

      Radera
    2. Intressant liknelse, du kan faktiskt ha rätt :D

      Radera
    3. Ja, fast för egen del passar jag inte in i mönstret. Jag har varken tid eller någon större lust med kärleksliv nu, men inte knackar kvinnfolken på för det :-)

      Radera
    4. Iof inte så konstigt, du är nyemigrerad och bor på landsbygden till på köpet. Inget kvinnofolk vet ju ens var dom ska knacka på :D

      Radera
    5. Kvinnfolk i min ålder har i regel knackat klart. Men ja' ä'nt bitter...

      Radera
  7. Från det ena det ena till det andra - plastkasseskatten ska tas bort. Det finns hopp för Sverige!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kräver nog lite mer av en regering än att de ska genomför en av sina föresatser (ett drygt år efter valet), men visst är det ett steg i rätt riktning.

      Radera
  8. Kanonbra, Sverige har ju redan missat miljö/klimat-malen som sattes upp sa varför inte ta steget vidare och säga som regeringen, vi skiter i det, och alla andra kan ta ansvar. Fortsätt ni svenskar att köpa skit fran Kina, men ge fan i att dumpa det i andra länder.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om svenskarna tog kollektivt självmord idag skulle CO2-utsläppen (livets gas) och alla andra kurvor inte ens få ett hack i sig.

      Radera
    2. Nästan sant, sa varför brakar svenskar om oviktiga saker? Det är nog sa att ingen svälter (oavsett vad tidningarna skriver), bor i ett land som inte pa arhundraden varit i krig, lever i ett mer eller mindre demokratiskt land där alla far säga sitt, där man har möjlighet till utbildning och en natur som är gratis. Varför gnälls det sa mycket?
      /Annika

      Radera
    3. Mycket av det där upplever jag som betydligt större problem än klimatet (där merparten inte har med mänskligheten att göra och nästan inget med svenskarna). Det finns väl alla skäl att gnälla över exempelvis dålig utbildning och annan skattefinansierad och tämligen utebliven service.

      Och varför ska man inte få gnälla på det? För att den svenska påverkan på havsnivån på Maldiverna är obefintlig? Fast det blir ju ett problem för svenskarna ifall de ska tvångsbeskattas för att de använder plastpåsar, som för övrigt enligt all expertis är ett bättre miljömässigt alternativ än såväl pappers- som tygkassar.

      Radera
  9. Konstaterar bara fakta, att om man dror över hela Sverige med en gigantisk bulldozer och utplånar allt liv, inklusive människor, lämnande bara en grushög så minskar vi den heliga CO2-halten med 0.5% globalt vilket är hur man måste tänka vag gäller klimat. Expansiva länder som Kina o dylikt fångar upp sänkningen på ett par år.

    Däremot värnar jag jag miljön, men jag är heligt allergisk mot att "Miljö och Klimat" nu enl vänstern och de gröna är ett och samma!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade gissat på en lägre siffra än 0,5 procent, men å andra sidan är den ju hypotetisk eftersom det antagligen inte kommer en bulldozer imorgon.

      Jag håller med dig. Värnar också gärna miljön, men så länge vi har lägre CO2-halt än på dinosauriernas tid vägrar jag att tro att den är anmärkningsvärt hög för att svenskar köper plastpåsar. Med det sagt tycker jag ändå att det är dumt, jag slutade köpa plastpåsar två decennier innan plastskatten.

      Radera
    2. Du har så rätt Sparo, jag plockade siffran ur hatten. 0,2 procent är det korrekta. :-)

      Som kuriosa köpte jag hem 1000 plastkassar från Kina för 0,32 kr/st när plastpåseskatten skulle införas. Kneejerk-reactions hos styret ger kneejerk-reactions för mig...
      /JB

      /JB

      Radera
    3. 1000 plastkassar lär räcka ett tag, men själv håller jag mig till gratisalternativ. För mig är plastpåsar lite som bläckpennor. Jag använder dem varenda dag, men jag köper dem aldrig, de bara har man.

      Radera
    4. Köper aldrig plastkassar, sopsorterar och använder plastpåsarna som mina matvaror förpackas i som t ex morötter. Undviker plast i möjlig mån eftersom det i stort sett inte försvinner utan stannar kvar i naturen och står för mycket nedskräpning av hav och stränder i världen och här.

      Radera
    5. Jag gör som du, men svenska soppåsar i plast exporteras inte till Indien så att de ska dumpa dem i Ganges, de eldas och återvinns till fjärrvärme.

      Radera