Hyrpersonal inom
vården har diskuterats länge. Jag har kommenterat det tidigare och de flesta har åsikter även om vi inte har hela bilden klar för
oss.
Läsaren Alexander uppmärksammade mig på ett nytt inlägg i debatten, denna gång från Aftonbladet. Men det är väl en nyhetstidning vars journalister ska redovisa fakta och nyheter, inte göra partsinlagor, kanske någon tänker. Det tåget hade definitivt lämnat perrongen långt innan tidningens åsiktsmaskin Natalia Kazmierska tog sig an ämnet vårdkostnader på sitt sedvanliga vis:
”Det här är pengar som kommer ifrån skattebetalare i t ex Norrland och som hamnar på ett kontor på Stureplan.”
Här levde jag i villfarelsen att
utmaningen ligger i att få pengarna att räcka till god vård, men
så förklarade Kazmierska att problemet är att det finns
skattebetalare i Norrland och företagare med kontor på Östermalm.
Björn Örås, en av företagarna hon försöker ställa mot väggen, säger att hans hyrläkare är väl investerade skattepengar, att
hans verksamhet ökar effektiviseringen och att kostnaden för inhyrd
personal är en liten kostnad i det stora hela.
Stämmer det? Det är vad jag vill
veta, men det får vi inte i detta reportage. Istället får vi veta
att Örås är delägare i ett slott, har en stor våning på
Östermalm och kör en Porsche, att en av branschkollegorna har en
handväska för 19000 kr och en annan har en villa på Lidingö värd
22 miljoner. Relevans?
Om Kazmierska försökt slå hål på
Örås påståenden och misslyckats eller om hon är för lat eller
helt enkelt för korkad för att gräva längre än till
taxeringskalendern vet jag inte, men det är inte heller viktigt. Det
viktiga är ifall hyrpersonal i vården är en bra idé. Om det inte är
det beror det för övrigt inte på Porscheåkande riskkapitalister
utan på regionpolitikerna.
Hyrpersonal i vården som inte används för att kapa toppar utan för att ersätta fasta tjänster man inte lyckas tillsätta är ett stort slöseri som dessutom ger minskad vårdkvalitet.
SvaraRaderaDet borde det vara, men det är ju i så fall sjukhusledningens fel.
RaderaÅ andra sidan har det i dagarna (som varje år) pratats om att man ger sjukhuspersonal upp till hundratusen kronor för att flytta sin semester från mitt i sommaren. Det låter som en kostnad sådana här företag borde kunna hjälpa till med att få bort.
Gustav - Ger det verkligen minskad kvalitet med inhyrd personal? Vad jag vet så är dessa personer precis lika utbildade som alla andra med samma tjänst, och oftast mer erfarna. Varför skulle det bli sämre kvalitet med en erfaren sjuksköterska som slipper sitta otaliga timmar på veckomöten, planeringsmöten, lära-känna-varandramöten och andra slösa-på-tidenmöten än med den ordinarie personalen som av någon anledning inte är där?
RaderaDet är ju helt klart ett systemfel när en läkare åker till en annan region för att vikariera och konstaterar att patienten också har åkt till denna region för att det inte finns vårdplatser på hemmaplan.
Spargrisen
Jag tänker att det är rätt praktiskt om man kan få komma till samma läkare varje gång, som har historiken klar för sig. Det kan spricka med inhyrd personal som jobbar några veckor åt gången. Med det sagt är man inte garanterad att få en återkommande eller ens engagerad läkare bara för att de jobbar där under en längre period.
RaderaArbetat som läkare på hälsocentral 31 år i Norrland, 26 år som fast anställd, 5 år som hyrläkare .Nu FIRE sedan några år. Orkar inte svara på eventuella kommentarer. Ska försöka förklara kort. Jobbet var för stressigt inga kollegor orkade arbeta heltid de gick ner på deltid.Inget gehör hos arbetsgivaren under alla år. Arbetsgivaren ändrade aldrig de stressiga arbetsförhållandena vi fick ”bara” högre lön . När man varit höginkomsttagare hela livet och man skattar bort det mesta betyder det inte så mycket , hälsan blir viktigare ju äldre man blir. Som hyrläkare kunde jag själv bestämma när jag skulle vara ledig ! Arbetade 26 veckor/ år. Tänk att vara ledig jul/ nyår första gången på 26 år ! Jag kunde också spara pengar i mitt AB och ta ut ” låg ” lön under flera år. Arbetade som sk långtids stafett dvs på samma arbetsplats under flera år . Och då har man ju kontinuiteten med personal och patienter, har mer arbetsuppgifter än de ordinarie , är aldrig på möten etc så det är värt jättemycket för arbetsgivaren och det är de medvetna om. Blir inte så mycket dyrare för arbetsgivaren än ordinarie. Man har ju ingen semesterersättning ej rätt till sjuklön, inga tjänstepensionsavsättningar. Läkare som kommer någon enstaka vecka är inte lika värdefullt men man försöker alltid få tag i de som kan komma flera veckor/ månader / år. / C
SvaraRaderaLåter som att cheferna i vården har förbättringspotential.
RaderaHej!Det finns väldigt mycket som behöver förändras i det svenska samhället där vården är ett väldigt tydligt exempel på att det är mestadels inkompetenta personer som bestämmer inom vården punkt slut.Har man inte drivit ett eget lönsamt företag i en bransch med låga vinstmarginaler så vet man inte hur verkligheten ser ut för en stor del av befolkningen och för en stor del av företagen i Sverige. Jag har skrivit det tidigare och det är att Sverige och den svenska befolkningen skulle behöva ha mig som en snäll "DIKTATOR"!! Jag hade sett till att HELA SVERIGE HADE BLOMSTRAT och ÖKAT VÄLSTÅNDET FÖR HELA DEN SVENSKA BEFOLKNINGEN OAVSETT OM DE HADE VARIT FATTIGA, RIKA ELLER NÅGONTING MITTEMELLAN.Nåja, jag anser mig sedan ganska nyligen även vara ekonomiskt oberoende då jag inte längre har något behov av att få någon pension från samhället när jag fyller 64 år om lite drygt 6 år.Jag har äntligen "knäckt koderna" för hur jag skall tjäna VÄLDIGT MYCKET PENGAR PÅ MINA PENGAR PÅ BÖRSEN så jag borde vara en lämplig kandidat att styra Sverige då jag även har en större livserfarenhet än de flesta andra i Sverige.Jag har arbetat som anställd hos ett flertal olika arbetsgivare, jag drev i ca 21 år ett eget väldigt lönsamt företag i en bransch med låga vinstmarginaler, jag har missbrukat alkohol 24/7 under långa perioder, jag har varit långtidssjukskriven vid några tillfällen, jag har även var långtidsarbetslös vid några tillfällen och jag har en hel del annan livserfarenhet utöver ovan nämnda.Jag vet att det är VÄLDIGT fult att tjäna mycket pengar i Sverige så därför håller jag en låg profil bland mina vänner, bekanta, släktingar, grannar och inför de övriga människorna i det svenska samhället.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaSluta spamma i diverse forum
RaderaDet behövs olika kompetenser på arbetsmarknaden och bara för att man inte drivit ett eget lönsamt företag betyder det inte att man är inkompetent.
RaderaMen Aftonbladet och Expressen har väl aldrig räknats som seriösa? Jag har alltid sett dem som sensationsblaskor eller mest till för underhållning.
SvaraRaderaTyvärr går ju all media och värst av allt även politiken åt samma håll. Det som gäller idag verkar mest vara one- liners och kortsiktig ’vinst’ i form av likes.
Sjukvården är ett (av fler) sorgliga kapitel där arbetsvillkoren för de som jobbar med kärnverksamheten behöver bli lika bra som exempelvis alla administratörer inom den sektorn.
Tycker också att den sk sakfrågan är hur vi ska få så mycket och bra vård som möjligt för våra skattepengar. Där ogillar jag att mina skattepengar går till riskkapitalister men skyller det inte på dem utan på de politiker oavsett parti som förvaltar våra skattemedel.
/Annette
Förvisso, men jag tycker ändå att detta var ett lågvattenmärke för Aftonbladet.
RaderaJag får också en känsla av att alldeles för lite av verksamheten inriktas på att bota sjuka. Jag minns en vårdcentral jag hade där man först kom till ett väntrum med en reception och när man var färdig där skickades man vidare till nästa väntrum med en ny reception med ytterligare ett par anställda. Det var ingen stor anläggning, så jag misstänker att uppemot hälften av personalstyrkan satt i receptioner.
Min fru jobbar idag som anställd sjuksköterska, 8 års erfarenhet. Regionen vi bor i har i princip ingen hyrpersonal, tack vare Linnéuniversitetet och BTH som pumpar ut nyexade syrror varje år, som gladeligen tar ett jobb här.
SvaraRaderaOm min fru fick välja, att få 65000 kr i månaden brutto + tjänstepension och andra förmåner, jobba 4 dagar i veckan, slippa alla interna möten och tjafs och endast fokusera på vård, eller 32000 kr i månaden, jobba 5 dagar i veckan, tvingas vara med på interna möten, förbättringsprocesser som inte leder någon vart och en obeflintlig löneutveckling... vad hade hon valt tror ni? Nu är vi inte direkt flyttbara så vi får ta vad som erbjuds, men det är ren och skär skam att regionen inte satsar på vettiga löner på vårdpersonalen. Pengarna finns där uppenbarligen, men problemet är att de inte satsar och att ingen vill jobba under sådana undermåliga arbetsförhållanden. Regioner och kommuner är dåliga arbetsgivare helt enkelt.
Jag vet hur jag hade valt :-)
RaderaProblemet med hyrpersonal är såklart att de är nyrare än ordinare personal. Skälet till att det sker är för att vi behöver vård i hela landet och att vissa orter har svårt att loka till sig all den kompetens som behövs. Detkanske inte finns en specialiserad överläkare inom just det i området i Jämtland. Man kanske inte kan skicka patienten till ett annat sjukhus med det humankapitalet för där nyttjas operationsrummen till max. Då är det ju bättre och er lönsamt att skicka upp en hyrläkare för att operera i Jämtland. Der handlar ju om hur vi fördelar resurerna. Är det bättre om det blir dyrare så länge inget hamnar i privata aktörers händer?
SvaraRaderaJag har aldrig kunnat förstå hatet mot hyrpersonal när man verkar tolerera städ, lokaler, material, kurs/ konferens, kaffe och allt annat från privata aktörer förutom hyr, då ser såsse-zombien rött. Alla andra välfärdspengar som hamnar hos privata aktörer är OK :)
Fast jag tycker att det verkar som att det finns rätt mycket hyrpersonal som jobbar i Stockholm, så det är inte bara i glesbygd.
RaderaDet undrar jag också över kritiken mot privata aktörer i vården och skolan (som mycket väl kan vara berättigad), att dessa kritiker aldrig har ett ont ord att säga om ett privat städföretag som städar skolor eller privatägda flyktingförläggningar.
Grejen är att om en region t ex lägger ut städning på privata aktörer så har jag aldrig hört talas om att en del av samma arbete utförs av direktanställda med sämre villkor (det bäddar för klagomål).Det är inte oviktigt att hyrpersonal kommer och går och dessutom får högre löner än fast- eller direktanställda. Det har inget med partitillhörighet att göra (tror knappast alla röstar på samma parti) utan om dåliga arbetsvillkor.
RaderaSedan eftersom det är skattemedel bryr jag mig för egen del om att en allt större del pengar går till folk som inte gör själva jobbet. För mig är det ingen skillnad vare sig det är sjukvård, skola eller andra verksamheter. Inom hälso- och sjukvård är det administration och kringkostnader som drar iväg och fortsätter dra åt fel håll.
/Annette
Det där med olika villkor tror jag handlar om tillgång, efterfrågan och var man befinner sig i näringskedjan. Som tillfälligt anställd är det ofta arbetstagarens marknad, man drar när det inte passar, medan de fast anställda antagligen kommer stanna nästan oavsett vad de utsätts för.
RaderaDet finns väl tydlig statistik som visar att varje anställd i svensk vård lägger betydligt mindre tid på patienter än vad vårdpersonal i andra länder gör. Sverige lyckas så klart administrera sönder verksamheten :-(
Stockholm har hyr och är såklart inte hyr men det kan ju bero på att man behöver ge vård till ett stort befolkningsunderlag, även de socialdemokratiskt utsatta områden som inte jobbar. Enligt SKR verkar det även som om den högre vårdcentraldensiteten i storstäder leder till att fler nyttjar vård i större utsträckning jämfört med mindre orter.
SvaraRaderaAnette
Att skrika om vinster i välfärd är ju ändå typiskt rött eller hur? Fast de s-styrda kommunern var glada i SBBs ockermodell trots att det var vinster på skattemedel och fanns billigare alternativ. Ingen region vill ju betala för dyr hyrpersonal om man kan undvika det men om du bedriver en akutverksamhet eller har fasta driftkostnader på miljoner inom specialiserad vård så är du ju bättre att ta in en dyr hyris än att hålla stängt. Det hade ju varit ännu värre för våra skattemedel. Det är ju lite mer nyanserat än vad den politiska debatten ger sken av. Om de röda får igenom sina krav på förkortad arbetstid nästa val kommer det behövas mer personal för fler pass och då kommer behovet av hyr öka...
Svårt att veta vad som är hönan och ägget, om stockholmare går till vården oftare för att de kan eller om människor i en större stad klemats bort mer (på gruppnivå alltså).
RaderaOch jo, nog tycker jag att vänsterpolitiker och deras anhängare snackar mer om vinster i välfärden. Sedan är det inte alla som lever som de lär.
Kattniss
RaderaVi pratar visst förbi varann. Javisst skriker Aftonbladets skribent men det är just det inlägget ifrågasätter. Det viktiga är ju att vården fungerar och att våra skattemedel används till det de är avsedda för - i det här fallet vård istället för administration (kvittar om det är region eller bemanningsföretag).
Sedan tänkte jag enbart på sjukvårdspersonalen och deras klagomål (inte en journalists gnäll) som handlar om arbetsvillkor inte om politisk färg.
Det är många faktorer som inverkat och inverkar på dagens situation.
God kväll!
/Annette
’Folk’ vilka det nu är verkar uppsöka vård snabbare idag. När jag följt andra till akuten de senaste åren har jag varje gång hört konversationer i båsen bredvid som säger mig att det besöket kunde ha väntat till nästa dag eller vecka.
RaderaKanske är det så att vi blivit ’bortskämda’ och därmed mer krävande. Jag jämför med skolmaten. När jag började skolan var föräldrar glada över den fria skollunchen, när mina yngre barn gick i skolan gnällde deras föräldrar (!) på skolmaten och idag går väl alla skolbarn till närmaste snabbmatskedja. Det kanske är dags att skrota gratis lunch i skolan.
/Annette
Jag har en känsla av att tidsbokning hos husläkaren är snudd på omöjligt att få till, att man får räkna med att vänta flera veckor. Då återstår bara akuten, trots att det kan vara helt fel ställe att gå till.
RaderaTänk dig ett privat företag där cheferna är så dåliga, och lönen så usel, så att ingen vill jobba under de förhållandena. Men där ledningen istället ägnade tid åt att argumentera för förbud mot konkurrenter. Skulle det fungera länge? Men inom det offentliga är detta ett full normalt händelseförlopp. Och ja, varför inte, då folk uppenbarligen står i kö för att fortsätta rösta på mer av vansinnet.
SvaraRaderaMvh Investeraren
Svårt att jämföra offentlig vård med ett privat företag vilket som helst. På samhällsnivå tjänar man inte på att folk blir sjuka.
RaderaDärmed inte sagt att man inte kan se och lära av privata aktörer.
Investeraren är något på spåret här. En (många?) arbetsgivare där personalen vantrivs och slutar men som har produktionskrav tvingas naturligtvis ta in vikarier. Ibland från en egen pool, ibland på en öppen marknad där givetvis hyrbolag finns. I runda tal kostar hyrpersonal det dubbla men då arbetsgivaren inte behöver betala semester, fortbildning, fackliga möten etc. så kan det med en duktig erfaren hyrperson ändå bli ett nollsummespel. Med en oerfaren eller inkompetent person givetvis ingen vinst, varken nu eller längre fram.
RaderaNu till det ideologiska. Det finns en grundmurad bild av hyrpersonal som något dåligt hos ledande personer i många av Sveriges Regioner. Det har gått så långt att regionernas (illegala) samarbetsorgan (utan möjlighet till insyn) SKL har hittat på regler för att försvåra för den "fria" marknaden.
Steg 1: genom att hitta på gemensamma löner för alla regioner ska inte någon region kunna bjuda över någon annan (utbud-efterfråge-sambandet sätts ur spel).
Steg 2: hitta på att en arbetstagare inte får bo i samma region som den tar ett uppdrag (fri rörlighet sätts ur spel).
Steg 3: sänk ersättningarna under perioder när behoven är som störst (maximera gapet mellan utbud och efterfrågan) och hoppas att det går vägen.
Givetvis tror politikerna och deras spinndoktorer på åtgärderna. Om det inte går att tjäna mera pengar i någon annan region kommer personalen att stanna kvar i vår. Om vi ser till att alla som bor i vår region inte får ta hyruppdrag så kommer de istället att rusa till de underbetalda fasta tjänster med usel arbetsmiljö som vi för närvarande inte lyckats tillsätta. Nu inför sommaren är behoven större än någonsin, vi är givetvis för sent ute (som vanligt) då ledningen inte kunde enas om någon extra ersättning/bonus för de som tar extrapass i sommar. Förresten, en ny lag har i år gjort tidigare års upplägg - där fast anställda kunnat ta dubbla pass för att täcka upp - nu är stängt förbjudet med risk om vite. Fast förresten, om vi gör hyrvillkoren ännu mer oattraktiva kommer vi tvinga alla sommarlediga att ta ett sommarvikariat hos oss istället. HR får i uppgift att sänka ersättning med 30%.
Det har genom åren gått från att - vi ska inte ta in några vikarier (till ordinarie låga löner fast ännu lägre eftersom det är vad tillfällig personal erbjuds fast det borde varit tvärtom) trots att det funnits - personalen får ta ut sin semester i september istället till - hjälp, sommaren börjar om en vecka, det finns ingen hyrpersonal oavsett vad vi är villiga att betala...
En historisk anekdot: på ett mindre icke-namngivet sjukhus i Mellansverige fanns det ett mycket stort antal vakanta pass på akutmottagningen bara dagar innan sommarschemat skulle gå i drift. Ledningen hade helt kallt förhärdat; vi ger inte en krona extra i sommarersättning; personalen ska kunna ställa upp i alla fall. Under krismöte i sista stund beslöts om en liten extra ersättning - alla passen tillsattes på några timmar.
Det var på den tiden det gick att locka med småsmulor. Numera är det 5000 kr extra per pass eller en extra semestervecka för varje uppskjuten dito. Sommarbonus kallas det visst.
Den politiska devisen "om vi bara gör det tillräckligt krångligt kommer ingen att vilja arbeta som hyr och då får vi tillbaka vår personal" kommer aldrig att uppfyllas men många politiker försöker hålla skenet uppe.
Problemet är att det inte finns några extra resurser, grundbemanningen är ofta så slimmad att minsta sjukdom ställer till problem. Hur löser man då att 50% eller 30% av personalen är borta beroende på om man har två eller tre semesterperioder, speciellt om man inte "får" ta in vikarier?
/Bilmek
Mycket ideologi i grunden. Den har en plats, men kanske inte på arbetsplatser, där gäller det att få verksamheter att funka.
RaderaOm man anställer en hyrläkare får man betala för en läkare och en riskkapitalist.
SvaraRaderaOm man anställer en läkare i det offentliga får man betala för en läkare, en kommunikatör, en HR-byråkrat, två politiker och ett konstverk.
Vad blir billigast för skattebetalarna...
Konstverket får de betala för ändå eftersom en procent av kostnaden för sjukhusets uppförande ska gå till konst som ingen mer än politikerna och konstnärerna själva ropat efter. Politiker får man också betala för eftersom politiker bestämt att politiker behövs ;-)
Radera