lördag 4 maj 2024

Vad får kommunerna för pengarna?

Gissningsvis i likhet med de flesta kan jag inte bedöma om tre miljarder på hyrpersonal hos kommunerna är anmärkningsvärt mycket, borde jobbas emot eller rentav är önskvärt. Det är en mångdubbling på några år, kranarna tycks öppna.

Det jag reagerar på är att majoriteten av kommunerna inte ens räknar på utgifterna. Det minsta man kan begära är väl att de som använder skattepengar regelbundet ska följa upp alla kostnader och hela tiden överväga de olika alternativen. Det gör jag ständigt med mina egna pengar och skulle göra det ännu mer om jag använde andras.

Jag har såklart ingen aning om det är bättre att hyra in personal i social- och hemtjänst än att anställa egen, men så länge pengarna inte räcker till precis allt man vill måste man räkna på det för att få så mycket som möjligt. Prioritera, effektivisera, optimera ...

Är det så enkelt att orsaken till att offentlig verksamhet ofta blir ofantlig verksamhet, men inte särskilt bra, är att man struntar lite grann i utgiftssidan så länge det finns pengar kvar? Och finns det inte pengar höjer man skatten för alternativet är att skolklasserna sväller och åldringarna svälter, och det är det ju ingen som vill. När det egentligen kanske hade räckt med att personer med offentligt budgetansvar då och då ställt sig frågan vi andra ställer: ”Vad fan får vi för pengarna?!

39 kommentarer:

 1. På skoj frågade jag ChatGPT varför kommuner är ekonomiskt ineffektiva. Fick svar i en punktuppställning.

  Kvaliten på svaret från ChatGPT var lite sisådär. Men punkt 4 tror jag är en springande punkt till usla resultat och i offentlig förvaltning. Jag skulle kalla det för liknöjdhet - det är någon annans ansvar.

  4. **Bristande incitament för effektivitet**: I vissa fall kan bristen på incitament för effektivitet leda till att kommunala tjänstemän och anställda inte känner sig motiverade att maximera resursanvändningen och minska onödiga kostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där hade den rätt. I många fall resulterar sparande av kommunens resurser till att man får mindre budget året därpå.

   Radera
  2. Det hände aldrig under mina drygt elva år med budgetansvar att jag fick mindre budget när jag lämnade överskott. Chanserna att få igenom nya äskanden när man behövde ökade istället.

   Radera
  3. Fint när det funkar.

   Radera
  4. Påminner om när jag pluggade och anordnade ett stort studentevenemang i staden. Utan att gå in på för mycket detaljer så sökte vi såklart sponsorer till evenemanget och ett av de återkommande sponsorerna var den lokala radiokanalen (Sveriges radio). Där kom man ofta med besked om sponsring i slutet av året och när beslutet var spikat så skulle fakturan skickas snabbt som attan för att pengarna skulle tas från det årets budget. Annars riskerade ju kanalen att gå under sin budget och då skulle de ju "förlora" pengar till nästa år..
   Är ett typ exempel på när man gör motsatt för att effektivisera sin verksamhet (även om den bästa effektiviseringen av SR är att lägga ner 95% av det).

   Radera
  5. Så den skattefinansierade organisationen Sveriges Radio sponsrade ett studentevenemang?! Nu tror jag att jag måste hyperventilera en stund.

   Radera
  6. Vi gör så att jag lägger artikeln här bara så du får läsa. Men du kanske borde trycka i dig lite tramadol först för att inte riskera livet tänker jag.. Skulle tippa på att de lägger många tusenlappar på sponsringen plus all arbetstid runtomkring det här.

   https://sverigesradio.se/artikel/p4-uppland-flotten-i-mal-nu-ar-vi-forsranda

   Radera
  7. Att de badar på arbetstid kan jag leva med, men det tycker jag att de borde kunna göra gratis.

   Radera
 2. Det verkar otroligt mycket enklare för tjänstemännen att spendera kattepengar gentemot att spendera sina egna pengar. Att införa tjänstemannanansvar där man faktiskt får stå till svars för dåliga avtal, slöseri med mera är ett incitament som heter duga.

  Sen väck med alla d-vla fallskärmar. Det är otroligt att folk som missköter sig eller är oönskade får betalt för att sluta. Det är inga små summor heller. Det borde vara förbjudet att "köpa ut" folk bara för att slippa dåliga nyheter.

  Offentlig upphandling är ett annat elände som borde göras om i grunden. Det är utmärkt för en leverantör att ljuga och få avtalet på lägsta pris, sen behöver man inte leverera allt man lovade att man hade.

  Sen ska vi inte ens börja tala om alla dessa "konstverk", kurser i att lära sig gå som ett troll eller vad man nu har hittat på. Lär tjänstemännen stava till "K Ä R N V E R K S A M H E T"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andras pengar verkar onekligen lättare att göra av med.

   Lustigt med tjänstemannaansvar. Nästan alla politiker säger att de vill införa det, men ingen gör det.

   Radera
  2. Vad exakt ska tjänstemannaansvaret innebära? Ska en tjänsteman straffas när den följer lagen eller när den gör något utfrån vad det politiska styret har beslutat? En inte helt ovanlig konfliktsituatiion. Hur ska ansvaret verkställas? Vem ska avgöra vad som omfattas i det enskilda fallet?

   Radera
  3. Det ska folket avgöra i en demokrati. Vem som ska avgöra det i Sverige återstår att se.

   Radera
  4. Pöbeldemokrati alltså?

   Radera
  5. Ja, om du likställer folket med pöbel, men då hoppas jag att du snarast söker dig från offentlig verksamhet. Alternativet är att politikerväldet ska kunna klanta till det hur mycket som helst, medvetet eller omedvetet, utan att ställas till svars. Jag tycker att det är sämre.

   Radera
  6. Du behöver vara mer konkret här Sparo. HUR ska folkets demokrati fungera tycker du?

   Radera
  7. Och som sagt, vad menar du KONKRET med tjänstemannaansvar och hur ska det implementeras?

   Vill du ha tjänstemannaansvar får man väl hoppas att du har åtminstone en idé om vad det är och hur det ska tillämpas.

   Radera
  8. Sparo tror inte på demokratin .Han tror mer på Putin och Trump än vad han tror på svenska politiker .det säger allt.

   Radera
  9. "Du behöver vara mer konkret här Sparo. HUR ska folkets demokrati fungera tycker du?"

   Hoppas att du inte jobbar som lärare ifall du undrar vad demokrati är. Jag är nog ändå inte rätt person för en grundkurs, det borde din lågstadielärare ha gett dig. Men okej, i en demokrati röstar folket fram sina representanter som sedan utför det folket gett dem mandat för.

   Lite samma vad tjänstemannaansvar beträffar. Det betyder att politiker och tjänstemän tvingas ta ansvar för sina handlingar, ungefär på samma sätt som alla andra ansvarar för sina arbetsinsatser på normala arbetsplatser.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Offentligt_%C3%A4mbete#Tj%C3%A4nstemannaansvar

   Radera
  10. Om nu tjänstemannaansvar är så komplicerat med vem som gjort vad och på vems order är det väl konstigt att det fungerar (någorlunda iallafall) i privat sektor? För ingen privatanställd kan räkna med fortsatt anställning om de bränner av företagets kassa på regnbågsfärgade enhörningsstatyer exempelvis. Eller köpa företag för närmare hundra miljarder, bara för att säga "oops I did it again" något år senare...

   Radera
  11. Så tänker jag med. Enda skälet att kräva en exakt beskrivning av hur det går till är rimligtvis för att man inte vill ha den utvecklingen och inte har några rimliga argument emot.

   Radera
  12. "Hur ska det genomföras?"

   Så du har alltså även idioter, eller förlåt politruker, som läsare? Ja, hur fan ska "ansvar" kunna förväntas av de i den ofantliga sektorn? Samma sak som alltid funnit och alltid kommer finnas i vinstdrivande företag. Inget konstigt. Är du korrupt eller inte visar dig förmögen att göra det som förväntas, ja då byts du ut. Och är du kriminell så åtal. Inte konstigare än så.
   Investeraren

   Radera
  13. En KONKRET utgångspunkt är väl att titta på vad som gällde innan regeringen Palme avskaffade det...

   Radera
  14. Och på länder som fortfarande har tjänstemannaansvar.

   Radera
  15. Ok. Ingen här lyckas förklara vad tjänstemannaansvar är eller förväntas vara. Lite som att anlita hyrpersonal, utan att räkna på det.

   Radera
  16. En tjänsteman i offentlig sektor kan avskedas av en mängd olika skäl och åtalas, precis som alla andra.

   Det finns tydligen något annat, odefinierbart ansvar som ska kunna utkrävas. Oklart av vem och på vilka grunder och om det behöver vara rättssäkert eller inte (jag vill minnas att Sparo i tidigare diskussioner ansett att offentligt finansierade domstolar i Sverige inte kan tillåtas granska annan offentlig verksamhet på grund av (vänskaps-)korruption).

   Jag tycker fortfarande det är märkligt att folk vill ha något de inte vet vad det är.

   Radera
  17. Om länkar och beskrivningar inte duger vet jag inte riktigt hur vi ska kunna förklara det på din nivå.

   Så om ingen skriver att det ska vara rättssäkert så blir du osäker på om vi menar att det behövs? Kom igen, liiite bättre kan du.

   Radera
  18. Till anonym som startade frågan hur konkret och bla bla bla.

   Jag jobbade på kommunen, varpå vi skulle gå på en kurs , en av cheferna hade redan gått den kursen.
   Då fick han ta ut en lövblås i gengäld för att han redan gått på kursen tidigare.
   För helvete , pengar i komunen kan jämföras att fånga vatten i en hand.
   Som tur är har jag byt jobb och slipper tänkta på alla skattemedel försvinner.
   Håller med sparo i mycket och de mesta

   Radera
  19. Intressant med någon som kämpar emot självklarheter som tjänsteansvar på ett så löjeväckande vis. Att det inte skulle kunna definieras (när det redan funnits i Sv och finns i andra länder). Man kan nästa tro du själv har en hel del att dölja, för ingen annars motsätter sig sådana självklarheter som ansvar.

   Radera
  20. Till fortfarande anonym som startade tråden konkret och bla bla bla
   Du verkar ju vara så duktig och på läst och övermänsklig ,
   En demokrati, ja vi folk väljer de som ska företräda våra synpunkter och intressen. Men när dom som vi inte väljer gör som vi tycker är det inte korrumption?
   Ta då en som kindberg Batra som varit folk vald men som anställer sina kompisar.
   Mycket i vårt land är riktigt sjukt, men till dig som skriver som anonym som drog i gång den här tråden kan jag rekommendera att titta Henrik Jönsson på youtube.
   Då ser du vart våra skattepengar går till. Och Magdalena Andersson undrar vart kommer hans pengar ifrån, ja dom kommer från dom som vill veta hur det ligger till.
   Och jag vill veta vart komunens pengar går till.


   Radera
  21. Vem? Op Henrik?

   Radera
 3. Jag såg ett bra citat av Margaret Thatcher igår som jag tycker är lite samma sak.

  "The problem with socialism is that you eventually run out of other peoples money"

  SvaraRadera
 4. Om man behöver ersätta tex 10 tjänster för att är brist inom sjukvården tar man in 5-7 hyrpersonal och förväntar sig att de ska arbeta hårdare , det är heller inte med på möten utan arbetar enbart vårdnära vilket gör att det inte behövs lika många hyrpersonal. När man anger kostnader för hyrpersonal drar man aldrig av summan av lönekostnaden för de 10 som blivit ersatta. Visst summan blir säkert högre för 5-7 st hyrpersonal än ordinarie 10 men man MÅSTE ju dra bort vad ordinarie personal skulle ha kostat vilket stör mig jättemycket ! Har erfarenhet inom sjukvården tar därför detta exempel. / C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra illa om ordinarie personal är på så mycket möten att det kanske räcker med halva personalstyrkan förutsatt att de får ägna sig åt jobbet de är där för att utföra.

   Radera
 5. Fisken ruttnar uppifrån som sagt var.
  Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar lite negativ idag ;-) Solen skiner, det är lördag och snart sommar!

   Radera
  2. Det vet jag inte. Men man lackar ju ur när någon clown börjar ifrågasätta ting som tjänsteansvar.

   Radera
 6. I min kommun har vi löpande uppföljningar på manskap, övertid och sjukskrivningar. Känns som självklart för en kommun. Problemet kommer i dagens läge då ingen kommun i länet lyckas fylla behovet av utbildad personal både inom vård o skola samt många övriga positioner och krigar interkommunalt, i värsta fall genom att bjuda över varann lönemässigt.

  Beroende av hyrtjänster och eller dyr övertid kommer som ett brev på posten då lagreglerada basfunktioners krav måste fyllas samtidigt somkommunen går flera tiotals miljoner back. Guldgrävartider för konsultbolag.

  Flådiga kulturprojekt och konstverk behöver dock ej drällas iväg miljoner på, vilket jag blev enhälligt nedröstad i fullmäktige då jagställt en personlig motion om detta. Mina partivänner höll förstås med mig.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde vara självklart för alla att inte sprätta iväg pengar utan att utvärdera vad man får för dem.

   Ja, att köpa konst för en fastställd procent vid varje nybygge känns som hål i huvudet.

   Radera