söndag 26 maj 2024

Grön avställning

EU, Europas främsta källa till humor och maktmissbruk, har räknat ut att ”den gröna omställningen” ska kosta 6000 miljarder om året! Det handlar bl a om att minska koldioxiden i atmosfären eftersom jorden annars går under om tio år (alltid exakt tio år).


Det gällde även 1972.

Det EU säger om klimat och miljö får inte ifrågasättas. Åtminstone görs det inte av några av Sveriges åtta EU-positiva riksdagspartier. Alltså måste pengarna fram. Hur då? Miljöpartiets lösning är fler skatter.

Skatt på finansiella transaktioner, skatt på att flytta pengar till ”skatteparadis” (och som sådant räknas snart alla andra länder om MP får igenom sin politik) och en straffskatt på banklån till ”fossila projekt” är några av idéerna.

Enklast kan man väl förklara det med att alla som i framtiden försöker bidra till ekonomisk utveckling av något slag annat än att bygga vindsnurror kommer att beskattas tills de slutar att göra det. Det knepiga med skatter är just att de räknas i procent. Ifall människor inte har råd att åka till jobbet (om inte arbetsgivaren redan lagt ner företaget så att det inte finns något jobb att åka till) kommer de inte ha någon beskattningsbar inkomst, vilket leder till att de inte kan köpa varor och tjänster så då kan inte heller företagen beskattas. Hur ska EU då få ihop sina sextusen miljarder? Och till vilken nytta när alla är döda?

34 kommentarer:

 1. Det är kört. Läs Kingsnorth om hur man går under med värdighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte gjort, men har han verkligen gått under?

   Radera
 2. Klimatet är föränderligt och det sköter sig självt.Det har varit både varmare klimat och kallare klimat ända sedan jorden bildades.Vi människor skall inte manipulera klimatet.Däremot är det mycket viktigare att vi människor inte förorenar något vatten eller mark och att allt avloppsvatten blir renat och att vi vidtar liknande åtgärder för att få bort miljöfarliga ämnen vilket koldioxid inte är då växter tar upp koldioxid och behöver ha koldioxid.Mvh Peter Jansson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med helt och hållet. Vi får inte smutsa ner mer än vad naturen klarar av och jag är oerhört skrämd av idéer som att suga upp koldioxid ur atmosfären eller manipulera naturen på andra sätt. Vi ska inte leka gud!

   Radera
 3. 6000 mdr låter fantastiskt mycket, men jag antar att det är i kronor och gäller för hela EU? EUs BNP ligger på omkring 200.000 mdr kr, så det handlar isåfall om 3% av BNP ungefär. En hel del kommer nog tillbaka i form av diverse skatter t.ex lön för alla som jobbar med detta.

  Om det är nödvändigt eller ens bra har jag nog inte kunskap att uttala mig om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker i och för sig att tre procent också låter ganska överväldigande. Särskilt för en ny och troligtvis i bästa fall helt meningslös utgiftspost.

   Radera
 4. Var sägs det att jorden går under om exakt tio år från nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I artikeln på bilden ovan sägs det i rubriken. Om du inte hört någon i miljörörelsen nämna att vi har tio år på oss att rädda världen betyder det antagligen att du inte tagit del av debatten överhuvudtaget.

   Radera
  2. Ok. Ett vanligt Sparosvar. Attackera istället för att svara konkret.

   Radera
  3. Men herregud! Menar du på fullt allvar att du saknar exempel på att människor i miljörörelsen använt tio år som exempel (utöver det mycket konkreta exempel jag nämner i kommentaren du dömde ut som okonkret eftersom den gav dig svar på tal så det sjöng om det)? Du har väl för fan sökmotorer i din maskin så att jag slipper göra jobbet åt dig?

   Radera
  4. haha, anonym ovan påminner mig diverse mellanmjölksfolk om jag känner. När jag påpekar att klimathysterin väl ändå måste tagit absurda proportioner även för deras vidkommande svarar de helt enkelt att det har de inte märkt något av. Liksom anonyms ofrilligt humoristiska kommentar ovan. Det kan inte finnas någon nu levande människa som hör detta för första gången.

   Radera
  5. Jodå, det tror jag. Ett parallellt exempel är min totala okunskap kring ny musik. Jag har aldrig hört Taylor Swift, inte sett ett melodifestivalbidrag på tjugo år osv, vilket säkert anses jättekonstigt i någon annan bubbla än min. Fast okej, jag går inte ut och kräver hundra argument för varför jag borde lyssna på Taylor Swift och kallar alla inlägg som inte ger mig det för aggressiva attacker.

   Radera
  6. Människan har funnits i 100 000 - 200 000 år och civilisationen har funnits i åtminstone 10 000 år. Det är bara en generation som får uppleva undergången och den generationen lever vi i! Att i stort sett alla tidigare generationer också trott att de kommer att få uppleva undergången struntar vi i.
   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dates_predicted_for_apocalyptic_events#Past_predictions

   Tom-Hjördis

   Radera
  7. Du har rätt, det är inte alltid exakt tio. Greta var någon gång nere på fem år om jag minns rätt. Men den i särklass vanligaste siffran är tio år. Antagligen för att det är tillräckligt kort tid för att skrämma folk, men inte så kort att politikerna behöver göra något åt det utan kan lugnt hålla med och sprida myten utan att backa upp det med handling.

   Radera
 5. För övrigt kommer det strax en ny istid som kommer att vara i 100000 år eftersom det gått 11000 år sedan den förra avslutades. Så har det varit med stor precition under den miljon år tillbaka som man kan se. Det betyder också att man kan låta kärnavfallet ligga kvar eftersom det är totalt ofarligt om 100000 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har längre perspektiv än jag :-)

   Radera
  2. Jorden är fortfarande påväg ur den senaste istiden, och var jag förstår började jorden värmas upp igen för ca 11000 år sedan. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att temperaturen ökar.

   Man bör oroa sig mer för en global nedkylning, då det skulle ta kål på de flesta av oss. Säkerligen nära på 100% av oss som lever i utvecklade länder.

   Radera
  3. Redan idag dödar kylan betydligt fler än värmen.

   Radera
 6. Klimatförändringarna är verkliga å beror på människorna. För att minska det borde vi förmå Ryssland, Venezuela, Saudiarabien, och USA att sluta pumpa upp så mycket olja. Vidare bör skattemedel inte gå till att ge subsidier till fossila bränslen. Men skatt på finansiella transaktioner?! Det hjälper nog inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klimatförändringarna är verkliga och fanns långt innan människan fanns. Tyvärr, får man väl säga å klimatrörelsens/MigrationsPartiets vägnar.
   Men som tur är ordnar sig allt iallafall om cirka 6000 miljoner år när solen beräknas slockna. Om du vill kan du hålla andan fram till dess och därmed bidra med minskad koldioxidutsläpp ;-)

   Radera
  2. Ja, ingen har väl någonsin ifrågasatt att det finns klimatförändringar. Det enda jag förnekar är att det finns klimatförnekare.

   Radera
 7. Får mjäll av alarmismen och blir bedrövad över att felprioriteringarna haglar i frågan.

  Försökte hitta någon sammanställning om miljö- och klimathoten jag fått nedtryckt i halsen sedan jag kunde stå och gå.

  Får citera petterssonsblogg.se:

  ” 1970-talet hotade med en ny istid, forskare visade att temperaturen sjunkit stadigt de senast 30 åren, det var oljekris och vi pratade om barnbegränsningar och hade blivit 3,7 miljarder på vårt klot.

  1980-talet hotades jorden att krossas av asteroider, aids, skogsdöden drog fram och av oljan fanns det inte mycket kvar och nu var vi 4,4 miljarder på jorden och paniken började sprida sig.

  1990-talet hotade med grillning av oss för att ozonhålen växte, av oljan fanns det bara droppar kvar och vi var hela 5,3 miljarder.

  2000-tal, nu skall vi dö av klimatkatastrofer, fågel eller svininfluensa, oljan håller fortfarande på att ta slut och vi har blivit drygt 6 miljarder vilket alla är överens om är alldeles för många.

  2018. Nu hotas vi av Putin och Trump och global uppvärmning men massinvandring av outbildade analfabeter ska rädda oss och oljan finns i överskott, så mycket att oljeproducenterna försöker begränsa produktionen för att få upp priset.

  Om några år är vi åtta miljarder, jordens befolkning ökar med 80-90 miljoner per år men varken forskare, politiker eller journalister pratar längre om befolkningsökningen eller faran med islam…”

  Blev lite högt o lågt, men hittade inget mer väl sammanfattande.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns när kylskåpens och hårsprejburkarnas freon skulle förinta världen, men jag minns inte tonläget som tillnärmelsevis så högt som nu.

   Radera
  2. @JB: bra sammanfattning. Det är märkligt tyst angående befolkningsökningen och islamfaran, båda högst väsentliga och tyvärr reella...

   Radera
  3. Samtidigt så klagas det över att det föds för få barn i Sverige, Italien, ja de flesta europeiska länder. Och i Sydkorea, Japan och till och med Kina skakar de av skräck över att befolkningen minskar.
   Så hur ska de ha det? Föds det för många så det blir svårt att ge alla mat? Trots att jordbruket har utvecklats så varje kvadratkm matodling ger mer föda. Eller föds det för få så att det inte finns någon som kan försörja alla de som överlever spädbarnstiden och blir jättegamla?

   Radera
 8. Jag minns lektioner i skolan om flera av dessa skrämskott, inte minst om att oljan snart var slut och freonets ozondöd.
  /JB

  SvaraRadera
 9. Oljekonsumtionen i världen ökar 2-3 procent årligen (oberoende av lilla Sverige. Lilla Sevrige inspesparade koldioxidmolekyler är en piss i havet.). Det beror på att Kina, Indien och AFRIKA bygger oljekraftverk för att få energi till sin fattiga befolkning.
  Om livets gas d.v.s. CO2 var ett problem så borde kolsyrat vatten redan vara förbjudet!! Är det det ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kommentar där kring kolsyrat vatten, vi kan lägga till vatten på flaska också som orsaker än mer co2 utsläpp i sin cykel. Men inga problem här inte alltså...

   Radera
  2. Man silar mygg och sväljer kameler, hela tiden. De stora båtar som kör stora mängder konsumerad skit från Kina till Europa under årets alla dagar har inga som helst krav på avgasrening, men gamla Märta som tar sin lilla dieselgolf till matbutiken en gång i veckan ska skambeläggas tills hon köper en elbil "för klimatets skull".

   Radera
 10. @Sparo: ja det är väldigt provocerande, oroande och tröttsamt. Tycks aldrig ta slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så länge några kan tjäna pengar och/eller få mer makt ivrigt påhejade av nyttiga idioter som tror att de gör en god gärning.

   Radera
 11. "Hur ska EU då få ihop sina sextusen miljarder? Och till vilken nytta när alla är döda?"

  Fast om det yttersta syftet inte är att tjäna pengar utan att kontrollera befolkningen så gör det inte så mycket om intäkterna minskar i takt med att ekonomin krymper. Det ska rätt mycket till innan alla är döda.

  I dagens samhälle är det lättare att ta ut miljöskatter än bågskatt (skulle betalas av varje man över 15 år som brukade skog och som kunde spänna en pilbåge) och lappskatt (skatten uttogs som ett visst antal mårdar eller ekorrskinn).

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte för ett ögonblick att de själva tror att jordens befolkning ska minska. Allra minst EU eftersom man med Ylva Johanssons goda minne fyller på nerifrån hela tiden.

   Radera