tisdag 21 maj 2024

Fungerande marknad kräver fungerande kunder

Sveriges Radio har gjort ett reportage om Åke, 79, som fått en hög tandläkarräkning. Sånt har nog hänt de flesta av oss, om inte hos tandläkaren så hos rörmokaren eller Skatteverket. Plötsligt dimper det ner en räkning vi inte hade räknat med, åtminstone inte på den nivå vi trott.

Men några grejer i reportaget är lite märkliga. Dels journalistens påpekande att detta gäller ”privattandläkare”. Jag gick i många år hos Folktandvården och det är inte precis så att deras kunder är förskonade från höga tandläkarräkningar eller priser högre än referenspriset för respektive åtgärd.

Att Åke ”måste sälja grejer” för att ha råd med räkningen på 16000 kr känns inte heller relevant. Få människor har 16000 kr på ett bankkonto för oförutsedda utgifter. Hade det hänt mig skulle jag ha sålt fondandelar, men jag tror inte att Sveriges Radio hade velat skriva om det. Åke har enligt reportaget sålt guld och klockor, även om det för mig låter osannolikt att han sålt både guld och flera klockor han samlat på i trettio år, för att betala denna enda räkning. Och så detta:

Åke fick aldrig något kostnadsförslag från sin tandläkare.

Det hade de sagt att han skulle få, men det fick han inte. Trots det valde Åke ”hemliga lådan”, att sätta sig i stolen och köpa en behandling han inte hade en aning om priset på. Här känner jag att reportern kunde ha gjort sitt jobb och frågat: ”Varför gjorde du det?

Jag försvarar inte tandläkaren. Har de lovat ett kostnadsförslag ska de såklart leverera det på utsatt tid, men anledningen till att de inte gjorde det är såklart världens alla Åkar, som inte vill vara till besvär, ställa till problem eller skapa dålig stämning. Hoppas att det var värt det.

23 kommentarer:

  1. Vad skulle han göra annars? Låtsas som att tandvärken inte känns? Det går inte över av sig självt, utan blir bara värre och dyrare framöver.
    Det är lite som att begära att cancerpatienter ska ta in offerter på behandligen först.
    Jag tycker att tandvård ska likställas med sjukvård. Idag är det bara asylsökare som har förmånen att få tandvård för en femtilapp per besök. Vi andra måste betala vare sig vi har råd eller inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart måste han ta hand om sin tandvärk, men inget säger att tandläkaren som inte lämnade ett kostnadsförslag var den enda som kunde klara det. Jämförelsen med cancerpatienter tycker jag haltar en aning :-)

      Nej, inte bara asylsökande:
      "Den som är i Sverige utan tillstånd har inte ansökt eller har fått nej på en ansökan om att leva och bo här. Det kallas också för att vara papperslös.

      Du som är i Sverige utan tillstånd och har fyllt 18 år kan få tandvård som inte kan vänta. Du betalar då 50 kr för varje besök. "
      https://www.1177.se/sa-fungerar-varden/vard-om-du-kommer-fran-ett-annat-land/tandvard-i-sverige-om-du-kommer-fran-annat-land

      Radera
    2. Alltså Sverige måste vara enda landet i världen som erbjuder nästan gratis tandvård för dem som inte ens har rätt att befinna sig i landet?

      Kanske man ska prova att lämna legitimationen hemma ifall det behövs en dyr åtgärd framöver...

      Radera
    3. Ja, det är förhoppningsvis unikt.

      Radera
    4. Bra inlägg Sparo o bra kommentarer ifrån @anonym, verkligen härligt våra plånböcker, förlåt hjärtan, är så öppna att vem som kan ta sig till Sverige o få tänderna fixade för under 5 euro...

      Radera
    5. Ja, det ska går att göra så. I synnerhet om det är en privat klinik kommer de inte ifrågasätta att du säger att du är papperslös på perfekt svenska.
      Har funderat på om man skulle kunna driva en tandvårdsklinik som debiterar staten för tandvård som aldrig utförts på påhittade patienter.

      Radera
    6. 5 euro är ett bra pris. Får/kan/vill de ifrågasätta? Kliniken får väl betalt ändå?

      Radera

    7. Det kallas för demokrati och solidaritet på politiska. De som säger något annat framför hat och hot. Länge leve yttrandefriheten. Friheten från yttranden alltså, på politiska.

      Radera
    8. Tolkningen av ordet yttrandefrihet som frihet från yttranden förklarar en hel del :-)

      Radera
  2. Hej!För egen del frågade jag den gången jag behövde göra mer efter en undersökning och valde då det billigaste alternativet för att på så sätt skjuta "fantasisumma" med den behandlingen på ca 100000 kr som tandläkaren ville att jag skulle göra.Det fick allt räcka med ca 8000 kr och vem vet man kanske inte ens lever så länge att man behöver "kasta bort" ca 100000 kr som istället skall vara på börsen för att hela tiden generera mer pengar i månadsutdelningar till mina konton som kan finansiera den kostade på ca 100000 kr den dagen som jag blir tvungen att ändå göra den.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tandvård för hundratusen kan jag inte ens föreställa mig, men skulle gissa att priset går att pressa rejält genom att söka tandvård utomlands.

      Radera
  3. ”Stå på dig, annars gör någon annan det.” Gammalt djungelordspråk.

    SvaraRadera
  4. När jag skulle skriva kontrakt pa min lägenhet fick jag en faktura en vecka innan för tillval jag gjort. Den sved till med motsvarande 200K i SEK. Det var offerter jag skrivit pa, sa ingen överraskning mer än att fakturan kom fem arbetsdagar innan kontraktsskrivning och jag ville inte jinxa det utan betala innan, trots att det var 30 dagars betalningsvillkor. I stället för att sälja av investeringar kontaktade jag banken och fick en checkkredit pa motsvarande belopp mot en liten summa. Lovade att betala tillbaka pa tre manader vilket jag ocksa gjorde. Checkkrediten har jag kvar som en buffert, men aldrig senare använt.

    Jag hade rad men jag förstar ocksa människor som Ake, har man ont i en tand eller är sjuk pa nagot sätt är kostnaden inte det första man tänker pa.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en kulturchock för mig när jag kom till Norge att upptäcka att standardsiffran 30 dagar inte existerar här. Ofta har man bara tio dagar på sig.

      Jag förstår också Åke och hans situation är en bra illustration på varför man ska ha en buffert. Förr eller senare kommer en stor räkning, även om den inte behöver ligga på tvåhundratusen.

      Radera
    2. 30 dagar som betalningsvillkor blir även i Sverige allt mer sällsynt. 10-14 dagar är inte ovanligt. Tycker detta är ett oskick, om man inte vill få in dröjsmålsränta/avgif från sina kunder. Det räcker att se hur dålig postgången är för att förstå att många betalningar inte kommer hinnas med. Ellert att man är på en kortare semester. Vill man ha en god kundrelation tycker jag man ”bjuder” på dessa 30 dagar. I gengäld kommer flertalet betalningar vara i tid och kunderna mer nöjda. Jag fakturerar alltid min 3o dagar. Men så är förseningsavgifter inte min affärsidé heller

      Radera
    3. (Eller om rätt ska vara rätt, nu förtiden fakturera jag inte längre då företaget är vilande inför pensionering)

      Radera
    4. När jag gick i skolan hade alla företag (dock inte privatpersoner) rätt att ta 30 dagar på sig med betalningen om man inte kommit överens om annat, oavsett om det stod en lägre siffra på fakturan. Jag vet inte om detta ändrat sig.

      Jag använder mig också av 30 dagar när jag fakturerar, även här i Norge. Hittills har jag heller inte tagit ut förseningsavgifter utan vänligt men bestämt påpekat när betalningen gått över tiden och då alltid fått betalt hyfsat snabbt.

      Radera
  5. Tandvården i Sverige är verkligen ett kapitel i sig. Hos Folktandvården där jag bor är det fyra (4) års väntetid för att få komma på ett första besök, om man inte är listad hos dem tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så befriande att gå från Folktandvården till privattandläkare i Norge. Jag gick dit och frågade om de tog emot nya kunder. "Jadå, har du tid i morgon?"

      Radera
    2. @Fire 2025: Svårt förstå hur politikerna som vanligt sabbat allt, klart köerna växer när massor med människor ska ha tandvård men allt färre betalar i systemet...

      Radera
  6. Ju mer skatt man får betala för mindre tjänster man får för av staten / kommunerna och regionen desto mindre skänker jag till välgörenhet och liknande för jag ska ska bara tänka på mig själv.
    Visst, djur kan jag kan hjälpa men inte grisar i kostymer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte riktigt. Pga att staten vill ha mer av dina pengar blir du mer egoistisk? Eller menar du att du får mindre råd med annat?

      Radera