Jag har skrivit en del om odling på
sistone, men ännu bättre är ju mat man inte ens behöver odla utan
bara kan skörda utan tidigare arbetsinsats. Då behöver man heller
inte mark, det här är ett tips som funkar lika bra för den som bor
i lägenhet.
Gratismat finns under stora delar av
året, men kanske är det allra bäst nu på våren. Först kommer
nässlorna, de växer lite överallt och man behöver inte precis
slåss om dem. Eventuellt får man slåss med dem, om man är sent
ute. Då bränns dem vilket gör dem svåra både att plocka och att
skörda. Bäst är ändå de spädaste nässlorna, så plocka i tid.
Nu i maj finns kirskål, också den
växer i rikliga mängder både här och där. Jag har stora mängder
på tomten, vid sidan av och under ladan. Det här brukar folk varna
för, kirskål är ett ogräs som gärna breder ut sig om den får
chansen. Men det gör mig ingenting, det är en god och nyttig
grönsak full av C-vitamin och funkar utmärkt i såser, soppor,
sallader, pesto eller vad som helst. Stuva den eller lägg den på
pizza. Fermenterad kirskål lär vara ett bra gödsel, men det har
jag inte testat.
Så har vi ramslök, men den finns
tyvärr inte överallt. Själv har jag t ex inte hittat den, vilket
är synd för det är ett ogräs som säljs dyrt i butik. Men snart
kommer maskrosen och
den tror jag banne mig finns överallt. Bladen funkar i sallad,
blommorna till sirap, rötterna i gratäng. Fast själv ser jag dem i
första hand som mat åt mina bin, för dem är maskros en utmärkt
källa både till nektar och pollen, alltså kolhydrater och
proteiner.
Bladen på ramslök plockas bara på
våren, men såväl kirskål som maskrosor kan man plocka färsk
under hela sommaren. Fast det är ju nu man har tid, sedan börjar
bär- och fruktsäsongen. Inte heller där behöver man nödvändigtvis
odla själv. Blåbär och lingon finns i skogar över hela landet,
även i mitt nya land Norge där också vildhallon är en stor grej.
Äpplen, krusbär, tranbär, slånbär
och mycket annat finns på allmän mark, men känner du någon med
fruktträd eller bärbuskar brukar det inte vara svårt att få ta
del av deras rikedom eftersom nästan ingen orkar ta hand om allt
naturen ger. Så gnäll inte på höga matpriser, skaffa en korg och
hämta maten gratis med motion på köpet.
Missa inte maskrosvinet! Smakar betydligt bättre än man kan tro. Ja, det är sedan 1994 åter tillåtet att tillverka.
SvaraRaderaVisst ja, det har ju blivit lagligt igen! Jag skulle gärna testa, men mitt alkoholbehov är otroligt lågt och jag tror att vin görs bäst i hyfsat stora satser.
RaderaEn utmärkt ge bort-present, eller strössla med som tack för hjälpen.
RaderaKanske det, man ska aldrig säga aldrig. Möjligt att jag testat att odla maskrosvin någon gång i framtiden.
RaderaSatan vad Google bråkar med mig nu. Det var alltså jag som var anonym 09.27 och 09.55 här uppe. Jag hade inte uppfattat att jag blivit utslängd. Igen.
RaderaIgen? Det har gått längre tid sedan det blev lagligt än hur lång tid det var olagligt.
RaderaJa, men om något först är lagligt, sedan olagligt och i tredje steget lagligt kan man väl absolut säga att det blivit lagligt igen.
RaderaKänns bara lite konstigt att säga "Det har ju blivit lagligt igen" när det gått 30 år, i synnerhet då det är längre tid än det någonsin var olagligt.
RaderaSå om Sverige lämnar EU och Nato nu tycker du det skulle kännas konstigt att säga att Sverige blivit alliansfria igen? För mig känns det som ett helt naturligt ordval. Det innebär ju i sig ingen värdering av hur lång tid det gått eller om det var för tidigt eller på tiden.
RaderaEfter att det gått flera decennier, ja. I synnerhet ifall det gått mer tid än perioden Sverige inte var alliansfri.
RaderaDå tycker vi olika.
RaderaNästan så man ser alla fästingar som kryper runt på sista bilden. Världens äckligaste varelse, helt objektivt.
SvaraRaderaFästingar är skitäckliga, men jag vet inte om de är speciellt vanliga på maskrosor. På katter däremot, jag har ryckt loss fem stycken på två dagar.
RaderaDu far ursäkta Sparo, men det där gröna krafset far du behalla. Tyvärr finns det inga bär i min närhet och jag vet inte var jag skulle börja leta. Jag köper i stället oftast jordgubbar under säsong fast jag brukar antingen fa eller sno äpplen fran ett träd där ingen plockar frukten. Resten av grönsaker blir köpe.
SvaraRadera/Annika
Synd, särskilt kirskål tycker jag är fantastisk.
RaderaJag har odlat jordgubbar, återstår att se om det blir några i år.
Kan bara referera till det jag faktiskt ätit. Nyfiken på både maskrosor o kirskål men aldrig testat. Nu blir dett soppor, något jag generellt tycker bra om, minus ärtsoppa.
SvaraRaderaNässelsoppa är helt ok, rätt så gott. Inget jag dömmer om på nätterna, men det smakar fräscht och lite ”vilt” eller hur jag ska beskriva det.
Ramslöksoppa är fan grymt fint och mycket matigare. Det hjälpte säkert till att det var en kock på Loka Brunn som lagat den men tusan så gott, åkte upp på favoritlistan vad gäller soppor!
/JB
Särskilt kirskål är väldigt enkelt. Bara att plocka, skölja, hacka, steka.
RaderaRamslöksoppa låter spännande och även om kockar har bättre möjligheter är det fullt möjligt för oss vanliga dödliga att göra goda soppor.
Jag har precis lärt mig ett ramslöksställe så har plockat några kassar. Dressing, pesto, men framförallt använt färska i sallader.
SvaraRaderaHar man väl hittat ramslök verkar den alltid finnas i kopiösa mängder.
RaderaJag sådde ramslök i höstas i en kruka på balkongen. Fröna grodde, så kanske kan jag skörda lite längre fram. Vet inget ställe där de växer vilt nära mig. Har fått för mig att det mest finns i södra Sverige. Såg herr Mandelman plocka i Skåne och göra pesto av.
SvaraRaderaOch Öland och/eller Gotland.
Radera