lördag 18 maj 2024

Den ultimata bärplockningslösningen

Varenda år är det samma visa – utländska (företrädesvis thailändska) bärplockare transporteras till Sverige för att plocka lingon, blåbär och hjortron. Sedan avslöjas att bärplockarna inte fått rätt lön, rimligt boende eller lagstadgad dygnsvila.


Andra arbetare med orimlig lön.

Bärföretagen svär sig fria. De har inte haft ansvar för arbetskraften utan bara köpt upp bären. Möjligen hittar myndigheterna en alkoholiserad målvakt man kan ge ett symboliskt straff, men oftast inte. Däremot är man helt på det klara med att problemet är löst, nästa år kommer det inte se ut så här. Men det gör det, igen, igen och igen.

Är det inte snart dags för en permanent lösning? Sverige har hundratusentals människor i arbetsför ålder som helt eller delvis lever på bidrag. Dessa borde varje sommar få ett ultimatum: plocka bär eller bli av med ersättningen.

De skulle givetvis inte att plocka lika snabbt och mycket som thailändarna. Bärplockning är en konst som kräver erfarenhet, men nog borde sextusen thailändska bärplockares arbetsinsats kunna utföras av sexhundratusen arbetslösa som redan är bosatta i Sverige? Och de pengar samhället sparar på att inte betala ut bidrag under bärsäsongen borde kunna garantera thailändarna goda arbetsförhållanden.

Så nu i sommar föreslår jag att Sverige låter bli att utfärda visum för thailändska gästarbetare. Skulle det resultera i syltbrist kanske fler svenskar upptäcker hur enkelt och trivsamt det är att själv gå ut i skogen några helgdagar för att plocka ihop hela sitt bärbehov, det har jag gjort.

46 kommentarer:

 1. Just de där tankarna har jag haft länge. Jag har också tänkt att de som har försörjningsstöd under lång tid skall stå till samhällets förfogande. Vi har många mil kust som är mer eller mindre nedskräpade av plaster och annat (antagligen sen innan plastpåseskatten) som dessa människor kan hjälpa till med att rensa upp.

  Ja jag vet att vissa kommer skrika "inhumant!" och "ovärdigt!" men att ställa motkrav på samhällsnytta är ingendera enligt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu är så inhumant och ovärdigt går det ju att skaffa ett annat jobb. (Och nej, för den som inte fattat det, så handlar det inte om att invalider eller sjuka ska sättas i arbete..)

   Radera
  2. Plasten iaf på västkusten är oftast inte svensk, utan från England, Tyskland m.m. Oftast sker strandstädning med skolklasser eller idrottsföreningar som får en slant. Däremot vet jag att sanera bort olja från klipporna har varit en aktivitet för arbetslösa.

   Radera
  3. Vi är säkerligen inte först med tankarna, det är ju så ett så uppenbart exempel på tillgång och efterfrågan. Här finns jobb som behöver göras och människor som behöver i jobb. Facket kommer säkert slå bakut, men de borde inte heller vara emot att människor i Sverige får jobb istället för att ta in thailändska gästarbetare över sommaren.

   Radera
 2. Om det är svenska löner och kollektivavtal så har jag inga problem med ditt resonemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det säger de varje år att det är så det utgår jag ifrån. Eller gör en integrationskurs av det med halva dagen arbete och halva en språkkurs.

   Radera
  2. I många fall blir det en inkomstminskning då en hel del bidrag räknas av från (ökad) inkomst - det finns det en uppsjö av olika utredningar som har visat att är fallet. Och i de fall med flera identiteter på samma person så blir inkomstminskningen avsevärd.
   Nej, det kommer aldrig att gå igenom, det säger sig självt. Arbeta för att få pengar? Det kan du fetglömma...

   Radera
  3. Det känns väl ändå som en hanterlig utmaning.

   Radera
 3. Absolut, man måste ställa krav på motprestation för att få bidrag. Här i Norrland kan man bl.a. plocka skräp i dikesrenen, röja sly, plantera skog , rensa icke invasiva växter i dikesrenen, bärplockning förstås, finns säkert fler arbetsuppgifter…/ C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte anställda folk som gör dessa jobb?

   Radera
  2. Ja, är det jobb som behöver göras borde det gå att betala för det. Det är inte heller gratis att ta dit thailändare från andra sidan jorden.

   Radera
 4. Hej!Givetvis skall vi inte ta hit fattiga människor från andra sidan av jorden för att utföra enkla och lågavlönade arbeten.Dessa arbeten SKALL utföras av den egna befolkningen och är ett väldigt lämpligt arbete att erbjuda de som vill ha ersättning från staten via A-kassan eller får bidrag från staten.Vill en individ inte arbeta så blir det inte heller någon ersättning och detta kommer bli som så att de ser till att skaffa sig ett annat arbete för att få pengar att försörja sig med.Givetvis kan samhället erbjuda alla individer vatten och hårt bröd i fall de inte kan försörja sig själva efter att de har nekat ett anvisat arbete..he he..."piska och morot" är något som är väldigt effektivt för att få människor att göra som man vill.Givetvis så skall de som inte är arbetsföra undantas och få en hög ersättning från samhället som de kan leva drägliga liv på utan krav på att de skall utföra ett arbete för att få ersättning.Våra politiker behöver börja driva Sverige som ett vinstdrivande företag och värna om den egna befolkningen genom att även ställa krav på dom som att arbeta om man är arbetsför för att få ersättning via lön eller bidrag.Skulle vi behöva ha arbetskraft från utlandet så kan företagen hyra in det via Skatteverket som då skulle vara ett bemanningsföretag som ser till att arbetskraften från utlandet får rätt lön och att deras skatter blir inbetald till staten.Det finns lösningar på det mesta om våra politiker bara vill och vågar fatta viktiga beslut.Mvh Peter Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och uppenbarligen är de "lösningar" som testats inte bra, för vartenda år uppstår ju denna debatt om utnyttjade gästarbetare och vidriga förhållanden.

   Radera
  2. Staten driver redan bemanningsbolag - samhall - så infrastrukturen finns på plats. Eller så klonar man formen och kör helt separat. Om man vill så kan man såklart, men man vill inte.
   Sannolikt i häraden "politiskt omöjligt". När det blir en ordentlig kris och skatteintäkterna sjunker med 20-30% eller mer, ja då först kommer det hända något. Fram till dess blir det successivt uppskruvade skatter/ökad skattebörda - "för demokratins skull " som det brukar heta

   Radera
  3. För alla de arbetslösa som skickas för att plocka bär behövs väl också bostäder och barnomsorg/skolor på plats antar jag?

   Radera
  4. Nu är väl bärsäsongen max en månad, så barnomsorg/skolor behöver de knappast. Möjligen en temporär bostad, typ vandrarhem. Om staten går in och subventionerar arbetsgivaravgiften, tillsammans med att man spar in flygbiljetter från Asien, borde det funka.

   Fast mest tänker jag att folk kan plocka bär där de bor. När jag plockade blåbär i Stockholmsområdet såg jag nästan ingen annan bärplockare, inte ens varje år. Och de få gånger det hände var det inte sällan just asiater, men bosatta i Sverige, inte inresta av bärföretagare. Hela Sveriges skogar dräller av bär som ingen plockar.

   Radera
  5. Det finns väl ingen anledning till att bärplockning och liknande arbeten skall vara lågt betalda. Det gäller bara att se till att plockarna får en bra lön. Ingen företräder deras intressen. Nu går vinsterna till uppköparna och bärindustrin. Att låta de bidragsberoendet få ett erbjudande som de inte kan stå emot är bra. Arbeta eller förlora bidraget!

   Radera
  6. En anledning skulle kunna vara att det är ett arbete som inte kräver några förkunskaper eller utbildning. Därmed inte sagt att alla är lika bra på det.

   Radera
 5. Snöskottning vintertid? För det brukar inte vara så välgjort. Försök komma över vägen med rullator eller rullstol om det är en hög snövall framför övergångstället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt tar det tid innan allt är skottat. Om alla arbetslösa tilldelades ett eget område att hålla rent skulle i teorin all snö i storstäderna vara borta på någon timme. Och vore det så hemskt? Jag gissar att det finns arbetslösa som skulle gilla och må bra av att ha en uppgift bra mycket mer meningsfull än att gå på tramsiga söka-jobb-kurser.

   Radera
 6. Bra tankar. Tyvärr kommer det aldrig ske. Moderaterna dansar ynkligt efter Sossarnas pipa och vad deras väljarkår består av det vet vi. Liberalerna har ännu inte ens insett att ett stort problem föreligger. Men jag antar de kanske vaknar och då föreslår någon form av förbud mot något irrelevant.
  Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den mån "Liberalerna" upptäcker ett problem är deras lösning 100 gånger av 100 att lämna bort mer makt till EU, Nato eller någon annan som inte bryr sig ett jävla dugg om det.

   Radera
 7. Varit så nära att få anställning de senaste månaderna, stupat på mållinjen i 50/50-situationer vad gäller tre olika jobb, IT-specialist, tågtrafikledare, övervakningcentraloperatör, men är tyvärr fortfarande arbetssökande.

  Så jäkla less på läget när det sägs att landet skriker efter arbetskraft och skulle föredra att få lite socialt sammanhang och göra lite nytta genom att plocka bär ”för staten” i sommar framför att dröna.

  Borde bli jädrigt billiga bär om inte annat.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det löser sig innan dess. Du har ju fler titlar än vad jag ens känner till :-)

   Radera
  2. Tyvärr är ju titeln som aktiv sverigedemokrat i ett halvdussin sammanhang och en av galjonsfigurerna i länet o därigenom utsatt för diverse smutskastningskampanjer från länets största tidning exakt det som verkar göra mig oanställningsbar.

   Men är ej överraskad. Slutade knyta nävarna i fickan och gick i det hela för ett decennie sedan med öppna ögon och förväntande ungefär mitt läge idag.
   /JB

   Radera
  3. Det kan jag i och för sig förstå, men har ni inget internt nätverk att bända med? Jag menar, ni är ju ändå 17-20 procent av befolkningen. Plus trollfabrikerna ;-)

   Radera
  4. Inklusive trollfabrikerna menar du väl? Haha. Det kommer fram mera, vänta lite bara.

   Radera
  5. Jag får erkänna att jag har dålig koll på vad som framkommit, mer än att jag har förstått att många verkar överens om att det är rätt lite för att ha grävt i flera månader. Jag har inte sett några program själv och inte ens övervägt att göra det (tror inte heller att jag kan).

   Radera
  6. Du får väl kolla vad de utsatta på RIKS redaktionen berättar. Det var deras redaktion och senare på SD:s informationsavdelning som "infiltratören" vistades under ganska lång tid, tror det var ett halvår eller nåt liknande. Att under den tiden inte hitta något mera skandalartat och att de dessutom klippt-och-klistrat in uttalanden från helt andra sammanhang för att krydda sitt reportage visar bara att resultatet varit skralt. Förra gången det talades om trollfabriker var det väl för några år sedan på Sveavägen 68 och socialdemokraternas kansli.

   Med anledning av kommande EU-val och tveksamt opinionsläge för S och andra partier måste ändå denna "mediastorm" ses som den påverkansoperation (läs: försök till karaktärsmord på politiskt parti) det ändå är. Sedan får vi se om den kommer att ha någon reell påverkan på valresultatet. Kanske finns det någon public-service-TV4-trogen pensionär som nu inte längre vågar ge SD sin röst.

   Radera
  7. Om man bedriver sin verksamhet som SD, så förstår jag varför dom ökar hela tiden. Hjärntvätt fungerar, tyvärr.

   Radera
  8. Jag är för ointresserad av för att lägga ner tiden, inget av partierna kommer få min röst ändå. Och visst, nätet är fullt av bevis för trollkonton från alla möjliga. Tydligast exempel är väl Annika Strandhäll som glömt att logga in på något av sina andra konton och istället från eget konto svarat sig själv "Jag håller verkligen med dig, Annika" och liknande.

   När det gäller EU-valet är väl den stora utmaningen för alla partier att mobilisera de egna väljarna. De flesta tycker att det är meningslöst att rösta i ett val där hela Sverige har färre delegater än Tysklands De gröna. Ingen lär byta parti pga diskussionen om trollkonton, men kanske blir det nu något fler sverigedemokrater som masar sig iväg till valurnorna än det annars blivit, inte av något annat skäl än för att visa finger åt TV4.

   Radera
 8. Samma visa år efter år som du säger. Ingen bryr sig. Har du rätt kontakter och kompisar som backar din rygg i detta korrupta system behöver du inte bry dig. Att folk får lida, slita, svälta dö är inget de bryr sig om. Särskilt inte om de kan tjäna en krona på eländet.
  Kolla bara covid vaccinerna.. största scammen i nutid. Men inte många fattar vad som pågår..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så konstigt. "Nu ska vi gå till botten med detta", varenda år, och exakt ett år senare är det samma diskussion igen.

   Ja, Pfizer har erkänt betydligt mer än svensk media någonsin kommer att göra gällande vaccinerna.

   Radera
 9. Jag tycker inte det är så konstigt. Som vanligt säger de en sak och gör sedan en annan. Har man väl fått upp ögonen för hur saker funkar i världen så blir man först, förvånad, sedan lite rädd o sen förbannad. Finns ju hur många exempel som helst runt om i världen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. så vad fan gör vi? Jag har få och mindre genomtänkta beslut. Lite som när frugan kom hem från jobbet här om dagen, bilen repad x2 längs hela sidan. Jag sa, tur man inte såg när det hände.
   -varför då?
   - Jo då hade man säker åkt dit för minst misshandel
   -men vadå menar du...
   svarade att jag gärna klippt till, men inget om att jag lätt i stridens hetta säkert brutit en arm eller två.

   -sov gott

   Radera
  2. Och det var inte frugan som kört för nära något ;-)?

   Radera
 10. Jag har upplevt bärplockarhelvetet på nära håll. En rumänsk familj hyr en stugby där de inkvarterar ett gäng bärplockare som plockar åt dem. De får minsta möjliga lön. Får betala för mat och boende. Familjen samlar ihop bären och säljer till en uppköpare. Plockarna blir lurade.Större delen av vinsten gör alla andra. Bärindustrin är en skamlig verksamhet som borde granskas ingående. Klart att få svenskar plockar bär för att sälja.
  Beträffande thailändska bärplockare och thailändare i allmänhet måste följande nämnas. De är mycket flitiga. Få svenskar når upp till deras arbetskapacitet. De vill arbeta och tjäna pengar. Har lätt för att anpassa sig. Tyvärr så tror jag att de ofta blir lurade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det frustrerande och irriterande är att det hela tiden snackas om att det här ska vi tag i, men inget verkar hända.

   "Få svenskar når upp till deras arbetskapacitet."

   Det tror jag absolut på, men svenskarna slipper man åtminstone flyga in från andra sidan jorden.

   Radera
  2. Vi är kanske på rätt väg, det måste bara bli för dyrt att hämta Thailändare hit från andra sidan jorden, nuvarande modellen kommer att dö, och då kommer plats för fria plockare att finnas igen då det blir bättre priser för bärplockning som lockar folk.

   Radera
  3. Ska vara om miljöpartisterna lyckas höja flygskatten ännu mer. Annars tror jag enda chansen är att man börjar ställa krav på arbetslösa bidragstagare och eftersom det inte gjorts av någon av de senaste regeringarna lär det dröja.

   Radera
  4. Ukraina och ryssar beordrar ju sina fängslade brottslingar att kriga, kan inte vi skicka brottslingar och stökiga ungdomar upp i skogarna till att plocka blåbär då.

   Radera
  5. Nu är väl inte Sverige riktigt i Ukrainas och Rysslands situation, och bärbrist inte helt jämförbart med krig. Att skicka ut brottslingar i skogen tror jag vore olämpligt. Svensk kriminalvård brukar ju ha svårt att hålla koll på folk ens bakom galler.

   Radera
  6. Kul att få läsa om seriösa bärföretag, ibland får man ju en känsla av att sådana inte finns. Jag har egentligen inga problem med att det flygs in arbetskraft. Min invändning är att det finns människor som går arbetslösa år ut och år in som inte borde kunna neka till den här typen av jobb på sommaren. Klarar de inte av att dyka upp i en skog och efter bästa förmåga fylla hinkar med bär borde de inte försörjas av staten för att göra ingenting.

   Radera
  7. Jag tycker att det är märkligt att man ska kräva att den importerade arbetskraften ska få 100% av medianlönen (oavsett om det är restaurangpersonal eller bärplockning). Känns lite trist för de "infödingar" som får under 100%, dvs hälften av alla löntagarna, som ska klara svenska priser på mat, boende, kläder mm året runt.

   Radera
  8. Nu tror jag aldrig att det blir 100 procent, men det är väl ett sätt att förhindra att utländsk arbetskraft kommer in och petar bort den inhemska. Jag tycker att det känns fullt rimligt att ett land prioriterar den egna befolkningen. Man har bara aldrig gjort det, så det lär inte hända nu heller.

   Radera