lördag 11 maj 2024

Statliga chefslöner rimliga?

Då och då ifrågasätts hur världens rikaste företagsledare dragit ihop sina förmögenheter, enkelt uttryck om personer som Elon Musk och Bill Gates har förtjänat sina pengar. Det lämnar jag till en annan diskussion. Istället tänkte jag lyfta frågan om statliga direktörer har rimliga löner. Vi utgår ifrån en topplista:

  1. Anna Borg, Vattenfall, 1450000 kr
  2. Annemarie Gardshol, Postnord, 935000 kr
  3. Monica Lingegård, SJ, 512000 kr
  4. Jonas Abrahamsson, Swedavia, 480000 kr


Anna Borg, vd Vattenfall

Det här hade varit bra årslöner, men det är alltså de belopp de får varje månad! Jag missunnar inte hårt arbetande människor att tjäna bra pengar, men jag kan inte låta bli att undra vad de här människorna gör för att förtjäna dessa löner. Vad gör exempelvis Anna Borg för att rättfärdiga en årslön på sjutton miljoner? Vattenfall är ett företag jag har viss insyn i och det låter inte som att de anställda upplever att effektiviteten i kärnverksamheten har stigit under hennes ledning. Tvärtom kan hon ha omvandlat ett välfungerande företag till ett wokedagis.

Postnord och SJ slår mig inte heller som mönsterföretag. Sedan Annemarie Gardshol tillträdde som postchef för fem år sedan har hennes månadslön stigit från 583000 till 935000 kr, drygt fyra miljoner om året – bara i ökning. Samtidigt har inrikesportot dubblats från 9 till 18 kr och leveranstiderna gissningsvis försämrats mycket mer än så.


Återvinning.

Tankeexperiment: Vad skulle hända om dessa chefers löner halverades? Facket skulle gå i taket, men om vi skiter i det och tänker att när nuvarande förordnande går ut omförhandlas avtalen ner till hälften. Hade de slutat? Skulle Borg, Gardshol och de andra hitta bättre betalda jobb någon annanstans? Och i så fall, skulle deras efterträdare på de statliga bolagen göra ett sämre jobb? 

46 kommentarer:

  1. Chefen för Vattenfall, jag trodde hennes främsta merit är att hon motarbetar all form av fungerande kärnkraft? Woken är väl huvudverksamheten i många företag numera? Se bara eu valet, bäst på woke vinner?
    Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad som är viktigast för henne, kärnkraftsmotståndet eller att få personalen att jobba med värdegrund istället för elproduktion.

      Radera
  2. Trodde dagens inlägg skulle handla om Stefan Holm men det här var också intressant.

    Jag gissar att dessa personer inte fått jobbet på grund av rätt kompetens, utan på grund av rätt kompisar. Isåfall är de inte bara överbetalda, de borde inte haft jobbet överhuvudtaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stefan Holm kändes inte så ekonomirelaterat, men i övrigt värt att lyfta. Som jag förstått det har han tagit tag i en elev för att hindra honom från att förstöra hela undervisningen, och efter det ber han om ursäkt. För vadå?!

      Radera
  3. Posten, finns den kvar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon delar väl ut post även om kontoren är borta.

      Radera
    2. Håller med, ifall läraren inte få ha kontroll i klassrummet vem ska få har kontroll.
      Ifall inte polisen får har kontroll i samhället ska de de kriminella få kontroll då?
      🤠

      Radera
    3. Nu hamnade du i fel tråd, men bortsett från det har du rätt.

      Radera
  4. Det är sa fanigt att jag vet inte var jag ska börja. Det brukar skyllas pa att sa ser konkurrensen ut, och att svenska chefer har laga löner i förhallande till chefer i andra länder. Men da kan de väl söka jobb i det däringa utlandet da, och se hur lätt det är.
    Jag tror att det skulle bli manga kvalificerade sökande till ett jobb med halva lönen. Att Sverige skulle bli korrupt fanns inte pa kartan när jag växte upp.
    Jag gjorde inte som Sparo och lämnade Sverige p.g.a att det gar utför, jag lämnade mycket tidigare av andra skäl. Det är jag väldigt glad för idag.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är inte alls säker på att de skulle få sämre kandidater med betydligt lägre lön.

      Radera
  5. När jag först läste topplistan så tänkte jag; "Det där var väl inte sååå imponerande årslöner?" Men som månadslön skulle det nog gå att överleva på :-)

    Vi har ju så fantastiskt duktiga direktörer här i Sverige och om vi inte betalar marknadsmässiga löner så försvinner de till utlandet... har jag hört direktörerna själva säga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, faktiskt helt galet att en statlig chef ska tjäna över en miljon i månaden.

      Radera
    2. Borde vara något av det lättaste som finns att driva ett monopol...

      Radera
    3. Ja enkelt, det kan man tycka. Ändå så fuckar de upp totalt. Men, de har rätt kön.

      Radera
    4. Ja, du behöver inte ens göra det bra....

      Radera
    5. Vad hade deras dåliga arbete berott på om de varit män då?

      Radera
    6. Inkompetens förslagsvis.

      Radera
  6. Tack för att du fortsätter att blogga och hålla hög kvalitet, det ger mig perspektiv och möjlighet till eftertanke. /C

    SvaraRadera
  7. Ber om ursäkt för mitt spammande. Skit bakom spakarna, som man brukar säga. Men, om jag får anlägga en teoretisk synvinkel på de höga chefslönerna så är det väl så att ingen högstachef får en lön som de har gjort sig förtjänt av, utan lönen för den högste chefen i en organisation fungerar som en motivator för de på lägre nivåer. "Jobbar jag tillräckligt bra så kan jag en dag få den där lönen".

    Sedan är mitt intryck att ingen människa någonsin får den lön de har gjort sig förtjänt av. Alla tjänar alltid för mycket, eller för lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Motivator? Det var det dummaste jag hört. Samtiigt pratas om kultur, vikten av laget osv. Jovisst. Ett lag där en pelare är den enda som räknas?

      Poängen här är väl att tex chefen för Vattenfall inte gjort annat än bidragit till ett totalt kaos i Sveriges energiförsörjning. Totalt kaos.

      Radera
    2. Det händer mig med, ibland kan jag tycka att det är synd att man inte kan redigera sina kommentarer i efterhand.

      Jag har svårt att tro att en högre betald chef funkar som motivator längre ner i organisationen. Åtminstone kände jag aldrig så när jag var längre ner i organisationer.

      Radera
    3. Man kan korrigera sina kommentarer om man har en profil pa blogspot, men inte om man kommenterar som anonym.
      /Annika

      Radera
    4. Jaså, jag har bara lyckats radera helt och lägga in igen när det blivit fel. Någon gång har jag gjort det, men de som prenumererar på tråden får ju då dubbla aviseringar vilket inte heller är lyckat.

      Radera
    5. Sa kanske det är, man kan i alla fall som bloggare korrigera sin text. Jag har inte aviseringar, sa det vet jag inget om.
      /Annika

      Radera
    6. Ja, själva inlägget kan jag redigera, men inte mina kommentarer i kommentarsfältet, tror jag. Jag har i alla fall inte lyckats.

      Radera
  8. Borde inte alla chefer ha prestationsbaserade löner? Visst, en grundlön som är samma som genomsnittslönen på arbetsplatsen kan de få, men skall de komma högre upp måste de uppfylla ett antal krav på lönsamhet, kundnöjdhet, noll korruption i organisationen etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen borde alla ha prestationsbaserade löner.

      Radera
  9. Då kostar Anna Borg skattebetalarna ca 15 000 kr/timmen (inkl sociala avgifter+pension). Bra där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag orkar inte räkna på om du har rätt, men det skulle inte förvåna mig. Helt galet!

      Det beror ju också på hur mycket hon jobbar. Man förutsätter alltid att höga chefer jobbar mycket, men exempelvis den nya rikspolischefen har ju berättat att hon varken jobbar kvällar eller helger, så då snackar vi väl max 50 timmar per vecka, eller 40.

      Radera
    2. Det är rätt räknat med 15,000 kr/h. Bra betalt för att sabba Sveriges elförsörjning.
      Retat mig på denna sjuka månadslön sen jag läste om den för ett tag sedan. Det är ren skär skandal alltsammans. 1.5 mkr/år hade varit väl mycket för den galjonsfiguren, undrar om hon ens vet vad 3-fas systemet är.

      Radera
    3. @Kalkyl, är inte det Arbetsförmedlingens nya insatssystem?

      Radera
    4. @Anonym, enligt Borg är det nog det!

      Radera
    5. Jag har verkligen ingen aning om hennes kompetens, men jag har ju som alla andra sett glimtar av resultatet, och det skulle jag inte vilja betala 1,5 Mkr/månad för.

      Radera
  10. Artikeln ger lite perspektiv på löner. Allt för många är för lågbetalda i Sverige uppenbarligen. Själv har jag ibland känt i lönediskussioner att "inte ska väl jag, är jag värd detta osv". Men dessa fantasilöner till de som inte gjort ett skit tar väl ändå priset?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns nästan som parallella diskussioner/verkligheter. Vanligt folks löner kontra elitens.

      Radera
    2. Alltså, om de var elit skulle det inte vara problem. Men de är lite slöa över lag, absolut inte helt värdelösa eller så. Däremot får vi skattebetalare inte riktigt valuta för pengarna. Kanske skulle kompis-rekryteringar tas bort och ersättas med utlysning via arbetsförmedlingen?

      Radera
    3. Jag menar inte att de är elit genom kompetens.

      Finns Arbetsförmedlingen kvar? Jag hade för mig att Tuffe Uffe lovade att ta bort den, men han har väl inte hunnit. Det heller.

      Radera
  11. Jag som redan tycker en hel del av lönerna/arvodena inom det kommunala, både på politiker- o tjänstemannasidan är ordentligt uppblåsta i förhållande till arbetet, kunskapen o prestationen.

    Statligt har jag ingen personlig erfarenhet av utan vet bara och får tolka vad som eventuellt kan vara sant kring vad jag läst, men min känsla är att det är mer av samma, bara på en högre nivå.

    Insåg nu att jag faktiskt inte vet om det var samma lönespridning mellan chefer och övriga anställda inom kommun, region, stat förr.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet inte jag heller, men forntiden kan vi ändå inte rätta till.

      Radera
  12. Staten och näringslivet konkurrerar om kompetensen. Kompetenta chefer växer inte på träd. Problemet kanske är så att statligt ägda företag betalar för låga löner och att ledningen presterar därefter?

    Jag stör mig mer på att chefer som gör ett dåligt jobb (hörde jag dig tänka Dan Eliasson?) får nya chefspositioner på skattebetalarnas bekostnad än att hyfsat kompetenta chefer får hyfsat bra betalt jämfört med cheferna på storföretagen i näringslivet.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konkurrerar verkligen staten och näringslivet? Känns som att de efterfrågar helt olika egenskaper.

      En gång framme vid köttgrytorna så blir man tydligen kvar där livet ut.

      Radera
    2. Bra formulering med köttgrytorna! Ja varför lämna dem när få krav verkar ställas och påfyllnad sker hela tiden.

      Radera
    3. Så är det ju. I en perfekt värld skulle inte bara inkompetenta idioter petas utan även de som hjälpt dem.

      Radera
  13. "Under 2022 tjänade en vd för ett svenskt storbolag i genomsnitt 67,2 industriarbetarlöner. Den grupp LO kallar för den ekonomiska eliten, vd:ar i 50 svenska storbolagen, har en snittlön på 27,5 miljoner kronor per år, i jämförelse med en industriarbetare som tjänar i snitt 408 940 kronor."

    Jag kan mycket väl tänka mig att Vattenfall behöver punga ut med 1,45 miljoner kronor/månad (17,4 miljoner kronor/år) i lön till VD:n om Vattenfall vill ha en VD som är lika kompetent som den genomsnittliga VD på Sveriges 50 största bolag är. Men det förutsätter såklart att det finns ett starkt samband mellan lön och prestation. Annars kanske VD:arna i både de privata som de statliga storbolagen är överbetalda.

    Samtidigt är 1,45 miljoner kronor/månad en piss i Mississippi sett till att Vattenfalls omsättning är 200-300 miljarder per år. Volvokoncernen omsatte cirka 300 miljarder och VD:n har i runda slängar en län på 20 miljoner kronor/år.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt att det hade blivit lika dyrt att anställa en kompetent vd, men då hade de åtminstone betalat för kompetens.

      Radera