lördag 25 maj 2024

Regntunna

Korta byggprojekt gillar jag bäst. De som man inte hinner ledsna på innan de är färdiga, helst inom ett timme. Jag tänkte att jag skulle ha en regnvattentunna för att ta vara på regnvattnet. Det fanns i mitt barndomshem och jag minns det som praktiskt att alltid ha tillgång till vatten. Inte minst för att det gick snabbare att sänka ner en vattenkanna i tunnan än att spola den full från en kran eller trädgårdsslang.

Så jag köpte en gammal tunna. Att såga av stuprör i rätt höjd är också lätt, men sedan började utmaningarna. Jag har inga kattluckor på huset. Vanligtvis går katterna in och ut genom köksfönstret via ett par brädor uppsatta för ändamålet, men nu skulle regntunnan hamna i vägen. Ramlar de ner i en halvfull tunna skulle det kunna bli katastrof så jag behövde ett lock. Det skulle också hindra tunnan från att bli en massgrav för törstiga bin.

Sagt och gjort. Jag hittade några korta bitar råspont som blev över efter förra sommarens takbyggen. Bara att sätta ihop dem och såga ner till rätt storlek med sticksåg.

Brädor på baksidan för att hålla ihop dem och för att hålla locket på plats.

Och så färg för att locket ska stå emot väta. Här hade jag nog valt tjära om det inte vore för att katterna ska gå på locket och jag minns solvarm tjära som ett klibbigt underlag. Det fick bli lasyr istället.

Nu återstod det att se om katterna tänkte trilskas och underkänna hela bygget.

Godkänt! Regnet från taket kommer nu att hamna i tunnan och så småningom hällas över mina odlingar. Särskilt de buskar och grönsaker som ligger för långt från utomhuskranen för att vattna med slang. Kostnad för byggprojektet: 200 kr för tunnan. Okej, virket, skruvarna och färgen har väl också något slags värde, men det ser jag som avskrivet.

35 kommentarer:

  1. Snyggt! Ingen anordning ifall det skulle brädda över? Man vill ju inte få en massa vatten precis vid husgrunden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min första tanke också, någon form av avrinningsanordning bör man nog ha.

      Radera
    2. Nej, det har jag inte tänkt på, men det skulle inte vara så svårt att borra hål och sätta in en slang i överkant av tunnan. Dock känns det som ett icke-problem. Jag bor ju här och är ytterst sällan borta mer än ett dygn.

      Radera
    3. Med det sagt så gillar jag att det inte bara är en massproducerad plasttunna, utan att den faktiskt är lite unik.

      Radera
    4. Ja, sånt får faktiskt kosta för mig (även om jag inte tror att en plasttunna hade varit billigare).

      Radera
    5. Miljonär innan 3026 maj 2024 kl. 18:19

      Hur stor takyta rinner ner i det stupröret? Jag har en tunna på 220 liter och den fylls upp till bredden av minsta lilla regnskur. 5 mm regn låter inte mycket men är ändå 5 liter per kvadratmeter.

      Hur ska du lösa att det börjar svämma över bara för att du är hemma för det mesta? Stå och tömma tunnan med hink ute i spöregnet?

      Radera
    6. Den här tunnan täcker ett av fyra stuprör på huset. Exakt hur många kvadratmeter det är vet jag inte. Skulle det finnas risk att den svämmar över får jag köpa en nippel på Biltema, borra ett hål i överkant på tunnan och koppla in en slang där.

      Radera
    7. Det behövdes en kran. Drog till Byggmax som hade en billig, men den fanns såklart inte på "mitt" Byggmax. Så jag letade i gömmorna och hittade en som var alldeles gratis :-)

      Radera
  2. Mina katter är äldre än jag om man räknar om till människoar, men ända otroligt mycket smidigare. Irriterande! Fast jag kan ju förstas inte bli arg pa dem, det är omöjligt. Mest är jag glad för att de fortfarande är friska.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur man räknar, men mina börjar nog komma upp i min ålder, om man räknar så. Och de är otroligt mycket smidigare. Dock händer det att de halkar när de hoppar på en osäker yta, så de känns ändå inte ofelbara. Jag tror inte att de hade ramlat i tunnan oavsett, men omöjligt vore det inte.

      Radera
    2. https://kungsgardencats.com/index.php/2021/02/21/hur-gammal-ar-din-katt-i-manniskoar/

      När min lilla katt var unge och nyfiken körde hon ner en tass i gästtoaletten och vispade runt, vilket upptäcktes av en besökare som undrade över vad gästen innan hade gjort. Haha. Jag sag det inte hända men vi räknade ut det efterat. Vatten är alltid intressant för katter.
      /Annika

      Radera
    3. Jag är noga med att stänga locket på toan av den anledningen.

      Radera
    4. Owwww… Nu fick jag den hemska bilden framför mig av en av mina katter glidande ner i vattenlåset och drunknad. Även fast jag inser det aldrig skulle inträffa, snarare skulle katten studsa upp i taket så tror jag att jag kommer lägga locket på oftare nu.
      /JB

      Radera
    5. Jag tror inte att de kan drunkna i toastolen med mindre än att de slår i huvudet och svimmar, men jag tycker ändå att det vore lite äckligt om de ska ner där och klafsa, även efter spolning.

      Radera
  3. Hej!Att ta tillvara på regnvattnet borde vara det bästa man kan göra för att spara på grundvattnet, kranvattnet, sitt brunnsvatten eller varifrån man nu får sitt dricksvatten.Hade jag bott i hus så hade jag haft flera tunnor vid alla stuprören för att ta tillvara på så mycket vatten som det bara är möjligt då vatten ofta blir en bristvara när det är torrt och varmt på sommaren.Särskilt viktigt är detta då du odlar en del av din egen mat.Mvh Peter Jansson.P.S.Nu var det min tidigare erfarenhet av att driva ett vinstdrivande företag som tog överhand när jag skrev då jag gillar att vara effektiv och ta tillvara på ALLT det som är "billigt/gratis".D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft väldigt gott om vatten här, men man vet ju aldrig och jag gillar också att ta tillvara på allt som går.

      Radera
  4. Fin kattvideo!

    Tagning 1.
    Sparo: "Så, gå in nu så att jag kan filma."
    Katten: "Nej."



    Tagning 43.
    Sparo: "Anfäkta och regera! Är du fasttejpad på trappen eller vad är det för fel?"
    Katten: "Hm. Hm. Hmmm. Nä, om man skulle ta och se om det finns någon mat. Blir ju hungrig av att se den där tvåbeningen hoppa runt, runt hela tiden."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då, hon var väldigt lättredigerad. Jag ställde upp kameran på stativ och öppnade fönstret så kom hon.

      Radera
  5. Snyggt men som tekniker i mig hade jag höjt tunnan till underkant trälist. Överfyllnadsskydd direkt ner till ursprungliga röret och en ventil i underkant där du fyller dina vattenkannor.
    Sedan hade jag använt bräderna till att täcka hela tunnan.
    Gör om gör rätt :-)
    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum idé, men det känns som överkurs för mig.

      Radera
  6. Tack för den goda idén! Jag har inte något sätt att fånga regnvatten och nu när möjligheten att elda upp trädgårdsskräp i princip förbjuds av vårt underbara EU så lär min plåttunna för förbränning förpassats till att bli en Håkan Juholt.

    Bara att rensa ur o ställa ut för utsättning för vädrets makter då, styra om ett stuprör om jag vill vara seriös.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortsätt elda du. Om det inte dyker upp någon ambassadörstjänst tunnan kan söka ;-)

      Radera
    2. Min kommun har sagt att vi får elda som vanligt. Det borde trumfa eventuella EU-regler. Annars får man väl duka upp till korvgrillning, det är väl inte förbjudet någonstans?

      Radera
    3. EU tror jag trumfar allt. Men rent praktiskt har jag svårt att tro att en poliskår som inte ens kan hindra sin egen personal från att samarbeta med gängkriminella skulle ha tid att bråka med folk som eldar kvistar i sin trädgård.

      Radera
  7. På grund av husvägg och intilliggande altan behöver jag en fyrkantig regntunna. Gärna med mycket stor volym. Någon som har tips på var jag kan hitta en dylik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sök efter "ibc tank". Finns många på blocket också. Fyrkantigt och 1 kubik...

      Radera
    2. Eller köp en gammal soptunna i plast. Då får du den på hjul också :-) Men är mycket stor volym viktigt är nog IBC bättre.

      Radera
    3. Där jag bor är det bevattningsförbud varje sommar. Så många har grävt ner regnvattentankar på 2-6 kubik så de alltid ska finnas vatten.

      Radera
    4. Att gräva ner en regnvattentank är oerhört ambitiöst.

      Radera
  8. Frågan är om regnvattnet drar med sig ämnen från taket som du inte vill ha i odlingarna och i förlängningen i dig själv?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Jag vet såklart ingenting, men betongpannor... Borde väl inte stöta sig med odlingarna. Mossa har i alla fall inget problem att växa i symbios med takpannorna.

      Radera
  9. Jag har ett tiotal vattentunnor runt mina två hus i Bohuslän. Den största (100 liter) är ett strandfynd. De andra (20-30 liter) kommer från Jula och Bauhaus. Kan kvala in som min bästa investering någonsin.

    /Max

    SvaraRadera
  10. Min kompis föräldrar har kopplat ihop flera tunnor samt satt ett galler överst på alla tunnor så vattnet ska bli så rent som möjligt. Längst ner på alla tunnor sitter en kran så de enkelt kan fylla sina vattenkannor. De använder detta vatten för alla sina odlingar och de har en hel trädgård full plus ett växthus. Tror de till och med kopplat ett bevattningssystem till tunnorna som leder rakt ut i odlingarna. Så sjukt smart sätt att ta tillvara på gratis vatten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett bevattningssystem från regnvatten är ingenjörskap i den högre skolan!

      Miljonär innan 30 fick rätt ovan. Tunnan svämmade över vid första regnvädret så nu har jag skaffat en kran även på min tunna.

      Radera