söndag 19 maj 2024

Allt är i jorden

Jag ser bönderna åka runt på åkrarna härikring bokstavligt talat från morgon till kväll, ibland ännu längre. I jämförelse med det är mina odlingsinsatser ytterst begränsade, men i jämförelse med tidigare år har jag aldrig odlat så seriöst som nu och det är stort för mig.

Halvvägs in i maj är allt jag tänkt odla – och lite till – nergrävt. Det började med chili redan i början av mars. Inomhus, där jag senare också satt dill, purjolök, grönkål och broccoli. När vädret tillät (det är ju alltid en chansning) åkte förodlingarna ut i odlingslådorna på tomten tillsammans med morötter, rödbetor, potatis, majrova, spenat, märgärtor och squash.

Vid sidan av grönsaksodlingarna skaffade jag ett par plantor svarta vinbär som jag planterat, men som jag är osäker på ifall de kommer att överleva. Jag berättade det för min professionellt odlande granne som då grävde fram sticklingar av såväl svarta som röda vinbär samt krusbär. Så nu är det hopp om bär på tomten.

Dessutom gav hon mig en påse frön tänkta att förvandlas till rabarber. Det har jag redan på tomten, på tre olika ställen, men jag skulle vilja ha mycket mer. Nu kommer antagligen någon säga att deras rabarber växer som ogräs, att det snarast gäller att begränsa så att det inte blir för mycket. Det är även min erfarenhet sedan tidigare, men inte här. Så nu hoppas jag att fröodlingen tar sig.

Det som återstår fram till skördetid är att vattna och att hålla efter ogräset. Särskilt rensningen var jag lite slarvig med i fjol, jag tog mig inte tid. Planen är att göra det bättre i år så att jag kan återkomma med bilder som skulle göras odlingsgurus som Sara Bäckmo gröna av avund.

För mig är det en skön känsla att allt är igång. Lite som när jag går förbi en bikupa och ser bin som jobbar för mig. En grönsaksodling blir ju inte lika visuell, men naturen, solen, maskarna och mikroorganismerna jobbar nu dygnet runt för att jag ska få mat på bordet.

28 kommentarer:

  1. Skulle det som vegetarian gå att bli självförsörjande vad gäller mat? Men då kanske man inte har tid till något annat än att ta hand om odlingarna, med undantag för vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Det tror jag. I John Seymours bok Självhushållning (https://sparosverige.blogspot.com/2023/03/sjalvhushallningsliv-pa-landet.html) ges tips på hur man kan gå tillväga även med relativt små ytor. Det stora problemet vore nog att få det att funka i vårt moderna samhälle där du inte kan gå till skomakaren och byta ett skålpund smör mot ett par skor.

      Har man råd och ger sig fan på det spelar det ingen roll, då kan man köpa skor för aktieavkastning. Enda skillnaden mot andra blir då att man slipper gå till matbutiken. Själv skulle jag inte vilja/orka lägga ner det arbete som krävs, jag har för många andra intressen. Men jag vill absolut gå åt det hållet och bli självförsörjande på vissa matvaror.

      Radera
    2. Jag är knappast självförsörjande. Men jag är inte dum nog att köpa all mat i butik. Man kan köpa bra mat direkt från bonden och det ryktas om att det ibland är momsfritt.
      Investeraren

      Radera
    3. Jag gör också så. Ingen aning om det är momsfritt, jag glömmer alltid att be om kvitto ;-)

      Radera
  2. Tänk på att inte äta så stora mänger rabarber , oxalsyran ger njursten. Drick rabarberpaj på sommaren när det är varmt och du är dehydrerad om du vill ha njursten 😂. Rabarber är jätte gott vi äter rabarberkräm med mjölk för att neutralisera oxalsyran , dock inte för ofta , det är sedan gammalt./C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så stora mängder blir det nog inte. I rabarberpaj brukar jag ha 500 gram och den räcker till minst två gånger. I sylt har jag huvudsakligen blåbär, men lite rabarber gör sylten lite syrligare.

      Radera
    2. Bra läsning här om detta:
      https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/oxalsyra
      /Christoffer S

      Radera
    3. Oxalsyra behandlar man bin med, mot varroakvalster. Någon har testat att lägga rabarber i kupan och det är alldeles för lite oxalsyra för det ändamålet.

      Radera
  3. Drick rabarbersaft ska det vara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då blev det mer logiskt. Mitt problem med rabarbersaft är att den kräver så stora mängder socker, så det gör jag inte alls.

      Radera
  4. Enligt "instruktionerna" borde rabarber omplanteras/flyttas efter ca. 5-8 år för bra skörd. Detta sagt har jag dock aldrig rört vår rabarber sedan vi flyttade hit - för 26 år sedan. ;-)
    När den började bli klenare för några år sedan började jag gödsla den rejält med kompost/kaninbajs/kirskålgödsel och det verkar ha givit resultat. I alla fall har vi nu rabarber så det räcker mer än gott. Efter midsommar borde man dock sluta skörda, dels pga oxalsyrahalten blir högre då och dels för att plantorna ska kunna samla kraft igen.
    Lycka till med odlingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har på grannens inrådan täckt hela rabarberlanden med kogödsel.

      Ska jag sluta skörda vid midsommar hinner säsongen i princip inte börja innan den är slut.

      Radera
  5. Har en rabarber som bara står och "ser fin ut". Jag tycker inte om smaken och med varningarna ovan fick jag en mer legitim ursäkt att inte ta vara på det. Njursten är vanligt i släkten även om jag inte själv drabbats. Än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ha rabarber som prydnadsväxt var en ny inställning för mig. Och helt obegriplig, den är ju fantastisk i både paj och sylt.

      Radera
    2. Har hört en gång för länge sedan att fattigfolket, som statare och indelta, använde rabarber också för att snygga till utsidan av husen en aning. Dölja att plankorna inte gick hela vägen ner till backen.

      Radera
    3. Inte så obegripligt egentligen. Förra ägaren planterade, jag ser ingen vits att gräva bort den...

      Radera
    4. Sälj den! 49 kr/kg på Willys, men då är det inte ekologisk och lokal.

      Radera
  6. Hej!För egen del är jag alldeles för bekväm för att ens komma på tanken att odla min egen mat om jag skulle haft den möjlighet.Det är väldig bekvämt att köpa allt jag vill ha i mataffären som andra har odlat eller producerat.Däremot älskar jag att hugga ved och är en hejare på det trots att jag inte har huggit så väldigt mycket ved genom åren så lärde jag mig detta med att hugga ved ganska bra om jag får säga det själv.Nu var det väldigt länge sedan som jag högg ved och även om jag skulle få en möjlighet att hugga ved nu så hade jag tackat nej.Jag har en liten förslitningsskada i övre delen av högra armen som jag antagligen har fått i mitt arbetsliv så nu som en 57 årig pensionär är det enbart promenader som jag ägnar mig åt för att röra på mig.Det är ju ett nödvändigt ont att hålla igång blodcirkulationen, hjärta och lungor för att på så sätt förebygga diabetes, hjärt och kärlsjukdomar och även att förebygga andra välfärdssjukdomar.Ha en trevlig dag!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bekvämt, men att gå ut på tomten och skörda mat strax innan middagen är en känsla jag nästan inte kan värdera. Förslitningsskador kan jag ingenting om, men rent allmänt tror jag att odling är bra motion.

      Radera
  7. Jag tror jag missat inlägget om bina, överlevde alla kuporna vintern? Minns att det såg lite mörkt ut ett slag där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den korta versionen är att alla samhällen överlevde vintern, men ett av dem saknade drottning så därför fick jag sätta ihop två till en och är därmed nere på sex kupor. Här är det jag skrivit om bin under våren:

      https://sparosverige.blogspot.com/2024/03/lever-bina.html

      https://sparosverige.blogspot.com/2024/04/tre-steg-framat-ett-tillbaks.html

      Radera
  8. Sparo, du far mig att känna mig onyttig. Visserligen har jag ingen trädgard men en relativt stor balkong och jag har inte kommit igang med nagon odling än. Borde iaf odla nagot litet, som gräslök, dill och sant. Det far bli en sväng till affären nästa vecka och kolla in fröer.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kände så förra året, allt kom igång för sent och när jag ville köpa sättpotatis var det nästan slut i butikerna. Så i år bestämde jag mig för att komma igång i tid och odla de månader det står på fröpåsarna. Sedan kanske det går dåligt ändå, men då beror det i alla fall inte på att jag inte fick spaden i jorden.

      Gräslök tycker jag är en perfekt balkongväxt eftersom den funkar bra i kruka och man kan ta in den om det ska bli frost. Men jag lyckades även med squash på balkong, som jag odlade i en avkapad plasttunna:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/middag-om-ett-halvar.html

      Radera
  9. För er med rabarber kan jag rekommendera följande recept.

    Rabarbercurd
    6–7 dl

    500g rabarber
    1 dl vatten
    2 dl strösocker
    1 ägg (L)
    50g smör (saltat)

    Skölj rabarbern och skiva den i centimetertjocka bitar. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Koka i 10–15 minuter. Rör om då och då. Lägg på ett gläntat lock mot slutet om det börjar stänka.

    Mixa allt slätt med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme. Rör i ägget och smöret och låt det svalna.

    SvaraRadera
  10. Eller så kan man testa det här: https://grillplatser.nu/Recept/Naturgodis/Torkade-rabarber

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den tror jag mer på. Men som sagt, jag undrar om det inte dröjer innan jag får ordentligt med rabarber.

      Radera
  11. Jag hade också lite lam rabarberskörd, tills jag bestämde mig för att flytta den till en odlingslåda. Lådan tog sig, men det som var kvar från ursprungsplantan tiodubblade nog sig. Min erfarenhet är att rabarber är en sån växt man ska försöka ta livet av för att de ska frodas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min har tagit sig rejält efter att den fick en klutt gödsel i våras.

      Radera