onsdag 15 maj 2024

Glasjakt

Nästan oavsett hur dålig årets biodlarsäsong blir har jag inte glas för att täcka höstens skörd. Det hade jag kanske kunnat lösa i augusti, men som med det mesta finns inga skäl att vänta. Alltså dammade jag iväg prisförfrågningar till några leverantörer, både norska och svenska. Sedan väntade jag.

Och väntade... Ett par av dem svarade inte alls, eller bara på hälften av mina frågor. Jag ville köpa en pall med glas och då snackar vi ändå om en femsiffrig försäljning med en minimal arbetsinsats. Jag vet inte vad de har för marginaler, men de skulle åtminstone tjäna ett par tusenlappar på affären, plus att det kan bli merförsäljning eftersom jag kanske även köper andra saker och ännu mer glas under många år.


Inte för att det ska spela någon roll, har man ett företag med en hemsida tycker jag att det ingår i arbetsbeskrivningen att svara på kundförfrågningar, men det är nästan som att de inte vill sälja. Här snackar vi om företag vars hela verksamhet är att producera eller köpa in saker som de sedan säljer vidare. Jag kanske är otålig, men jag tycker faktiskt inte att det är för mycket begärt med ett utförligt svar inom en arbetsdag på kundmejl.

Efter diverse påstötningar hittade jag till slut ett bra pris. Frakten blev så pass dyr att det lönade sig för mig att koppla släpvagnen på bilen och hämta pallen själv, men det är ingen stor uppoffring att köra lite bil när solen skiner och fåglarna kvittrar.

Transport är för övrigt en otrevligt stor kostnad i min binäring, inte minst i tid. Många timmar har lagts på att flytta utrustning och honung. För att spara lite tid lyckades jag gasa upp ekipaget på ladans övervåning.

Men någon truck har jag inte, så de sista metrarna, från kärran till golvet, fick jag förflytta glasen medelst handkraft.

Nu har jag glas så det räcker till ett drygt ton honung. Hade jag gjort som de flesta gör, mesat på och från närmaste leverantör köpt precis så många glas som går åt i höst, hade jag fått betala nästan dubbelt så mycket per glas, men det lönar sig att ha en stor lada, framförhållning och möjlighet att ligga ute med pengar.

Så tänker jag med det mesta. Jag vet att jag kommer att äta, tvätta mig och gå på toa även nästa år, därför köper jag storpack av sånt som går åt. Vad utgiften anbelangar gör inflationen att pengarna räntar sig ganska bra i mat och hygienartiklar. För att inte tala om honungsglas.

28 kommentarer:

 1. Oj. Det där ger verkligen perspektiv på hur mycket energi du stoppar in dina projekt. Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men jag förstår inte riktigt varför det skulle göra det. För att sälja honung måste jag ha glas (eller plastburkar) och det kräver förhoppningsvis mindre energi per glas (och definitivt mindre pengar) att köpa mycket på en gång.

   Radera
 2. Har du målat släpvagnen? Tjusigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har jag faktiskt! Hela vagnen är ett hemmabygge i aluminium (inte gjort av mig, jag köpte den sån) och den såg så tråkigt modern ut.

   Radera
 3. Du kanske skulle köpt två pallar när du ändå var där? Det hade ju halverat transportkostnaden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte tanken, men jag hade ändå inte fått köra med två pallar på släp, det hade blivit för tungt. Och inte bara för polisen, bilen hade inte orkat. Priset kanske hade kunnat bli bättre av det, även om jag fått köra två gånger, men jag skulle tro att jag ändå klarar mig 2-3 år nu.

   Radera
  2. Jaha, tänk att tomma burkar kan väga så mycket...

   Men visst är det underligt att frakt på några mil kan vara så dyrt, när man kan få gratis frakt hem till dörr ända från Kina?

   Radera
  3. Ja, de väger ungefär 250 gram ihop med locket, så fyra burkar för ett kilo gör att dessa vägde ett halvt ton. Och så två pallar på det. Jag tror att jag får dra 1100 kg, men då väger ju kärran också.

   Det är både underligt och lite skrämmande att det ska löna sig att frakta skit från andra sidan jorden.

   Radera
  4. Anonym: frakten från Kina är inte "gratis". Enligt ett gammal avtal ersätter Postnord den kinesiska posten för försändelser därifrån, för att "gynna" handel och "utveckling". Detta avtal är förlegat sedan länge, och innebär miljardkostnader för Postnord, och är under pågående process att omförhandlas eller hel skrotas.
   /Christoffer S.

   Radera
  5. Eller nja, så här är det snarare:
   https://www.di.se/digital/fraktstodet-till-kinesiska-e-handlare-sanks-svensk-handel-jublar/

   "Kina har i flera årtionden gynnats genom kraftig subventionering via FN:s Världspostförening. "

   "”Det vore absurt att fortsätta att subventionera världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnation. Kina är med och leder utvecklingen inom e-handeln men har fått lika stort fraktstöd som länder som Kuba och Gabon”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel."

   /Christoffer S.

   Radera
  6. "gratis" ska nog läsas som "gratis för mig". Att det finns kostnader som någon behöver betala, säger sig självt. Att det är Postnord låter inte ett dugg otroligt.

   Radera
  7. Anonym: Det är inte "gratis" för dig, eftersom Postnord tar ut en högre kostnad (förstås) på andra tjänster de tillhandahåller. DE har ju inte en separat budget för just verksamheten till och från Kina...

   Radera
  8. men om jag inte utnyttjar deras andra tjänster blir det ju "gratis för mig"

   Radera
 4. Otålmodig? Som norrlänning bangar jag aldrig ett o framför någonting, men själv använder jag mig av tålfeg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kort och gott "slö" :-(

   Radera
  2. Men ja, det blev nog lite svorskt.

   Radera
 5. "Du e en riktig klippare du"

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av Thores allra bästa låtar :-)

   Radera
 6. Själv gick jag över till plastburkar o plastflaskor för några år sedan.
  Köpte 1600 500g plastburkar med lock, fick plats i en låda jag lyfte in i bilen själv. Lite tråkigare för honungsköparen kanske, men väldigt mycket enklare för biodlaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smidigare, billigare och lättare, men jag tror att det lönar sig att köra lite exklusivare förpackning. Men jag kan ändra mig.

   Radera
 7. Det är du och burk-kurt alltså? Klippare. :)
  Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Burk-Curt fick sina gratis :-)

   Radera
 8. Men skämt och åsido, det är de små men konsistent återkommande grejerna som gör hela skillnaden om du blir rik eller ej.

  SvaraRadera
 9. Roligt med arbetet som du gör, men delvis gör jag samma sak. Att packa ett brev och tjänar en tjuga. Hehe. En del fattar inte varför.

  Jag undgår dock att köpa för mycket lager utan skulle tänka i andra banor om jag hade haft fritt utrymme om det befann sig som så.

  Tidsaspekten är viktig men inte alltid. Man måste få njuta av sitt dagsverke också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är skillnad på jobb och jobb. Det som är kul eller kan leda till något bra i framtiden tycker jag inte behöver ge samma avkastning som något tråkigt eller helt meningslöst.

   Radera
 10. Första och antagligen sista gången som jag gör en bättre affär än Sparo! Bodde i jämtländsk obygd och beställde en pall med 750 eller 500grams burkar. Pallen levererades men inte av den beställda storleken. Ringde leverantören som sa att jag kunde behålla den och alla burkarna. Returfrakten var för dyr. Jag kunde riva fakturan. Jag slapp också att beställa burkar av rätt storlek.
  Jag kan också nämna att biodling i Jämtland är mycket bättre att bedriva än vad den är söderut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert varken första eller sista gången, jag har gjort många dåliga affärer. Men gratis är svårslaget.

   Radera