torsdag 23 maj 2024

Det är en keps ffs!

När bar du senast studentmössa? Troligtvis på din egen studentdag. I mitt fall inträffade den för snart 34 år sedan. Sedan hamnade mössan i en låda. Jag har inget minne av att jag kastat den, men har heller inte sett den de senaste decennierna, så borta är den.

Jag gissar att din historia liknar min, nästan oavsett om du tog studenten på 50-talet eller 00-talet. Det som dock ändrat sig är att studentmössan blivit en miljardindustri. Min inhandlades för max en hundring. I år kostar den 149 kr vilket är en skälig prishöjning, men varför stoppa där när man kan få studenter att betala många tusenlappar för den.

Det allra tydligaste tecknet på att olika valmöjligheter får studentmössorna att rusa i pris är en specifik söm, berättar Hannah. Om man vill ta bort sömmen, som mössbolaget har som standardval, kostar det extra.

Studenterna i reportaget ondgör sig över kostnaderna, men betalar snällt runt 5000 kr för sin studentmössa! Det låter som att man nästan inte kan vara med på mösspåtagningen om man inte har en dyr mössa utan den där sömmen, men med sitt namn inbroderat i en speciell färgnyans, och varför inte också ”smycka sin mössa med en LED-skärm” (ja, varför?!). Som att någon klasskompis skulle bry sig om någon annan mössa än sin egen!


Kolla in Tjock-Lasses billiga mössa!

Reportern ställer såklart inga rimliga frågor. Istället gör man en hel artikel där man ställer mössförsäljarna till svars, bl a med frågan:

Har ni marginal för att kunna sänka priserna?

Varför skulle de göra det när de istället kan få studenterna att mangrant betala för att slippa få en söm på mössan eller utrusta den med belysning? Visst, den ska användas under några veckor då det är dagsljus över tjugo timmar om dygnet, men man vet ju aldrig när man behöver bli upplyst.

Jo, jag vet! Dessa studenter behöver bli upplysta just precis nu! De behöver lära sig att inte vara lättledda konsumtionsslavar för det kommer att göra deras liv otroligt mycket sämre än det skulle kunna vara. Man behöver inte bojkotta studenten och klä sig i trasor, men man behöver inte heller följa varenda trend slaviskt till vilket pris som helst. 

43 kommentarer:

  1. Förstår inte varför det måste kosta så mycket att ta studenten? Jag gav några hundralappar för en mössa... minns att jag kompletterade med nån sorts slipsnål eller liknande med skolans logotype. Sen fick vi som gick natur ett extra guldband på mössan, och de som gick omvårdnad fick ett rött band istället. I övrigt såg mössorna ut som i bilden ovan. Svarta och vita.

    Vem skapar denna konsumtionshets som verkar upplevas, och vem tjänar på det? Viktiga frågor att ställa, annars blir man bara konsumerande drönare i någon annans spel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl företagen som skapar och tjänar på konsumtionshetsen, men det är vi konsumenter som låter det ske.

      Radera
  2. Av misstag (hoppas jag) hade någon skrivit min e-postadress när de beställt sin mössa förra året. Innan jag lyckades bli borttagen fick jag gång på gång veta vilka tillbehör man kunde "lägga till" och du ska väl försäkra din mössa också? Blev också helt matt när jag läste artikeln. Jag som tog studenten för bara 25 år sedan har minne av att mössan kostade max 200 kr (tror skolans namn då var ett tillägg, en standardmössa kostade väl 150 kr..).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittade en hundrafyrtioniokronors nu i år, så det går fortfarande att köpa den billigt. Men om ungarna nästan känner sig mobbade om de inte har betalat extra för att få bort en söm som bara finns där för att tillverkaren ska tjäna ännu mer pengar på att kunderna ska betala för att slippa den lär väl få köpa en namnlös keps (även om jag inte tror att någon hade märkt det).

      Radera
  3. I Uppsala används iaf mössorna varje år på mösspåtagningen och champagnegaloppen. Traditionen säger också att man ska ha på sig mössan hela kvällen och även på första maj. Så visst har jag använt min mössa mer än bara när jag tog studenten. Men inte heller jag köpte mössa för mer än 200 kr (student 2000).

    Kanske är det också därför det behövs försäkring, om man slarvar bort mössan på fyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Uppsala ja! Det är ju ett gruppboende för efter- eller överblivna studenter ;-)

      Undrar vad det är för självrisk. Känns hur som helst som bra pengar för försäkringsbolagen också.

      Radera
  4. Dottern tog studenten förra året och det kostade skjortan och halva armen ;-)

    Det var nya kläder, en studentmössa (utan belysning), champagne, drickor, mat till 60 pers, ett stort partytält (Göteborg!).

    Jag ångrar ingenting och min dotter fick en fantastisk student.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kläderna går förhoppningsvis att använda i andra sammanhang. Ja, förutom mössan då. Att en fest kostar pengar är heller inga konstigheter, men mössor för 5000 eller att åka på lastbilsflak ett par timmar och betala 40000 för det är helt galet.

      Radera
    2. Det som används minst av min arvinge som tog studenten för ett par år sedan, är klänningen. Killarna har det smidigare som kanske skaffar sin första "riktiga" kostym som de kan använda på diverse kommande fester, men en vit studentklänning blir mest kvar i garderoben om man inte är "klänningstjej" som kommer använda den hela sommaren. Däremot har mössan (med klassisk kokard, utan glitter) och andra kläder som köptes då använts en hel del, då hon fortsatt på universitet.

      Vi köpte oss ett ordentligt partytält för många, många år sedan, då vi insåg att inköpspriset är ungefär som att hyra vid 3 tillfällen. Eftersom vi har större trädgårdsfester minst 4-5 gånger/år så har den kostnaden avskrivits sen länge. Dessutom slipper vi stressen med att försöka boka när alla andra ska ha ett. (Vi räknar alltid med att det ska antingen regna eller vara gassande sol, så tältet behövs.)

      Spargrisen

      Radera
    3. Återanvändning är bra grejer!

      Radera
  5. Kanske borde vara ett sista prov för att få plocka ut sin examen? "Hur stor del av din inkomst spenderade du på studentmössan? Om siffran överstiger 5%, så medges ej examen", som ett bevis att man inte är färdigutbildad och kan kalla sig "vuxen".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det kommer att slå väldigt orättvist mot ungdomar med inga eller låga inkomster, men något i den stilen hade varit intressant.

      Radera
  6. Hej!Min dotters studentmössa kostade runt 500 kr år 2011 om jag minns rätt.I och för sig så anser jag att det är vansinnigt att "kasta bort" en femhundring på en studentmössa.Nåja, i vilket fall som helst så är pengar till för att användas och jag hade råd att betala för studentmössan så det var inget jag ens behövde tänka på.(Hade jag inte haft råd hade det varit lite svårare att hantera skulle jag tro.)På så sätt fick även hon samma förutsättningar som sina klasskamrater och inte var utan en studentmössa.Hon kommer att minnas denna dagen i resten av sitt liv och det det bästa man kan göra med sina pengar är att skapa trevliga och roliga minnen.Nu som pensionär i väntan på barnbarn och nya minnen med något barnbarn så är de roligaste minnen för mig när jag "reaköper" aktier i ett bolag som jag är långsiktig i när det har varit illrött på börsen flera dagar på raken.Däremot ville jag inte att hon skulle åka på ett lastbilsflak då det är farligt och oansvarigt att utsätta sig för de riskerna i trafiken som det innebär med många andra(och eventuellt även berusade) tonåringar.Nåja det ville hon ändå inte göra utan det var i bilen som hemfärden gjordes tryggt och säkert för att firande henne med vänner, bekanta och släktingar utan alkohol för dottern då hon var under 20 år!!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Styckesindela din text i framtiden, Peter.

      Radera
    2. Mycket pengar med 500 kr för en engångsmössa, men ändå hanterligt.

      Jag har aldrig fattat poängen med de där flaken, även om jag stod på ett själv. Vi använde en lastbil från en pappa som hade ett åkeri. Ingen dyr ljudanläggning, men det funkade ändå.

      Radera
    3. På min tid var det bara bönder och lantisar som åkte flak. Dvs de som bodde i såna städer som hade högst ett gymnasium.
      I Stockholm åkte folk hem i egna bilar, gärna en "annorlunda" som tex en veteranbil eller häst&vagn, annars bara vanliga familjebilen som var lövad. En kompis som var en av de få som bodde nära skolan fick åka soptunna(!).

      Nu känner jag mig jättegammal (slutade gymnasiet 1988)

      Radera
    4. När jag slutade, två år efter dig, var det rätt många flak, men det var inte livsnödvändigt att ha ett flak. En cab hade också funkat, och garanterat häst och vagn (även om jag aldrig såg det).

      Radera
  7. Päronen köpte mössa åt mig, jag tyckte det var onödigt. Jag försökte till och med att få låna farsans gamla gulnade, men "klart att du ska ha en egen studentmössa". Som väntat användes en dag och har sedan försvunnit.
    Tyckte hela studentspektaklet var larvigt, jag skulle ju plugga vidare på universitetet på hösten samma år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tycka att man ska ha en egen. Men det förutsätter att den kostar någon hundring, hade alternativet varit 5000 kr hade jag struntat i det.

      Radera
  8. Något har gått fullständigt snett vad gäller studentmössorna! De uppstod ju som en gemensam huvudbonad för studenterna vid landets universitet, och bars av dem historiskt såväl till vardag som helg om jag förstått rätt. Den som avlagt studentexamen vid gymnasium (läroverkets högre del, den första delen var som bekant realskolan) kunde därmed betraktas som behörig att gå vidare till universitetet och då också ikläda sig den vita studentmössan. Som fanns i två - TVÅ - varianter: Uppsalamodellen med blågul insida av kullen som var lite lägre, och Lundamodellen med röd insida och lite högre kulle. Att någon skulle få för sig att "pimpa" sin mössa och avvika från standarden var inte att tänka på!
    Som redan nämnts används åtminstone vid våra större universitet studentmössorna idag vid större akademiska högtider såsom Valborgsfirande och annat. Själv använde jag mössa frekvent under min universitetstid - men eftersom jag var teknolog (alltså studerade till civilingenjör) hade vi en annan modell på mössa med tofs på sidan och i vårt fall grön (färgen varierar mellan de tekniska högskolorna) så det blev till att köpa en sån, men den kostade max ett par hundra för 30 år sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan väl vara en kul grej med en gemensam huvudbonad, men för 5000 kr kan man ju få 2-3 kostymer, som dessutom går att använda i alla möjliga sammanhang.

      Radera
  9. Jag har kvar min studentmössa, ser den då och då i garderoben och den är ett fint minne att ha, signerad i fodret av alla klasskamraterna.

    Den börjar konstigt nog se lite sliten ut nu efter snart 35 år trots att jag aldrig har och högst sannolikt aldrig kommer att bäras av mig igen sedan studentdagen (som jag fortfarande minns som det var igår.

    Champangefrukost med klassen, ett två meters svetsat metallmonument över klass T3b som vi gjöt ner på skolgården, diskmedel och något hekto rödfärgande kaliumpermanganat i skolgårdens fontän, klassfanan som sattes längst upp på en tokhög industriskorsten, de 5000 flygblad som piloten släppte för tidigt och stökade till det på åkrarna isf i staden…).

    Minns inte vad kostnaden på mössan var exakt men lite drygt en hundring låter sannolikt.

    Vad är det för dårar som betalar 5000 spänn, på vilket vis kan den vara ” bättre”?

    Nej, säger som salig Tage Danielsson, ”Utan tvivel är man inte riktigt klok.”.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag lärde hela klassen ”Svenska flaggans dag” av Traste Lindéns Kvintett o den sjöng vi femtioelva gånger från traktorflaket då vi råkade ta studenten just den dagen. Det hade jag förträngt.
      /JB

      Radera
    2. För en dryg hundring fick du inte ditt namn broderat på mössan och vid tillräckligt många promille hade det kanske varit bra som kom-i-håg-lapp.

      Traste är underskattad, de la av alldeles för tidigt och är väl det enda bandet från den där tiden som inte gjort comeback.

      Radera
  10. på min tid tog skolan dit nån leverantör där man kunde prova ut rätt storlek. vill minnas att den kostade strax över 200kr.
    så den artikeln i veckan och sökte mig in på en sån sida. klickade i en standardmössa och gjorde lite val på måfå. resultat? över 3000kr!

    vad ska man säga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde samma upptäckt, det blev snabbt några tusen.

      Radera
  11. 79 spänn här. Den som söker han letar.

    https://www.partajshop.se/sv/artiklar/studentmossa.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=free&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw0ruyBhDuARIsANSZ3woo1wctTDTCw1Iee0rK9Cr5yqfDQqnX0UeubUUf8Av1xpaybOywIcYaApliEALw_wcB

    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt! Ingen överförfriskad/självcentrerad ungdom skulle se skillnad på den där jämfört med en för 80 gånger mer.

      Radera
    2. Vet inte om jag tycker det är bra eller dåligt att TLK lade ner när de gjorde, de slutade med flaggan i topp!

      Uppenbart fanns det mera krut kvar då de i mycket var ryggraden i ”supergruppen”, med stor ironi, vars skiva ”Dyra drinkar på novisers vis” om jag får bestämma är bland Sveriges topp tio någonsin.

      Exakt som TLKs ”In I Dimman” från skivan ”Jolly Bob Går Iland”. 👍🏼😊

      https://m.youtube.com/watch?v=d0SxwRiJ_Ik

      /JB

      Radera
    3. Bah, ”Kamraterna” hette supergruppen. Man får höra Per Myrberg sjunga om att döden bara är skit.
      Bara en sån sak.
      /JB

      Radera
    4. Jag tyckte magin försvann med Traste (som jag förstått la ner musiken helt efter kvintetten). Jolly Bob går i land måste vara ett av Sveriges starkaste album.

      Radera
    5. Nä, då måste jag ändå ge mig in igen även fast jag är överaktiv som kommentator.

      Kan glädja dig med att Traste Lindén står för all trumpet 🎺 på ”Dyra Drinkar På Novisers Vis” och dessutom sjunger lead på ”I Princip Säger Jag Förlåt”.

      https://m.youtube.com/watch?v=o1AkZsL2PUk&list=OLAK5uy_lNv2bjaBthbYG-N1rbOv0WHVSqxoKNiF0&index=8&pp=8AUB

      I övrigt anser jag att Mikloz Fläckman är det coolaste namnet på en artist någonsin, som inte är taget. Eller halvtaget då.

      Chefredaktör på tidningen Vi senare och har sitt liv fixat genom V och S, en grammis kom väl senare med, men det ger jag fan i.

      Kunde vänstern nöja sig med att göra musik, vilket de gör fan så bra så vore jag nöjd,
      /JB

      Radera
    6. Var det Fläckman som fick en grammis för bästa barnskiva, "Fräsa i näsan"? Man lagrar mycket dumt i en hjärna.

      Radera
    7. Exakt densamma! Blir imponerad. Jag verkar ha en förkärlek för artister som även gör belönade barnskivor, tex Oscar Danielson för ”Sårskorpor” och Jojje Wadenius för ”Goda` Goda`”. Grammisarna haglar. 😊
      /JB

      Radera
    8. Jojje Wadenius gjorde signaturen till Kalles klätterträd, vilket borde ge både grammisar och guldbaggar.

      Radera
  12. Här.

    https://m.youtube.com/watch?v=z-JfAnPpxBM

    The Boppers i bakgrunden som bonus. Ursäkta, nu ska jag sluta spamma.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, helt okej. Lite riktigt musik behövs så här i melodifestivalstider.

      Radera
  13. Det är definitivt en keps. Tillgång och Efterfrågan styr väl även en keps attraktivitet på Marknaden. Kepsmarknaden är het några veckor framöver. Tror vi får en Krasch en bit in i Juni 👀.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar man studenten nästa år och har ett vanligt namn kanske man till och med kan köpa en begagnad studentmössa till billigt pris.

      Radera
  14. 1971 i Uddevalla. Jag har inget minne av studentmössa. Tror det var helt ute några år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och du har klarat dig ändå. Ingen arbetsgivare som frågat "Jag ser här att du tagit studenten, men kan vi lita på det, var har du studentmössan?".

      Radera
  15. "De behöver lära sig att inte vara lättledda konsumtionsslavar för det kommer att göra deras liv otroligt mycket sämre än det skulle kunna vara."

    Min son brukade säga att skolans uppgift är att skola framtidens konsumtionsslavar.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr har han många följare just på den punkten.

      Radera