tisdag 7 maj 2024

Nationell kris eller nyttigt stresstest?

Jag välkomnar inte högre konsumentpriser, men ibland undrar jag om det inte också finns fördelar med stigande priser. I DN:s artikel om skenande elpriser berättar man om Britt-Inger, 63-årig förtidspensionär. I vanlig ordning får vi inte reda på någonting om hennes utgifter och ganska lite om inkomsterna också, men det verkar tight.

För att minska elräkningen har hon därför köpt en ny luftvärmepump, tilläggsisolerat vinden och eldar i braskaminen för att avlasta luftvärmepumpen. Jag ser allt detta som sunda reaktioner på en omvärld i förändring, men DN:s reporter verkar lida allra mest över att hon inte strör pengar ikring sig. Lyssna t ex på detta:

De senaste årens kostnadsökningar på bland annat boende, mat och energi har gjort att Britt-Inger Karlsson utanför Hörnefors, Umeå kommun, har börjat jämföra erbjudanden mellan olika elbolag.

Då låter det ju som att så länge hon inte var absolut tvungen valde hon första bästa bolag och körde vidare med dem av gammal vana. Att jämföra erbjudanden mellan konkurrerande bolag på el, telefon, försäkringar och andra större utgiftsposter är något jag gjort helt naturligt sedan jag flyttade till min första egna bostad.

Det gör mig inte till ett offer utan till en hushållsekonomisk vinnare. Hade Britt-Inger också gjort det hade hon troligen haft en rejäl buffert att möta prisökningarna med. Och inte bara hon. Enligt DN-artikeln skulle 57 procent av svenskarna inte klara en energiprisökning på 10 procent utan att dra åt svångremmen.

Nu är detta egenrapporterade uppgifter och jag är övertygad om att de flesta inte hade börjat svälta ifall de dragit ner lite på fredagsmyset, men mer än hälften har alltså nästan ingen säkerhetsmarginal (=sparande) för att klara minsta lilla prishöjning. Undrar hur de skulle klara en procents räntehöjning på bolånet eller 5 kr högre bensinpris. Jag sänder en tanke av tacksamhet till mina föräldrar som lät mig gå på Sparo School of Economics. Annars kanske det varit jag som vid 63 års ålder berättat i tidningsreportage att jag precis börjat läsa prislappar.

22 kommentarer:

  1. Haha, där satt den:

    Annars kanske det varit jag som vid 63 års ålder berättat i tidningsreportage att jag precis börjat läsa prislappar.

    Tyvärr är sanningen att många inte klarat ränteökningarna och kronofogden har nog aldrig haft så mkt att göra .. Men nu bara hederliga och rejäla S suttit på makten hade ökande bidrag slussats ut! Ja S som helst ser alla som hjältar bara för att de kan betala räkningar o äta sig mätta, oavsett vart pengarna som betalar kommer ifrån. Mår illa faktiskt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog. Många klarar ändå att anpassa sig, men det hade varit så mycket bättre om de tagit höjd för det i förväg än att de åker på en käftsmäll varje gång som de sedan behöver tid att resa sig från.

      Radera
  2. Jag har full förståelse för att folk drar sig för att byta elavtal. Vilken jäkla härva det är.. Fullt med dolda avgifter, inlåsningar och tillfälliga rabatter. Min nuvarande leverantör skickade ut ett mail som mest såg ut som ett nigeriabrev, där de meddelade att mitt introduktionserbjudande går strax ut (vilket var ett lagkrav att informera om- annars hade de nog struntat i det). Bara tur att jag fick syn på det i spamkorgen. Om jag inte gjort något hade jag hamnat på ett "anvisningsavtal" med uppsägningstid och drygt 4:-/kWh+spotpris. Nästa gång väljer jag inte det bland de billigaste, utan någon med hyffsade priser utan villkor om jag hittar någon sån (tipsa gärna om ni vet någon pålitlig).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt kan inte vara lätt, men det finns ju jämförelsesajter.

      Att om du inte agerar hamnar du på en ny typ av avtal är ett himla oskick, inte bara för elbolag.

      Radera
    2. Jo jag använder ju elskling.se och jag tecknade ju avtalet frivilligt så jag har ju bara mig själv att skylla. Det jag vänder mig mot är att det är så uppenbart konstruerat för att man ska missa någon detalj eller glömma att avsluta abonnemanget i tid, om något år. Och om man glömmer får de tydligen ta vilka hutlösa priser som helst...

      Radera
    3. Och precis när man har det som stressigt får man ett finstilt brev/mejl med "uppdaterade villkor", där enda ändringen är att de höjt priset.

      Radera
    4. Kan tipsa om någon ganska ny uppfinning som kallas för "kalender" - i den, eller med hjälp av den kan man tex skriva upp när man behöver göra saker, födelsedagar, när avtal går ut, att du ska träffa dina vänner om fem veckor på söndag osv. Prova, annars kanske du kan kanske också får medverka i DN vid 63 års ålder ;-)

      Radera
    5. Haha, här har du en poäng.

      Radera
  3. Efter förrförra vinterns elpriser är jag förvånad att det finns någon som inte redan börjat jämföra priser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde man göra ibland ändå, särskilt med något som är så dyrt som el, men visst borde det vara lättare när det är som dyrast.

      Radera
  4. Om man är DN-journalist är det ju meningen att man ska bidra till tidningens intjäning, och vad är bättre än att läsarna köper de saker och de tjänster som annonseras i tidningen? Naturligvis utan prut, och utan att kontrollera eller jämföra med annat på marknaden.
    Kombinerat med den vanliga socialistika inställningen om allt åt alla, så vore det absolut tjänstefel att ha en annan vinkel på reportaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är fullt möjligt med rimlig journalistik också.

      Radera
    2. Nej,
      vi ska ha agendasättande journalistik

      hälsar
      Peter Wolodarski

      Radera
    3. Också helt okej, så länge man är tydlig med det. Det som stör mig är "oberoende journalistik som är trovärdig och opartisk" när så inte är fallet.

      Radera
    4. Hur menar du nu, Sparo? Tycker du tex inte att uttrycket "Oberoende Socialdemokratisk" går ihop?
      Mvh Investeraren

      Radera
    5. Jodå, om man inte har direkta kopplingar till partiet men delar ideologi. Jag tänkte mer på den "oberoende" statsmedian som till hundra procent är beroende av staten.

      Radera
    6. Det är rätt konstigt egentligen, att folk lyssnar på media ännu. Jag menar media deklarerar själva tydligt, som tex DN, att deras uppgift är att driva en agenda, inte att bedriva riktig journalistik. Dvs tala om för läsare vad de ska tycka. Folk betalar alltså dyrt för att få någon annans åsikter uppkörda i halsen. Sjukt.

      Radera
    7. Jag uppskattar tydligheten, men just DN ser jag ingen stor poäng med. Nu ska sägas att eftersom nästan allt är låst för icke-prenumeranter läser jag inte mycket där.

      Radera
  5. Jag tycker det är sunda aktioner de tagit. Satte själv in luftvärmepump när priset sjunkit tillräckligt för att korsa min insikt om vinsterna (ok, besparingarna) och den lilla besvärströskeln.

    Vinden är tilläggsisolerad. Kamin var jag t.o.m o kollade in (m ugn o kokplatta, annars täljsten. Hade nog gått vidare, men kaminsäljarn felade isin service att ansöka till kommunen o jag fick fylla i fel papper så allting gick i stå och mitt ekonomiska läge förändrades och tillgängliga pengar på konto/börsen kändes bättre än en långsiktig investering på vedeldning. Försäkran mot elavbrott är jag utan då, baksidan.

    Idag känns det rätt fånigt när jag sitter i bygg o miljönämnden som styr alla dessa ärenden. Men har ej ansökt på nytt. 😂
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du borde väl passa på att söka medan du själv får bedöma din ansökan :-)

      Radera
    2. Nämnden detaljstyr ej och dessutom är jag noga med att anmäla jäv. Men förstod du drog i mitt ben.
      /JB

      Radera
    3. Jag jävlades väl lite, men det borde åtminstone inte skada behandlingen att handläggaren vet att han/hon måste förklara sig för dig om det krånglar.

      Radera