fredag 3 maj 2024

Semester är för folk som är missnöjda med sina liv

Rubriken är tillspetsad, men inte bara till för att reta upp folk. Det är klart att många både förtjänar och behöver semester ibland och det är inget fel med det. Men den här tiden på året hör jag många som är helt uppspelta över sommarens arbetslediga veckor och inte i första hand för att de ska få uppleva Rhodos eller en fjällvandring utan mest för att få slippa jobbet, chefen, lämning på förskolan osv. Vardagslunken alltså.

Är det därför man ser fram emot semestern menar jag att det är hög tid att se över sitt liv. Sätt dig ner med familjen eller dig själv och börja med att erkänna att livet inte är på topp. Det kan finnas många anledningar till det och alla kan man inte lösa på egen hand, men om man inte ens kan formulera vad som är fel lär ingenting förändras.

Mitt liv är absolut inte på topp, men jag jobbar hela tiden på det och semester har jag inget större behov av. I år är det förresten 30 år sedan jag senast åkte på en klassisk sommarsemester. I husvagn faktiskt, vilket var ett bra sätt att slippa undan fotbolls-VM som tog ett larvigt stort medieutrymme den sommaren eftersom det var senaste (sista?) gången Sverige både fick vara med och lyckades ta sig vidare från gruppspelet. Ni vet, Tomas Brolin, mest känd som bakgrundsdansare i succébandet Friends in need.

För den som bara blir stressad av sommarsemester kan jag rekommendera biodling, då har du alibi för att slippa badstrandsbesök, grillaftnar, rosémingel och picknickar. I övrigt tänker jag fylla min sommar med ännu fler vardagsprojekt vilket i mitt fall består av skrivande, odling och renovering. Hur man kan välja bort sånt till förmån för drinkar vid poolen övergår mitt förstånd.

55 kommentarer:

 1. Semester är för folk som vill berika sina liv med erfarenheter, du tror inte människor med rika och glada liv reser? Att resa är ett väldigt bra sett att lära sig och växa som människa, det handlar inte enbart om att sitta vid en pool i Grekland..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för många handlar det nog lika mycket om att bälga i sig billig sprit ;-)

   Det är klart att det finns andra aspekter på semester.

   Radera
  2. Folk som vill berika sina instiftan med bilder bara för att visa hur viktig just deras semester var, det är löjligt.
   Om man åker på semester kan man ju njuta av den sj, jag tror att andra skiter i det. Social medie fri sen många år tillbaka , skönt

   Radera
  3. Instagram *

   Radera
  4. Hörde någon gång att antalet personer som ser en bild på Instagram är mindre än 1 i snitt, så många bilder är det bokstavligt talat ingen som ser.

   Radera
 2. Det är 6 år sedan vi var i kvartsfinal i fotboll….. 2018

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, bra påminnelse om att jag aldrig ska skriva om fotboll. Det borde förresten ingen göra eftersom aktiviteten rent objektivt är tråkigare än att se på väggfärg som torkar.

   Radera
 3. Ali-bi med riktig sting.... Det är bra! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt nog har jag bara fått ett enda bistick i år, och det så tidigt som 12 mars. Men rätt vad det är glömmer jag att stänga bidräkten och får flera stycken så att jag "hinner ikapp".

   Radera
  2. Jag lär mig varje år att inte ha träskor till bidräkten, får varje vår bistick på fötterna vid kontroll av kuporna.
   Sedan kommer jag på "just det" riktiga skor/stövlar bör man ha. Samma sak varje år.

   Semester har jag då o då, var på semesterresa år 2000 senast tror jag, men numera passar jag på att slunga ljunghonung på semestern som lämpligtvis då läggs i september.

   Radera
  3. Jag fuskade också med skorna tidigare. Köpte t ex ett par låga stövlar, men då kan de komma in i skarven. Det värsta är att bistick just på fötter och vrister har svullnat upp för mig så att jag knappt kan ha skor den nästkommande veckan.

   Håller tummarna för att det blir ljunghonung i år. Förra årets transport till ljungdrag får jag skriva av som lärpengar :-(

   Radera
  4. Jag har någon sorts hatkärlek till ljunghonungen, den är god o många köper den, men ett djälva kladdande rent utsagt innan den är på burk.
   Där jag bor får jag en ganska jämn skörd ljunghonung varje år, men med lite olika konsistens från år till år beroende på hur vädret har varit. Så jag slipper resa med bin som sällskap i alla fall.

   Radera
  5. För egen del vill jag inte ha den, men den säljer. Särskilt i år tror jag det kan bli bra eftersom det var så dåligt i fjol. Jag brukar ta samma, men kanske lägger jag på en tjuga på ljunghonungen i år.

   Radera
  6. Jag ligger till och med lite högre i pris på sommarhonungen, men den är väldigt populär o tar slut på några dagar.
   Men då är jag ensam biodlare i området och fick frågan redan före jul om jag kunde lägga undan några burkar sommarhonung.

   Radera
  7. Den som ändå blev av med all honung på några dagar. Jag fick i stort sett slut i påsk, men det är ju över ett halvår efter slungning.

   Radera
 4. För mig är semester på sommaren att ha tid med att ta dagen som den kommer, ha tid att plocka svamp och blåbär, ha tid att handarbeta, läsa, laga saker utan att behöva avbryta för att det blir dags att sova (eller för mörkt för att genomföra saker). Vila. Vara i solen och i skuggan, gå i skogen, upp på ett berg och vid havet. Paddla, cykla eller segla. Men också att hinna umgås med vänner som bor en bit bort.

  Semestern på vintern innebär antingen skidåkning (februari-april) eller sol och värme bort från mörkret (oktober- februari).
  Men som tidigare sagts: semester är gärna att uppleva nya saker oavsett om det är i en storstad eller i en djungel. Eller att man förkovrar sig i något nytt på hemmaplan.

  Helt enkelt omväxling från det jag brukar göra.

  Men jag har aldrig förstått att man ska åka till Medelhavet på sommaren. När de äntligen är hyfsat ok väder och kanske badbart här i Norden. Och ljust.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter vettigt. Förutom det där med skidåkning då, på vintern ska man vara inomhus :-)

   Radera
 5. Är det bara jag som har vänner och kollegor som måste köpa svindyra resor för att kunna slappna av på semestern? Det här med att stanna hemma och ta det lugnt finns inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del verkar inte tänka tanken.

   Radera
 6. Skulle nog säga att semester är ett skönt avbrott från vardagen för de flesta. Omväxling förnöjer trots allt ibland.

  Även om FIRE och permanent semester skulle vara bättre. Tror det blir någon form av "Hemester" för mig i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det blir det resten av livet för mig. Omväxlingen försöker jag få hela året.

   Radera
 7. När jag var ung reste jag med mina föräldrar av och till, men inte ofta. När jag var riktigt liten tältade vi i näromradet. Efter tonaren och när jag började jobba blev det semestrar till fjärran länder. När jag senare bytte jobb blev det affärsresor i Europa. När jag slutade jobba var jag plötsligt färdig med resande. Jag vet att jag inte sett allt som finns, men det räcker för mig.
  Numera har jag ju permanent semester och älskar att skrota omkring här hemma, besöka vänner, laga middagar till gäster och göra annat som intresserar mig.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt lär man inte hinna se ändå, och det är mycket i närområdet jag inte sett så jag behöver inte åka till Asien för det.

   Radera
  2. I Asien har jag aldrig varit, även om jag varit inbjuden till Indien nagra ggr, i Thailand som tycker att barnprostitution är en bra grej skulle jag aldrig sätta min fot.

   Däremot har jag besökt vänner i Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och USA. Dessutom varit i Karibien och nästan alla länder i Europa (utom ett par östeuropeiska).
   /Annika

   Radera
  3. Tycker de verkligen att barnprostitution är "en bra grej"? Verkar konstigt, men jag har inte heller varit där.

   Radera
  4. Arbetade på SAS en gång i tiden och vi hade ju en del fri resor. Redan då på sjuttiotalet så fanns det ju en del frireseäckelgubbar som åkte frekvent till Thailand och sen skröt om vad de gjorde där. Aldrig Thailand lovade jag mig själv och det har jag hållit.
   Annars kan det vara kul att resa men kan lika gärna vara hemma, det beror på. Omväxling förnöjer.

   Radera
  5. Stefan Sauk snackade golf i Thailand i "Tillfälligt avbrott" i Lorry:

   "Arton hål! Nitton med caddien!"

   Radera
  6. Thailand tycker inte att "det är en bra grej" med barnprostitution. Tvärtom är det olagligt och har hårdare straff än mord eller våldtäkt i Sverige.

   Radera
  7. Och hur efterlevs det? Har nagon svensk blivit fängslad pga det?
   /Annika

   Radera
  8. I den mån det avslöjas, så beivras det. För utlänningar är det oftast utvisning och istället pedofilens hemland som dömer.

   Radera
 8. Apropå Tomas Brolin. https://www.youtube.com/watch?v=bb2v3vWRRcA&t=59s

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag lagt tio sekunder på att titta på fotboll. Tid jag aldrig får tillbaka.

   Radera
  2. Om du vill förlora 1 min och 15 sekunder till så kan du även titta på Zlatans mål mot England. https://www.youtube.com/watch?v=RM_5tJncHww

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Det kommer inte hända.

   Radera
 9. "I övrigt tänker jag fylla min sommar med ännu fler vardagsprojekt vilket i mitt fall består av skrivande"

  Ska du skriva en bok? Mitt liv som Sparo? Flykten från Sverige? Utan cash i Tyrolen?

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
 10. För min egen del blir det endast hängmattan och robotgräsklippare under semestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett tjusningen med hängmattor, tycker mest att man ligger illa och har svårt att röra sig.

   Radera
 11. På sätt och vis har du nog rätt. Jag menar om folk glatt betalar säg 50,000 kr för att åka till Medelhavet en sketen vecka. Då är det ju något grundläggande fel med deras liv. Antingen det, eller så hatar de bara pengar.
  Mvh Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta hatar pengar, så måste det vara.

   Radera
  2. Skrattade rakt ut! :-)

   Radera
 12. Känns som din text passar ihop med boken ”Vägen till frikedom” som jag precis har läst. Har du läst den, kan rekommendera den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte läst, men verkar intressant. Hört en del av Erik Grönwall och han har tänkt mycket.

   Radera
  2. Erik skrev den boken tillsammans med hans kompis Simon Vikström. Ca 180 sidor med en del bra tankar om livet och ekonomi och jobb i synnerhet. Argbete var ett nytt uttryck som de skrev om :)

   Radera
  3. Argbete var lite för göteborgskt för min smak. Frikedom var på gränsen ;-)

   Radera
 13. Det där är ju personligt. Jag får ej åka någonstans över ett dygn pga arbetsförmedlingen, inte för att jag skulle ta mig råd iaf.

  Tycker mest semestern är trist. Tomt på saker på schemat. Allt annat har jag för mycket tid för ändå.

  Ut o lägga dagar på sjön o fiska till min o grannarnas glädje vore väl schysst, men tappat sugen på liten båt o motor efter förra blev stulen. Nå löser nog det där.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har väl svårt att kolla var du är?

   Det som stör mig är att det är svårt att få tag i företag, ungefär som helg som ju också är ett oskick.

   Radera
  2. "Jag får ej åka någonstans över ett dygn pga arbetsförmedlingen"

   Måste du vara beredd att ta ett jobb på studs eller vad är grejen? Godkänner inte Arbetsförmedlingen att det går att nå dig med mejl och telefon?

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Får inte åka utomlands iaf, så är det. O söker jobb i mängder, närmar sig nog tusen nu.
   /JB

   Radera
  4. Jahaja. Jag känner inte till Arbetsförmedlingens regler men när jag läste din kommentar så kom jag att tänka på en bekant som inte fick åka på semester utomlands för Arbetsförmedlingen. Jag kan till viss del förstå att Arbetsförmedlingen vill hindra arbetslösa personer från att ha semester och samtidigt ha arbetslöshetsersättning.

   Tom-Hjördis

   Radera
 14. -94, ja det var ett tag sedan. Även det året jag gjorde min första flygresa. Det blev till Nya Zeeland där jag backpackade runt i 10 veckor och sedan 10 veckor till runt i Austraien. En resa och många minnen jag tänker tillbaka på nästan dagligen. Hoppas kunna åka tillbaka till NZ någon gång - ett fantastisk land !
  Idag åkte skattlådorna på resterande bisamhälle, masrosorna har blommat någon vecka och nu är rapsen på gång här i söder..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul resa, men fel år eftersom det var kanonväder i Sverige den sommaren.

   Där är inte jag, jag har fortfarande packväggar i yngelrummen. De ska väl bort snart, men nog känns det som att skattlådorna får vänta ett par veckor.

   Radera
  2. Precis, därför jag var iväg jan-maj !
   Ja, breddgrader gör skillnad 🙂

   Radera
 15. Det som är lite oroväckande är hur många svenskar som förvandlas till smygalkoholister på semestern och tillbringar all vaken tid från att de ankommer till Arlanda tills att de kommer hem, med ett glas alkohol av något slag i handen, .likaså varenda långhelg eller helg öht. Jag menar, då borde man VERKLIGEN se över sitt vardagsliv och sina livsval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så illa håller jag med om det. Alkohol är något jag upplever att väldigt många får en nettoförlust i livskvalitet av. Människor som aldrig skulle kalla sig alkoholister lyckas ändå "supa bort" familj, privatekonomi och/eller jobbchanser och jag ser verkligen inte vad de får istället.

   Med det sagt är jag varken nykterist eller motståndare till att folk som vill tar sig ett glas.

   Radera