söndag 12 maj 2024

En trasig värld

Jag har alltid använt trasor, men hade ingen aning om att det beror på att jag är svensk. Det säger Expressen som berättar att vanliga wettexdukar säljs i USA under namnet ”Swedish dishcloth och att det är en trend bland ”Tiktok-kreatörer” (som jag tror är det som fram till i förrgår kallades influencers.

Jag som trodde att det där med miljö var viktigt för folk sedan några år tillbaka. Inte för att man behöver tänka miljömässigt för att använda trasor, det räcker med att vara ekonomisk. Jag tror inte att jag köpt hushållspapper eller pappersservetter i hela mitt liv. Behövs papper använder jag toalettpapper som är mycket billigare än hushållsvarianten, men helst använder jag trasor som går att återanvända.

Förutom ett par vanliga trasvarianter återvinner jag lakan, örngott och t-shirts genom att riva dem i lagom stora bitar och använda som trasor. Dem använder jag tills de är slut och så slänger jag dem för gott och de har då inte kostat mig en krona.

Köpetrasor slänger jag i tvättmaskinen när de börjar se tråkiga ut. Jag vet inte hur många tvättar en wettexduk klarar, men garanterat ett tiotal även vid hård användning. Och den hårdaste användningen försöker jag skona dem, då kör jag med utnötta lakan istället. Hur ofta ska man då byta ut den? För att få svar på det får vi gå till norska rockgruppen Black Debbath som också har handfasta råd om användningen:

Bakterier florerer om du ikke flittig bytter kjøkkenklut.
I verste fall kan du bli syk og sengeliggende hele uken ut.
En tommelfingerregel er å aldri putte kjøkkenklut i munn
og ei heller benytte den til rengjøring av toalett og hund.

Det är fanimej poesi!

39 kommentarer:

  1. Jag kör med disktrasan (Wettex saklart) i diskmaskinen, funkar utmärkt. Räcker manga manader, kanske ett halvar t.o.m. Andra trasor slänger jag med i tvättmaskinen med lakan och handdukar, 60°. De varar i aratal (alternativt städas det inte tillräckligt ofta :) ).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tvättar Wettexdukar ganska ofta. De är ju så små att de alltid får plats i tvättmaskinen.

      Radera
    2. Tack för tipset. Ska testa att köra trasan i diskmaskinen. Har ibland kokat trasan men det luktar så.

      Radera
    3. Och ska man koka den blir det ju ett arbetsmoment. Att låta den gå med i tvättmaskinen kostar varken tid eller ström.

      Radera
    4. Wetex-trasor köps i 10-pack, räcker ca 5 år. Tvättas i 60 grader i tvättmaskin med handdukar och andra trasor, verkat tåla hur många tvättar som helst. Tänk på att de går att kompostera, då de är gjorda av bomull och cellulosa.
      /Christoffer S.

      Radera
    5. Jaha, komposteringen hade jag ingen aning om.

      Radera
    6. Låter otroligt att det går att kompostera när de är nästintill outslitliga. Det var oväntat..

      Radera
    7. Efter att precis ha grävt i min kompost undrar jag ändå om inte wettexdukar tar längre tid på sig att förmultna än exempelvis ett apelsinskal eller kaffefilter. Lägger man komposten i en påse som skickas till kommunens avfallsanläggning spelar det mindre roll.

      Radera
    8. Citat från websidan:
      "Wettex klassiska diskduk absorberar vätska upp till 15 gånger sin egen vikt. Vårt svenska original finns i förpackningar med 4 olika färger samt i en nyhet med två exklusiva designs. Rengör i ett svep och lämnar ytan helt torr. Materialet i våra klassiska diskdukar är komposterbart och 100% biologiskt nedbrytbart på 8 veckor."
      /Christoffer S.

      Radera
    9. "Våra mjuka biologiskt nedbrytbara Wettex dukar är tillverkade av cellulosa material. De komposteras lätt på komposten när de är förbrukade. En enda diskduk ersätter upp till 15 rullar med hushållspapper. Sänk din miljöpåverkan och ditt koldioxidavtryck med Wettex tillverkade av förnybara resurser. Kombinationen av två material som bomull och viskos, resulterar i en produkt med fantastisk uppsugningsförmåga och lång hållbarhet. Några tips underhåll och användning av din biologiskt nedbrytbara diskduk:

      Tvätta med liknande färger i tvättmaskin upp till 60 °C."

      Radera
    10. "Hög absorptionsförmåga - 70% cellulosa skapar hög absorptionsförmåga att djuprengöra diskbänkar eller badkar med.
      Slits inte så lätt i sönder - 30% bomull binder fibrerna samman och ger en stark hållbarhet."

      Radera
    11. Åtta veckor?! I min kompost känns det som att inte ens bananskal är förvandlat till jord på åtta veckor.

      Det låter som att jag även i fortsättning bör låta bli att tvätta dem i 90 grader.

      Radera
  2. Använder disktrasor i lin. Tvättas varje vecka i tvättmaskin och håller i åratal, dock ”dyra” i inköp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag aldrig att jag sett. Spontant känns det inte som att lin ska ha så bra sugförmåga, men det är kanske helt fel.

      Radera
    2. Har testat, suger inte upp någonting...
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Jag tycker de är jättebra!

      Radera
  3. Jag låter kackerlackorna äta upp allt matspill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag misstänker att de skapar eget avfall.

      Radera
    2. Bara under kylskåpet och där är man ju aldrig...

      Radera
  4. Vilken temperatur tvättar du wettexduken på? Tvättmedel? Med annan tvätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 40 eller 60 grader med tvättmedel och ihop med annan tvätt. Jag slänger gamla Wettexdukar i tvättkorgen när de börjar se för taskiga ut och sedan får de gå med i den temperatur jag tvättar först. Jag har inte testat att tvätta dem i 90, kanske går det också.

      Radera
  5. Har mängder med kläder från min slösaktiga tid så vart plagg får ganska lite slitage och jag använder dem tills de är i princip finito. Slängs eller skänks till klädinsamlingen.

    Lakan osv görs trasor av och används som komplement till wettexdukar. Hushållspapper existerar ej heller här. Tusan vet varför jag inte använt slitna kläder, har väl tillräckligt med trasor ändå, förbrukade anser jag dem endast vara när de använts till något oljigt eller grisigt i garaget.

    När jag var liten slet jag extremt på kläderna som alla ungar. Morsan fixade jämt dit slitstarka laglappar på knän o armbågar när det gått hål vilket brukade gå fort. Någon grov och dekorerad variant som jag tror hon stök på, undrar vart sådana tagit vägen?

    Som anekdot, fick jämt bara billiga nonamekläder som liten, något jag ej led av. Men i moppeåldern fick jag faktiskt en Nikeoverall för över tusenlappen, en hiskelig mängd pengar! Idag hade jag iofs tyckt den var svinful, ljusblå och skär, men då brydde jag mig inte.

    En vecka senare hade mitt pyromaniska ungdomsjag lyckats få en liter brinnande bensin på vänsterbenet. Tog några sekunder att släcka. Benet klarade sig bra, slapp endast behåring. Byxorna var det värre med, tänk krympslangseffekt. Vidhöll för morsan att jag bränt dem på avgasröret, tror aldrig hon köpte det fullt ut…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är rätt praktiskt med sönderrivna lakan eller t-shirts som trasor för då kan jag använda dem vid målning eller gnugga något med rödsprit och slipper fundera på rengöring av trasorna för då går de direkt i soporna efteråt. Samma om jag ska rengöra ohyvlat virke som sliter på trasan.

      Jag var rätt allergisk mot mode som barn. T ex skulle man ett tag ha extremt pösiga jeans och jag tyckte att det var skitfult. Det sparade förmodligen en del pengar.

      Ingen pyromani här, men jag vet att jag slet ut ett par gymnastikskor på att spela tennis på betongbana, på sex timmar gick de från nya till helt slut.

      Radera
  6. Trodde ej det var möjligt att slita ut skor så fort! Dojjor fick jag alltig av god kvalitet (Ecco gillade jag bäst) då våra bästa vänner var skohandlare. Däremot envisades morsan jämt med att jag skulle ha seglarskor, vilka mina extremt breda fötter tänjde ut till förstörelse på månader. Fattar än idag ej varför jag inte fick något mina fötter var lämpade för.

    Minns bara ett par gympaskor, tror det var märke Lejon o varianten var Seoul så det måste ha varit mellan 1980-1988, vill minnas typ i mitten.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl måndagsexemplar av något skitmärke. Lejon eller Seoul har jag aldrig hört talas om.

      Radera
    2. Svenskt skomärke. Inte bästa i världen om jag säger så, bästa med dem var att Ingemar Stenmark gjorde reklam för dem.

      ”Heja Sverige visa klorna, dra nu på dig lejonskorna!”
      Ok, kanske inte så bra iaf.
      /JB

      Radera
  7. Tvättar också wettextrasan då o då, men något jag gör varje dag är : hälla överblivet kokvatten från t.ex när jag kokat mina frukostägg eller det som blir över i vattenkokaren på wettexen.
    Då dödas eventuella bakterier tänker jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde hjälpa. T o m att skölja den noggrant i kallt vatten tror jag gör skillnad för bakteriefloran i trasan.

      Radera
  8. Gör precis som du Sparo. Tvättar golv med gamla t-shirtar, använder gamla lakan till alla skitiga göromål och tvättar mina Wettexdukar. Dessutom använder jag kissetrasor och till det andra toapapper.
    Sedan september 2021 har jag lagt 10 kr kronor i månaden på toapapper. Kan ju verka befängt med denna snålprioritering men med en låg inkomst och en önskan att göra roligare saker för slantarna så är det nästan som en rolig sport att finna alla bäckar små.
    Däremot är jag inte girig eller snål, att roffa åt sig eller att aldrig bjuda är otänkbart. Något som också är viktigt är att ha fint, rent och helt hemma, då går trasorna åt./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska det tvättas golv i större skala föredrar jag en mopp, men någonstans i bakhuvudet ekar hemkunskapslärarens ord att man aldrig ska använda en disktrasa på golvet, så ska det rengöras en mindre golvyta (t ex för att katterna har kastat upp sitt maginnehåll) är gamla lakan/t-shirts perfekt.

      10 kr i månaden på toapapper var imponerande, där är inte jag. Särskilt inte nu när ingen säljer toapapper på bal längre.

      Radera
    2. Det jag köpte 2021 var tre balar toapapper, behöver snart köpa nytt och då lär det bli dyrare. Det gäller att ha framförhållning.

      Radera
    3. Var köpte du bal 2021? Jag tror att jag tvingats köpa 24-pack de senaste sju åren eller så, för jag har inte hittat större paket.

      Radera
    4. Vi köper bal med papper på till exempel Ica Maxi. Nu vet jag att detta inte är den billigaste affären, men bara att slippa handla ofta är värt mycket. Särskilt i en familj med ett antal tonåringar så går det åt en hel del.

      Trasor från gamla lakan går åt till exempelvis att olja in utemöbler eller vaxa en båt, t-shirtar används till skoputs.

      Spargrisen

      Radera
    5. Willys tar 64,90 kr för 24 rullar. Det blir knappt 13 öre per meter. Vet du (eller någon annan) om Ica Maxis balar är billigare? För annars tar jag krånglet med att bära hem fler paket.

      Perfekta exempel! Där vill man ju ha en bra trasa, men eftersom den blir ödelagd direkt känns det surt att köpa trasor till det.

      Radera
  9. Var jag köpte toapapper? Lambi på Coop.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter alldeles för dyrt för mig. Jag föredrar tunt och rivigt, förutom när jag är förkyld och snyter mig var tionde sekund tills näsan är skinnflådd.

      Radera
    2. Extrapris tre balar kostade 297 kr. Flertalet år var Lambi på extrapris på det här viset, då och då. Nu verkar det vara betydligt dyrare.

      Radera
    3. 99 kr/bal var riktigt billigt!

      Radera