lördag 3 december 2016

Julklappsaktier

Byråkrati är inte enbart av ondo. Det är bra med kontroller och tröghet i vissa system, men ibland ger det onödiga problem.

För några år sedan skulle jag och några kompisar ge bort en fondportfölj i dopgåva. Tanken var att ett par tusenlappar i present till barnet skulle uppskattas när han så småningom behöver kontantinsats till en lägenhet och pengarna förräntat sig några gånger. Särskilt om föräldrar, mor- och farföräldrar hänger på och sätter in mer pengar längs vägen.


Men att starta upp konton åt en annan person är inte det lättaste. Särskilt om man inte ens är släkt. Tack vare att en av oss hade en bra och engagerad bankman fixade det sig, men det var bökigt. Och då tror jag ändå att vi blandade in föräldrarna lite grann, så att vi fick barnets personnummer och så att de inte skulle få skrämselhicka om det skulle komma hem ett märkligt kontrollbesked innan dopet.

Nu är det snart jul och att ge bort aktier vore säkert en bra grej, både för att ge bort något bestående och för att få barn intresserade av sparande. Att ge sina barn några aktier är inga problem. T ex kan man starta en kapitalförsäkring i sin egen depå där man sätter barnet som förmånstagare. Eller starta konton i barnets namn, man är ju ändå målsman.


Att ge bort värdepapper till syskonbarn gör genast det hela lite mer komplicerat, och vill man ge bort aktier till kompisars barn får man nog anlita en jurist eller två. Varför ska det vara så? Presentkort har länge varit en populär julklapp, i klädbutiken, sportaffären eller lite varstans. Varför tar inte någon av nätmäklarna tag i detta så att man kan göra samma sak med aktier?

Jag vill kunna köpa X antal aktier i Y antal bolag till person Z:s barn Å, Ä och lille Ö. Utan att kunna mer än deras tilltals- och efternamn vill jag kunna boka upp aktierna, betala från min depå i Avanza eller Nordnet, eller med Visakort eller banköverföring. För ett par tior vill jag ha ett snyggt presentkort (om banken inte tycker att courtaget räcker, i kombination med att de får potentiella kunder i 70-80 år framöver) som även svagsinta och lata föräldrar får in på barnens konton genom att enkelt fylla i lite personuppgifter på nätet.


Avanza, Nordnet, Degiro, storbanker... Till nästa jul har ni fixat detta va?

10 kommentarer:

  1. Håller helt med, tack för ytterligare ett klockrent inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, en sån här produkt tror jag många skulle uppskatta och utnyttja.

      Radera
  2. Har i ärlighetens namn inte känt så¨många barn som blir särskilt glada av ett paket innehållande ett kontoutdrag från Avanza. Minns såväl hur det gick till förra julen. Star-Wars filmen hade precist haft premiär. Nu skulle det köpas Disney aktier till just barnen.

    på julafton stod föräldrarna och jäste av belåtenhet över sin framsynthet. Vill barnen ha aktier i Disney? Tycker dessa barnportföljer, och aktiejulklappar är ganska fånigt.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror nog väldigt mycket på ålder. Ett spädbarn blir såklart inte glad över aktier vid gåvoögonblicket, men förhoppningsvis senare, medan en femtonåring rimligen borde bli glad direkt (beror på uppfostran, en del fattar ju inte kontoutdrag vid 40 års ålder heller).

      Jag önskade mig ibland pengar som barn, blev glad när jag fick det och köpte inte godis för dem dagen därpå utan sparade. Jag var knappast genomsnittsbarnet när det kommer till pengar, men jag tycker absolut att värdepapper funkar som julklapp, med pedagogiskt upplägg.

      Radera
  3. Kan man ge bort en aktie eller två som skapar ett intresse för aktier, fonder och sparande så är det den bästa presenten man kan ge ett barn! Barnet förstår det inte förrän längre fram men då kommer det bli desto gladare.

    Dock tycker jag att presenten bör ackompanjeras av framtida besök på bolagsstämmor mm för att nära intresset. Om man ger bort några aktier och sen inget mer håller jag med Larsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle vilja företräda en "linje 2" här. Att aktiegåvan bör kompletteras med lite pedagogisk utbildning håller jag med om. Ekonomi bör tidigt komma in i barns liv, ge dem ansvaret för sin veckopeng och möjlighet att tjäna ihop mer genom lättare sysslor osv.

      Men bolagsstämmor tror jag riskerar att döda intresset. Och ger du bort aktier till andras barn än dina egna blir möjligheten att släpa med dem på bolagsstämmor ännu sämre. Chansen att bli den hatade Farbror Fnöske är överhängande.

      Radera
    2. Eftersom det är din blogg kan jag gå med på att godkänna din linje 2 ;).

      Hoppas ni alla har en go kväll!

      Radera
    3. I Landet Lagom är det alltid linje 2 som vinner, men det är helt okej att tycka annorlunda. Jag bara menar att det är lätt att dränka barns intresse om man inte går varligt fram. Är det ens egna barn kommer man ändå ha tid att få dem på rätt spår. Och andras barn tror jag är chanslösa om föräldrarna har fel inställning eller taktik.

      Det var mina två cent barnlösa uppfostringstankar :-). På B svarar jag: Nej, jag har en jävla skitkväll i slutet av ett jävla skitår.

      Radera
  4. Hej

    Vill börja med att säga tack för en bra blogg!

    Tänkte bara säga dock att även om vi på banken (jobbar på storbank) vill hjälpa till med denna typen av ärenden så får vi inte. Det finns lagkrav på legitimation, kundkännedom, uppgifter om skattehemvist, PEP, etc. Listan kan göras lång!

    Samt att banken inte tjänar pengar bara för att folk har en depå med några aktier i :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Men visst måste detta gå att komma runt genom att affären inte blir verklig förrän kunden/målsman kompletterat med dessa uppgifter? Skulle detta inte hända får väl jag som prelbokat aktierna gå emellan och behålla aktierna själv. Jag har ju ändå redan betalat för dem.

      Och nej, ni tjänar inga stora pengar på en gång, vilket jag förstår känns ovanligt för storbankerna som har för vana att ta betalt i alla ändar i alla lägen ;-). Men säg att ni på detta sätt får in tiotusen barnkunder, då är väl chansen rätt god att många av dem stannar kvar hos banken i många år?

      Radera