onsdag 28 december 2016

Bahnhof – som på räls?

Första gången jag var inne i Bahnhof var i september när aktien rasat på en försening av dotterbolaget Elementicas serverhall för att sedan vända brant uppåt efter att Bahnhofs (och Elementicas) vd Jon Karlung köpt fler aktier. För ovanlighetens skull tog jag hem vinsten direkt, vilket visade sig vara rätt för den har gått sidledes sedan dess och jag har kommit tillbaka in i aktien på en lägre ingångsnivå.


Jag gillar Bahnhof av flera skäl. Ett är att deras produkt funkar. Jag är själv kund sedan flera år och har upplevt mycket få avbrott i deras bredbandsleveranser. När jag tänker efter vet jag inte om det varit något enda som berott på dem själva och inte på nätleverantören.

Vidare upplever jag att även andra kunder gillar dem. Oavsett om jag går till min 75 år gamla granne eller till ett hackertillhåll på nätet verkar alla nöjda och glada. Grannen för stabila internetleveranser och snabba besked från kundtjänst. Hackarna för att Bahnhof är den enda internetleverantören med lite stake.

När film- och tv-bolag startade upp en myndighetsliknande organisation vid namn Spridningskollen.se med målet att skrämma fildelare till lydnad genom att skicka dem hotfulla och ibland grundlösa fakturor registrerade Bahnhof snabbt varumärket Spridningskollen under hemsidan Spridningskollen.org och skickade i sin tur en faktura till Spridningskollen.se.


Och häromdagen kom detta på Twitter:

Okej, när det kommer till stavning har Karlung en bit kvar till toppen.

Jag håller själv inte på med fildelning (varken laglig eller olaglig), men jag blir trött på att varje gång myndigheter eller (som i fallet Spridningskollen) privata aktörer försöker tvinga internetleverantörerna att släppa ifrån sig kunduppgifter ställer många av dem upp snällt och lydigt. För att inte kontrollsamhället ska kväva oss behöver vi företag som tar vårt parti. Hur stor del Bahnhof hade i att Spridningskollen la ner är omöjligt att säga, men jag är övertygad om att dylika övervakningsvurmare utan mothugg inte skulle nöja sig förrän de tillåts sätta upp kameror i våra sovrum.


Mitt tredje skäl att gilla Bahnhof är strikt ekonomiskt. Med ett P/E-tal på 27 är det inte börsens billigaste bolag, men de tjänar bra med pengar och förväntas fortsätta att göra det. Internet är långt ifrån färdigbyggt ens i Sverige. Behovet av bredband, lagring, serverhallar och molntjänster växer lavinartat.

Förra veckan kom en köprek från analyshuset Remium med riktkursen 217 kr (+16 %) tack vare ”konjunkturokänsliga och i praktiken repetitiva intäkter i kombination med ljusa tillväxtutsikter och ett starkt varumärke”.

Remium spår en vinst på 7,20 kr i år, 8,73 kr 2017 och 10,19 kr 2018. Som sagt, inte en anmärkningsvärt låg värdering, men generellt föredrar jag ett högt värderat bolag med stora och ökande vinster framför förhoppningsbolag som aldrig sett röken av vinst.

14 kommentarer:

 1. Alltid svårt med mindre bolag, för mig. Finns risk för att projektet Elementica blir ett nederlag, eller annat som kan göra att aktiekursen sänks/imploderar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre och mindre... Jaja, de är ju inte i H&M-storlek, det är sant.

   Det finns alltid risker. Vinsterna kan avta istället för att de slår nya rekord vartenda år. Att Elementica ska bli ett nederlag på sikt har jag svårt att se, men för två månader sedan värderade SvD Börsplus Elementica-delen till totalt 15 procent av kursen (och satte en målkurs på 240), så även om så sker borde inte aktien implodera.

   Men för mig som fortfarande är rädd för ett allmänt börsras känns det obehagligt med aktier på P/E 27. Vet inte hur länge jag behåller den, och är helt säker på att jag inte hade köpt på den här nivån.

   Radera
  2. H&M har legat i min portfölj en längre period (6 år), men jag har minskat successivt. Stora bolag som är non-tech ger inte heller den där väldigt stabila aktien. Har kvar H&M, de växer nog några procent varje år.

   Radera
  3. I ett riktigt långsiktigt perspektiv är väl H&M den bästa investeringen man hade kunnat göra, men det går inte att säga emot att det inte varit den roligaste aktien på börsen på sistone.

   Radera
 2. Kul att se att de "håller emot" precis som du skriver.

  Jag har dålig koll på bolaget, men tog en titt på fakturan och såg att del av pengarna (alltså en del av de 2000 kr plus moms de fakturerade för varumärkesintrång) går till Föreningen för Svenska Ångbåtsstämplar. Detta låter ju fantastiskt intressant för en annan och via snabb sökning fann jag inte denna - till namnet ytterst intressanta förening - men väl en sida via vilken man kan söka: http://urbak.com/Database.html och t ex hitta följande information: http://urbak.com/detail.php?autonum=2170

  Fascinerande.

  (Jag hoppas du får mer insatta kommentarer till själva bolaget.)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag tyckte detta med Svenska Ångbåtsstämplar var nog så intressant. Och jag hade betalat dyrt för att se Spridningskollens ansiktsuttryck när de mottog fakturan.

   Radera
 3. Bra inlägg. Kan tillägga att Bahnhof länge varit ett kärninnehav i mina portföljer. Bra bolag med framtiden för sig, bra affärsmodell, bra ledning. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag har också fått intrycket att de gör många rätt.

   Radera
 4. Bahnhof är ett företag jag absolut har ögonen på. Många anledningar att gilla dom, precis som du skriver. Dock har jag alltid "skrämts" av deras höga P/E men man får väl blunda och helt enkelt köpa kvaliteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att handla och blunda samtidigt :-). Men de kanske kommer ner så småningom.

   Radera
 5. Ligger en skvätt inköpt på 72:- i portföljen, blir väl rätt ok ränta på dom pengarna till våren,, 😉
  Märks att man låter snålheten leda en va? 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den posten har du inte köpt i förrgår! Men grattis, lär nog ha blivit finfin årsavkastning.

   Radera
 6. Ja, är väl ungefär min kommentar. Gillar dem av samma anledningar och är beredd att äga en skvätt bara för att visa det också. Men tror allt det blir en bra affär bara jag får chansen att köpa in lite fler till vettigt pris.

  //Anon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har den tappat fem spänn på ett dygn. Om priset är vettigt låter jag vara osagt.

   Radera