fredag 23 december 2016

Ovanliga snåljåpar

Även om jag är en sparsam jävel har jag aldrig gått all-in snålkuf. Jag bor i lägenhet, jobbar med dator osv. Nuförtiden pratas det om preppers och hipsters som att de uppfunnit hjulet, men för bara några generationer sedan levde ganska många som självförsörjande bönder, odlade sin egen mat, tillverkade sina egna kläder och saker. Det var inget konstigt med det.


Konstigt blir det först när människor väljer bort det moderna konsumtionssamhället och fortsätter att leva som om industrialismen aldrig inträffat. De väljer inte bara bort Iphone och tv utan också elektricitet, rinnande vatten och andra moderniteter. Misär, kan tyckas, men om de trivs med sina liv kan de väl inte vara så dåliga? Man ska inte komplicera saker i onödan.

Några exempel. Erik och Sigvard hette två småländska bröder (Småland verkar klart överrepresenterat när det gäller att vägra utveckling) som blev tv-kändisar på äldre dar. Inte så udda egentligen, bara hundra år efter sin tid.


Hästmannen, ännu en fryntlig smålänning som i likhet med många av dessa original fått stånga sig blodig mot myndigheter för att få leva som han alltid gjort. Deras liv är liksom inte CE-märkta, men det skiter de i och just det skrämmer stat och myndigheter mer än något annat. En imponerande man med ett imponerande skägg:


Många är de inte och knappast en växande skara, men än stretar de på. I boken De Ovanliga och uppföljaren med det föga innovativa namnet De Ovanliga 2 beskrivs ett gäng enstöringar många skulle kalla knäppisar. Antagligen säger de samma sak om oss.


Ett boktips till. Burk-Curt kallades en gubbe som större delen av sitt liv kunde ses gå runt och plocka tomburkar i Skellefteå. Varje dag gick han dock förbi biblioteket för att läsa börskurser. Han hade ett genuint börsintresse och vid sin död visade han sig vara god för tolv miljoner. Om han var nöjd med sitt liv vet jag inte. Jag hade inte valt det, men detsamma skulle jag säga om de flesta av mina vänner.

10 kommentarer:

 1. Har läst båda böckerna och tycker att de här människorna är super coola även om de inte lever lev som jag skulle ha valt. Har även blivit anklagad för att vara en "burk kurt" på min egen blogg vid några tillfällen:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Hoppas att de som sagt det gjort det som komplimang. Jag kan annars tänka mig att många inte skulle ta det så. Och nej, även om jag är allmänt teknikfientlig är jag rätt långt ifrån att välja bort elektricitet.

   Radera
 2. Burk-Curt varianter har jag hört tals om tidigare! Går tydligen att nå miljoner med små "inkomster" oxå! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan! Tydligaste exemplet jag hört var en kille som stod och höll upp bildörrar åt folk utanför ett kasino i Las Vegas och fick en slant varje gång. Med en kilometerlång kö och en ny bildörr var tjugonde sekund kan han ha varit en av de största vinnarna den kvällen.

   Radera
 3. Jag har också läst De ovanliga - med stor behållning. Jag gillar dem skarpt. Dock tror jag inte de ser sig själv som snåljåpar och jag skulle nog inte heller benämna dem som just det. Snarare att de anser att det finns viktigare saker än att jobba och göra av med pengar.
  Eller - jag skulle tro att det ser det så....
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ärlighetens namn var det ganska länge sedan jag läste första delen av De ovanliga, men jag tror att du har rätt i att få av dem skulle beteckna sig själva som snåljåpar (vet nästan ingen utan egen ekonomiblogg som gör det). Därmed inte sagt att det är en felaktig benämning. På en del av dem, det var ju en väldig spridning i boken. Människor som Erik & Sigvard (frid över deras minne) och "Hästmannen" (som inte var med i boken) tror jag inte skulle ta illa upp.

   Radera
 4. God jul Sparo!

  https://videoburst.com/v/9CVG6PB

  (Och ja länken är ofarlig ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det var idag det. Ja, god jul då!

   Radera
 5. Angående hästmannen som jag såg för några år sen har jag lite svårt att dela folks beundran inför det faktum att han faktiskt hade rätt svårt att ta hand om sig själv och djuren han sa sig älska och säkert gjorde....
  Men att älska något innebär i min bok att ta hand om det och vårda det med kärlek och omtanke, låt oss i dessa juletider leka med tanken på att frälsaren och hans himmel faktiskt finns för dom av oss som levt ett rättfärdigt liv och att hans kära mor och far satt där och såg hur deras käre son tog hand om gården som dom slet med att bygga upp under armod,svett och vedermödor, tror ni dom hade känt stolthet och lycka över sin sons utveckling och hur han förvaltat deras arv?
  Oj, nu kanske det blev lite dålig stämning i hyllningskören så här mitt i julefriden, ;)
  I varje fall önskar jag dig Micke en alldeles underbar jul och ser fram mot att få läsa några dräpande betraktelser över julfirandet i mellandagarna,, 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag bara sett filmerna och läst någon enstaka artikel känner jag inte att jag sitter på facit på något sätt, men vore jag häst tror jag att jag hade valt Hästmannen som ägare alla dagar i veckan. Jag tror att han tillgodosåg hästarnas behov även om det inte alltid innebar att det blev enligt Länsstyrelsens riktlinjer.

   God jul själv! Dräpande betraktelser vågar jag inte lova, men min tanke är att fortsätta med dagliga inlägg även under röda dagar.

   Radera