måndag 26 december 2016

Det var en gång

Sedan några år tillbaka sparar de flesta börsintresserade svenskar i investeringssparkonton och kapitalförsäkringar som inte beskattas efter resultat utan efter innehav. Tack vare den låga räntan sänks skatten på dessa sparformer nästa år till 0,375 procent, vilket innebär att alla investeringar med en årlig avkastning högre än 1,25 procent gör sig bäst i schablonbeskattade sparformer. Därför sker inte så mycket skatteplanering inför årsskiftet längre. Nu ska Farbror Fossil berätta om en tid när årets sista vecka också var årets stressigaste börsvecka.


Denna saga utspelar sig vid den tiden att från kejsar Carlsson utgick ett påbud att hela Sverige skulle reavinstbeskattas. Men inte bara det, också förmögenhetsbeskattas, vid sidan av alla andra skatter såsom inkomstskatt, arbetsgivaravgift och moms. Det fanns ingen hejd på vad kejsaren kunde ta sig till för att ha råd med guld, myrra och rökelse på skattebetalarnas bekostnad. Precis som hans företrädare, och många, många efterträdare skulle komma att göra.


Därför fanns heller ingen hejd på vad folket kunde göra för att slippa undan. Förmögenhetsskatten fungerade så att beroende på var man hade sina pengar räknades skatten olika. Aktier på A-listan beskattades, medan O-listan skonades. Således kom det sig att många svenskar sålde sina aktier i LM Ericssons Telefonaktiebolag runt jul för att istället köpa Hennes & Mauritz, som låg på O-listan. Runt trettondagen flyttades pengarna tillbaka, allt för att lura kejsaren och dennes lakejer på Riksskatteverket.

En annan metod var att plocka ut sina surt förvärvade silvermynt från banken över årsskiftet. Därför kunde man se bättre bemedlade medborgare göra bankuttag på en halv miljon. Denna berättelse utspelar sig nämligen i en tid då bankerna hade kontanter, och dessutom lät oss ta ut våra egna pengar utan förvarning och utan att fråga vad man ämnade göra med dem, varifrån de kom och om grannens chefs frus skostorlek. Dessutom i en tid då medborgare kunde flanera med mer än tusen kronor utan att löpa en överhängande risk att få huvudet tillplattat av samhällets bottenskikt.


Nu har denna tid flytt sin kos för länge sedan. Förmögenhetsskatten är (åtminstone tillfälligt) avskaffad och reavinstbeskattningen drabbar mest gamla tanter som behållit sina aktier i decennier. För oss andra har staten lärt sig att kontrollera våra penningar på andra vis. I den mån vi ens ser dem kommer de beskattas och fråntas oss på mer sofistikerade sätt.

Så kom det sig att årets mest turbulenta börsvecka blev den tråkigaste. En dag som denna är det därför svårt för en grånad herre att inte få något nostalgiskt och religiöst i blicken. Fast det kan mycket väl vara begynnande starr.

18 kommentarer:

  1. Ja skatten på ISK/KF är suspekt låg. Njut medan det varar är mitt råd. Kommer nog inte dröja länge innan politikerna försämrar villkoren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger inte emot. Precis som att jag inte ser förmögenhetsskatten som utrotad för all framtid.

      Radera
    2. Ja skulle förvåna om de inte forsätter att höja för att det är lågt men vägra ta bort den extra skatten då räntan stiger.

      Frågan är vid vilken brytpunkt man "vill" återgå till depå.

      Radera
    3. 2017 krävs 1,25 % för att ISK/KF ska löna sig, men det förutsätter ju att man är fullinvesterad. Svårt att sätta en absolut gräns, men eftersom depå ger viss trygghet vid nedgångar då man i alla fall får kvitta förluster skulle jag säga att så länge 5 % avkastning ger fördel ISK/KF skulle jag inte gå tillbaka till depå förrän tidigast där.

      Radera
    4. Jo ligger där i krokarna

      Radera
  2. politikerna skall hålla tasarna borta från pengar som en gång beskattas, mitt råd minska avdrag och premiera sparande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, men sparande människor blir oberoende människor. Med lite otur börjar de tänka själva också, vilket är precis motsatsen till vad politikerna vill.

      Radera
  3. Märklig tid, vi har ju förenklat rätt mycket i Sverige om man jämför med utlandet. Jänkarna har ju speciella programvaror som ska räkna hur "lost harvesting" ska skötas mm.

    Jag tror vi ligger före i enkelhet och hoppas att det hänger i. Totala skattetrycket är svårare att sia om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är konstigt att de hittade på schablonbeskattning för i andra lägen har vi ganska knöliga skattesystem. Jag ser det nog tyvärr som "olycksfall i arbetet", inte en trend att Sverige ska få enklare beskattning. Beträffande skattetrycket är jag tyvärr inte heller särskilt optimistisk.

      Radera
    2. Inte är väl det så konstigt Micke. Det var efter en intensiv lobbying från aktiespararna. Jag tror att det var när Mats Odell var finansmarknadsminister som Aktiespararna lyckades övertyga honom om ISK systemet. Du tror väl inte att det här skulle komma från politiskt håll utan att någon har planterat en ide?

      /Joakim

      Radera
    3. Att människor kommer med idéer betyder inte nödvändigtvis att politikerna tar dem till sig, även om de skulle vara bra.

      Radera
  4. Är ju bara rika som har pengar över och då borde de beskattas ännu hårdare enligt superekonomen ulla andersson.

    Första december som jag inte "behöver " göra deklarationen i förväg, känns tomt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyckligtvis ser inte barnskötaren/superekonomen Ulla ut att få bestämma landets ekonomi den närmaste tiden heller.

      Du får väl förbereda deklarationen ändå :-). Själv sätter jag igång i mellandagarna så att jag kan dryga mig mot alla andra deklaranter redan i början av januari.

      Radera
    2. Jo på sätt och vis har jag gjort den men då man är löneslav och inget med depå/pensionsavdrag längre finns att göra.

      Radera
    3. Själv har jag näringsbilagorna och momsen att sätta tänderna i. Och faktiskt en liten skvätt reavinst (fick in någon nyintroduktion som såldes direkt), så det blir till att damma av den gamla K4:an också :-(.

      Radera
  5. Kul inlägg, och det behövs sannerligen berättas i stugorna om vilket ofantligt skatteförtryck som rådde fram tills ganska nyligen (tills Palme försvann). Senast idag kunde vi ju se på DI hur argbiggan i regeringen pratar om att "skattehöjningarnas tid är här nu". Som om vi inte är högst beskattade i världen redan? Skönt att veta att de nyttjar de stulna pengarna så bra då (inte).

    Skulle du vilja länka till min blogg, så länkar jag tillbaks? Tack.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack!

      Tyvärr vet jag inte om skatte(för)trycket minskat efter Palme, men jag läste också finansministerns uttalande om skattesänkningar som mossiga och gammalmodiga. Och visst, jag kan leva med skatter, men då vill jag att de går till dementas middagsmat och inte till Sahlins Mauritiusresor och Reinfeldts "pension".

      Självklart länkar jag till Investera-pengar.

      Radera
  6. Tack, då har jag precis lagt upp länk till dig. Mvh Investeraren

    SvaraRadera