tisdag 27 december 2016

Staffan var en slösare

Expressen gör en artikelserie om fattigpensionärer och häromdagen var turen kommen till Staffan, 63. Staffan kommer pga att han hamnar mellan två pensionssystem enligt nuvarande prognos bara att få ut 7850 kr netto om han går i pension vid 65. Detta trots att han verkar ha jobbat sedan slutet av 60-talet.


Jag tycker såklart att det är skit att Staffan inte får högre pension, men jag undrar över en del annat också. Staffan berättar att han vetat att han skulle få en låg pension. Vidare säger han sig ha haft jobb med ”hyfsat betalt”. Sitt nuvarande jobb har han haft i tjugo år och där har han ”en bra månad” fått ut närmare 30000 kr.

Så var är dessa pengar? Han bor tillsammans med sin åtta år yngre fru i en hyresrätt för 7000 kr i månaden och om jag förstår rätt har han ingen buffert överhuvudtaget. ”Den dag jag inte orkar så rasar det.


Även om han skulle behöva stå för hela boendekostnaden själv borde han inte ha några som helst problem att spara undan några tusenlappar varje månad. Om vi för enkelhets skull räknar med ett sparande på 4000 kr i månaden i femton år och en avkastning på åtta procent skulle Staffan, även om han slösat bort varenda krona under 1900-talet, vid det här laget ha 1,3 miljoner på banken. Med en fortsatt avkastning på åtta procent skulle Staffan som pensionär kunna betala hela hyran och ändå få 20000 kr över varje år utan att tära på kapitalet.

Men nu är Staffan alltså helt utfattig? Inte en krona sparad till ålderns höst? Som sagt, även om artikeln på typiskt Expressen-manér ger långt ifrån hela bilden tycker jag att Staffan borde få betydligt högre pension, men om han alltså suttit med facit har jag också mycket svårt att förstå varför Staffan inte gjort någonting åt sin egen situation. Hoppas att han hade kul längs vägen i alla fall.

37 kommentarer:

  1. Det är ofta såna här artiklar skrivs och man slås gång på gång att människor inte verkar ha något eget ansvarstagande. Bara att erkänna "Att han skulle få leva under fattiggränsen förstod han redan när pensionssystemet gjordes om på nittiotalet" gör mig mörkrädd. Med vänlig hälsning Kneg till Deg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med. Det är som att bara en åt gången kan ha ansvar, så om samhället har ett ansvar ska den enskilde individen kunna bete sig precis hur som helst utan att man pekar finger åt honom.

      Radera
  2. Det här är så tragiskt att läsa om. Jag hoppas att de som idag är under 50 åtminstone inser att folkhemmet inte kommer att ta hand om dem oavsett vad. Jag själv ser eventuell pension från pappa staten som bonus och räknar inte med det alls faktiskt.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag räknar också så. Lite som när Försäkringskassan ringer 100-åringen som försvann och berättar att han har pension att hämta ut eftersom han varit pensionär i över 30, och han bara: "Va? Är jag pensionär?!"

      Radera
  3. Klockrent som vanligt Sparo. Det mest tragiska är att det faktiskt finns fullt med folk där ute som tycker genuint synd om Staffan. Det är tyvärr detta samhälle som våra kära politiker skapat genom att hela tiden anse att staten ska hjälpa till så fort någon klantar sig. Det skapar en känsla av "jag behöver inte bry mig, det fixar samhället".

    Problemet är bara att samhället finansieras av oss som jobbar och inte i lika stor grad av de som åtnjuter bidragen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag läste artikelns Twitterflöde och inte en enda person hade något kritiskt att säga om/till Staffan. Allt är statens fel, "jävla samhälle!".

      Radera
  4. Om du genom hela ditt liv bränner 100% av lönen kommer du ju garanterat jobba tills du dör, finns ju inget konstigt i den ekvationen alls kan jag tycka. I exemplet som tas upp här hade ju endast en pension på 30 000 räckt för att upprätthålla hans leverne. 7800 låter ju lågt, lär väl innehålla ett halvt arbetsliv med svartjobb (?) men nånting säger mig att han hade klagat på det dubbla också.

    Jag vet inte riktigt vad mer man kan begära av staten, kanske utbildning i frågan, men om man trots vetskapen fortsätter på samma sätt HELA livet tycker jag nog man kan skylla sig själv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå har han ju haft flera olika jobb, och har en varierande lön i sitt nuvarande jobb, så NÅGON form av hushållning borde inte vara honom helt obekant. Tycker man.

      Mm, tänkte på att han jobbat på sjön. Vet inte hur det funkar/funkade med skatt och pension om man jobbade på ett utflaggat fartyg för ett utländskt rederi.

      Radera
  5. Man måste vara försiktig med sådana här vinklingar. Det betyder ju att Staffan skulle ha något eget ansvar för situationen. Som bekant är det alltid någon annans ansvar, och någon annan som skall betala.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tanken att både samhället och Staffan skulle kunna ha ett ansvar ser man inte röken av i artikeln.

      Radera
  6. Ja eget ansvar blir bara mindre och mindre....

    Långt ifrån någon expert på pension men har svårt att tro att han skulle få så låg pension om han varit anställd där arbetsgivaren gör insättningar. Min gissning är att han arbetat en stor del som egenföretagare och inte betalat in något. Sen vems ansvar är det att betala in extra då det var möjligt "skattefritt" ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jobbet på sjön kan ha stökat till det, och det är egentligen ingenting i artikeln som motsäger att han varit arbetslös på 70- eller 80-talet (då arbetslöshet i och för sig nästan inte existerade i Sverige).

      Radera
    2. Inte att glömma också i vilket land han varit skriven. För om jag mins rätt för full garantipension måste man vara skriven i sverige under minst 40 år mellan 18 (?)-65

      Radera
    3. Så kan det vara, jag vet inte. Men om Staffan inte ens varit skriven i Sverige under hela sitt yrkesliv börjar vi gå från en ytlig och slarvig artikel till en medvetet vilseledande.

      Radera
    4. Jobbig arbetsdag så slösurfade lite.

      40 år mellan 16-64 för full. Minst 3 år.

      Taket för garantipension är 7863 för ensamstående, gift 7014/st. Det belopp du får om du inte har arbetat eller bara lite.

      Men sen ska för en normalt arbetande person tillkomma tjänste o privata pensionsförsäkringar.

      Garantipensionen är en del av allmänna pensionen. Övriga delar är inkomst o premiepension.

      Orange kuvertet är bara årsbeskedet för allmänna pensionen.

      Radera
  7. Jag brukar dra slutsatsen att i stater anklagas styret i stället för folket. Sverige är inget undantag. Det är liknande i Grekland. Det är inte befolkningen som beskylls för sina dåliga beslut när de går tidigt i pension och lever över sina tillgångar, utan det är staten som beskylls. I Sverige är ett liknande fall att det är regering och beslut gällande pension som är uselt stipulerade, inte hur befolkningen under sin livstid väljer att spara.

    Cervenka gör liknande, han beskyller bankerna i stället för ungdomar som absolut är tvungna att ta det där lånet som gör att de har 700 % i skuldkvot. Men frågar Cervenka ungdomarna om de kunde bo kvar hemma några år och inte ta det där lånet? Nej. Det blir i stället bankerna som beskylls. Visst är Cervenka en rackare som sparkar uppåt. Staten eller bankerna är problemet, inte hur folk agerar i sina beslut gällande lånestorlek.

    Det du måste utgå från är att med stat och banker, har de det yttersta ansvaret. Det är så det är. Att gå emot det är lite diffust eftersom de har trots allt en stor påverkan. Staffan kunde t.ex. få en bonus på 10 000 i månaden, tänker Expressen och folket, pga. det är staten som ska styra folket, inte tvärtom. Lösningen blir att ha en minimal stat där det yttersta ansvaret åligger folket, inte staten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det övergripande felet är att hela tiden fokusera åt ena eller andra hållet. Staten har ansvar för pensioner, inte tu tal om det. Men det har vi också.

      I Grekland känns det som att både stat och individ borde snäppa upp sig ett antal steg. Ingen av dem verkar förstå sitt eget ansvar utan riktar istället kritiken mot yttre "fiender" som EU och Världsbanken.

      Att unga blir skuldsatta är definitivt ungdomarnas fel, men staten skulle med några enkla beslut kunna minska problemet. Dock kan man ju aldrig skydda människor helt från sin egen dumhet.

      Radera
  8. "Jag tycker det övergripande felet är att hela tiden fokusera åt ena eller andra hållet. Staten har ansvar för pensioner, inte tu tal om det. Men det har vi också."
    -----
    Det är inte modellen i en "välfärdsstat". Det är svårt, men mycket är vunnet genom den metapolitiska diskussionen gällande språkbruket. Vänstern är duktiga på detta, de är aggressiva i sin expansion på universitet och skolor. De förstår att de ska säga riskkapitalist (inte företagare), hen (inte han eller hon), cisman (inte en man) osv. I ett land som Sverige med den svällande staten är de dessutom extra svårt att ålägga ansvaret på individen. Därför också den debatt. Förskjuter vi språkbrukat, den politiska debatten, kan staten omformas och slutligen kan denna svällande korrupta eländiga stat förgöras. Men förskjutningen tar tid, och kom ihåg att Rom byggdes inte över en dag.

    "I Grekland känns det som att både stat och individ borde snäppa upp sig ett antal steg. Ingen av dem verkar förstå sitt eget ansvar utan riktar istället kritiken mot yttre "fiender" som EU och Världsbanken."
    -----
    Det är inte ens eget ansvar utan andras. Simpelt. Varför ska ett fårostland som Grekland med i EU, varför ska Rumänien in i EU? Lämpligast är att ha samarbete med handel och turista i länderna, inte ta ansvar för andras ekonomi. Men EU, Sverige, är ju den HUMANITÄRA STORMAKTEN, så vi har ju det att falla tillbaks på ;).

    "Att unga blir skuldsatta är definitivt ungdomarnas fel, men staten skulle med några enkla beslut kunna minska problemet. Dock kan man ju aldrig skydda människor helt från sin egen dumhet."

    Men Cervenka anklagar bankerna. Han måste få sina klick-pengar. Medier kan inte agera så att de minskar sin popularitet. Han tjänar kosing på att anklaga bankerna. Inte att bankerna agerar föredömligt när de lånar ut då räntan snart höjs och problem uppstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med språkbruket beror lite på vad man vill uppnå. Vill man frälsa de ännu ofrälsta ska man vara försiktig med ord som hen och cisman för när jag läser dessa ord klickar jag vidare och då får de ju ingen chans att övertyga mig med sina argument.

      Varför ska NÅGOT land in i EU? Antingen kostar det, eller också lär man sig inte att ta ansvar, och för samtliga länder innebär det minskade möjligheter att styra sig själva.

      Det är tacksamt att hacka på banker för alla tycker illa om dem (och de har oftast förtjänat det). Att Cervenka inte kan skriva vad han vill i SvD fattar jag, men vill han nyansera bilden kan han ju göra det i sina böcker.

      Radera
    2. "Att unga blir skuldsatta är definitivt ungdomarnas fel, men staten skulle med några enkla beslut kunna minska problemet. Dock kan man ju aldrig skydda människor helt från sin egen dumhet."
      -----
      Avveckla EU! Där är vi överens, om det var så du menade.

      "Att unga blir skuldsatta är definitivt ungdomarnas fel, men staten skulle med några enkla beslut kunna minska problemet. Dock kan man ju aldrig skydda människor helt från sin egen dumhet."
      -----

      Nja. Får någon nys om att han kör dubbelspel, dvs. anklagar enbart bankerna i sina artiklar på SvD men i "smyg" med sina böcker anklagar ungdomarna för att de lånar för mycket och har sig själva att skylla vid höjd ränta, får han nog löpa gatlopp i medier. Han kör safe-card med både artiklar och böcker där han anklagar bankerna och svär folket fria från allt ansvar för sina lånebeslut.

      Radera
    3. Ja, det var så jag menade. Inte så att jag vill förbjuda EU eller spräcka upp unionen med våld, men jag hoppas att fler än GB ska lämna frivilligt tills den så småningom löses upp.

      Om SvD förbjuder medarbetare från att ge nyanserade bilder på fritiden kanske det inte är en arbetsgivare värd att behålla.

      Radera
    4. "det var så jag menade. Inte så att jag vill förbjuda EU eller spräcka upp unionen med våld, men jag hoppas att fler än GB ska lämna frivilligt tills den så småningom löses upp."

      Du vill gå den fredliga vägen. Du törstar inte efter blodspillan. Det är sunt. Du är hederlig.
      -----

      "Om SvD förbjuder medarbetare från att ge nyanserade bilder på fritiden kanske det inte är en arbetsgivare värd att behålla."

      SvD förbjuder ingenting. Men varken SvD eller Cervenka gynnas ekonomiskt på att Cervenka kör dubbelspel. Eller att han framför att det är ungdomarna och folket i stort som står för problemet och inte bankerna. Vad jag tror är att Cervenka inte skriver att folket har skuld för att tjäna pengar på sina artiklar. Bidrar han med mindre inkomster till SvD kanske han dessutom inte har kvar sitt arbete.

      Radera
    5. Jag tror bara att fredliga vägar är mer hållbara. Bäst vore naturligtvis om alla bara gör som jag säger :-).

      Radera
    6. Vad säger du om en artikel med Cervenka hade rubriken: "Cervenka: Därför sparkar jag så hårt på ungdomarna"?

      Skulle det bli massälj och Cervenka få beundran? Eller skulle Cervenka anklagas för att sparka på de oskyldiga ungdomarna som bara måste ha sin bostad vid 20, och inte förstår att räntan ska höjas? Skulle tro att det senare inträffar. Han blir sedd som en hänsynslös person. Karriären på nedgång...

      http://www.svd.se/cervenka-darfor-sparkar-jag-sa-hart-pa-bankerna/om/cervenkas-nya-bok-vad-gor-en-bank

      Radera
    7. Jag kan inte tala för hela befolkningen, men själv beundrar jag människor som nyanserar sig, så hos mig skulle Cervenka få allra mest respekt om han BÅDE lyfte upp bankernas och ungdomarnas ansvar. Själv sparkar jag för övrigt glatt på bägge dessa grupper, och på SvD.

      Radera
    8. Det är ju varken jag eller du som avgör SvD:s eller Cervenkas inkomst. De vänder sig till den breda publiken. Det gör även politikerna.

      Ingen i MSM kommer nog lyfta fram hur Cervenka anklagar banker för att tjäna sin kosing. Läste hur Wilderäng (Cornucopia) förde ett liknande resonemang om hur Cervenka vilseleder läsare för att göda magen.

      Radera
    9. Vare sig vi vill det eller inte är vi en del av den breda massan. Att SvD tappar läsare till förmån för exempelvis Lars Wilderäng är vi alla en del av.

      Radera
    10. "Vare sig vi vill det eller inte är vi en del av den breda massan."

      Den breda massan står i detta fall för vilka åsikter som anses spegla "massan". Massan accepterar inte att man sparkar på ungdomar. De ska få ta sina lån för de måste ha en bostad vid 19-20, resonerar den breda massan. Massan resonerar också att Staffan inte har eget ansvar, det är statens ansvar. Det är så Svenne och nysvenske Abdi (som egentligen skiter i vilket) resonerar. Konsensus.

      "Att SvD tappar läsare till förmån för exempelvis Lars Wilderäng är vi alla en del av."

      Vet inte hur många läsare Wilderäng har eller om han lever på sin blogg och sälja böcker.

      Radera
    11. Massan är inte homogen, en stor del av den tycker att rättigheter bör hänga ihop med skyldigheter.

      Jag vet inte heller hur många läsare Wilderäng har, men jag är rätt säker på att de är fler imorgon än idag och att SvD går åt motsatt håll.

      Radera
    12. Jag har diskuterat skattepolitik och stat med många svenskar. Och de kan verkligen få något ontsint i ögat när jag nämner att Sverige bör ha en platt inkomstskatt på 10 %. Det liksom biter sig i dem. Så otroligt svårt att få svenskarna att se sitt eget ansvar och ha mindre stat. I och med detta hävdar jag att svenskarna anser att staten ska ordna det för ungdomar och Staffan. Det är lite inprogrammerat från Palme och alla andra galningar här i landet.

      Radera
    13. Egentligen tror jag fenomenet är ännu äldre. Innan Palme hade vi (inbillar jag mig) politiker som ville oss väl. Därigenom fick vi en stat som ville oss väl. Så då litade man på den, vilket möjligen var rätt då, men är väldigt, väldigt fel nu.

      Radera
  9. Jo jag la ut den artikeln på fejjan med en aningen skeptisk hållning och tyckte nog att han/man nog borde ha ett 10% sparande och nog kom belackarna som ett brev på posten alltid, bara så ni vet så är det en orimlighet att man lägger undan 10% av lönen i ett långsiktigt sparande..... ��
    Snickar'n

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart kräver nog Facebook ett formulär där man på heder och samvete lovar att inte tänka en tanke medan man uttryck åsikter på deras hatsajt. Heder åt dig som försökte. Själv har jag gett upp för länge sedan.

      Radera
    2. Kunde inte låta bli att lägga upp den obligatoriska matbilden sen med, som av en händelse snålmiddag med kålpudding...... 😉
      Lyckades dock hålla mig från att efterlysa fosterföräldrar med rätt socialistisk inställning och försmak för hämtmat åt kidsen med en länk till bris.....
      Hade lätt kunnat bli allt för magstarkt för vänkretsen..... 😉
      Tror phaen vi fortsätter på den inslagna vägen med blodpudding och råkostsallad imorgon,, 🤔
      Håller dock baconen utanför bilden,, 😉

      Radera
    3. Det är förvånansvärt vad lite som krävs för att krympa vänkretsen, men jag brukar intala mig själv att om folk avfriendar mig på Facebook eller avföljer mig på Twitter pga sunda åsikter eller (om än en smula mustiga) skämt var det lika bra att den processen drogs igång.

      Så jag tycker absolut att du borde köra Bris-kopplingen på morgondagens blodpuddingsbild :-).

      Radera
  10. Hela idén om statlig pension är i sin grundform lite skev. Hade vart bättre att staten erbjudit/kallat/skapat ett "pensionsbidrag" när man nått en viss ålder. Detta hade ju signalerat att staten visat omtanke för sin medborgare men att detta "pensionsbidrag" inte kan vara det enda som borgar för personens uppehälle. Bidraget skulle ses som (vad dagens pension faktiskt mer borde vara) nämligen ett komplement till det egna pensionssparandet/investerandet samt andra möjliga käller till inkomststöd från ex familj och släkt. Ett sådant värdegrundsarbete av staten omkring vad pensionen egentligen kan förväntas vara borde ha börjat förankrats redan igår. Men det är en lång process och kräver politiskt mod.

    Behöver jag tillägga att jag inte räknar med pensionen för att ta hand om mitt 67 åriga framtids-jag.

    Mvh,

    Atlas Investo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv tycker jag inte att det är idén som är skev, bara det praktiska tillämpandet. Visst kunde man tänka sig ett större ansvar för individen att spara till sin egen pension, men bara om skatten minskas med motsvarande. Som det är nu räknar ju folk (inte du och inte jag heller) med att pensionen ska räcka.

      Radera