onsdag 14 december 2016

Mina sjukaste sparknep

Mitt matkonto ligger på en tredjedel av existensminimum och det kan gå flera veckor utan att jag ens öppnar min plånbok. Det ser jag som fullkomligt friskt och sunt, men det finns tillfällen då även jag undrar vad jag håller på med. Här är mina sex minst friska exempel på när min spariver tenderar att slå över från friskt till... något annat. (Utan inbördes ordning, de är knäppa allihop.)

1. Utnyttja tomma pappersytor

Kontorsmateriel är ingen stor utgift i min ekonomi. Jag är ganska datorbunden och det mesta jag skriver är elektroniskt, så här finns inte mycket pengar att spara. Trots det använder jag begagnade kuvert och baksidan av reklamblad för att skriva upp textidéer, att-göra-listor och kom-i-håg-lappar åt mig själv. Jag kan medvetet spara flygblad jag inte är intresserad av (och som aldrig borde ha kommit till mig eftersom min brevlåda klart och tydligt anger att jag inte vill ha reklam) när jag upptäckt att baksidan är tom, för att använda det som skrivpapper.


2. Tina frysmat i kylen

Istället för att ta ut något från frysen och tina upp det i rumstemperatur (eller ännu värre: i mikrougnen) tar jag ut matvaror från frysen ett dygn i förväg och ställer dem i kylen. På så vis utnyttjar jag kylan till att sänka temperaturen i kylskåpet utan att behöva betala för strömmen. Det här systemet använder jag t ex när jag tinar upp mjölk som jag fryst in. Jag använder rätt mycket mjölk i min matlagning och när mjölk med kort datum säljs för halva priset köper jag ett gäng mjölkkartonger och sparar på så vis drygt 3 kr/liter.

3. Ta det sista

Kvar i köket försöker jag alltid utnyttja sista droppen/smulan i alla förpackningar. Flaskor med exempelvis matolja vänds uppochned för att få ut det sista. Ketchup, mjölk och fil slår jag några droppar vatten i för att nyttja innehållet till fullo. I trögflytande livsmedel som senap kan processen upprepas flera gånger innan jag till slut ger upp och börjar på nästa förpackning.


4. Spara trasiga kläder

Jag har alltid anammat principen ”hel och ren” och har inte förstått trender som går ut på att bära t-shirts som ser ut som att någon slitit i, eller ens trasiga jeans. Men just av den anledningen är det bra med ett lager av plagg för aktiviteter som görs bäst i oömma kläder. En missfärgad tröja duger gott att måla i, jeans med hål för knäna funkar fint när man byter däck på bilen osv.

5. Återvinn lakan

När lakan gjort sitt som sängkläder blir de disktrasor hos mig. Om jag köper fyra wettexdukar för tio spänn kommer jag (trots att de bara kostar 2,50 kr/st) gå och segdra på de där trasorna tills de luktar gam. Förbrukade lakan (och skjortor, tröjor eller vadsomhelst) har bara kostat mig en extra tvätt och ett par sekunders saxarbete, så dem byter jag ut så fort det är dags eller ännu tidigare.


6. Diska engångspåsar

Engångspåsar, som man exempelvis köper frukt i, heter just engångspåsar eftersom kunden förväntas kasta dem när de är tomma. Jag diskar och återanvänder mina. Förutsatt att de är någorlunda rena, har jag haft en ost i den i tre veckor får det vara. Och hela, jag slänger de påsar som inte håller tätt, vilket är ganska många eftersom kvaliteten är skit. Ja, det går att köpa sådana här påsar i rullar om hundra för nästan ingenting alls, men det här är faktiskt ännu billigare.


Jag är inte dummare än att jag rent logiskt begriper att alla de här egenheterna tillsammans inte sparar mig många kronor i månaden och skulle inte drömma om att föreslå någon av dem som seriösa spartips. Men innan ni dömer ut mig som helt sjuk i huvudet, betänk att bara ett par generationer bakåt i tiden skulle ingen tycka att något av det här var det minsta märkligt. När jag var liten hade tidningen Året Runt en läsarspalt som hette ”Så här gör jag” dit läsare kunde skicka in sina bästa tips. En del var förvisso rätt vrickade, men samtliga punkter i den här texten hade platsat.

Så hur konstig är jag egentligen på en skala? Äh, svara inte på det, jag vill nog inte veta. ”Det funkar för mig”, som Niclas Wahlgren sa i en vansinnigt dålig tv-reklam som dock fått en skön parodi:

37 kommentarer:

  1. Gör också allt ovanstående utom diskar påsar, spar vissa beroende på vad de har varit i dem utan att diskar men använder dem med eftertanke.

    Jag har reklam, mest för att jag brukar reklamen ha en vågmästarroll i vart jag ska handla nästa gång, ränner inte runt mellan olika butiker men låter affären med mest lockande erbjudanden erbjuda mig veckohandling (alla ligger inom samma avstånd så behöver inte väga in bränsle eller liknande)

    I perioder säljer jag av grejer via tradera, då använder jag kommmunens avfallspåsar i papper som omslagspapper, de är perfekta till lite mindre varor och man kan enkelt skriva adress och fästa porto direkt på papperspåsen. och hämtas gratis i soprummet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Jag trodde för övrigt att diska engångspåsar var det som flest gör.

      Jag tror att jag får 3-4 lokaltidningar varje vecka med reklamsidor för alla affärer. I övrigt är de helt oläsliga och används som fyllnadsmaterial vid Traderaförsäljningar. Bra tips med avfallspåsarna förresten!

      Radera
    2. aha, du menar mäklarnytt, minst hälften av alla tidningssidor består av helsides mäklarannonser och den resterande delen är ca 3/4 av tidningssidorna annonser. Den s.k. journalistiken är som bäst knapphändig för att vara generös med ordvalet

      Radera
    3. Ja, så är det. När vi haft skottlossning i området en knapp vecka innan den största av lokaltidningarna damp ner och hade valt att inte skriva en stavelse om detta tröttnade jag helt. Ingen mening att öppna lokaltidningar som inte ens kan följa lokala nyheter.

      Radera
    4. Jag vet inte om du har gran hemma såhär års, men det kan bestämt avråda ifrån att inneha gran alltså. Ingen gran innebär att den inte kan brinna och då har du inget att oroa dig för har jag förstått av fd högsta statsledning. De villaägare som eldar upp granen tex på majbrasan ligger däremot sämre till och kommer att få vänja sig vid både det ena och det andra om jag tolkat det rätt, men antagligen är det för logiskt så det är nog fel

      Radera
  2. Allt det här är jag uppvuxen med. Mamma använde alltid enkelsidiga reklamblad och kuvert som kladdpapper bland annat och diskade plastpåsar :). Inte bara ekonomiskt utan miljövänligt också ... Heja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Och ja, miljövänligheten får man ofta på köpet.

      Radera
  3. Jag har ett tips, både miljövänligt och sparsamt.

    De flesta människor har betydligt fler plastpåsar hemma än vad som går åt till soppåsar. Sluta köp plastpåsar när du handlar. Sopsortera allt som inte är biologiskt avfall, i papperskasse som du återanvänder (de håller i minst två månader om du inte lägger blöta sopor i dom). Det går åt en femtedel så många plastpåsar. Jag hittar plastpåsar överallt som jag kan använda, behöver aldrig köpa några.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du predikar till kyrkokören :-). Här är mitt bidrag på temat: Plastpåsar eller rikedom

      Radera
  4. Gör allt detta och gjort i hela mitt liv. Inte för så mycket för slantarna utan för resurserna, ingen mening med att bara använda något halvklart. Är lantbrukare och jobbar alltid så här i företaget också. Lagar, byter användningsområde och nyttjar tills det är färdiganvänt på riktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är rätt! Och det sägs ju att Ingvar Kamprad uppmanar sina medarbetare att använda bägge sidorna av pappren.

      Radera
  5. Om det duger åt Facebook och Google så duger det åt mig: de har valt Sverige för sina datacenter/serverfarm just därför att de kan utnyttja den naturligt svala luften för att kyla sina servers, vilket innebär radikalt lägre kostnader för dessa megaföretag.
    Så på hösten stänger jag av kylskåpet och placerar matvarorna utomhus i den svala luften. Det är gratis. Och när det blir bitande kallt med minusgrader har jag några behållare med vatten som fryser till is, och då tar jag in isen och matvarorna och ställer in allt i (det fortfarande avstängda) kylskåpet. 10 kg is räcker i ca 2 dygn för att hålla temperaturen i kylskåpet runt 3-4 grader.
    Så 10-15 kg is i kylen som tinar, och så 10-15 kg is ute som fryser till is, och så byter jag var tredje dag ungefär. Det brukar vara under januari och februari i Mellansverige. Så vad blir det i pengar? Ja, ca 25kWh per månad * 6 månader = 150 kWh, och med marginalkostnad om ca 1,45 kr/kWh = 217 kr. Det är inte bara ekonomiskt, det är dessutom MILJÖVÄNLIGT, vilket är ett fantastisk 'Buzz-Word'.
    Det här tipset har jag faktiskt inte sett hos någon snålbloggare alls, inte ens hos 'miljonär innan 30' som annars är välkänd för sina oortodoxa sparmetoder.
    Fast om vi blir för många som börjar med det här lär det komma en skatt speciellt för de som stänger av sina kylskåp halvårsvis, vad tror du om "rättviseskatt" eller kanske "miljöskatt" - nejvisstja det fanns ju redan......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är riktigt hardcore, det gillar jag :-). Själv bor jag i lägenhet, så det är inte helt lätt när man bara har en balkong att tillgå. Men när vädret tillåter kyler jag alltid ner kyl- och frysvaror utomhus efter tillagning.

      Radera
    2. Det går utmärkt att använda balkong för detta, prova får du se det är enklare än det verkar. Då kommer balkongen även till användning under vinterhalvåret också, och du får valuta för lägenhetsavgiften/hyran vilket måste kännas bra.

      Radera
    3. Det har du rätt i, men då måste jag se till att det inte blir råttor och fåglar som äter upp maten.

      Radera
  6. Glömde inte du: tvätta sig i ån/sjön/havet? Varm- och kallvatten kostar pengar. :P

    Extra mysigt nu på vintern att bege sig ut till sjön, gräva ett hål, hoppa i och rengöra sig med schampo och tvål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såväl varmt som kallt vatten ingår i min månadsavgift. Fast jag hade ändå valt bort isvakandet eftersom det hade kostat för mycket komfort.

      Radera
  7. Hahaha jag gör redan allt av detta. Min far var orolig för att jag skulle skrapa bort plasten på insidan av filpaketen när jag äter ur det sista och skrapar skeden mot kanten. Men genom konsultation med en professor på TetraPak kunde fars nerver lugnas och jag får nu klippa upp och äta upp den sista filen i fred.

    I min familj kör vi också hardcore-recycling på julpappret. Därmed kan man få paket inslagna i samma papper och med samma etikett år efter år. Dock brukar det vara olika klappar i..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv häller jag lite vatten i filpaketen och använder de sista dropparna som rinner ut i sås. Sedan är de definitivt tomma.

      Smart att återanvända julpappret! Att återanvända klapparna också vore lite väl.

      Men ni kanske kan köra ett allmängiltigt julklappsrim som är återvinningsbart. En kompis familj körde konstant med: "Detta är ett hockeyspel, rätta mig om jag har fel!" Funkar på allt :-).

      Radera
  8. Älskar såna här spartips! Härhemma har jag tagit ett gammalt mjukslitet lakan och faktiskt sytt gamla hederliga näsdukar! De fyller fler funktioner än sparade slantar, sådana river nämligen inte söndag näsan vid segdragna snortider!

    Ska tillägga att de enbart används hemmavid, men det funkar bra o spar både toapapper o näsdukar!

    Förövrigt har jag inte handlat hushållspapper på 6-7 år, under diskbänken har jag en gammal omsydd rutig bordsduk, de har fått bli hushållspapper o åker med i tvätten allteftersom.

    Dessutom vill jag bara tipsa om att en wettextrasas liv i detta hushåll är ca 3-4 år, de åker också ner i tvättmaskinen på 60 grader och kommer ut som nya (nä, nu ljuger jag friskt,) de kommer i alla fall ut rena och väldoftande!

    Må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Min mamma (81 år) tillverkar också näsdukar på det sättet, inte främst för pengarna utan för att det skonar näsan.

      Bra tips att tvätta trasor! Fast jag sliter ut lakan och kläder snabbare än jag hinner göra av med dem som trasor i sitt nästa liv så jag har ändå fri tillgång.

      Radera
  9. Gillar ditt tips att tina frysmat i kylen :) Inget jag tänkt på förut. Älskar bra spartips så kom gärna med fler framöver :-) Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag ska försöka, att jag hittat något som läsare inte tänkt på tidigare är det bästa betyg jag kan tänka mig.

      Radera
    2. Härligt att höra :-) Mvh Slimis

      Radera
  10. Här får du lite påbyggnad på spartipsen.
    Skär av senapsflaskor och dra ur det sista med en slickepott.
    Skicka med wettexdukar (om du ev. har köpt) i 60-tvätten. De håller jättelänge och luktar inte illa.
    Sy ihop slitna underlakan och klipp isär påslakan och sy till passande underlakanstorlek. Ev. gör ett påslakan av två slitna. Sy örngott av småbitarna.
    Om det inte blir så många kronor sparade så spar man ju på miljön i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra skit! Jag har gjort en variant på det där med lakanen. Jag hade ett täcke som var rätt slitet och som jag sydde fast ett påslakan på. Sedan trär jag in det i ett nytt påslakan som jag tvättar som vanligt. Känns som att jag förlängde livslängden rejält där.

      Radera
  11. ....och förresten, vad är det för sjukt att vara sparsam?
    Det är ju det här slösa-samhället som är sjukt!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är förvisso sant och jag skulle inte göra besparingarna (och framförallt inte berätta om dem) om skammen var större än jag tycker mig kunna rättfärdiga. Samtidigt känner jag att det nog inte är helt friskt att göra besparingar som inbringar fem spänn om året, åtminstone inte om man gör dem för pengarnas skull.

      Radera
  12. Jag blev förvånad över att du ansåg detta skamligt. Det är typ sånt som jag har fått med mig som barnsben (ja inte detta med plastpåsarna - och jag diskar inga sådana). Gamla lakan blir "putstrasor" vid badrumsrengöring, fönsterputs och silverputs etc.
    Tinar frysmat gör jag alltid om jag kan genom att sätta det i kylen ett dygn innan. Kyler mat på balkongen etc etc.
    Tänk att sådant som var naturligt bara någon generation bort upplevs skamligt nu!
    Hörrö - här skäms vi inte!
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt. Nu skäms jag för att jag skäms.

      Radera
  13. Att tina maten i kylen var smart! Kanske kan man ställa en 1,5l petflaska på balkongen och frysa, sen lägga i kylen och sen varva mellan 2 varje dag? Skulle det kunna hålla ner elförbrukningen i kylen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig att någon gjorde det i Kanal5:s Superspararna. Vet inte, för att det ska funka måste man nog bo ganska långt norr ut, men är det tillräckligt kallt borde man teoretiskt kunna driva kylen så. Fast den mår säkert dåligt av att slås av och på så då strejkar den säkert av den anledningen.

      Enligt en elfirma på nätet kostar en modern kyl 200 kr/år i drift (länk). Om det stämmer känns det nästan som att man skulle förlora vinsten i värmen man släpper ut när man hämtar/lämnar petflaskorna på balkongen, så jag nöjer mig nog med den mat som ändå ska tinas.

      Radera
    2. Men har inte kylskåp termostat? Att ställa in en fryst PET-flaska borde sänka energiförbrukningen utan att man behöver stänga av kylen om så är fallet.

      Radera
    3. Det beror nog på hur avancerad kylen är. Min ställer jag inte in temperatur på utan styrka i en skala från 1 till 7.

      Radera
  14. Jag gör allt utom att diska engångspåsar. Det var fan det snålaste jag hört någon gång :)
    Att inte köpa butikernas bärkassar verkar vara riktigt udda annars, personalen brukar titta på mig som om jag är ett ufo när jag packar varor i min ryggsäck.

    Kul blogg, hittade hit nyss så jag har lite att läsa ikapp. Humor och rubriker som inte bara är clickbait uppskattas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad märkligt! Jag har ingen aning om hur vanligt det är att inte köpa affärernas kassar, men trodde inte att det var så mysko. Och där finns pengar att tjäna: Plastpåsar eller rikedom

      Radera