onsdag 21 december 2016

Sopsortering 2.0

Jag har redan talat mig varm för att plocka hem sopor, främst från mitt elsoprum. Häromdagen var det dags igen. Jag var där med några trasiga glödlampor och batterier, men som vanligt kollade jag om det fanns något att ta med sig därifrån.


Och det gjorde det, också som vanligt. Den här gången hittade jag två par hörlurar, och eftersom det gått sönder lite sådana för mig på sistone fick de följa med mig hem. Det händer att det slängs trasiga saker i elsoprummet, även om de är undantagen. För det mesta är de fullt fungerande med enda problemet att ägaren ledsnat på dem. Mycket riktigt, även dessa lurar var perfekta.

Men då slog det mig. Borde det inte nästan vara lag på att alla ställen där man kan lämna sopor också ska ha en avstjälpningsplats för fungerande saker? Om sedan ingen vill ha dem – okej, då får de åka på sopberget i alla fall.


Men genom att slänga något som fungerar i en container, korg eller hink avsedd för sopor har man ju nästan garanterat att de inte kommer till användning. En del kommuner och stora bostadsrättsföreningar har redan ett sånt här system, men det jag efterlyser är att det ska vara standard.

Får man då ta sopor? Det där är inte lätt att svara på. Om soporna helt saknar andrahandsvärde får man det, men genom att någon vill ha det har det ju uppenbarligen ett värde, om än lågt. Vissa sopor (en del metaller, trä och andra material) har tveklöst ett värde, men i praktiken måste det göras väldigt storskaligt för att det ska funka så. En återvinningscentral kan få betalt för att skicka iväg några ton trä, men en bostadsrättsförening tjänar inga pengar på att boende slänger en pinnstol i deras soprum.


Alltså har jag inget dåligt samvete för att ta denna stol, eller hörlurar, högtalare, lampor, sladdar, skåp, bord... Inte för att jag hade låtit bli ändå. Tvärtom tycker jag att alla borde återvinna andras sopor. Och när ni ledsnar på dem – sälj dem.

8 kommentarer:

  1. Tänk på den unge soparbetaren som står på en soptipp i Lagos och väntar på leverans på fungerande sopor från Sverige, som inser att vi bara skickat icke fungerande grejer! Han kanske känner sig kränkt!! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet precis hur han känner sig. Det är otroligt irriterande när man plockar hem en apparat från elsoprummet som visar sig ha gått sönder. Tittar anklagande på mina grannar nästkommande vecka och tänker: "Vad är det för jävla skit ni slänger?!"

      Radera
  2. Problemet är ju kampen mot det inbyggda planerade åldrandet. I många länder finns en andrahandsmarknad för elektronik som både konsumenter men framförallt producenter är för bekväma för i de rikaste länderna.

    Är nära att ge upp femton års kamp mot min nokia (som i teorin kan ta bilder och använda nätet men inte på långa vägar har smartphonestandard) men har nu löst det just genom att få en annan kasserad gammal telefon som fyller mina basala reservtelefonbehov. En vän lämnade in en halvåret gammal fullt funktionsduglig telefon och fick en helt ny gratis trots att det endast var en repa i bildskärmen.

    Gillar förresten humorn i att du skriver ett inlägg som heter sopsortering 2.0 samtidigt som petrusko publicerar julgran 2.0. Lite som när två olika personer råkar ta på sig samma sorts tröja av en ren slump. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att producenterna har synpunkter på återanvändning har du nog helt rätt i. Där måste politiker, andra makthavare och framförallt vi själva agera motvikt. Människor som känner sig goda för att de sorterar kompost och glas kanske kan göra en insats genom att efterfråga denna funktion i kommunens eller bostadsrättsföreningens sopstation.

      Oj, har du en Nokia med kamera? Då är den nyare än min :-)>. Pratade med Comviq idag som sa att det jag bad dem om gick att göra i de flesta telefoner. Jag förklarade att det inte går i min femton år gamla Nokia, men att jag inte är beredd att byta ner mig till en Smartphone.

      Har missat Petruskos 2.0:a, men det var kul. Är väl den tiden på året när folk vill fräscha upp sina versioner. Även jag (fast inte på mobilen).

      Radera
  3. Grattis till ett mycket fint fynd. Hörlurar är ju något som verkligen går sönder stup i ett och har haft ett oräkneligt antal där ena luren lagt av :)

    Har nog sällan gjort något riktigt fynd bland soporna men nu har jag börjat kolla lite extra noga mot vad jag gjorde tidigare. Tog en hel påse med pant en gång minns jag, men thats it.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, ena luren lägger av. I och för sig lyssnar jag bara på tal och inte sällan med ena örat på huvudkudden, så då använder jag ändå bara en lur, men man vill ju att de ska funka.

      Elsopor är ofta rena fyndhörnan eftersom folk sällan orkar vänta på att saker ska gå sönder innan de slänger dem. Jag har tidigare berättat att jag hittade två hårtrimmers i bra skick. Folk är inte kloka.

      Radera
    2. Att ena luren lägger av löses oftas av en insats på 10min med avbitare och lödkolv. Kanske går det att hitta lödkolven i samma sopor också?
      Här finns ett bra system på sopstationen där de har ett rum som man lägger hela/fungerande saker i. Dessa skänks sedan till den lokala erikshjälpen.

      Radera
    3. Hittar jag en lödkolv ska jag göra ett försök, men jag är allmänt ohändig och ännu värre när det kommer till el.

      Bra med sopstationens återvinning. Ett problem med dylika system är att de som lämnar sopor ofta har en annan syn på sina saker än den mottagande välgörenhetsorganisationen. På lite större returstationer har man ibland en person som övervakar vad som skänks och direkt kan rensa bort sånt som inte håller måttet, men han/hon ska ju ha lön, så då blir det genast lite sämre. Men det där är detaljer, det viktiga är att man försöker och ju mer man testar sådana här system desto bättre blir de antagligen.

      Radera