lördag 24 december 2016

Säg hej!

Ett lite udda och möjligen långsökt spartips, men håll ut så ska vi se om jag inte får ihop det.

Lyssnade på en podd där man pratade om inbrott och grannsamverkan. Jag har själv varit inne på ämnet här. Då handlade det mer om att hjälpas åt och låna grejer av varandra, men här fokuserade man alltså på inbrotten. Ett tips att motverka inbrottsrisken var att hälsa. Så enkelt, att säga hej till människor man möter i sitt bostadsområde.

De menade att inbrottstjuvar ofta kommer och rekar i området och om de får välja mellan boende som tittar ner i gatan och sådana som tar ögonkontakt och säger hej väljer de såklart den första gruppen. De som tittar ner i gatan bryr sig troligen mindre om sina grannar, och de kommer inte att lämna ett signalement på gärningsmannen, för de har inte ens sett honom.


Alltså, skyltar om grannsamverkan i all ära, men den allra enklaste handlingen kräver inga skyltar, möten eller nattvandringar. Bara ett hej. Forma läpparna vid utandningen och sätt igång!

2014 lyssnade jag på Fredrik Wikingssons Sommarprogram. Det minns jag för att jag ärligt talat hade rätt låga förhoppningar, men blev positivt överraskad. Och för en historia om när Fredrik som nioåring hade promenerat med sin farmor och en moppeyngling sagt ”Tjenare” när de gick förbi. När farmodern frågade vad han ville sa han: ”Jag ville bara säga hej.” Resten av dagen hade farmodern varit genuint glad över händelsen och förklarat det med att ”när man är gammal räknar man inte med att någon ska hälsa”.


Idag kanske vi säger ”god jul” till människor vi inte känner. Det funkar ett par dagar till, men sedan blir det jävligt märkligt att önska god jul. Låt oss då inte tystna, säg ”hej” istället. Det är helt gratis, det kan få ner inbrottsstatistiken och det kan glädja en främmande människa mer än vi anar.

Så från mig till er alla, ett rungande hej (och god jul)!

22 kommentarer:

 1. God jul du med och tack för din blogg! //Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Ser förresten att jag inte länkat till din blogg i min lista till höger. Ändring på det nu.

   Radera
 2. God jul Micke! Tack för det gångna året, med förhoppning om samma kvalitet i 2017.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Själv har jag högre förhoppningar på 2017. Ett till sånt här år så blir det repet :-(.

   Radera
 3. Hej Micke!

  Tycker dina inlägg alltid håller riktigt hög kvalité och det är extra imponerande när man tänker på att du publicerar så frekvent!

  Önskar dig en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jättekul att höra! Jag gör vad jag kan, och det är kul att höra att det går hem.

   God jul själv! Mitt firande inskränker sig till att dricka julmust till pizzan :-).

   Radera
  2. Ser man på - julmust dagen till ära! Helt opåverkad är du alltså inte. :-)

   Tack för många bra inlägg. Jag ser fram emot fler.

   God jul(must) på dig!

   Egon

   Radera
 4. Ja det är tydligen jul i år igen! God Jul! 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, god jul! Gudskelov är den på en lördag. Inte farligt med förlorade börsdagar i år.

   Radera
 5. God jul och tjenna hej hallå haj tjo chip hejhej god middag god morgon gokväll m.m. och tack för att du även den 24/12 kan leverera ett fullgott inlägg. Skall heja än mer i fortsättningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenixen och tjoflöjt! I Sverige är det visserligen julafton, men i Pakistan är det lördag.

   Radera
 6. Apropå det där med att säga hej till grannar och andra; jag läste aldrig Robert Putnams bok som det var så mycket prat om på 1990-talet, men som jag minns det menade han att det var något viktigt med civilsamhället - till vilket man väl kan räkna grannar som litar på varandra? - när det gäller hur demokratin fungerar.

  God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får blotta min okunskap och erkänna att jag helt missade detta prat, men tror att han i så fall kan ha varit något på spåren.

   God jul själv!

   Radera