Nu är de på gång igen,
olyckskorparna. Som så ofta handlar det om bobubblan.
Ja, som ni ser är frågan inte om
utan när. Och kanske får de rätt, kanske blir det en rejäl
sättning i bostadsmarknaden. Men när samma människor med jämna
mellanrum går ut och kungör att nu ska det hända … och så
händer inget börjar åtminstone jag ställa mig frågan: varför
ska jag lyssna på er, som i princip aldrig har rätt?
Om meteorologen varnar för snö i maj
kommer han nästan alltid ha fel. Till slut kommer snöovädret varpå
meteorologen lutar sig tillbaka med ett nöjd ”Vad var det jag
sa?”. Det betyder inte att han är bra på att tolka väderkartor,
bara att gissningen slog in en gång av tusen, alltså klart sämre
resultat än varenda lappgubbe som spår i fiskfjäll och kaffesump.
Jag är ju känd som pessimistisk
domedagsprofet (för att skilja ut mig mot de mer hoppfulla
domedagsprofeterna), men jag tror inte så mycket på den där
bubblan. Nedgång okej, en priskurva kan inte alltid peka brant
uppåt. Men ett jätteras av bostadspriserna i svenska storstäder tror jag
inte på.
Några saker talar emot ett boprisras. Först och
främst, vi bor i våra bostäder. Det må spekuleras en del genom
bostadsköp, men i Sverige har vi inte en kultur av att investera i
bostäder för vårt sparkapital. Jag vet inte om det beror på
reavinstskatten, lättja eller värderingar djupt rotade i den
svenska folksjälen och det spelar ingen roll för resonemanget. De
flesta av oss köper exakt en bostad och bor i den tills vi hittar en
ny.
Lite på samma tema: vi har det för
bra. Det ska väldigt mycket till för att svenskarna ska sluta
betala sina bolåneräntor och bostadsrättsavgifter. Visst, är det
tomt i plånboken så är det, men än så länge lägger en
betydande del av folket pengar på bil, semestrar, bingolotter,
fredagsmys, mobiltelefoner... De flesta kommer att prioritera bort
allt det där innan de riskerar sin bostad och i nuläget är
marginalen rätt stor.
Ett ganska nytt fenomen är att
storstadskommuner börjat köpa bostadsrätter för att inhysa
flyktingar. På sikt riskerar det i sig att skapa en bostadsbubbla
eftersom ytterst få privatpersoner kan konkurrera med kommunbudgetar
när de bjuder på en lägenhet. Men på kort sikt är detta ungefär
som att stödköpa aktier eller en valuta, det håller värdet uppe.
Jag tror fortfarande att börsen ska
ner, men tror inte att börsraset börjar med en bobubbla den här gången
heller. Vi får nog som vanligt hoppas på att bankerna strular till
det. Eller kineserna. Eller terrorister... Givetvis förbehåller jag
mig rätten att ändra mig längre fram, men de som ivrigast ropar
om bostadsbubblor nu har antingen en politisk agenda eller är i
stort behov av en billig bostad.
"Lite på samma tema: vi har det för bra. Det ska väldigt mycket till för att svenskarna ska sluta betala sina bolåneräntor och bostadsrättsavgifter. Visst, är det tomt i plånboken så är det, men än så länge lägger en betydande del av folket pengar på bil, semestrar, bingolotter, fredagsmys, mobiltelefoner... De flesta kommer att prioritera bort allt det där innan de riskerar sin bostad och i nuläget är marginalen rätt stor."
SvaraRaderaFinns väl vissa branscher som är direkt beroende av Bolånetorsken? Tänker på Rut och Rot, personliga tränare, restaurangbranschen, Börsen (mindre pengar strömmar till Börsen när folk måste spara till ränta och amortering). Detta bidrar till att färre har råd att betala nuvarande priser, då de inte har arbete, och priserna faller med, säg, 20 % - 30 %.
Men någon faktor måste självklart utlösa kraschen, t.ex. höjd ränta, minskat ränteavdrag, skuldkvotstak, höjd skatt pga. all kompetens från MENA.
Hur många procents nedgång är en krasch? 50 % har ju bostadspriserna ökat på 10 år, så det ser jag som en korrigering och inte en krasch. Kanske 80 % är en krasch? T.ex. att en 5 miljonersvilla kostar 1 miljon, men om den kostar 2,5 miljoner är det mer en korrigering eftersom den kostade det för 10 år sedan.
Julhälsningar, Khennet
Vad är kopplingen mellan de branscher du räknar upp och "Bolånetorsken"? Jag säger inte att du har fel, men är det inte att hårdra det? Jag har själv inga bolån och borde väl i så fall lägga mer pengar på personlig tränare, Rut, Rot osv, men det gör jag inte.
RaderaVid en regelrätt krasch (på börsen och/eller bomarknaden) drabbas nog många branscher extra hårt, men dit är det en bit.
Min gissning är att kraschande banker i Sydeuropa kommer att utlösa börsras, och att svenska bomarknaden klarar sig ganska bra.
Svårt att säga hur många procent som krävs för en krasch, men precis som du är inne på borde inte en tillbakagång till exempelvis 2012 års priser kallas krasch även om det är mycket i procent.
Bolånetorsken utgörs av ett ansenligt antal personer i Sverige, men de unga i Stockholmsområdet är de största torskarna. 700 % i skuldkvot har en ung (25 årig) bolånetorsk i Stockholm (är väl innerstaden, antar jag). 500 % har den genomsnittliga bolånetorsken i Stockholm. Merparten i Stockholm är BLT. Storgöteborg har väl liknande siffror.
RaderaTvå stora städer måste, säg, 80 % av hushållen spara in på Rut och Rot, personlig tränare, restaurangbesök och inte lägga in sina pengar på Börsen. Det drar ner nämna branscher/marknader, men bolånetorsken kan bo kvar i bostaden pga. sitt sparande. Ungdomarna får kanske stöd hemifrån eller flyttar hem.
Allt det jag räknar upp måste ha en utlösande faktor: 2-årig bolåneränta på 5-7 %, minskat ränteavdrag, skuldkvotstak på 600 % (kanske mest bidrar till att priserna inte stiger och inte heller sjunker), större oroligheter inom landet (IS-bombdåd ger minskad turism, kriminell verksamhet mot näringsverksamhet som polisen inte förmår stoppa), markant höjda skatter pga. finansiering av folk från tredje världen.
De Sydeuropeiska bankerna har definitivt en del problem. Inte insatt, men vad jag förstår har inte Sverige tagit lån av italienska banker, åtminstone inte i en hög utsträckning. Så det blir inte direkt svårt för oss och drabbar inte bomarknaden, men hur det drabbar svenska börsen är en annan fråga.
Nej, jag tror inte heller att italienska banker sänker svensk bomarknad, men om de sänker halva Europa kommer hela världens börser drabbas. För exempelvis spanska banker följer nog med i suget och kanske kan den gamla grekkrisen få nytt bränsle.
RaderaVi pratar förbi varandra. Du Börsen och jag bostadsbubbla. Din bloggpost berörde båda ämnena.
RaderaSå låt mig sammanfatta:
1. Börsen kommer troligtvis inte ta skada av bostadsbubbla de närmaste åren.
2. Italienska (och Sydeuropeiska) banker kan mycket väl sänka Börsen de närmaste fem åren.
3. Om räntan höjs, IS-bombdåd, ökande bidragsinvandring, minskat ränteavdrag inträffar, har Sverige en grupp som måste spara in mer eller får mindre i plånboken och Börsen, bostadspriser etc. drabbas.
Jag håller med om allt det där. Möjligen med tillägget att minskat ränteavdrag vid rätt tillfälle (innan räntan blir hög) skulle kunna bidra till en sundare bomarknad. Väntar man för länge kan det bli ännu ett dråpslag för många.
RaderaBostadsbubbla är ett ämne som berör och jag håller med dig Sparo, varför ska vi tro på gubbarna Och gummorna den här gången? Är det någon som minns bostadsforskaren Bengt Turner? Han orerade om bostadsbubbla redan tidigt 2000-tal. Tyvärr har Bengt gått vidare nu (han hann mao dö innan bubblan blev verklighet) men nya personer har tagit över stafettpinnen och de verkar aldrig tröttna.
SvaraRaderaJämför man andra lite större städer så är inte Stockholm så dyrt. Wien och Genève till exempel var iaf dyrare för något år sen och Helsingfors låg väl på 80 % av Stockholms priser har jag för mig. Moskva (större stad jag vet men ändå...Moskva...) låg på 150 % av Stockholms priser. Det som ställer till bedömningen är den unika hyreslagstiftning vi har i Sverige. Det är för övrigt den som till stor del skapat den marknad vi har i idag.
Det ringde en klocka, men jag får erkänna att jag fick googla honom.
RaderaEn annan sak som skiljer Sverige från många andra länder är att våra lån kan löpa i princip hur länge som helst istället för att man måste betala tillbaka inom tio år eller så. Därför kan vi låna så mycket mer.
Men det är ju så systemet ser ut och om man inte slår undan benen för alla låntagare genom drastiska förändringar i lagen (och det kommer inte att hända för de är väljare också) innebär det ingen bubbla i sig.