måndag 12 december 2016

Morotsbiffar

Fyndade ett kilo morötter för 3,90 kr. I vanlig ordning blev de sedan liggande i kylen, så nu var det hög tid att göra något med dem. Det fick bli morotsbiffar.


Jag börjar med att riva/mixa morötter. Och selleri, för det var det jag hade hemma, men här kan man hacka ner lite vad man vill. Rödbetor, palsternackor, kålrot... Sedan blandar jag ner en burk krossade tomater och ett par matskedar olja för saftighetens skull. Chilipeppar för smak och spenat för dess nyttighet.


Krydda efter eget huvud, tillsätt vetemjöl och rör ihop till en lagom tjock smet med en matsked.


Använd sedan samma sked för att forma till biffar i stekpannan. Stek några minuter på vardera sidan.


Servera med stekt lök och pasta, potatis, stekt vitkål eller vad som helst. Här har jag valt bulgur.


Detta användes:

Morötter, 1 kilo
Stjälkselleri, 300 gram
Krossade tomater, 1 burk
Spenat, 100 gram
Vetemjöl, 5 dl
Matolja, 1 skvätt (exakt!)
Senap
Chilipeppar
Salt & peppar

Resultatet blir 30 biffar och den sammanlagda kostnaden ungefär 15 spänn, alltså 50 öre per biff. Och femtioöringar finns ju inte, så det får nästan räknas som gratis.

9 kommentarer:

  1. "och femtioöringen finns ju inte, så det får nästan räknas som gratis" Gav ett gott skratt :)

    Då blir det rotfruksbiffar ikväll, ska ge det ett försök!

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag önskar att jag kunde vara så där positiv på riktigt.

      Lycka till med biffarna! Största felet jag brukar göra är att jag missbedömer stektiden och blir stående halva natten vid spisen.

      Radera
    2. Steker dem ikväll istället, det här blev faktiskt riktigt gott!

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
  2. Ibland ser jag kommentarer i mejlen som aldrig kommer in i bloggen. Kanske hinner de tas bort av skribenten, kanske är det datafel. Så nu tänker jag svara på en kommentar som inte syns:

    Maizena, potatismjöl och sojamjöl funkar säkert lika bra (fast dyrare). Själv undviker jag dock sojamjöl. Att frysa in dem ostekta tycker jag verkar krångligare än att frysa in dem stekta och sedan värma i mikron.

    SvaraRadera
  3. Varför är du vegetarian?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var 19 år när jag tog beslutet, så jag kan nästan inte komma ihåg hur jag tänkte. En del i det är att jag är tveksam till hur bra djur behandlas. Det känns helt enkelt skönt att stå helt utanför den hanteringen. Vidare har det med hälsa att göra. Senare har jag insett att det dessutom är ett av de bästa ekonomiska beslut jag fattat.

      Radera
  4. Fantastiskt recept som jag måste testa.
    Funderar på om det kanske skulle gå att lägga till Keso också :)

    Såg att du lagt till mig i din lista bland bloggar. Tack så mycket för det :) Slängde in dig i min lista också.

    Stort lycka till i investeringarnas värld!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Keso låter som en god idé. Just morötter tror jag är ganska saftiga i sig, men en del grönsaks-/baljväxtbiffar riskerar att bli torra. Det är därför jag har tomat och olja i smeten. Keso borde ge samma effekt.

      Lycka till själv, både med investeringar och biffar.

      Radera