måndag 19 december 2016

Frystetris

Så länge det är ”max tre per kund” går det bra, men ovillkorade extrapriser i matbutikerna kan ställa till det för oss snåljåpar. Plötsligt står jag med åtta ostar eller 30 kilo ris. Riset går an. Visserligen äter jag inte mer än ett par deciliter i månaden, men det håller ju i evighet.


Grönsaker och mejeri är värre, där finns ett bästföredatum och de kräver kylning. Jag steker, fryser in och äter samma sak fem gånger på raken. För det värsta jag vet är att slänga mat, det går otroligt mycket emot hela min livsfilosofi.

Ta extrapris på mjölk som exempel. Det inträffar ju bara när mjölken redan är gammal, så egentligen har man bara en dag på sig att dricka upp den. Fast den håller ju någon vecka över tiden om det inte är mitt i sommaren.

Men jag kan inte låta bli att köpa på mig minst tre veckors förbrukning. Så då blir det pannkakor, risgrynsgröt och stuvningar för att bli av med den. Och så fryser jag in det jag inte gör av med. Mjölk går jättebra att frysa in, men den tar ju plats. Frysen blir som rena Tetrisspelet. För att kunna rymma fem mjölkkartonger måste frysen packas perfekt och exakt.


Det fungerar så länge det bara är en vara. Så pass mycket självkontroll har jag att jag inte packar en resväska med mjölk. Men om jag dagarna innan köpte tre stora ostar och veckan före det frös in två realiserade brödlimpor blir det trångt.

Nej, en del matvaror köper jag inte oavsett pris.

26 kommentarer:

 1. Känner igen...jag handlar ju nästan bara på "halvpriset" och det är lätt att det blir mycket mat om man inte aktar sig...när inte tetris förmågan räcker till får det blir tillfälligt köpstopp:-)

  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/handla-mat-med-kort-datum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så! Fast när behovet av köpstopp blir uppenbart är skadan redan skedd.

   Radera
 2. Enkelt att fylla frysen effektivt värre att tömma den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att veta vad som finns där när den är fylld till bredden.

   Radera
  2. Bredden går bra men har box så det är djupet som är problemet.

   Överta halvan har bra omsättning men resten blir en del överraskning ibland

   Radera
  3. Kul att bli överraskad i och för sig. Drar mig till minnes att min mormor (frid över hennes själ, men hon blev med tiden tämligen dement) skrivit "Kött, troligen" på en påse i frysen. Blir lite "hemliga lådan" över det hela då.

   Radera
  4. Kan inte påstå att jag alltid skrivit. Funkar utan för det mesta...

   Min farmor (dös sen länge) har jag för mig skrev färs eller kött osäker om hon även la till ras (om man nu får använda det i Sverige längre?).
   O då hon tillhörde det gamla gardet att kära folie också var det lite knivigare att se ;)

   Radera
  5. Jag skriver aldrig, men eftersom jag inte äter kött är det ofta lättare att gissa. Valet mellan sylt och nyponsoppa kan vara knepigt, men bröd och brocolli kan jag skilja för det mesta.

   Radera
 3. Jag har slutat köpa mjölk. Gör min egen av havremjölk som mixas med vatten, smaksätts med dadel och så tillsätts lite olja. Billigt och bra, slipper bära mjölkpaket och jag har alltid mjölk hemma. Finns flera recept på nätet, går väldigt snabbt att göra. En bra idé är att investera i en nötmjölkspress så att man slipper hålla på med sildukar./ Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul idé! Vet du vad du betalar per liter? Smakar den ungefär som köpehavremjölk är det dock ingenting för mig, för den jag smakat gillade jag inte alls.

   Radera
 4. Havregryn skall det förstås vara./Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det greppade jag. Annars hade det ju redan varit klart :-). Och då hade det inte varit billigt för jävlar vad handlarna vet att ta betalt för alternativ mjölk.

   Radera
 5. Det går åt 3 dl till 1,5 liter vatten, 3 matskedar olja och jag smaksätter med två dadlar. Det blir 1,5 liter mjölk. Den smakar lite annorlunda än vanlig mjölk. Skall den användas i matlagning har det ingen betydelse. Sedan kan man smaksatta med vad man vill. Jag använder min mjölk till allt även i kaffet, jag har vant mig vid smaken./Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är skeptisk till smaken när det gäller att dricka den (eftersom jag testat och ratat köpevarianten), men det vore kul att testa att laga mat på den. För det där låter ju snudd på gratis (vet dock inte vad dadlar kostar). Måste man sila den, kan man inte bara mixa och använda i matlagning som den är?

   Radera
 6. Jag har alltid silat min mjölk men resterna, pulpan,som kan frysas in går åt som fyllning i vegobiffar, till gröten eller i hembakat bröd./Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att det går att använda, men jag tänkte att själva silandet gick att rationalisera bort :-). Fast då blir det nog mer gröt än mjölk.

   Radera
 7. Inget dumt tips att göra storpartier gröt på reamjölk! Det ska jag prova någon gång.

  Har tyvärr bara frysfack i min kyl men funderar på att köpa en separat mindre frys för att bättre kunna använda erbjudanden. Betalar sig nog i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte har bråttom tror jag att du får tag i en begagnad äldre frys (särskilt om den är ful) gratis mot avhämtning. Jag har själv både köpt och sålt frys för ett par hundringar. Mest handlar det ju om att man vill bli av med åbäket :-).

   Radera
 8. Vet du, det jag mest gillar med din blogg är din härliga humor.
  Kommer på mig själv gång på gång när jag läser dina svar på kommentarer att jag skrattar varje gång. Fint va? =)
  Annasomgillarattskratta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack!! Jag inbillar mig att jag en gång åtminstone hade humor, så någonstans borde den finnas kvar. Upplever inte att jag lyckas förmedla det särskilt ofta, men vore kul om jag har/får fel.

   Radera
 9. Vi har precis köpt frysbox, det är en dyr investering och en lyx anser jag men då vi får mycket kött från min bror och föräldrar när dem jagar så känns det som ett måste för att kunna lagra effektivt. Tanken är att vi ska köpa köttlåda 1 gång i halvåret så räcker det över hela året med det vi får från mina föräldrar. Frysbox inget du funderat på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar en extra fristående frys, eller finns det andra skillnader mellan frysskåp och frysbox (frågar jag okunnigt)?

   På ett sätt har jag redan det eftersom jag bor i närheten av min mor som har en extra frys. Så dit åker större delen av blåbärsskörden varje år. Hade jag inte den möjligheten hade jag själv köpt en extra. Begagnade är de nästan gratis (dock inte i drift) och utrymmet finns. Men jag har en känsla av att jag ändå skulle fylla upp och få samma problem, att man alltid behöver exakt lite mer mat än vad man har plats med.

   Radera
 10. Enligt matgeek på Youtube kan man så länge man inte bryter förpackningen på ost lagra den i ett år utan att den blir dålig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört liknande om många livsmedel, bl a i Den hemlige kocken. Mat blir ju inte dålig av sig själv om den inte innehåller bakterier eller mögel och så länge sådant inte kommer in i förpackningen är det mycket som håller praktiskt taget hur länge som helst.

   Radera
 11. Haha, hittade hit genom snålcoachen och inser att jag kommer behöva uppdatera min läslista mycket!

  Känner verkligen igen mig i det här, kanske inte så mycket att jag måste handla det som är billigt just nu (känns som det egentligen blir billigast att hålla sig till planen, annars missar jag bara massa saker och måste extrahandla på dyra butiken i byn), men tvångstankarna om att ALLT ska tillvaratas. Mitt problem är bara att jag blir för snål för att ta ur frysen också ("den matlådan kan vara bra att ha om det VERKLIGEN blir kris"), speciellt om det är bär/svamp jag skördat själv. Då gör jag i bästa fall av med det lagom när det är dags att fylla på nytt..

  Sen det värsta, som jag ärvt av min kära mor: har man köpt hem en jäst och hittar den strax innan den gått ut så måste man ju bara offra tre timmar på att baka bröd, för man kan absolut inte slänga denna lilla jäst för 2 kronor! Spelar ingen roll om det blir sen kväll eller ett extraköp på coop för att mjölet inte räcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vad kul!

   Själv veckohandlar jag och om jag glömmer något brukar jag låta det vara till nästa gång jag kommer till billig affär (har bara en Ica på kort avstånd och där går min gräns). Att snåla med mat jag redan har försöker jag undvika. Det är ju alltid risk att den blir sämre om man väntar så det är lika bra att svulla in när man är hungrig :-).

   Jäst-tanken håller jag helt med om, att slänga går inte! Däremot tror jag att jäst håller länge över bäst-före-datumet.

   Radera