onsdag 18 september 2024

Gårdsplanen fri från lervälling

2022 grävde jag upp gårdsplanen för att lägga ner en vattenledning till garaget. Våren 2023 bloggade jag om att ett av den sommarens projekt var att gräva bort leran som lagt sig på toppen och ersätta den med grus och att det skulle vara gjort på en dag eller två. Jag menade såklart ett år eller två.

För att få till det sista var tanken att jag skulle låna minigrävaren här uppe av en gubbe i närheten, men den har varit trasig länge. Hans plan var att byta reparationsjobbet mot något annat, men det där fick de aldrig till och så orkade jag inte vänta längre.

I sommar tjatade jag istället hit grannen som med sin traktor skrapade loss lite av leran och så tänkte jag skyffla upp den på skottkärror och dumpa i ett förråd där någon tidigare ägare tycks ha planerat för en jordkällare (som just där var en riktigt dålig idé).

Sedan har det varit mycket viktigare och roligare saker att ta tag i, men nu innan det återigen blir en vinter som kanske packar tillbaka den uppskrapade leran tog jag äntligen tag i det. Att skyffla lera och grus för hand är inget drömjobb, men genom att göra lite åt gången var det överkomligt. Cirka hundra skottkärror senare var leran borta. Då återstod att sprida ut grus med spade och kratta.



Så där ja! Nu hoppas jag att gruset håller sig överst. Annars märker jag det på att katternas första hundra steg inomhus markeras med leriga tassavtryck. Jag förvånas över hur långt en katt hinner på hundra steg. Om man inte torkar golven hela tiden blir huset snabbt ett enda stort Pacman-spel!

14 kommentarer:

  1. Du är flitig som ett bi du :).

    Har du inte lärt dina katter att torka tassarna? Gör som jag och köp en stuvbit av en matta och lägg där de kommer in. Det borde hjälpa lite.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kommer in på två olika ställen varav det ena är genom köksfönstret (se videon längst ner här: https://sparosverige.blogspot.com/2024/05/regntunna.html) och där är det nästan omöjligt. Det jag har gjort är att försöka vänja dem vid att jag torkar deras tassar när de kommer in. Det funkar ibland.

      Radera
  2. Du verkar inte vara det minsta arbetsskygg.Imponerande att du orkar arbeta så hårt fysiskt.Jag jobbade mycket och hårt när jag var yngre, men nu är det väldigt skönt att göra så lite som möjligt när jag är pensionär.Det är alltid roligt att se resultattet av sitt arbete och att det blir både snyggare och bättre än vad det var tidigare nu när leran är borta.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag arbetar så hårt fysiskt. Jag tror att tricket är att ta lite i taget. Den här veckan t ex segdrar jag på 180 slungade honungsramar som ska skrapas och sorteras. Hade jag tagit allt på en dag hade jag brutit ryggen, men nu tar jag tio stycken då och då. Samma med skottkärrorna med lera här uppe, 4-5 lass, sedan går jag och mejlar en stund.

      Radera
  3. Lite annat ämne. Hade varit kul med ett inlägg där du jämför kostnaderna mellan brf:en i Sthlm och livet med hus i Norge och hur det skiljer sig åt. Känns ju lite som att dina ”investeringskostnader” i boendet ökat ganska mycket. För att sedan jämföra lite med driften också. Bara ett förslag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske pratar jag mer om det senare, men det känns fortfarande ganska rörigt.

      Nja, egentligen inte eftersom jag sålde två lägenheter i Stockholm för c:a 2 Mkr/styck och köpte ett hus för 3,5 Mkr och nu minns jag inte exakt vad jag hade för månadsavgift i bostadsrätten, men jag tror inte att jag betalar mer nu i skatt, uppvärmning, sophämtning etc.

      Radera
  4. Varför dumpar du lervällingen i ett förråd???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vart ska jag dumpa den då :-)?

      Det här förrådet har någon tidigare ägare försökt gräva ur av någon anledning, så marknivån där inne var 1-2 meter lägre än runt huset. Jag kommer antingen bygga ett nytt hus på platsen eller bara riva det som står där och göra en odlingsbädd. I inget av fallen har jag behov av en krater, och istället för att beställa en traktor som tar bort min lera nu och sedan en ny för att fylla upp hålet under huset fixar jag bägge själv på det här sättet.

      Radera
    2. Jag hade tippat det i någon grop på tomten. Men du hade visst en grop i förrådet så då passade det väl bra :)

      Radera
    3. Ja, det var dem grop jag hade, och det krävdes en rätt stor grop.

      Radera
  5. Smart att ta några lass åt gången istället för allt på ett bräde.
    Och slutresultatet blir ju det samma ändå.
    Gjorde samma när jag skulle förflytta tunga trappsteget och markplattor

    SvaraRadera
    Svar
    1. En klok kollega sa till mig när jag byggde/renoverade ett hus att det syns inte hur mycket tid du lagt ner. Jag brukar tänka på det, att det viktiga är att saker blir klara, inte hur lång tid det tog.

      Radera
  6. Vad ska du göra sen då, när alla projekten lugnar sig? Det kommer frigöras hur mycket tid som helst för dig, det verkar helt klart :)
    Eller ja, som husägare verkar det alltid finnas något som måste fixas med. Ett arbetsläger helt enkelt.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får jag fundera över då, hösten 2044 :-)

      Radera